Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:01:32

Αποστολέας Θέμα: Συνταγές (μαγειρικής)  (Αναγνώστηκε 287993 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Φεβρουαρίου 2012, 07:30:49
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Mακαρόνια με σάλτσα τόνου !!

Μερίδες: 4
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια  Νο 6 η.σπαγγετίνη (κατά προτίμηση μαύρα μακαρόνια για να ρίξουμε τον γλυκαιμικό δείκτη).
μισό βούτυρο -μισό λάδι
Σάλτσα
2 τόνους rio mare σε λάδι τον στραγγίζουμε  [ ανάλογα τα άτομα  γίνετε και με ένα  τόνο ]
1 κρεμύδι ψιλοκομμένο
λάδι
μαιντανό
αλάτι -πιπέρι-ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ κρασί
1 κουταλιά σούπας πελτέ
τυρί τριμμένο [κατά προτίμηση ]

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια ,τα στραγγίζουμε,βάζουμε στην κατσαρόλα μισό λάδι,μισό βούτυρο να κάψει και τα ρίχνουμε μέσα ,ανακατεύουμε καλά.

Σάλτσα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 5 κουταλιές λάδι μαζί και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε να μαραθεί, προσθέτουμε και τον τόνο αφού τον στραγγίξουμε εντελώς από το λάδι  [πιέστε τον ανοίγοντας ελάχιστα το καπάκι και φεύγει εντελώς το λάδι ] πατήστε τον με μία ξύλινη σπάτουλα να γίνει σπυρωτός ,σβήνουμε με ένα φλυτζανάκι του καφέ κρασί.
Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ  αραιωμένη σε ένα ποτήρι μεγάλο νερό .προσθέτουμε και αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαγειρευτεί.

5 λεπτά πρίν το κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαιντανό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Φεβρουαρίου 2012, 07:32:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2012, 15:37:55
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πώς βράζουμε τα χορταρικά:

Βάλτε στην κατσαρόλα μπόλικο νερό (πρέπει να σκεπάζει τα χορταρικά) να βράσει. Δεν ρίχνετε τα χορταρικά μέσα στο νερό αν πρώτα δεν βράσει.
 
Πρώτα αλατίζετε το νερό και μετά ρίχνετε μέσα τα χορταρικά. (Υπολογίστε περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε κάθε 1 1/2 κιλό νερό). Μην ρίχνετε από την αρχή το αλάτι για θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να βράσει το νερό.
 
Τα πράσινα χορταρικά πρέπει να βράζουν σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα για να μη κιτρινίσουν.
 
Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή (εκτός από τα λευκά χορταρικά πχ. κουνουπίδι για να διατηρήσουν το λευκό τους χρώμα).

Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμα αν τα δοκιμάσετε και δεν είναι σκληρά και μπορείτε να τα μασήσετε άνετα. Η ώρα που κάνουν να βράσουν εξαρτάται από το είδος του χορταρικού και το πόσο σκληρά είναι (χοντρικά γύρω στο μισάωρο με μία ώρα).
 
Για να σερβίρετε τα χόρτα, τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια, τα αλατίζετε, τους ρίχνετε λίγο λάδι και λεμόνι και είναι έτοιμα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2012, 18:32:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Μαρτίου 2012, 18:41:34
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ρεβύθια σούπα.

Υλικά για 6 μερίδες:

500 γρμ. Ρεβύθια
1 φλυτζάνι τσαγιού Λάδι
1 μεγάλο, κομμένο σε λεπτές φέτες Κρεμμύδι(α)
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική Σόδα
1 κουταλιά σούπας Αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
χυμός από 1 Λεμόνι(α)

Εκτέλεση:

Βάζετε τα ρεβύθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την άλλη μέρα τα στραγγίζετε, προσθέτετε την μαγειρική σόδα, ανακατεύετε και τα αφήνετε για μια ώρα.

Πλένετε κατόπιν τα ρεβύθια πολύ καλά, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με αρκετό νερό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφαιρείτε τους αφρούς και προσθέτετε το κρεμμύδι, το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι και αφήνετε τα ρεβύθια να σιγοβράσουν.

Λίγο πριν σβήσετε την φωτιά ρίχνετε στην κατσαρόλα το αλεύρι αφού το έχετε διαλύσει στο χυμό του λεμονιού. Αφήνετε τα ρεβύθια να πάρουν μια ακόμα βράση και σερβίρετε.

Παραλλαγή: Προσθέστε στα ρεβύθια λίγο κύμινο.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Μαρτίου 2012, 17:06:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Μαρτίου 2012, 16:41:52
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πλιγούρι: Yγιεινό και ξεχασμένο.

Mαρία Παπαδοδημητράκη

Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι. Mπορεί η ονομασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, όμως η διατροφική του αξία μένει ίδια - και είναι υψηλή. Tο περίεργο ωστόσο είναι ότι, αν και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, το χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια στην κουζίνα μας. Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα διάφορα αρτοσκευάσματα, το ρύζι και τα μακαρόνια, έχουν πάρει τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση τους στο τραπέζι μας. Έτσι, μπορεί παλιότερα να το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν πιλάφι και ντολμάδες, σήμερα όμως μόνο μερικές παραδοσιακές συνταγές μάς θυμίζουν ότι υπάρχει.

Γιατί να το προτιμήσετε

• Tο πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Mπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτό το αποφλοιωμένο ρύζι και τα μακαρόνια, ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.
•Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια σάς χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.
• Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου. Eκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ποιο να επιλέξω

Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χοντρό και ψιλό πλιγούρι. Aν και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για τα πιάτα πού χρησιμοποιείται το καθένα, ωστόσο καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το χοντρό πλιγούρι για σούπες και το ψιλό για γαρνιτούρα. Eπίσης, από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικό.

H συντήρησή του

H συντήρησή του δεν απαιτεί κάτι το ιδιαίτερο. Aποθηκεύστε το όπως τα ζυμαρικά ή το ρύζι σε μέρος δροσερό και σκιερό και κρατήστε το μακριά από τον ήλιο και την υγρασία. Επίσης, προτιμήστε να το φυλάσσετε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και όχι σε πλαστικό.

Πώς θα το προετοιμάσετε

Κατ’ αρχάς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ωμό ή μαγειρεμένο. αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα πλιγούρι (π.χ. 1 φλιτζάνι) ωμό ή σε κρύα πιάτα, π.χ. σε σαλάτες, μουλιάστε το σε χλιαρό νερό για 30-40 λεπτά. Aν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα, θα χρειαστεί να το αφήσετε στο νερό για περίπου 1 ώρα. Aν πάλι το θέλετε για ζεστά φαγητά, ξεπλύνετε την ποσότητα που θα χρειαστείτε σε κρύο νερό και ρίξτε τη στην κατσαρόλα 15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Έχετε υπόψη σας ότι το πλιγούρι «τραβάει» τα υγρά, γι’ αυτό βάλτε λίγο παραπάνω νερό για να βράσει χωρίς να αφήσει στεγνό το φαγητό. Προσέξτε επίσης να μην το μουλιάσετε ή να μην το βράσετε πολλή ώρα, γιατί θα χάσει τη γεύση του.


!Tο καλό πλιγούρι δεν πρέπει να πετρώνει

H «ταυτότητα» του πλιγουριού

Eνέργεια 600 kcal
Bιταμίνη B1 (Θειαμίνη) 0,48 mg
Bιταμίνη B2 (Pιβοφλαβίνη) 0,24 mg
Bιταμίνη B3 (Nιασίνη) 7,7 mg
Kάλιο 390 mg
Φώσφορος 575 mg
Σίδηρος 9,5 mg
Mαγνήσιο 50 mg
Φυτικές Ίνες 12,2 γρ.

(Οι τιμές αφορούν 1 φλιτζάνι ωμό πλιγούρι - 170 γρ.)
Σημείωση: Όταν το πλιγούρι βράσει, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται. επομένως, μία κούπα βρασμένο πλιγούρι έχει περίπου 200 θερμίδες.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προετοιμάσει κανείς το πλιγούρι (το οποίο είναι όντως από τους υγιεινούς υδατάνθρακες και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει π.χ. το ρύζι). Προσωπικά προτιμώ τον ακόλουθο:
Βράζουμε νερό, διπλάσιας ποσότητας από ότι το πλιγούρι.
Διαλύουμε στο βραστό νερό όσο αλάτι θέλουμε.
Αμέσως μετά ρίχνουμε στο βραστό νερό το πλιγούρι και το αφήνουμε από 10 έως 30 λεπτά της ώρας στην κατσαρόλα, που στο μεταξύ την έχουμε μετακινήσει σε μάτι που δεν καίει, και ενώ έχουμε κλείσει την κατσαρόλα με το καπάκι της. Που και που ανακατεύουμε το περιεχόμενο.
(Αν βιαζόμαστε, αφήνουμε την κατσαρόλα με το πληγούρι σε χαμηλή φωτιά, γιατί τότε βράζει γρηγορότερα).
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Μαρτίου 2012, 17:09:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Ιουλίου 2012, 15:47:56
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Σκάρος ο Kρητικός ή Εuscarus Cretensis για τη προστασία της ονομασίας προέλευσης, ένα από τα νοστιμότερα ψάρια της Μεσογείου
για τη λεπτή γεύση της κάτασπρης μαραγαριταρένιας σάρκας, αλλά και του εσωτερικού της κοιλίας για τους ειδήμονες, αρκεί να δοκιμαστεί
με μια ελαφριά πίεση από το κεφάλι προς τη ουρά κρατώντας τον από τη ράχη για να είναι καθαρά τα έντερα του, ή όπως αλλιώς λέμε να
είναι ''πρωινός''.
 Συνηθίζω μονάχα να τους ξελεπίζω. Οσο για την εκτέλεση αλεύρωμα και στο τηγάνι. Μερικές φωτο για πρόκληση σε φίλους.

15 Νοεμβρίου 2012, 19:26:32
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου οινογνώστη, όμως τυχαίνει καμιά φορά να πιεί κανείς κάποιο κρασί και να του κάνει εντύπωση.
Ένα τέτοιο ήταν για μένα το NICO LAZARIDI MERLOT 2008 από την Δράμα. Κόκκινο κρασί με σφριγηλό χαρακτήρα.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Νοεμβρίου 2012, 19:33:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Νοεμβρίου 2012, 15:29:45
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Aπλούστατη, και η καλύτερη συνταγή, για μακαρονάδα με μύδια, ''pasta alle cozze''. Ως βασική προϋπόθεση τα μύδια να είναι φρέσκα.
Η θάλασσα τους αποδίδει στο πιάτο όλο το άρωμα.
 Τα όστρακα πλένονται κάτω από νερό της βρύσης και τρίβονται με συρματάκι κουζίνας ούτως ώστε να καθαρίσει όσο γίνεται η επιφάνεια
τους. Αφαιρούμε τα μουστάκια τους τραβώντας τα προς τη βάση. Κατόπιν αχνίζονται σε σιγανή φωτιά χωρίς προσθήκη νερού έως ότου
ανοίξουν. Αφαιρούμε τη σάρκα από τα όστρακα και το νερό τους που απομένει φιλτράρεται από σουρωτήρι γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε
αργότερα. Τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά ψιλικομένο σκόρδο και πιπέρι. Προσθέτουμε τη σάρκα από τα μύδια να σωταρισθούν καλά.
Προσθέτουμε το νερό τους και βράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν. Στο τέλος προσθέτουμε ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι
με ψιλoκομένο μαϊντανό και βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά.
 Mare mare...
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Νοεμβρίου 2012, 15:34:16 από Πατρωνάκης Μάνος »

20 Νοεμβρίου 2012, 18:35:24
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Ιορδάνης Καπάνταης


Crepe cake

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια φουντούκια
2 κουταλιές ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά
2 κούπες γάλα
6 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι
Νουτέλα

Προετοιμασία
Τρίβεις τα 80 γραμμάρια από τα φουντούκια για να δημιουργήσεις φουντουκόψυχα (έτοιμη δεν θα βρεις όπως με την αμυγδαλόψυχα). Αναμιγνύεις το αλεύρι με την φουντουκόψυχα, τα αυγά, το γάλα, το λάδι, την βανίλια και το αλάτι σε ένα μπωλ. Ανακατεύεις καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνεις για 15 λεπτά να κάτσει. Ζεσταίνεις ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το λαδώνεις και βάζεις λίγο από το μείγμα για να φτιάξεις μία κρέπα. Περιμένεις να ψηθεί η μία μεριά και γυρνάς να ψηθεί και η άλλη. Τοποθετείς τις κρέπες που παρασκευάζεις με χαρτί ψησίματος ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Το τηγάνι χρειάζεται λάδωμα σε κάθε κρέπα που ετοιμάζεις.Αν έχεις παρασκευαστή κρέπας η ζωή σου είναι πολύ πιο εύκολη. Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος τοποθετείς μια κρέπα και την αλείφεις με νουτέλα. Από πάνω της τοποθετείς άλλη μια κρέπα και αλείφεις νουτέλα. Συνεχίζεις μέχρι να σου τελειώσουν οι κρέπες. Γαρνίρεις με τα υπόλοιπα φουντούκια.

20 Νοεμβρίου 2012, 18:37:21
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Ιορδάνης Καπάνταης


Τάρτα λεμόνι του Gordon Ramsay

Υλικά για 6-8 άτομα
50γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
6 αυγά (2 ολόκληρα και 4 κρόκους)
180γρ. ζάχαρη άχνη
200ml κρέμα γάλακτος
Χυμός 2 λεμονιών
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Για τη ζύμη
125γρ. ανάλατο βούτυρο
90γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
250γρ αλεύρι

Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και χτυπήστε τα ελαφρώς. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεμα για ακόμα 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το αλεύρι και ενώστε με τα υπόλοιπα υλικά. Aνακατέψτε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Αν η ζύμη σας είναι πολύ στεγνή προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας νερό.
Αφαιρέστε τη ζύμη από το μίξερ και ζυμώστε ελαφρά με τα χέρια σε επίπεδη επιφάνειας πασπαλισμένη με αλεύρι. Δώστε στη ζύμη σχήμα στρογγυλού δίσκου και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και τοποθετήστε τη σε ταψάκι τάρτας (περίπου 20cm). Πιέστε με τα δάκτυλα να εφαρμόσει στο ταψάκι αφήνοντας λίγη ζύμη να προεξέχει από το χείλος του ταψιού. Τοποθετήστε το ταψάκι ξανά στο ψυγείο για ακόμα 20 λεπτά. Καλύψτε τη ζύμη (το εσωτερικό του ταψιού) με αλουμινόχαρτο ή με πλαστική μεμβράνη και γεμίστε με φασόλια ή φακές. Ψήστε τη ζύμη για 15 λεπτά στο φούρνο και μετά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο με τα φασόλια. Ψήστε για ακόμα 5 λεπτά τη ζύμη στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει ελαφρά η βάση. Αφαιρέστε τη ζύμη από το φούρνο, και αλείψτε με τη λιωμένη κουβερτούρα και αφήστε να κρυώσει εντελώς η ζύμη.
Μειώστε τη θερμοκρασία φούρνου στους 110°C.
Κρέμα λεμονιού: Τοποθετήστε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά μαζί τα υλικά. Ο χυμός λεμονιού θα βοηθήσει στην συμπύκνωση της κρέμας. Σουρώνουμε τη κρέμα μέσα από λεπτό κόσκινο σε ένα μπολ. Χύστε την κρέμα μέσα στο ταψάκι με τη ζύμη και πάνω από την σοκολάτα. Τοποθετήστε το ταψάκι στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να σταθεί η κρέμα αλλά να είναι ρευστή στο κέντρο.
Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε την τάρτα να κρυώσει εντελώς.
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και με ένα καμινέτο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μία κρούστα καραμέλας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γκριλ του φούρνου για να κάψετε τη ζάχαρη.
Σερβίρετε το γλυκό αμέσως ή διατηρήστε στο ψυγείο.

30 Μαΐου 2013, 20:00:47
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Εννοώ πόσο πιστή στην αυθεντική συνταγή αυτού του απλούστατου κατά τα άλλα Ιταλικού πιάτου είναι η καρμπονάρα που παρασκευάζεται στα δικά μας εστιατόρια;
 Η pasta alla carbonara,  πιθανότατα η Ιταλική εκδοχή του bacon with eggs των Αγγλων ή Αμερικάνων στρατιωτών του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στην Ιταλία απαιτεί
το σωστό αλλαντικό, καμία σχέση με το δικό μας βραστό μπέϊκον και είναι είτε το ''guanciale'' προϊόν ωρίμανσης από το μάγουλο χοίρου, είτε η τυλιχτή πανσέτα
''pancetta coppata'' επίσης προϊόν ωρίμανσης, όχι καπνιστά. Τα παραπάνω βρίσκονται και στην χώρα μας σε καταστήματα delicatessen.
 Αλλη σημαντική λεπτομέρεια τα φρέσκα αυγά, για 500 gr spaghetti ή και άλλο τύπο ζυμαρικού όπως penne παραδείγματος χάριν χρειάζονται περίπου τρία αυγά από
τα οποία αφαιρείται το ένα ασπράδι. Το guanciale ή η pancetta τσιγαρίζονται σε ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά σε ανάλογο σκεύος και όταν αρχίσει να ροδίζει προστίθεται
νερό από τα ζυμαρικά που εν τω μεταξύ βράζουν, με προσοχή στο χρόνο τους, al dente. Δώστε σημασία τα ζυμαρικά να ανακατευτούν με το αλλαντικό σε διαφορετικό
σκεύος και όχι στη χύτρα που έβρασαν, γιατί τα χτυπημένα αυγά που θα προσθέσουμε στο τέλος θα ψηθούν αμέσως και η σωστή εκδοχή της carbonara απαιτεί τα αυγά
να παραμείνουν σαν κρέμα και όχι ομελέτα.
 Για αυτή την εκτέλεση απαραίτητο είναι  και το σωστό τυρί, parmiggiano ή διαφορετικά grana padano, ή/και pecorino. Οποιοσδήποτε άλλος τύπος τυριού θα καλύψει
τις υπόλοιπες γεύσεις.  Σε μερικά μέρη της Ιταλίας χρησιμοποιείται και λίγη κρέμα γάλακτος για να ελαφρύνει τη μυρωδιά του αυγού. Φρεσκοτριμένο πιπέρι.

25 Ιουλίου 2013, 16:33:19
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator

Το CNN συγκαταλέγει τον Κρητικό Ντάκο στα 10 καλύτερα πιάτα του κόσμου !!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

21 Αυγούστου 2013, 19:37:31
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σαλάτα με πλιγούρι και ντομάτα ( ταμπουλέ ).


Υλικά

    150 γρ. πλιγούρι, κατά προτίμηση ψιλό
    500 γρ. ντομάτες, ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες
    1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι, βιολογικό, με τη φλούδα
    2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
    τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
    λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
    χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
    150 ml ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 4

Προετοιμασία 30΄   

Διαδικασία

Ξεπλένουμε καλά το πλιγούρι και το ετοιμάζουμε ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Κόβουμε τις ντομάτες και το αγγούρι σε μικρούς κύβους και τους βάζουμε σε ένα μπολ με το πλιγούρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια. Αφήνουμε το πλιγούρι για περίπου 5 λεπτά ώστε να «τραβήξει» τα υγρά που θα βγάλουν οι ντομάτες και το αγγούρι και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το λεμονοχυμό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε. 

Συμβουλή

Η σαλάτα αυτή μπορεί να καταναλωθεί και μετά από αρκετές ώρες. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να τη φτιάξουμε από νωρίς και να την βάλουμε στο ψυγείο οπότε θα είναι και πολύ δροσερή στο σερβίρισμα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2013, 23:01:02
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη.

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 μήλα ή αν είναι μικρά 4, κατά προτίμηση κόκκινα ή κίτρινα (να μην είναι ξινόμηλα)
125 γραμ. βιτάμ
1/2 φλ. γάλα
2 κουτ. γλ. μέλι
1 - 2 κουταλιές τριμμένα καρύδια
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλ. κανέλα
λίγο τριμμένο γαρύφαλλο
μοσχοκάρυδο
χαρτί ψησίματος

Εκτέλεση:

1. Λιώνουμε το βιτάμ (να μην είναι καυτό).
2. Όσο λιώνει το βιτάμ μπορούμε να καθαρίσουμε τα μήλα και να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
3. Ανακατεύουμε το βιτάμ μαζί με το μέλι στη λεκάνη του μίξερ.
4. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
5. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το μείγμα γίνεται αρκετά σφιχτό.
6. Σε ένα στρόγγυλο ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος, ρίχνουμε πάνω το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
7. Προσθέτουμε τα μήλα και τα καρύδια και ανακατεύουμε για να απλωθούν ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα (και μέσα στο μείγμα και οπωσδήποτε από πάνω).
8. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ψήνουμε στους 180οC στον αέρα.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και εν συνεχεία απολαμβάνουμε το μήλο-δημιούργημά μας είτε ως πρωινό είτε ως απογευματινό! Αν και όσο είναι ζεστό είναι τόσο νόστιμο που μάλλον θα καταναλωθεί επί τόπου.

Σημείωση: Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες, ενώ αν επιθυμούμε μπορούμε να μη βάλουμε μέλι και στη θέση του να βάλουμε μία κούπα ζάχαρη.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Δεκεμβρίου 2013, 12:32:44
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou


[logged]αφού σπάσουμε το αυγό το εναποθέτουμε σε βούτυρο που ``τσιρτσιρίζει`` .... το απομακρύνουμε από τη φωτιά μετά από 1/2 λεπτό. Με σύριγγα χωρίς να επέλθει ρήξη του υμένα στον κρόκο αφαιρούμε το περιεχόμενο και με λοιπή σύριγγα [ με την ίδια βελόνη 2 hand procedure  ] γεμίζουμε τον κρόκο με υδαρές υλικό της επιθυμίας μας. Μπορεί να σερβιριστεί με αρακά και καλαμπόκι και ξύσμα σέλινου. επανατοποθετούμε στην εστία και ψήνουμε [/logged]
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

24 Δεκεμβρίου 2013, 12:46:51
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... και με λοιπή σύριγγα [ με την ίδια βελόνη 2 hand procedure  ] γεμίζουμε .....
   Ενδιαφέρον ίσως αλλά διεστραμμένο. Ανατρίχιασα όταν το διάβασα....

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
18721 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2018, 21:32:42
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3706 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2023, 02:57:36
από Argirios Argiriou