Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:39:14

Αποστολέας Θέμα: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.  (Αναγνώστηκε 19379 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Μαΐου 2010, 18:05:00
Αναγνώστηκε 19379 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 23/05/2010.
Tου Πασχου Mανδραβελη.


Οι γέροντες, ως αδύναμα μέλη της κοινωνίας, προσφέρονται για εύκολους συναισθηματισμούς και τους συνακόλουθους λαϊκισμούς. Μπορείς να χύσεις χειροκροτούμενος πολλά δάκρυα για τη 13η και τη 14η σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, διανθίζοντάς τα με αποφθέγματα του στυλ «αν μια κοινωνία δεν μπορεί να φροντίσει τους ηλικιωμένους της, τότε είναι χαμένη» κ. λπ.

Βέβαια, στην Ελλάδα, το σύνολο των ηλικιωμένων είναι υποσύνολο των συνταξιούχων. Το γεγονός ότι οι πραγματικά ηλικιωμένοι δεν απολαμβάνουν καλύτερης σύνταξης οφείλεται και στο γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί που δεν είναι ηλικιωμένοι. Το χειρότερο είναι ότι οι μη ηλικιωμένοι συνταξιούχοι –πολλοί από τους οποίους παραοικονομούν εργαζόμενοι– χρησιμοποιούν τους ανήμπορους γέροντες για να δικαιολογήσουν στην κοινωνία τις δικές τους απαιτήσεις. Από δίπλα, βέβαια, πάντα βρίσκεται η Αριστερά να βαράει τα ταμπούρλα της κοινωνικής ευαισθησίας.

Φυσικά, σε ένα κόσμο άπλετων πόρων, η σύνταξη στα 50 δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα για τους εβδομηντάρηδες. Θα έπρεπε να παλεύουμε για να πετύχουμε το αναρχικό ιδανικό «σύνταξη στα 18, στράτευση στα 100». Μόνο που ζούμε σε ένα κόσμο περιορισμένων πόρων, τους οποίους πρέπει να μοιράζονται και οι πενηντάρηδες και οι εβδομηντάρηδες, αλλά –και αυτοί που βολικά ξεχνάμε– οι δεκαοκτάρηδες.

Γι’ αυτό πολλοί παραξενεύτηκαν από την απόφανση του κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα «Το Θέμα»: «Το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο... χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και η 14η σύνταξη θα πρέπει, για παράδειγμα, να καταβληθούν και πάλι».

Mε όρους του παρόντος οποιαδήποτε περικοπή δημόσιας δαπάνης μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικά άδικη. Ειδικά για όσους (δικαίως ή αδίκως) έγιναν «απόμαχοι της εργασίας». Μόνο που η κοινωνία δεν αφορά αποκλειστικά το παρόν. Εχει να κάνει και με το μέλλον και ειδικά με εκείνη την ομάδα των επίσης αδύναμων μελών, που είναι τα παιδιά. Σ’ αυτά τα παιδιά η γενιά μας αφήνει ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ. Δηλαδή, οι άνθρωποι που βγαίνουν τώρα στην παραγωγή θα πρέπει να δουλεύουν ενάμιση χρόνο τζάμπα για να αποπληρώσουν τα χρέη ημών και των προηγουμένων. Αν, φυσικά, έχουν δουλειά...

Τους κληροδοτούμε, επίσης, ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο, σύμφωνα με μελέτες της ΓΣΕΕ, το 2050 θα χρειαζόταν 24% του ΑΕΠ για να πληρώνει μόνο συντάξεις. Δηλαδή, τα παιδιά που τώρα τελειώνουν το Λύκειο όταν γίνουν 58 χρόνων θα πρέπει, αν βγάζουν περί τα 2.000 ευρώ, να δίνουν 700 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, συν 500 ευρώ από τη φορολογία για το ασφαλιστικό, συν να αποπληρώνουν το δημόσιο χρέος. Οπότε, ακόμη κι αν όλες οι άλλες σπατάλες του Δημοσίου περικοπούν, πάμε στην καλύτερη περίπτωση στη γενιά των 800 ευρώ. Συνεχώς και μέχρι τον θάνατό τους. Λίγο ακριβή δεν θα τους έρθει η δική μας γενιά της αμφισβήτησης και της αέναης αριστεροσύνης;

Φυσικά, ένας άλλος κόσμος είναι πάντα εφικτός. Η γραμμική προβολή που κάνουμε μπορεί να αναιρεθεί από μια απότομη αύξηση της παραγωγικότητας. Τότε ακόμη και η 15η και η 16η σύνταξη θα είναι θεμιτές. Μέχρι τότε, όμως, το κοινωνικά δίκαιο και το κοινωνικά άδικο δεν έχει την πολυτέλεια να μη λαμβάνει υπόψη του το μέλλον. Διότι μεθαύριο θα έρθει στα πράγματα η νέα γενιά και θα εξακολουθήσει να εξηγεί την κοινωνική δικαιοσύνη μόνο με όρους του παρόντος. Και τότε, οι συνταξιούχοι και πραγματικοί γέροντες δεν θα έχουν ούτε λεφτά, αλλά ούτε δικαιολογίες.




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2010, 18:07:17 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαΐου 2010, 18:44:56
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
χμμμ... σε ξένα χωράφια μπήκαμε....
Άραγε κοινωνική αδικία είναι το αντίθετο της κοινωνικής δικαιοσύνης;;;;;; Πριν το απαντήσετε σαν ερώτημα, σκεφτείτε τις προεκτάσεις που θα έχει η απάντηση σας....

Πρακτικό Quiz:
α) πόσο μένει καθαρό χρήμα μηνιαίως σε συνταξιούχο του ΙΚΑ με κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ+ΕΚΑΣ και φάρμακα αξίας 120 ευρώ μηνιαίως με νοσήματα που κανονικά έχουν συμμετοχή 25%
β) πόσο μένει καθαρό χρήμα μηνιαίως σε συνταξιούχο του ΙΚΑ με ένσημα για 22 χρόνια (μειωμένη σύνταξη) και ίδια ακριβώς φαρμακευτική αγωγή;

Που θα θέλατε να είστε στο α ή στο β;

Ιδεολογικό quiz:
Τι είναι η σύνταξη για εσάς;
α) Η εξασφάλιση του απαιτούμενου εισοδήματος για να ζήσει αξιοπρεπώς κάποιος όταν σωματικώς και νοητικώς αδυνατεί να δουλέψει.
β) Η ανταπόδοση των χρημάτων που έχει πληρώσει σταδιακά κατά την εργασία του ως ασφαλιστικές εισφορές.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Μαΐου 2013, 13:01:59
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Προσεχώς κατάρρευση συντάξεων


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το επιτακτικότερο πρόβλημα, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, είναι το συνταξιοδοτικό. Αν δεν λυθεί σύντομα και οριστικά το θέμα των πρόωρα συνταξιοδοτημένων στην Ελλάδα, καμία ανάπτυξη ούτε σε ρυθμούς Κίνας δεν πρόκειται να αποτρέψει την καταστροφική πορεία της οικονομίας. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και παροπλίζονται στο ζενίθ της παραγωγικότητάς τους, θα παραπαίουμε ως κοινωνία και ως χώρα, μέχρις τελικής κατάλυσης του κοινωνικού ιστού!

Η επίσημη ανεργία ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ή 27,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πιθανά πολύ χειρότερη, καθώς όπως έχει γραφτεί από πολλούς, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων και ελευθέρων επαγγελματιών έχουν μικρότερα έσοδα από τις εισφορές τους στο πρώην ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ), άρα είναι πρακτικά άνεργοι.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας σήμερα δεν ξεπερνά τους 4.700.000 ανθρώπους. Αν αφαιρεθούν οι άνεργοι απομένουν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι να εργάζονται. Εξ αυτών οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι πίσω στις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ είναι κοντά στις 400.000 και άρα αυτοί πιθανά φυτοζωούν, άλλως δεν θα έμεναν οικειοθελώς χωρίς ασφάλιση υγείας.

Απομένουν 2,8 εκατομμύρια πραγματικά εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 670.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, ενώ άλλοι 300.000 περίπου εικάζεται πως είτε δεν απογράφησαν, καθώς ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που διενέργησε την απογραφή είπε πώς οι μισοί δήμοι δεν έστειλαν στοιχεία, είτε βρίσκονται σε κάποια από τις χιλιάδες αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων και δεν περιελήφθησαν στην απογραφή, είτε εργάζονται σε κάποια από τις αμέτρητες ΔΕΚΟ. Ενδεικτικά, μόνο 350 μέλη ΔΣ απογράφησαν, ενώ οι οργανισμοί και ΑΕ του δημοσίου αριθμούν σε πολλές χιλιάδες. Έστω λοιπόν ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, με τις ΔΕΚΟ, αριθμεί περί το 1 εκατομμύριο, και ουσιαστικά πληρώνεται από τους φόρους και τις εισφορές των υπολοίπων εργαζομένων, ή από τα κρατικά μονοπώλια.

Άρα, η παραγωγική οικονομία που διατηρεί τις θέσεις εργασίας της σήμερα, αριθμεί σε 1,8 εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Από την άλλη πλευρά, εκ των 10,94 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας μας, τα 2 εκατομμύρια περίπου είναι άνω των 65 ετών. Αυτό θα έδινε και το μέγιστο αριθμό συνταξιούχων, αν όλοι ήσαν πρώην εργαζόμενοι, ή δικαιούχοι κοινωνικού επιδόματος, περιλαμβανομένων και αμφοτέρων των συζύγων ζευγαριών που δούλευε μόνο ο άνδρας. Όμως, ο συνολικός αριθμός συντάξεων που πληρώνονται στην Ελλάδα είναι 4.390.000! Απίστευτο και όμως αληθινό!

Λέγεται ότι αυτές τις συντάξεις λαμβάνουν 2.600.000 δικαιούχοι. Φυσικά δεν είναι όλοι σε συντάξιμη ηλικία, αλλά έχουν λάβει κάποιο ευεργετικό "δωράκι" από παλαιότερη κυβέρνηση, και βγήκαν στη σύνταξη πολύ πριν την ηλικία συνταξιοδότησης ημών των πληβείων.

Είναι νομοτελειακά αδύνατον η παραγωγή πλούτου από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους της παραγωγικής οικονομίας, με τους φόρους και την αναδιανομή των εισφορών τους, να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και πρόσοδο σε 3,6 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους!

Πολλοί μάλιστα συνταξιούχοι βγήκαν στη σύνταξη στην παραγωγικότατη ηλικία των 40-53 ετών, είτε μέσω κάποιας χαριστικής εθελουσίας, είτε μέσω νομοθετημάτων αναγνώρισης πλασματικού χρόνου εργασίας, είτε ως είθισται στα σώματα ασφαλείας και εθνικής άμυνας, είτε απλά ρουσφετολογικά.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι ένας άνεργος πληρώνει με τους έμμεσους φόρους του, τη σύνταξη μιας άρτι συνταξιοδοτηθείσας 50χρονης με ανήλικο τέκνο (πχ 17 ετών). Λογίζοντας και το ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία ΟΤΕ/ΔΕΗ/ΟΑ επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως με άνω του €1,3 δισεκατομμυρίων, είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μόνο οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ αριθμούν σήμερα σε 46.000 για έναν οργανισμό με μέγιστο αριθμό υπαλλήλων τους 17.000 προ πενταετίας, που σημαίνει πως έχουν προσδόκιμο ζωής μετά τη συνταξιοδότηση τριπλάσιο από τα 25-30 χρόνια υπηρεσίας τους. Σχεδόν 150 ετών προσδόκιμο ζωής δηλαδή! Κάτι άλλο περίεργο πρέπει να συμβαίνει.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι με το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων, οι συντάξεις πλέον είναι σχεδόν όλες προϊόν αναδιανομής τρεχουσών εισφορών και φόρων, το κόστος των €35 δισ. ετησίως είναι μη βιώσιμο. Προσθέτοντας τα €20 δισ. των μισθών του στενού δημόσιου τομέα, και ποιος ξέρει πόσα άλλα μέσω των ΔΕΚΟ και δημοτικών αναπτυξιακών ΑΕ, αθροίζουν πολύ περισσότερα από όσα 1,8 εκατομμύρια εργαζομένων της παραγωγικής τάξης μπορούν να αντέξουν.

Το κόστος των €55 δισεκατομμυρίων, επιμερισμένο σε 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους της παραγωγικής οικονομίας είναι απλά μη βιώσιμο. Σε αυτό το σύμπαν...

Η μοναδική λύση ελάφρυνσης είναι η παύση απόδοσης συντάξεων σε όσους είναι κάτω από τη συντάξιμη ηλικία των 65. Για τα εφάπαξ που έχουν δοθεί είναι πολύ αργά πια για δάκρυα Στέλλα.

Ας σταματήσουμε όμως να πίνουμε το αίμα των παιδιών μας, ως κοινωνία, ώστε να συνεχίζουμε να παρέχουμε ένα παράλογο προνόμιο σε λίγους τυχερούς και ευνοημένους από τη δυστυχία των υπολοίπων, που ζουν χωρίς να εργάζονται από την ηλικία των 42, 50 ή 53 ετών ως βάρος στους άλλους, παριστάνοντας ότι απολαμβάνουν τους καρπούς της αποταμίευσής τους. Τα λεφτά που ίσως αποταμίευσαν (πότε;) χάθηκαν, κουρεύτηκαν, φαγώθηκαν. Αυτά που παίρνουν τώρα είναι προϊόν εργασίας άλλων, που λαμβάνουν λιγότερα απ΄ όσο αποδίδουν στα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Αυτό!

Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μια χώρα πολιτών δυο ταχυτήτων. Εκείνων που υποφέρουν από την κρίση που φορτώσαν στους ώμους των χωρίς να "τα φάγανε μαζί", και εκείνων που είναι βολεμένοι να αποδέχονται τα προϊόντα της δυστυχίας των πρώτων.

Ελπίζω να διορθωθεί σύντομα αυτή η ανισότητα, αν και φοβάμαι ότι πολύ νωρίτερα ο παροιμιώδης γάιδαρος του χότζα, η παραγωγική οικονομία, θα ξεψυχήσει από την άπληστη αφαίμαξη.

Συνταξιούχος ετών 53 με σύνταξη €2.800 είναι μια προσβολή απέναντι στα 25χρονα παιδιά μας, που τους ζητάμε να δουλέψουν οκτάωρο για €490 καθαρά, για να πληρώσουν αυτή τη σύνταξη.

Αυτή η φάμπρικα δεν έχει πολύ χρόνο ακόμη. Είτε κατόπιν σχεδιασμού θα παύσει, είτε θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας μαζί της ολόκληρη τη χώρα. Προτιμώ το πρώτο.

Αν μη τί άλλο, είναι ντροπή να εξωθήσουμε όλα τα παιδιά μας να φύγουν μετανάστες...



Πηγή:www.capital.gr
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

30 Νοεμβρίου 2014, 21:20:35
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.
     Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε, τον Αύγουστο του 2012.
     Μάλιστα, στην περίπτωση των συνταξιούχων ενστόλων η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.
     Κατά συνέπεια, έκριναν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».
    Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε ,απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.
     Κατόπιν αυτών, το ΓΛΚ, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.
     Παράλληλα, το ΓΛΚ σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους ενστόλους τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.
     Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) και των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ έγιναν κατά τις επιταγές του πλαισίου του νόμου 4093/2012.
     Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των ενστόλων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.
     Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη και πάλι, κεκλεισμένων των θυρών με πλειοψηφία (21 υπέρ και 8 κατά), έκρινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι αντισυνταγματικό το αναδρομικό «ψαλίδισμα» των συντάξεων που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 στους συνταξιούχους δυο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου.
    Δηλαδή, στους συνταξιούχους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ.
     Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων (καθηγητές και γιατροί) ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 1.8.2012 έως σήμερα ο νόμος 4093/2012.
    Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία, κ.λ.π.



ΥΓ: Δεν ξέρω απο νομολογία (και ούτε θέλω να μάθω). Πόσο κοινωνική αδικία είναι στα ειδικά μισθολόγια (σχετικά ανώτερα απο τα γενικά μισθολόγια) να είναι αντισυνταγματική η μείωση ενώ στα άλλα να μην είναι; Νομικά μπορεί να στέκει, αφού έτσι αποφάνθηκε το Ελ Συν. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κοντά στους ένστολους και στους δικαστικούς ωφελούνται και άλλοι...
    Το σύστημα καταρρέει αλλά κάποιοι κρατούν τις (παχυλές; ) συντάξεις τους. Φυσικά όλα αρχίσαν απο τους δικαστικούς (και απο το μισθολόγιο τους - ή κάνω λάθος; ).

30 Νοεμβρίου 2014, 21:32:39
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Οι πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι οποία λάμβαναν συντάξεις περίπου των 800 ευρώ, δεν είδαν μείωση των συντάξεών τους με τα μνημόνια, αλλά αύξηση της φορολογίας (φόροι ακινήτων, κοινωνικών επιδομάτων κλπ) με την οποία όμως μειώθηκε το εισόδημα τους
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

1 Δεκεμβρίου 2014, 08:06:59
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι οποία λάμβαναν συντάξεις περίπου των 800 ευρώ, δεν είδαν μείωση των συντάξεών τους με τα μνημόνια, αλλά αύξηση της φορολογίας (φόροι ακινήτων, κοινωνικών επιδομάτων κλπ) με την οποία όμως μειώθηκε το εισόδημα τους
Οι 14 συντάξεις/ έτος μειώθηκαν σε 12. Αυτό είναι σαφής μείωση.

1 Δεκεμβρίου 2014, 11:09:12
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΥΓ: Δεν ξέρω απο νομολογία (και ούτε θέλω να μάθω). Πόσο κοινωνική αδικία είναι στα ειδικά μισθολόγια (σχετικά ανώτερα απο τα γενικά μισθολόγια) να είναι αντισυνταγματική η μείωση ενώ στα άλλα να μην είναι; Νομικά μπορεί να στέκει, αφού έτσι αποφάνθηκε το Ελ Συν. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κοντά στους ένστολους και στους δικαστικούς ωφελούνται και άλλοι...
    Το σύστημα καταρρέει αλλά κάποιοι κρατούν τις (παχυλές; ) συντάξεις τους. Φυσικά όλα αρχίσαν απο τους δικαστικούς (και απο το μισθολόγιο τους - ή κάνω λάθος; ).
82,8 μύρια/έτος από το 2015 και 350 μύρια αναδρομικά μόνο για ένστολους. Για πανεπιστημιακούς και διευθυντές ΕΣΥ άγνωστο. Ευτυχώς που θα αυξήσουνε το ΦΠΑ να πατσίσουμε !!!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

1 Δεκεμβρίου 2014, 12:32:20
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
82,8 μύρια/έτος από το 2015 και 350 μύρια αναδρομικά μόνο για ένστολους. Για πανεπιστημιακούς και διευθυντές ΕΣΥ άγνωστο. Ευτυχώς που θα αυξήσουνε το ΦΠΑ να πατσίσουμε

Δύο μικρές διευκρινήσεις:
α) Ο όρος "ένστολοι" είναι μια γενίκευση που απεχθάνονται οι αξιωματικοί του ΕΣ και των σωμάτων ασφαλείας, αφού τους εξομοιώνει με τους ΥΠΑΞ που υπηρετούν στα ίδια σώματα και επίσης φορούν στολή.
β) οι φμφ πέτυχαν μέσω της δοσίλογης και ψηφοθηρικής κυβέρνησής μας να επιβαρύνουν το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6.5% σε 13%, προκειμένου να μείνουν οι ίδιοι στο απυρόβλητο. Βέβαια, αυτό  ισοδυναμεί με καταστροφή και κατάρρευση για την τουριστική βιομηχανία της χώρας και θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2 μονάδες, αλλά σύμφωνα με τους φμφ συνδικαλιστές "η δουλειά μας να γίνει και ποιός νοιάζεται για το γενικό καλό" ;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Αυγούστου 2015, 12:38:51
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου και των στρατιωτικών φέρνει το νέο Μνημόνιο. Οι αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ενστόλους περιλαμβάνονται σε ειδική νομοθετική διάταξη που κατατέθηκε χθες ως προσθήκη στο νομοσχέδιο με τα μέτρα του νέου Μνημονίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή:

1 Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) που μειώνει το ποσό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης από την 1η-1-2011 και μέχρι την αποχώρηση από την υπηρεσία, θα εφαρμόζεται για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από την 1η-1-2015 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους έχουν ήδη αποχωρήσει από την 1η-1-2015 μέχρι σήμερα, οι συντάξεις που λαμβάνουν θα επανυπολογιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο και θα μειωθούν αναδρομικά από την ημερομηνία αποχώρησης!

2 Όσοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και στρατιωτικοί έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την 1η-7-2015 και μετά δεν θα δικαιούνται το ποσό της βασικής σύνταξης των 364 ευρώ εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους! Μέχρι να φθάσουν στα 67 έτη θα λαμβάνουν μόνο το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση.... κλπ (όποιος θέλει το αναζητά στην πηγή)

   ΥΓ: Αδυνατώ να το καταλάβω. Δύο στρατιωτικοί που ξεκίνησαν μαζί (αφού συνομαδόν μπήκαν στην εκάστοτε σχολή) πχ στις 20/9/1988 και είχαν συντάξιμο δικαίωμα (το αφήνω το γιατί...) απο το Σεπτέμβριο 2014 αυτός που κατέθεσε αίτηση σύνταξης στις 30/12/2014 (ή και 31 αν πρόλαβε την ημιαργεία) θα πάρει περισσότερη σύνταξη απο αυτόν που θα δουλέψει 2 μέρες παραπάνω (να μην πω και 2 χρόνια παραπάνω - ειδικά στους 6 μήνες παραπάνω πέφτει αιφνίδιο πετσόκομμα κατά 364 γιούργια). Δεν είναι αυτό κοινωνική αδικία;
   Δεν πρέπει να θιγούν καθόλου (ίσως θίγονται ελάχιστα) οι παλιότεροι ασφαλισμένοι που πρόλαβαν; Απο τον ίδιο "κουμπαρά" δεν πληρώνονται; Τι (Ελληνική) λογική είναι αυτή;
    Θα μου πείτε: τι δεν καταλαβαίνεις;

14 Αυγούστου 2015, 14:00:27
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Αυτό συνέβαινε "εξ΄απο ανέκαθεν".

Συμμαθητές, έβγαινε π.χ ο ένας στην σύνταξη το 2000 έπαιρνε εφάπαξ 30 χιλιάρικα, ο άλλος λίγα χρόνια αργότερα... 80k.

Έχουν κάτι απίστευτους τρόπους υπολογισμού στο Δημόσιο και ειδικά στις Ε.Δ, με τους οποίους άλλοι είναι ριγμένοι και άλλοι όχι.

Βασικό επίσης τι θα γίνει με τα εφάπαξ, είναι δυνατόν μια χρεωκοπημένη χώρα να δίνει 80 χιλιάρικα εφάπαξ σε 50άρηδες συνταξιούχους στρατιωτικούς ;

Την ώρα που οι άνεργοι είναι εκατομμύρια και οι νέοι (όταν βρίσκουν δουλειά) αμοίβονται με 500€ ;

Επίσης, για τις συντάξεις των δικαστικών, δεν γίνεται πουθενά κουβέντα...
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Αυγούστου 2015, 14:03:12 από kopritis »

19 Νοεμβρίου 2015, 16:00:10
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΕΘΝΟΣ. 15/11/2015

[spoiler]ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΑΜΕΙΟ
Αυτές είναι οι τρεις χήρες με τις 24 συντάξεις
Για το ρεκόρ είσπραξης συντάξεων διαγκωνίζονται 20.000 συνταξιούχοι που δεν προλαβαίνουν να... περνούν από το ταμείο.

Πρόκειται κυρίως για χήρες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.ά. ή ανεξάρτητα απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο, οι οποίοι έχουν καταλήξει να εισπράττουν σήμερα από 5 έως 10 συντάξεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, για φέτος τον Ιούλιο 14.533 άτομα εισπράττουν από πέντε συντάξεις, ενώ στα «ρετιρέ» υπάρχουν 7 συνταξιούχοι με εννιά συντάξεις ο καθένας και ακόμη τέσσερα άτομα με10 συντάξεις...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειονότητα των πολυσυνταξιούχων αφορούν σε συζύγους που έπαιρναν από 4 ή 5 συντάξεις ο καθένας, ο άνδρας πέθανε και η χήρα εισπράττει τις συντάξεις του. Τα Ταμεία που εμπλέκονται συνήθως είναι του Δημοσίου, το ΕΤΑΑ (νομικοί, γιατροί, μηχανικοί), το ΜΤΠΥ, το ΕΤΕΑ, το ΙΚΑ, το ΜΤΣ κ.ά.

Για παράδειγμα, ανεξάρτητα απασχολούμενοι (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο παίρνουν μια σειρά συντάξεων από φορείς του Δημοσίου (π.χ. Επικουρικό, Μετοχικό Ταμείο), ενώ παράλληλα δικαιούνται παροχές και από το ΕΤΑΑ (δηλαδή, το Ταμείο των ανεξάρτητα απασχολουμένων). Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις περιπτώσεις που αφορούν δικαιούχους πολλών συντάξεων:
1 Χήρα στρατιωτικού γιατρού παίρνει συνολικά οκτώ συντάξεις. Η ίδια είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και εισπράττει και την επικουρική από το ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα παίρνει συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
2 Χήρα μηχανικός δικαιούται επτά συντάξεις. Οι προσωπικές της συντάξεις είναι από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου του συζύγου είναι από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ.
3 Συνταξιούχος του Δημοσίου είναι χήρα στρατιωτικού δικαστή. Η ίδια δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (μέρισμα) και το ΕΤΕΑ. Παράλληλα, παίρνει με βάση τη νομοθεσία και συντάξεις (ή μερίσματα) λόγω θανάτου του συζύγου της από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (νομικών), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013 οι συνταξιούχοι που έπαιρναν 10 συντάξεις ήταν δύο και σήμερα είναι πλέον τέσσερις, ενώ αντίστοιχα δύο άτομα έπαιρναν 9 συντάξεις (σήμερα είναι 7), μόλις... 21 έπαιρναν 8 συντάξεις (σήμερα 53), 199 δικαιούνταν επτά παροχές (σήμερα 371) και 1.729 λάμβαναν 6 συντάξεις (σήμερα 4.802).
Οι πολυσυνταξιούχοι βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του πυρός, καθώς στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού αναμένεται να προβλεφθεί νέο πλαφόν για το άθροισμα των εισπραττόμενων συντάξεων ανά συνταξιούχο στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ. Πάνω από 2.000 ευρώ εισπράττουν σήμερα 48.800 συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, στο μικροσκόπιο του ΙΚΑ έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», τουλάχιστον 1.200 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, για τις οποίες έχει διακοπεί η πληρωμή τους μέσω τραπέζης. Τα... λαβράκια προέκυψαν από την απογραφή των 250.000 συντάξεων χηρείας.
Από τη διαδικασία της απογραφής διαπιστώθηκε παραβατικότητα κατ' αρχάς σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, για 5.400 συντάξεις χηρείας δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων γι' αυτό και στάλθηκαν ειδοποιητήρια στις δικαιούχους. Από τις 5.400 χήρες οι 2.100 δεν προσήλθαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα ούτε προσκόμισαν στοιχεία. Γι' αυτές η πληρωμή έγινε τον τρέχοντα μήνα μέσω των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και όχι μέσω τραπέζης, ως πρόσθετο μέσο πίεσης προκειμένου να αναγκαστούν να εμφανιστούν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί

Εκτιμάται πως περίπου οι 1.200 χήρες δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέσα σε μόλις τρεις μήνες, την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2015 προστέθηκαν στο σύστημα 29.520 νέοι συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 16.191 (ποσοστό 54,84%) είναι κάτω των 62 ετών.
Στα ειδικά Ταμεία οι συνταξιοδοτούμενοι σε ηλικίες κάτω των 62 φτάνουν έως και το 80%. Το πλήθος των συνταξιούχων έφτασε τον Ιούλιο στα 2,6 εκατομμύρια και η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 26 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Μάιο. Οσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ είναι 917.394 άτομα, ποσοστό 34,44% του συνόλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
jfoskolos@pegasus.gr[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2015, 16:02:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Νοεμβρίου 2015, 11:36:40
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Στο άρθρο υπολογίζονται στις 7-8 συντάξεις τα μερίσματα που χορηγούνται από το ΜΤΠΥ και ΜΤΣ τα οποία δεν είναι συντάξεις και είναι στο ύψος των 150 ευρώ περίπου. Τα ΜΤΠΥ και ΜΤΣ δεν χορηγούν συντάξεις.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

20 Νοεμβρίου 2015, 12:07:17
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο άρθρο υπολογίζονται στις 7-8 συντάξεις τα μερίσματα που χορηγούνται από το ΜΤΠΥ και ΜΤΣ τα οποία δεν είναι συντάξεις και είναι στο ύψος των 150 ευρώ περίπου. Τα ΜΤΠΥ και ΜΤΣ δεν χορηγούν συντάξεις.

Το σημαντικό νομίζω είναι το τελικό αποτέλεσμα: Δηλαδή το τι μπαίνει στις τσέπες κάποιων συνταξιούχων κάθε μήνα.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Νοεμβρίου 2015, 12:18:04
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο άρθρο υπολογίζονται στις 7-8 συντάξεις τα μερίσματα που χορηγούνται από το ΜΤΠΥ και ΜΤΣ τα οποία δεν είναι συντάξεις και είναι στο ύψος των 150 ευρώ περίπου. Τα ΜΤΠΥ και ΜΤΣ δεν χορηγούν συντάξεις.
Το σημαντικό νομίζω είναι το τελικό αποτέλεσμα: Δηλαδή το τι μπαίνει στις τσέπες κάποιων συνταξιούχων κάθε μήνα.
   Θα συμφωνήσω και με τους δύο. Μετράει τελικά τι παίρνει ο καθένας. Και μία σύνταξη να κάποιος παίρνει 4500 το μήνα είναι πολύ για τα ελληνικά δεδομένα και ας είναι μόνο μία (και όχι 7). Χτυπάει άσχημα ότι οι περισσότερες άνω περιπτώσεις είναι χήρες που έπαιρναν ήδη σύνταξη. Και φυσικά, όπως είπε ο ΑΡΗΣ τα μετοχικά κλπ δεν είναι ταμεία. Αλλά αρέσουν στους δημοσιογράφους οι βαρύγδουποι τίτλοι των 8 συντάξεων (και όχι το τελικό ποσό, που δεν μας το αναφέρουν).

20 Νοεμβρίου 2015, 12:51:02
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Ένας συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ με 35 χρόνια ασφάλιση στο ΤΣΑΥ, λαμβάνει 2 συντάξεις (μια από το ΤΣΑΥ και μια από το δημόσιο), μέρισμα από το ΜΤΠΥ και από το ΤΠΔΥ, το άθροισμα των οποίων δεν ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ (καθαρά στο χέρι).

Ο δημοσιογράφος θα έγραφε ότι ο παραπάνω συνταξιούχος είναι ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν 4 συντάξεις, άνω των 3.000 ευρώ (μικτή σύνταξη πάνω στην οποία υπολογίζονται όλες οι περικοπές μετά το 2011).

Έχω επαναλάβει και σε άλλο σημείο το εξής ερώτημα,
καταβάλω κάθε μήνα 700 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, τι σύνταξη πιστεύετε ότι πρέπει να πάρω μετά από 40 χρόνια εργασίας?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λέξεις κλειδιά: σύνταξη συντάξεις Ελλάδα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
4098 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαρτίου 2012, 12:30:10
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
9208 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2015, 19:55:42
από md
0 Απαντήσεις
2275 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαρτίου 2017, 22:05:46
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
6105 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Απριλίου 2020, 16:14:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23787 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαρτίου 2021, 06:47:23
από Argirios Argiriou