ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Καθορισμός ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένων

<< < (112/175) > >>

Xouzouris:
Μου ετυχε προσφατως το εξης:

ειδα μια ασθενη η οποια εχει υποστει ακρωτηριασμο των κατω ακρων αμφω στο υψος του μηρου λογω περιφερικης αρτηριοπαθειας. Ηταν ασφαλισμενη του ΗΣΑΠ (=ΤΑΥΤΕΚΩ σε πιο προσφατους καιρους) και, για οσο διαστημα ηταν ασφαλισμενη εκει λαμβανε τα φαρμακα της με μηδενικη συμμετοχη ενεκα της αναπηριας της.

Οπως ξερετε, προσφατως το ταμειο της εισηχθη στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ ομως δεν προβλεπει πουθενα (ουτε στην Η/Σ, ουτε στον κανονισμο παροχων) καθολικη μηδενικη συμμετοχη για αναπηρους εξ'ακρωτηριασμου παρα μονον για τις γνωστες κατηγοριες παραπληγικων, αιμοκαθαιρομενων, μεταμοσχευμενων κ.ο.κ.

Πραγματι, μια προηγουμενη συνταγογραφηση που της ειχε γινει απο αλλο συναδελφο μεσω ΕΟΠΥΥ την ειχε καταταξει στους παραπληγικους, πραγμα προφανως λαθος.

Φυσικα, αν και η λογικη λεει οτι δικαιουται, ξερουμε ολη οτι η λογικη δεν ειναι μεταξυ των αρετων του ΕΟΠΥΥ (ή του ελληνικου δημοσιου γενικοτερα, for that matter). Eπιπλεον, απαντηση στο ερωτημα δεν ηξεραν να δωσουν ουτε οι ελεγκτες ιατροι του ΟΠΑΔ σε σχετικο ερωτημα μου μια μερα που βρεθηκα εκει.

Ξερει μηπως κανεις κατι περισσοτερο? Εχετε αντιμετωπισει παρομοιο θεμα μηπως και, αν ναι, πως το εχετε χειριστει?

Δεν θελω ουτε να αδικησω την ασθενη, αλλα φυσικα δεν θελω ουτε να εκτεθω με ψευδεις διαγνωσεις.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜου ετυχε προσφατως το εξης:

ειδα μια ασθενη η οποια εχει υποστει ακρωτηριασμο των κατω ακρων αμφω στο υψος του μηρου λογω περιφερικης αρτηριοπαθειας. Ηταν ασφαλισμενη του ΗΣΑΠ (=ΤΑΥΤΕΚΩ σε πιο προσφατους καιρους) και, για οσο διαστημα ηταν ασφαλισμενη εκει λαμβανε τα φαρμακα της με μηδενικη συμμετοχη ενεκα της αναπηριας της.
..........................................................................................

Φυσικα, αν και η λογικη λεει οτι δικαιουται.........................................................

--- Τέλος παράθεσης ---

Γιατί η λογική λέει ότι δικαιούται όλα τα φάρμακα με μηδενική συμμετοχή λόγω της αναπηρίας της; (Περιφερική αρτηριοπάθεια και ακρωτηριασμός λόγω σακχαρώδη διαβήτη να υποθέσω; )
Δεν θα συμφωνήσω μ' αυτή τη λογική.

Να προσθέσω κι εγώ μια περίπτωση που αντιμετώπισα τελευταία (εις διπλούν μάλιστα) με ασφαλισμένες του Οίκου Ναύτου.
Συνάντησα δύο ηλικιωμένες μοναχές (ηλικίας 80+) που έφεραν βιβλιάριο Οίκου Ναύτου που έγραφε πάνω με έντονα γράμματα "Ορφανό τέκνο. Άνευ συμμετοχής"
Στην απορία μου τι σημαίνει αυτό, μου απάντησαν ότι έχασαν τον πατέρα τους σε παιδική ηλικία (δεν ήταν αδερφές, ήταν διαφορετικές περιπτώσεις) και βάσει του κανονισμού του Οίκου Ναύτου είχαν το δικαίωμα να έχουν ασφάλιση και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα παρέμεναν ανύπαντρες (κι επομένως "ανυπεράσπιστες"). Ούσες μοναχές (και ανύπαντρες) είχαν φτάσει λοιπόν σε ηλικία 80+ κι έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια δωρεάν φάρμακα ως "Ορφανά τέκνα"!
Αντέδρασαν στο άκουσμα ότι η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ καταργεί τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο.

Xouzouris:

--- Παράθεση ---Γιατί η λογική λέει ότι δικαιούται όλα τα φάρμακα με μηδενική συμμετοχή λόγω της αναπηρίας της; (Περιφερική αρτηριοπάθεια και ακρωτηριασμός λόγω σακχαρώδη διαβήτη να υποθέσω; )
--- Τέλος παράθεσης ---

Το ιστορικο δεν ειναι 100% ξεκαθαρο, εχει μεν ΣΔ αλλα το ολο θεμα προεκυψε μετεγχειρητικα απο μια αρθροπλαστικη ισχιου αρχικα στο ενα ακρο και κατοπιν στο αλλο, οποτε υπαρχει και το ενδεχομενο του θρομβοεμβολικου αιτιου (φυσικα ολα τα σχετικα εγγραφα νοσηλειας κλπ δεν ειναι διαθεσιμα πια).

Η λογικη ειναι οτι ο μηριαιος ακρωτηριασμος και των δυο ακρων προσδιδει ενα ποσοστο αναπηριας >80%, ισο ή μεγαλυτερο απο πολλες μορφες MS ή νεφρικης ανεπαρκειας πχ που δικαιουνται by default 0%. Δεν εχω καν προχειρο τον κανονισμο παροχων του ΗΣΑΠ ωστε να διαπιστωσω εαν εκει προβλεποταν η περιπτωση του ακρωτηριασμου, αλλα βρισκω παραλογη την παροχη 0% συμφωνα με τα στανταρ του ΕΟΠΥΥ οπου η απαλλαγη απο συμμετοχη προβλεπεται βασει διαγνωσης και οχι βασει της βαρυτητας της αναπηριας που αυτη προσδιδει.

Ετσι, εχω πχ ασθενη με προϊουσα MS που πνεει τα λοισθια με τραχειοστομια, αναπνευστηρα κλπ και ασθενη με MS που εργαζεται κανονικα και δεν εχει κανενα εμφανες νευρολογικο ελλειμμα εδω και πολλα χρονια, και οι δυο δικαιουνται 0% λες και η κατασταση τους ή η αναπηρια εκ της παθησης τους ειναι παρομοια.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ λογικη ειναι οτι ο μηριαιος ακρωτηριασμος και των δυο ακρων προσδιδει ενα ποσοστο αναπηριας >80%, ισο ή μεγαλυτερο απο πολλες μορφες MS ή νεφρικης ανεπαρκειας πχ που δικαιουνται by default 0%.

--- Τέλος παράθεσης ---

Από που προκύπτει ότι MS και νεφρική ανεπάρκεια δικαιούνται 0% (για όλα τα φάρμακα)με το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ;

Xouzouris:
OK, point taken, με τον νεο και αμφιλεγομενο κανονισμο μπορει να μην προκυπτει.

(Λεω "μπορει" και "αμφιλεγομενο" γιατι πολυ θα ηθελα να ξερω ποια ειναι πχ τα "φαρμακα για την αντιμετωπιση της καταστασης" του παραπληγικου)

Η αληθεια ειναι ομως οτι η επιχειρηματολογια σου με "συνεφερε" καπως: συνειδητοποιησα οτι με βαση τον νεο κανονισμο, παυουν πρακτικα να υπαρχουν παθησεις που δικαιολογουν 0% για ολα τα φαρμακα (δεν θεωρω την λοχεια και την εγκυμοσυνη παθηση). Οποτε λυθηκε η απορια μου. Σε ευχαριστω πολυ.

ΥΓ: On second thought, η απορια μου εξακολουθει να ισχυει για τους παραπληγικους...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση