Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 14:08:57

Αποστολέας Θέμα: Γράψε, γράψε κάτι θα μείνει...  (Αναγνώστηκε 41944 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Απριλίου 2008, 11:39:05
Αναγνώστηκε 41944 φορές
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Θα έχετε αναρρωτηθεί πως συνάδελφοι εμφανίζονται με δεκάδες δημοσιεύσεων, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ή και σε πεδία που καλύπτουν ευρύ φάσμα της ιατρικής δεκάδων ειδικοτήτων. Δε γνωρίζουμε αν τέτοιοι συνάδελφοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν άμεσα τον τίτλο του πανεπιστημιακού προσωπικού ιατρού (δες Γ' Αναθεωρημένο Σχέδιο Νόμου). Το σίγουρο είναι, ότι οι δημοσιεύσεις προσφέρουν στην αυτοπεποίθηση και στην αναγνώριση της αξίας τους. Αν θέλετε κι εσείς μια τέτοια προοπτική, παρακάτω υπάρχει μια κατάταξη ανά είδος δημοσιεύσεων. Ανέκδοτες παρατηρήσεις έχουν δείξει, ότι ξεκινώντας από το μηδέν (ή και κάτω από το μηδέν) μέσα σε 2-3 χρόνια πιάνεις τη δεύτερη ή και τρίτη δεκάδα δημοσιεύσεων.


Το άρθρο καταγγελία.  Είναι πολύ έξυπνη τακτική κατά την οποία κάνεις παρατηρήσεις και κριτική σε ένα άλλο άρθρο (σε καλό Journal εννοείται) στέλνοντας letter to the editor. Σε αυτή την περίπτωση αν γίνει δεκτό το letter μπορείς  να εξασφαλίσεις με ένα μικρό σε έκταση κείμενο δημοσίευση σε ποιοτικό journal που βρίσκεται καταχωρημένο στο Medline.

Salami paper. Πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική κατά την οποία το περιεχόμενο του άρθρου περιλαμβάνει τον ελάχιστο αριθμό δεδομένων και ερευνητικών αποτελεσμάτων που μπορούν να σταθούν ως αυτοτελής δημοσίευση. Εναλλακτικά ονομάζεται και κατακερματισμένη δημοσίευση ενώ παραπλήσιοι είναι οι όροι άρθρο κλώνος και duplicate. Ο ερευνητής προσπαθεί να δημοσιεύσει δύο ή περισσότερα άρθρα βασιζόμενος σε δεδομένα μίας μόνο έρευνας. Προσφιλείς τεχνικές αποτελούν η αλλαγή του τρόπου γραφής του ονόματος του (π.χ. ύστερα από έρευνα στο ληξιαρχείο ανακαλύπτει ότι έχει μεσαίο όνομα) ούτως ώστε να είναι δύσκολη η ανεύρεση  από τους editors κυρίως όμως από τους ανταγωνιστές του.

Το ανακυκλούμενο άρθρο (chain letter). Είναι άλλη μια παραλλαγή του salami paper, στην οποία κάθε μέλος  της ερευνητικής ομάδας εμφανίζεται ως πρώτο όνομα στη δημοσίευση με αποτέλεσμα την παραγωγή μιας σειράς από άρθρα που κάθε φορά προσθέτουν λίγο παραπάνω στοιχεία από ένα τρέχων project και επαναλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος από αυτά που έχουν ήδη δημοσιευτεί. Κάθε άρθρο παρουσιάζεται φυσικά με διαφορετική λίστα συγγραφέων και διαφορετικό τίτλο.

Εδώ το άρθρο, εκεί το άρθρο, που είναι το άρθρο? (the shell game). Συμβαίνει όταν ο συγγραφέας υποβάλλει το ίδιο άρθρο σε περισσότερα του ενός journal  ταυτόχρονα. Το παιχνίδι αυτό είναι ριψοκίνδυνο και κάποιοι λένε ανήθικο. Ο παίχτης κερδίζει όταν το άρθρο γίνεται αποδεκτό από ένα journal και απορρίπτεται από όλα τα άλλα. Ο παίχτης χάνει όταν δύο ή περισσότερα journals δέχονται το άρθρο και ο ένας εκδότης πρέπει να μάθει την αλήθεια.

The zombie paper. Αγαπημένη κατηγορία που περιγράφει το paper που δεν πεθαίνει ποτέ. Σε αυτήν τη περίπτωση όταν το άρθρο απορρίπτεται σαφώς και κατηγορηματικά ο συγγραφέας κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και το υποβάλλει σε άλλο Journal και μετά σε άλλο κ.ο.κ. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αν το θέμα είναι εξειδικευμένο να πέσεις στον ίδιο κριτή. Παραπλήσια είναι η τεχνική κατά την οποία ο συγγραφέας ηθελημένα υποβάλλει το paper σε καλό Journal ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθεί. Του δίνεται έτσι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για δωρεάν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Το ακατανόητο άρθρο. Πρόκειται για δημοσίευση το νόημα της οποίας συνεχίζει να διαφεύγει παρά την διαδοχική ανάγνωση της από όλα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Εάν νομίζετε ότι θα συναντήσετε τέτοιου είδους άρθρα μόνο σε journals χαμηλού impact factor είστε απλά γελασμένοι.

The Himalayan journal of medicine's article. Κάθε wannabe συγγραφέας οφείλει να έχει τουλάχιστον μία δημοσίευση σε ένα journal το όνομα του οποίου να παραπέμπει σε κάτι το εξωτικό ή μυστηριακό. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη παρέμβασης που συγκρίνει την επίδραση της παρατεταμένης πολικής νύχτας στον  μεταβολισμό ανθρώπων και πιγκουΐνων. Σκοπός είναι να εξερευνηθούν τα όρια αποδοχής και τα ποσοστά απόρριψης των journals. Ενδεικτικοί τίτλοι είναι: The International Journal of Paparology, New Tibetian Journal of Medicine με αποκλειστικές case reports του Θιβετιανού General Hospital.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε αυτό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
52428 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Αυγούστου 2009, 08:21:31
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
3567 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Οκτωβρίου 2009, 10:59:36
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
2169 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Οκτωβρίου 2013, 23:48:28
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
4974 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2018, 08:14:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
28248 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαρτίου 2022, 06:37:24
από Argirios Argiriou