ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Δαβιγατράνη ( Pradaxa ).

<< < (2/22) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠροσοχή και με τη δαβιγατράνη (Pradaxa): Κοστίζει 145 ευρώ και κάποιοι καρδιολόγοι το χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν το Sintrom σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
(Πράγματι, απαλλάσσει τους ασθενείς από την υποχρέωση μέτησης του INR).

Ωστόσο, από τον ΕΟΦ έχει πάρει έγκριση μόνο για "Πρόληψη από φλεβική θρομβοεμβολή σε ενηλίκους μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης του ισχίου ή του γόνατος".
(από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

--- Τέλος παράθεσης ---


Από την εταιρία μου ήρθε ταχυδρομικώς ένα έντυπο που λέει ότι πήρε ένδειξη και για την ΧΚΜ και αναμένεται στην επόμενη έκδοση τιμών φαρμάκων η μείωση της τιμής του.
Ωστόσο θα ήθελα να δω και κάτι επίσημο από τον ΕΟΦ. Υπάρχουν υπερ και κατά σε αυτό το φάρμακο όταν θα πάρει την νέα μικρότερη τιμή.
Υπερ
- Δεν χρειάζεται ειδική δίαιτα για το θέμα της Βιταμίνης Κ.
- Δεν χρειάζεται μέτρηση κάθε μήνα (Αυτό στην 90χρονη που μετακινείται δύσκολα και κινδυνεύει από ένα κάταγμα ισχίου εάν είναι λιποβαρής μπορεί να κοστίζει λιγότερο, δεν ξέρω, λέω και τον αντίλογο)
Κατά
- Απαιτεί στομάχι χωρίς διαταραχές στην οξύτητα, άρα ξεχάστε τις αγαπημένες μιζο-πραζόλες. Ήδη τις γαστρεντερικές διαταραχές τις προκαλεί ένα έκδοχο που προσπαθεί να πετύχει οξύτητα και καλύτερη απορρόφηση.
- Εάν έχεις αμφιβολία για την δράση του σε έναν ασθενή, δεν είναι καθόλου εύκολο να μετρήσεις την δράση του. Αυτό για μένα είναι μειονέκτημα.

Denominator:
Από το SPC του Pradaxa στις ΗΠΑ:

----------------------------INDICATIONS AND USAGE---------------------------
PRADAXA is a direct thrombin inhibitor indicated to reduce the risk of stroke and systemic embolism in patients with non-valvular atrial fibrillation (1)

Εκεί, αντίθετα, δεν έχει την ένδειξη της πρόληψης από φλεβική θρομβοεμβολή σε ενηλίκους μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης του ισχίου ή του γόνατος που έχει στη χώρα μας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

dimipap73:
ειναι η τεταρτη φορα μεσα σε ενα τριημερο που συναντω τη διαγνωση βαλβιδοπαθεια κολπικη μαρμαρυγη  και αλλαγη του sintrom σε pradaxa.Tρεχει μια μελετη σε αυτη την κατηγορια ασθενων αλλα τρεχουν και οι παρενεργιες οχι μονο στο στομαχι αλλα και στην τσεπη των ασθενων.Οι ιδεες σας θα με ενδιεφεραν

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή είναι η ένδειξη ή κάνω λάθος;
Άρα η συγκεκριμένη διάγνωση είναι εκτός ενδείξεων;

Zachariadis:
Πράγματι η ένδειξη είναι «μη βαλβιδική» κολπική μαρμαρυγή.
Ουσιαστικά σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρή * βαβιδοπάθεια
ή ως αντιπηκτική προφύλαξη σε ασθενείς με προσθετική βαλβίδα.

Πρακτικά η παρουσία κολπικής μαρμαρυγής σχεδόν πάντοτε συνδυάζεται με κάποιου βαθμού βαλβιδοπάθειας,
έστω μιάς π.χ  ήπιας ανεπάρκειας μιτροειδούς που με την σειρά της προοδευτικά οδήγησε σε αύξηση των διαστάσεων του αριστερού κόλπου
μεταβάλλοντας την αρχιτεκτονική του και μαζί μ αυτήν και της ηλεκτρικές ιδιότητες της κολπικής διέγερσης.
Δημιουργείται δηλ ένας φαύλος κύκλος στον οποίο η ανεπάρκεια της μιτροειδούς «ξυπνάει» την αρρυθμία ,αλλα και αυτή καθ εαυτή
η κολπική μαρμαρυγή όσο διατηρείται επιτείνει την βαλβιδοπάθεια.
Κάπου εκεί τώρα αρχίζει το «λογοπαίγνιο»...  Εχει ο ασθενής κολπική μαρμαρυγή και μπορεί να πάρει Pradaxa; Ωραία.
Η αρρυθμία όμως δεν συνεπάγεται ποσοστό συμμετοχής <25%....τώρα πια ούτε αν ο ασθενής είναι στεφανιαίος (που θα μπορούσε πραγματικά
και απολύτος δικαιολογημένα να κατεβάσει την συμμετοχή στο 10% )...τί κανουμε ;;; Ααα..η (ομιχλώδης και ασαφής ) διάγνωση «βαλβιδοπάθεια»
έχει την 10% συμμετοχή!...δεν μπορεί ,κάποιου βαθμού ανεπάρκεια μιτροειδούς θάχει διάβολε ...ήπια έστω...μια διαφυγούλα κατι  ;...Την βαφτίζουμε
βαλβιδοπάθεια και «δικαιολογούμε» την χαμηλώτερη συμμετοχή. (Σιγά μην δοκιμάσουμε -έστω μια φορά- το κολοσιντρόμ....να ταλαιπωρείται ο αρρωστος με καθε τόσο εξετάσεις INR...
να μας πρήζει στα τηλέφωνα για την δοσολογία....να ξεφύγει και να μας κάνει κανα αιμορραγικό και να βρούμε και το μπελά μας ...ε;.ε;.. Το ότι το Sintrom είναι
πάμφθηνο δεν το υπολογίζει κανείς ...τί είναι το κόστος μπροστά στα κάλλη ;;; ;))
Νομίζω όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Δηλαδή δεν μπορείς να δικαιολογήσεις ποσοστό συμμετοχής 10% για το Pradaxa κοτσάροντας «βαλβιδοπάθεια» γιατί όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Αδαμάντιος η ένδειξη είναι «μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή». Η αντίφαση μεσα στην αντίφαση.Σπάνια μια κολπική μαρμαρυγή δεν είναι καί «βαλβιδική» ( έστω και σε μικρό βαθμό) ωστόσο το Pradaxa λόγω κολπικής μαρμαρυγής συνεπεια βαλβιδοπάθειας δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί με 10%.

Υπενθυμίζω:
Στην  μελέτη RE-LY (κύρια μελέτη με την οποία πήρε έγκριση της Dabigatran στην ΚΜ)
ο κίνδυνος συστηματικής θρόμβωσης ή ισχαιμικού ΑΕΕ ήταν 1,7% στην ομάδα της Βαρφαρίνης,  1,5% στην ομάδα Dabigatran 110mg x 2 (η μόνη μορφή που κυκλοφορεί
στη Ελλαδα με ένδειξη ΚΜ) και σημαντικά χαμηλότερος στην ομάδα των 150mg x2 ( που όμως δεν κυκλοφορεί)
Ο κίνδυνος  μείζωνας αιμορραγίας (αιμορραγικής επιπλοκής) ήταν σημαντικά χαμηλώτερος στην ομάδα 110mg x2 ( 2,7%) απ ότι στην ομάδα της Βαρφαρίνης (3,4%)

Δηλ. σε σχέση με το Sintrom ,το Pradaxa έχει καλύτερο προφίλ ασφαλείας με περίπου ίδιο προφίλ αποτελεσματικότητας

όμως .... μετανάλυση της RE-LY  έδειξε οτι το ποσοστό εμφράγματος μυοκαρδίου στην ομάδα ασθενών του Dabigatran ( 110 ή 150 x2)
ήταν ετησίως υψηλότερο (0,5%) απο ότι στην ομάδα της Βαρφαρίνης (0,7%)....



Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση