ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Καθορισμός ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένων
D-Michalis:
Κάπου έχουμε μπερδευτεί.
Εγώ αναφερόμουν στον κατάλογο που εγώ διαθέτω και που περιέχεται στην απόφαση του Υπ.Εργ. & Κοιν. Ασφάλισης -Γ.Γραμμ. Κοιν. Ασφαλίσεων / Δ-ση Ασφάλισης Ασθ. & Μητρότητας -Κοινή Υπ. Απόφαση:
Α.Π.: Φ80000/οικ.22101/2493/ 27-8-2010 (διαβίβαση Κοινής Υπ. Απόφασης)-(αφορά όλα τα Ταμεία), με θέμα "Σκευάσματα χορηγούμενα με 0% συμμετοχή από φαρμακεία νοσοκομείων και ιδιωτικά φαρμακεία
Η αποφάση αυτή επικαλείται ως βάση στήριξής της τις διατάξεις του Ν.3816/2010, άρθρο 12, παρ.2, και περιλαμβάνει ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΣ φάρμακα όπως το Humira, όπως έχω ήδη σαφώς επισημάνει.
Αν προσέξει κανείς τις προηγούμενες καταχωρήσεις μου, την απόφαση αυτή την αντιπαρέθετα με τον κατάλογο ποσοστών του ΕΟΠΥΥ και όχι στο ΦΕΚ 543Β που όντως περιλαμβάνει ονομαστικά κάποια φάρμακα. Δεν το είχα δεί ακόμη (τι να πρωτοδεί κανείς. Οι εκδόσεις ΦΕΚ αυτές τις ημέρες είναι για βιβλίο γκίνες. Καλά έκανες και το παρέθεσες.)
Συμπερασματικά λοιπόν, οι προηγούμενοι κατάλογοι στους οποίους αναφερόμουν, αποτελούν παρελθόν και τώρα οφείλουν να ισχύουν οι νέοι, αφού όντως η απόφαση αυτή εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 23 του ν.4053/2012 που προβλέπει την έκδοση τέτοιας απόφασης σε αντικατάσταση της προηγούμενης που εγώ περιέγραφα.
Που να φανταστώ ο άνθρωπος ότι στην εποχή της ταχύτητας η ημερομηνία έκδοσης μίας υπουργικής απόφασης στην Ελλάδα που ρυθμίζει θέματα που της αναθέτει ένας νόμος, θα είχε ίδια ημερομηνία με τον νόμο που στηρίζεται !!!
ΑΡΗΣ:
Η απόφαση με αριθμ. πρωτ. Φ80000/οικ.22101/2493/ 27-8-2010 αναφέρεται στην εφαρμογή του ΦΕΚ 1326 Β του 2010 που αναφέρεται στον τρόπο χορήγησης φαρμάκων, ανάμεσα στα οποία και το Ηumira, από τους διάφορους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Άλλος τρόπος προβλέπεται για τον ΟΠΑΔ και άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όμως, και άλλος για το ΙΚΑ. Για τον ΟΠΑΔ χορηγούνται από κρατικά νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία. Για το ΙΚΑ αναφέρει ότι χορηγείται μόνο από φαρμακεία του ΙΚΑ ή από νοσοκομεία όταν τα πρώτα δεν τα διαθέτουν. Δωρεάν και στις δύο περιπτώσεις. Αυτά όμως όταν υπήρχαν οι κλάδοι υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Τώρα που υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ, ο τρόπος χορήγησής τους είναι εννιαίος για όλους τους ασφαλισμένους του, όπως αναλυτικά αναφέρεται στα ΦΕΚ 497 Β και 543 Β και στα οποία δεν αναφέρεται ονομαστικά το Ηumira.
Ιορδάνης Καπάνταης:
Επιγραμματικά οι αλλάγες στη συμμετοχή φαρμακων συνοψίζονται ως εξης:
1. ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑΣ -------------------------------------- > ΣΥΜΜ. 25%
2. ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ------------------------------> ΣΥΜΜ. 25%
3. ΦΑΡΜΑΚΑ Σ. ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 (ΚΑΙ Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ) ---> ΣΥΜΜ. 10%
4. ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ (ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ) --------------> ΣΥΜΜ. 25%
5. ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΡΟΝΙΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ------------> ΣΥΜΜ. 25%
6. ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ --------------------------> ΣΥΜΜ. 10%
7. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ,ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 0% ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΟΥΣ.
8. ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
Αν υπάρχει κάτι άλλο που μου διέφυγε,συμπληρώστε με.
ΥΓ. Ερώτηση: οι ασθενείς με ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή για το σύνολο των φαρμάκων τους ή μόνο για τα φάρμακα της αναιμίας???
md:
Καλησπερα,πρωτη φορα γραφω στο forum.Ξερει κανεις με τι ποσοστο γραφουμε τους σταθεροποιητες διαθεσης σε διπολικη διαταραχη?
neurodoc:
Λογικά εφόσον έχουν ένδειξη για αυτή τη διάγνωση, δωρεάν. Εάν όχι, 25%. Πχ Lamictal 0%, Topamac 25%. Επίσης καλό είναι να ρίξουμε καμιά ματιά στα πρωτόκολλα που έχουν δημοσιευθεί στον ΕΟΦ. Επίσης όσον αφορά την "κατάθλιψη με ψυχωτικά στοιχεία" ή άλλες τέτοιες διαγνώσεις που καλύπτουν τον όρο "ψύχωση", γράφουμε τα αντικαταθλιπτικά με 0% ναι ή όχι; Άλλο θέμα προκύπτει με τη ΣΚΠ όπου έχει βγει το "για όλα τα φάρμακα". Δηλαδή κάποιος με ΣΚΠ και κατάθλιψη θα πάρει τα αντικαθλιπτικά με 0% όπως παλιά ή με 25%; Το ίδιο συμβαίνει και στη μυασθένεια, όπου έχει βγει το "10% για φάρμακα της νόσου και κορτιζόνη", στην ουςσία Mestinon και κορτιζόνη μόνο. Αυτο σημαίνει 10% σε όλα τα φάρμακα που δίνουμε σε κάποιον με μυασθένεια; Πχ και τα αντικαταθλιπτικά; Τι λέτε εσείς; Ειδικά για τα αντικαταθλιπτικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ψυχίατρους οι οποίοι επιμένουν ότι θα τα χορηγούν με 0% για "ψύχωση".
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση