Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 21:34:43

Αποστολέας Θέμα: Εκτός συνταγογράφησης γνωστά αναλγητικά και "life style" φάρμακα  (Αναγνώστηκε 2978 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Μαΐου 2010, 13:31:30
Αναγνώστηκε 2978 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Αναστάτωση και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η πρόσφατη εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την οποία εξαιρούνται από την ερχόμενη Τρίτη της συνταγογράφησης τα πολλές φορές καταχρηστικώς και υποτιμητικώς λεγόμενα "life style" φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα του τρόπου ζωής.

Σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως επιδημία για τον 21ο αιώνα και καλεί τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμησή της, σε μία εποχή που δαπανώνται διεθνώς πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια στις αντικαπνιστικές εκστρατείες, η κυβέρνηση θέτει εκτός συνταγογράφησης τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και γνωστά αναλγητικά και αντιόξινα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναμένεται εντός των ημερών να εκδώσει τον σχετικό κατάλογο, ενώ η γενική διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ Ειρ. Αντωνοπούλου απέστειλε χθες εγκύκλιο προς όλους τους εμπλεκομένους, σύμφωνα με την οποία "τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινία γνησιότητας 'Καφέ' χρώματος, ως ανήκοντα στην κατηγορία των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ), σύμφωνα με την αρ. 0-502/10η/17.06.2008 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΦ και την αρ. 46986/14.07.2008 εγκύκλιο του ίδιου οργανισμού, από 1η Ιουνίου 2010 δεν θα αποζημιώνονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Κατόπιν τούτου, συνταγές στις οποίες περιέχονται φάρμακα της ανωτέρω κατηγορίας δεν θα εξοφλούνται στους φαρμακοποιούς".

Κι όμως, το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος, το οποίο είχε δώσει στις 7 Απριλίου 2008 στη δημοσιότητα ο τότε υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, προβλέπει ότι "θα πρέπει να διευκολύνεται η πρόσβαση των καπνιστών σε τέτοια προγράμματα (σ.σ.: διακοπής του καπνίσματος), ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος των αναγκαίων θεραπειών"...

 

Μόνο για τις συνοδές παθήσεις


Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, ο ΕΟΦ είναι υπ' ατμόν προκειμένου να εκδώσει νέα εγκύκλιο, η οποία θα προβλέπει ότι τα φάρμακα για το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τη στυτική δυσλειτουργία θα συνταγογραφούνται κανονικά, αλλά μόνο για τις συνοδές παθήσεις. Δηλαδή, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί αποκλειστικά και μόνον η καταχρηστική χορήγησή τους, ο γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί, για παράδειγμα, φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος σε ασθενή με αθυροσκλήρωση ή έπειτα από έμφραγμα και η ίδια τακτική θα τηρείται και για τις τρεις κατηγορίες των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Όμως, ο κατάλογος των φαρμάκων που θα αφορά η ρύθμιση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη και, έτσι, ούτε οι ίδιοι γιατροί ούτε οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν ποια συγκεκριμένα φάρμακα εξαιρούνται πλέον της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία...

 

Μικρό το ποσοστό των πωλήσεων

Η ποσότητα των φαρμάκων των τριών κυρίων κατηγοριών, δηλαδή για το κάπνισμα, τη στυτική δυσλειτουργία και την παχυσαρκία, που πωλούνται από τα φαρμακεία της χώρας μας, δεν ξεπερνά τα 150.000 εμβαλάγια το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλό νούμερο, γεγονός που δείχνει ότι η αλλαγή στο καθεστώς συνταγογράφησης των "life style" φαρμάκων δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικές απώλειες για τους φαρμακοποιούς ή για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα μικρό βήμα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το καρκίνωμα σχετικά με τη διακίνηση αυτού του τύπου φαρμάκων λέγεται Ίντερνετ, η διακίνησή τους μέσω του οποίου έχει λάβει αστρονομικές διαστάσεις διεθνώς, γεγονός που πρόσφατα υποχρέωσε ακόμη και την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ να περιλάβει σχετική ειδοποίηση στις εκθέσεις της.

Η σχετικά μικρή ποσότητα των πωλήσεων των συγκεκριμένων φαρμάκων από τα φαρμακεία της χώρας είναι ένα σταθεροποιημένο πλέον φαινόμενο. Η ραγδαία εκτίναξη των πωλήσεων αυτών των φαρμάκων σημειώθηκε άμα τη εμφανίσει τους, ειδικά για τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά προϊόντος του χρόνου το ιδιόμορφο αυτό καταναλωτικό αμόκ κατακάθησε, με αποτέλεσμα σήμερα αυτά τα φάρμακα να μην επηρεάζουν σημαντικά την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
41010 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2008, 17:49:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3767 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2009, 10:47:22
από Raptor
2 Απαντήσεις
26085 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
2643 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Φεβρουαρίου 2012, 14:55:11
από Gatekeeper
4 Απαντήσεις
5701 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Απριλίου 2020, 14:40:46
από Argirios Argiriou