Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 14:18:33

Αποστολέας Θέμα: Ετσι θα καταργηθεί το φακελάκι (Χαρ. Μουτσόπουλος, Βήμα)  (Αναγνώστηκε 3875 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Μαρτίου 2010, 18:58:15
Αναγνώστηκε 3875 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Μία από τις δημόσιες υπηρεσίες όπου η διακίνηση «μαύρου χρήματος», το γνωστό «φακελάκι», δίνει και παίρνει είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Αν εμείς οι «ιθαγενείς» έχουμε βιωματική σχέση με την πρακτική αυτή, οι διεθνείς οργανισμοί, όπως λ.χ. ο ΟΟΣΑ, την έχουν αναλύσει κατά καιρούς στις εκθέσεις τους. Η παρεμβολή «μαύρου χρήματος» σε μια επαγγελματική, μη εγχρήματη, σχέση υποβαθμίζει το κύρος του γιατρού, υποτιμά την προσωπικότητα του πάσχοντος και αποτελεί σοβαρή πηγή απώλειας εισοδήματος για τον κρατικό κορβανά.

Για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό πρέπει πρώτα να κάνουμε μερικές αναγκαίες διακρίσεις, να αποκτήσουμε δηλαδή μια αίσθηση των εκφάνσεων του φαινομένου. Υπάρχουν πράγματι επίορκοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την αδύνατη θέση του πάσχοντος, τον εξαναγκάζουν να πληρώσει παράνομα για τις ιατρικές υπηρεσίες που έπρεπε να του προσφέρουν δωρεάν. Η πρακτική αυτή αποτελεί αντικείμενο του ποινικού δικαίου και είναι υποχρέωση των ιατρικών συλλόγων να αποπέμψουν από τις τάξεις τους διεφθαρμένους συναδέλφους.

Μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας όμως ανθεί μια ιδιωτική συναλλαγή μεταξύ αρρώστου και γιατρού η οποία είναι ελεύθερα αποδεκτή και από τα δύο μέρη. Ο ασθενής θέλει συχνά να επιλέγει τον ιατρό του. Το κάνει εν αγνοία του συστήματος, με αντίτιμο που γνωρίζουν μόνο οι δυο τους. Αυτό μεταφράζεται σε μερικές εκατοντάδες ως μερικές χιλιάδες ευρώ για την ιατρική πράξη. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής αντιμετωπίζεται κατά προτεραιότητα, εκτός σειράς, σε προνομιακό δωμάτιο νοσηλείας, χωρίς να το πάρει χαμπάρι ούτε το νοσοκομείο ούτε το κράτος. Πρόκειται για μια κρυπτο-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, η οποία, αφήνοντας κατά μέρος την ηθική διάσταση του θέματος, οδηγεί σε πολλαπλές οικονομικές απώλειες. Πρώτα ο ασθενής δεν αφαιρεί τη δαπάνη από το φορολογητέο του εισόδημα. Δεύτερον, το κράτος δεν εισπράττει τον αναλογούντα φόρο. Και, τρίτον, το νοσοκομείο, ενώ προσφέρει για τη νοσηλεία του ασθενούς υλικοτεχνική υποδομή, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, δεν αποζημιώνεται από την ουσιαστικά ιδιωτική σχέση γιατρού- ασθενούς.

Είναι απλοϊκό να νομίζει κανείς ότι η νοοτροπία αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με κατασταλτικά ή καταγγελτικά μέτρα. Ο λόγος είναι ότι η αιτιολογία της νοοτροπίας αυτής είναι πολυπαραγοντική. Αρχίζει από το γεγονός ότι ο Χ ασθενής αναζητεί τις ιατρικές υπηρεσίες του Ψ γιατρού λόγω της φήμης, της ειδικότητας και των ικανοτήτων του τελευταίου. Στην αναζήτηση του καλύτερου είναι λογικό να εμπίπτουν και οι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η δεύτερη αιτία που ευοδώνει την πρακτική είναι η απαράδεκτα χαμηλή μισθοδοσία του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων σε σχέση με το μεγάλο, ποιοτικά και ποσοτικά, παρεχόμενο έργο. Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει τους γιατρούς σε αδιαφανείς συναλλαγές. Μια τρίτη ουσιώδης αιτία της τριτοκοσμικής αυτής συμπεριφοράς είναι η θεωρητική εμμονή της πολιτείας στην υποτίθεται δωρεάν δημόσια υγεία εθελοτυφλώντας στην πραγματικότητα. Η εμμονή αυτή θυμίζει έντονα τη στάση συντηρητικών γονέων, τα παλαιότερα χρόνια, απέναντι στις προγαμιαίες σχέσεις των θυγατέρων τους. Τέλος, οι παράνομες πρακτικές ευοδώνονται από την πλημμελή διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία, κατά κανόνα, διοικούνται από κομματικά στελέχη, χωρίς παιδεία και εμπειρία στη διοίκηση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι νέες διοικήσεις πολλών νοσοκομείων της πρωτεύουσας. Το κομματικό κράτος θριάμβευσε ξανά.

Πώς θα θεραπευτεί η ιδιάζουσα αυτή κατάσταση; Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό- τον έχουν ήδη εφεύρει άλλοι! Είναι απλό. Η ιδιωτική σχέση γιατρού- ασθενούς, αντί να γίνεται εν κρυπτώ, να γίνεται φανερά μέσα από το επίσημο σύστημα του νοσοκομείου. Ετσι, από τις ιδιωτικές πράξεις στο δημόσιο νοσοκομείο τα εισοδήματα των γιατρών θα αυξάνονται, το κράτος θα απολαμβάνει τον αναλογούντα φόρο και το νοσοκομείο θα έχει μια πηγή αύξησης των εσόδων. Ο μεικτός τρόπος λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων έχει εφαρμοστεί στο αρχαιότερο δημόσιο σύστημα υγείας, στη Βρετανία, καθώς και στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Γιατί να μην τους μιμηθούμε;

Φυσικά, η πρακτική αυτή κατ΄ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να αφαιρέσει τίποτα από τον τρόπο νοσηλείας των μη εχόντων, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους έχοντες. Για να επιτευχθεί αυτή η λεπτή ισορροπία, οι ειδικευμένοι ιατροί των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν θα επιτρέπεται να νοσηλεύουν «ιδιωτικά» περισσότερο από ένα ποσοστό ασθενών επί του συνόλου των ασθενών που αντιμετωπίζουν κάθε μήνα. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι για να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο πρέπει να καταπολεμηθούν η εμμονική ιδεοληψία της δήθεν δωρεάν υγείας, η κουλτούρα της φοροδιαφυγής και η πρακτική του κομματισμού- τρία από τα σημαντικότερα γνωρίσματα της νεοελληνικής ταυτότητας τα τελευταία 30 χρόνια. Ισως έτσι εξηγείται γιατί διεθνώς καθιερωμένες πρακτικές παραγνωρίζονται στη χώρα μας!

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

24 Μαρτίου 2010, 20:42:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Ο κ Μουτσόπουλος αποδεικνύει με αυτά που λέει τον τίτλο του Br ( μπαρουφολόγος ) κατά το Dr. Γιατί να μη μιμηθούμε τους Ολλανδούς, Βρετανούς κλπ? Μα γιατί δεν είμαστε Ολλανδοί ή Βρετανοί. Προσπαθούμε να αντιγράψουμε ευρωπαικά συστήματα χωρίς να τα προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα με προδιαγεγραμένη την αποτυχία τους. Αδιάψευστη μαρτυρία αυτών που λέει ο γνωστός μπαρουφολόγος είναι η λειτουργία εδώ και χρόνια των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα που προτείνει ο μπαρουφολόγος, χωρίς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το φακελλάκι.Επιπλέον, τελευταία ανακαλύφθηκε απάτη σε απογευματινά ιατρεία όπως διαβάσαμε σε άρθρο εφημερίδας, κατά το οποίο οι γιατροί έβαλαν στο κόλπο και τον διοικητικό υπάλληλο του νοσοκομείου που εισέπρατε τα χρήματα από τους ασθενείς για τα απογευματινά ιατρεία χωρίς να τα καταγράφει κάπου. ( οι γιατροί ήταν πανεπιστημιακοί, όπως και ο μπαρουφολόγος ) . Τη λύση να στείλουμε τους πανεπιστημιακούς στα αμφιθέατρα και μόνο, την έχει σκεφτεί κανείς???
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Μαρτίου 2010, 21:51:28 από ΑΡΗΣ »
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
65507 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2021, 21:14:48
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
5369 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιανουαρίου 2022, 22:08:05
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
29569 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2022, 21:00:07
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
9720 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Απριλίου 2022, 21:44:17
από Denominator
0 Απαντήσεις
7071 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2022, 19:13:11
από Argirios Argiriou