Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:20:45

Αποστολέας Θέμα: Το ΕΚΑΒ αναζητεί τη «θεραπεία» επιβίωσης.  (Αναγνώστηκε 3842 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Μαΐου 2010, 09:28:16
Αναγνώστηκε 3842 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή 29/05/2010.
Της Πεννυς Mπουλουτζα.


Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γιατρών - προσωπικού και «γηρασμένος» στόλος.
 


Σχέδιο Αμεσης Βοήθειας και στήριξης απαιτείται για το ΕΚΑΒ που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γιατρών, προσωπικού και «γηρασμένου» στόλου.

Αυτή τη στιγμή λόγω απουσίας ικανού αριθμού γιατρών «βγαίνουν» στο λεκανοπέδιο Αττικής σε κάθε βάρδια μόλις δύο κινητές μονάδες, όταν πριν από έξι χρόνια έβγαιναν 11-12. Εδώ και ένα χρόνο, οι μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ παραμένουν κλειδωμένες στο γκαράζ, αφού δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό για να τις επανδρώσει. Εδώ και έξι χρόνια δεν προσλαμβάνονται μόνιμοι γιατροί, ενώ μειώνεται διαρκώς το ενδιαφέρον των επικουρικών για το ΕΚΑΒ. Σημειώνεται ότι σήμερα στο ΕΚΑΒ υπηρετούν 66 γιατροί πανελλαδικά, τη στιγμή που το 2006 ξεπερνούσαν τους 90. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχει «δέσει» τα χέρια των αρμοδίων, αφού η κλαδική συμφωνία που υπεγράφη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας δεν προέβλεπε με ποια διαδικασία θα γίνονται οι κρίσεις για διορισμό ή και εξέλιξη των γιατρών στο ΕΚΑΒ. Ετσι, ενώ έχουν προκηρυχθεί από τις αρχές φθινοπώρου 18 θέσεις γιατρών, οι διαδικασίες δεν προχωρούν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση διασώστριας του ΕΚΑΒ σε παράρτημα της Μακεδονίας, η οποία πήρε πτυχίο Ιατρικής, και αν και ήθελε να μείνει ως γιατρός στο ΕΚΑΒ, τελικά διορίστηκε σε Κέντρο Υγείας. Το ΕΚΑΒ «βγάζει» κάθε μέρα στην κυκλοφορία 330 ασθενοφόρα εκ των οποίων τα 230 αγοράστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό σημαίνει ότι «είναι στους δρόμους» τουλάχιστον έξι χρόνια, τη στιγμή που ο κανόνας για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα είναι να αντικαθίστανται μετά την πενταετία.

700.000 χιλιόμετρα

Στην Αθήνα κυκλοφορούν 90 ασθενοφόρα σε πρωινή και απογευματινή βάση, ενώ κατά τη νυχτερινή βάρδια λειτουργούν 45 ασθενοφόρα. Το κάθε ένα από αυτά έχει διανύσει περί τα 700.000 χιλιόμετρα! Λόγω ελλείψεων προσωπικού, «οφείλονται» κατά μέσο όρο 50 ρεπό ανά εργαζόμενο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και τα οποία έχει επανειλημμένως καταγγείλει και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, αλλά και τις λύσεις που δρομολογούνται περιέγραψαν στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Γιάννης Ροτζιώκος και οι αντιπρόεδροι κ. Παναγιώτης Κορμάς και Παναγιώτης Τζανετής. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Ροτζιώκος, «αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ “βρίσκεται” στον περασμένο αιώνα. Είναι ατάκτως ερριμμένο. Κανείς δεν ξέρει γιατί και πώς πρέπει να αναπτύσσεται. Συναντήσαμε ένα ΕΚΑΒ με οργανισμό δεκαετίας του ’80, δεν διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο, δεν έχει διαχειριστική επάρκεια. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (σ.σ. χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα σήμερα η Ε.Ε. να ζητάει από την επιστροφή ποσού ύψους 1.100.000 ευρώ». Και εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσει να αντλήσει το ΕΚΑΒ χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του.

Σύμφωνα με τον κ. Ροτζιώκο, το «όραμα» της νέας διοίκησης είναι να δει το ΕΚΑΒ σύγχρονο στον 21ο αιώνα. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Κρίσης και να προχωρήσουν οι προσλήψεις γιατρών, ενώ εξετάζεται και η θέσπιση κινήτρων για τους επικουρικούς. Επιπλέον, δρομολογείται η ικανοποίηση ενός μεγάλου αιτήματος των γιατρών: η αναγνώριση της επείγουσας ιατρικής ως εξειδίκευσης. Ηδη το θέμα εξετάζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και αναμένεται να διευθετηθεί εντός του 2010. Πρώτο μέλημα πάντως είναι η αλλαγή οργανισμού και η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου. «Να υπάρχει πληθυσμιακή και γεωγραφική κατανομή του στόλου του ΕΚΑΒ. Να αναπτυχθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι μέσα από μικροπολιτικά συμφέροντα. Π.χ. να γνωρίζουμε πόσα ασθενοφόρα χρειάζονται στην Κρήτη, προκειμένου το ΕΚΑΒ να φτάνει γρήγορα στο περιστατικό», επισημαίνει ο κ. Ροτζιώκος.

Oι μη επείγουσες διακομιδές

Ενα επιπλέον «φορτίο» στο στριμωγμένο καθημερινό πρόγραμμα του ΕΚΑΒ είναι οι δευτερογενείς, μη επείγουσες διακομιδές, δηλαδή διακομιδές χρονίων περιστατικών (νεφροπαθών, ογκολογικών ασθενών κ.ά.) προς και από το νοσοκομείο.

«Αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 35% των διακομιδών που πραγματοποιούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αφορούν σε χρόνια περιστατικά. Αυτό το ποσοστό “αφαιρείται” από την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στα οξέων περιστατικών, τον λόγο δηλαδή για τον οποίο έχει ιδρυθεί το ΕΚΑΒ», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Ροτζιώκος. Οπως τονίζει, απαιτείται πολιτική παρέμβαση για τον διαχωρισμό των χρονίων από τα οξέα περιστατικά. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σύσταση εντός του ΕΚΑΒ ενός ειδικού τμήματος για τα χρόνια περιστατικά με ξεχωριστό τηλεφωνικό κέντρο.

Ο κ. Ροτζιώκος, σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και στο θέμα της διαχείρισης των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (δηλαδή συγκέντρωση των αιτημάτων για νοσηλεία σε εντατική, αξιολόγησή τους βάση πρωτοκόλλου και παρακολούθηση της «κίνησης» στις εντατικές). Στο συγκεκριμένο «ευαίσθητο» κομμάτι του ΕΣΥ, συνεχίζει να «εμπλέκεται» το ΕΚΑΒ, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αναθέσει αυτή την αρμοδιότητα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). «Θα πρέπει το ΕΚΕΠΥ να λειτουργήσει θεσμικά προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Ροτζιώκος.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
2918 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Φεβρουαρίου 2013, 14:20:54
από Dott.diMG
0 Απαντήσεις
2874 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2015, 15:29:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1811 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2018, 07:12:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11072 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2023, 14:48:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6910 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2023, 15:10:52
από Δ. Κουναλάκης