Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:49:00

Αποστολέας Θέμα: Για ποιές ηλικίες δικαιολογούν τα ταμεία το Cervarix και το Gardasil;  (Αναγνώστηκε 43181 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Ιουνίου 2010, 13:28:26
Αναγνώστηκε 43181 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; Για ποιες  ηλικίες το δικαιολογούν τα ταμεία;

Σήμερα πέρασε ένας τοπικός φαρμακευτικός αντιπρόσωπος της Βιανέξ που μου είπε ότι
όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην Ελλάδα το δικαιολογούν (με συμμετοχή του ασφαλισμένου 0%) για τις ηλικίες από 12 έως και 26 ετών.
Απλώς το ΙΚΑ αγοράζει κεντρικά το εμβόλιο (50% από την μια μάρκα και το 50% από την άλλη), και το κάνουν οι παιδίατροι του ΙΚΑ μέσα στο ΙΚΑ.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιουνίου 2010, 13:41:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαΐου 2013, 10:08:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία (του ΦΣΘ) με τον ΕΟΠΥΥ, διευκρινίστηκε ότι τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων Gardasil και Cervarix δεν θέλουν γνωμάτευση όπως ίσχυε παλιά επί ΟΠΑΔ.

Για τα εμβόλια αυτά ισχύει ό,τι ίσχυε παλιά επί ΙΚΑ και είναι ευθύνη του γιατρού ??? να διαπιστώσει ??? ότι η κοπέλα δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ισχύουν οι περιορισμοί συνταγογράφησης σύμφωνα με τις ειδικότητες.

Άρα για ηλικίες πάνω από 18 ετών ΔΕΝ χρειάζεται πλέον γνωμάτευση.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Φεβρουαρίου 2015, 18:18:52
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/02/2015
Της Φρόσως Βαρβάρα


   
Εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τα..11 !

Σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών.


Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού HPV στην Ελλάδα σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών του 2015. Με βάση το νέο εθνικό πρόγραμμα, που ισχύει από τις 22 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός συστήνεται σε ακόμα μικρότερη ηλικία στους έφηβους, που είναι τα 11 έτη. Από τα 11 έως τα 15 έτη το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Για τις ηλικίες μετά τα 15 έτη χορηγούνται 3 δόσεις του εμβολίου. Το εμβόλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 θα χορηγείται στις γυναίκες 18-26 ετών δωρεάν, επομένως θα πρέπει να εμβολιασθούν όλες οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν χορήγησής του. Μετά το 2016 το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν μόνο στις ηλικίες 11 με 18.
«Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV αφορά μόνο τα κορίτσια, ενώ για πρώτη φορά το εμβόλιο αποζημιώνεται δωρεάν και στους ομοφυλοφίλους άνδρες κάτω των 26 ετών.
Αυτή η ένταξη δείχνει την μελλοντική πρόθεση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών να συμπεριλάβει και τα αγόρια στο εθνικό πρόγραμμα, αφού ο ιός ΗPV και οι επιπτώσεις του δεν αφορούν μόνο τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά και τον αντρικό, καθώς νοσήματα σχετιζόμενα με τον HPV εμφανίζονται και στους άνδρες π.χ. γεννητικά κονδυλώματα, καρκίνος πέους, καρκίνος πρωκτού, αλλά και ορισμένες μορφές του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα, που έχουν υπερδιπλάσια συχνότητα στους άνδρες», δήλωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή το 2ο HPV Σεμινάριο που έγινε το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου


Ιδιαίτερη παρουσία στο Σεμινάριο θα έχουν οι αναφορές στις πολύ μεγάλες διεθνείς μελέτες, αλλά και στη μοναδική πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε κατά τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες πιστοποιείται πέραν κάθε αμφιβολίας η υπεροχή του λεγόμενου HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου, ως μεθόδου πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με την ελληνική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, Κλινικές και Εργαστήρια του Ε.Σ.Υ. και Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού της Θεσσαλονίκης από το 2012 έως το 2014 και αφορούσε περί τις 4.000 γυναίκες, η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας ανήλθε στο 53% (όσο περίπου και στις διεθνείς μελέτες), ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test – το οποίο διενεργήθηκε με μια μέθοδο πιστοποιημένη και μόνη εγκεκριμένη για τον σκοπό αυτό από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. – ήταν 100% (επίσης ανάλογη ή ελαφρώς υψηλότερη αυτής των διεθνών μελετών)! Παράλληλα, δείχθηκε ότι με την εφαρμοζόμενη αυτή μέθοδο η ταυτόχρονη ανίχνευση των πλέον επικίνδυνων τύπων 16 και 18 του ιού μπορεί να υποκαταστήσει σε αξιοπιστία την κυτταρολογία στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινική αλλοίωση μεταξύ αυτών που είναι απλώς θετικές σε ογκογόνους τύπους του ιού.
«Διπλάσια εξασφάλιση για τη γυναίκα»
«Σύμφωνα με τις μεγάλες διεθνείς μελέτες ένα αρνητικό HPV DNA test προσφέρει διπλάσια περίπου εξασφάλιση στην γυναίκα ότι δεν υπάρχει στον τράχηλό της προκαρκινική αλλοίωση και μάλιστα για διπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το τεστ Παπανικολάου. Παράλληλα πιστοποιήθηκε ότι η αναγνώριση γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή διηθητικό καρκίνο τραχήλου μήτρας με εφαρμογή του HPV DNA test γίνεται περίπου 2-3 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αν εφαρμοσθεί για τον ίδιο λόγο το τεστ Παπανικολάου. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την βάση επί της οποίας στηριζόμενες ανάλογες διεθνείς στατιστικές και οικονομικές μελέτες απέδειξαν τη σαφή βελτίωση της σχέσης κόστους-οφέλους υπέρ της εφαρμογής του HPV DNA test, αντί του επί 60 περίπου χρόνια εφαρμοζόμενου τεστ Παπανικολάου.
Για τους λόγους αυτούς, επίκειται η αλλαγή του μοντέλου δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου διεθνώς (Ευρωπαϊκές χώρες, χώρες της Λατινικής Αμερικής), μετά δε από πολύ πρόσφατες δημοσιεύσεις των συμπερασμάτων όλων των συναφών Επιστημονικών Εταιρειών και Σωμάτων στις Η.Π.Α. επίκειται και εκεί η αλλαγή του από 3ετίας εφαρμοζόμενου «διπλού τεστ» (Pap test + HPV DNA test) υπέρ της εφαρμογής μόνο του δεύτερου» ανέφερε ο κύριος Αγοραστός και κατέληξε
«Η εναλλακτική λύση της διενέργειας του HPV DNA test μέσω λήψης του κυτταρικού υλικού από τον κόλπο και τράχηλο από την ίδια τη γυναίκα (αυτολήψη – self sampling) κερδίζει διαρκώς έδαφος διεθνώς. Στόχος είναι τόσο οι γυναίκες, που παρ’ όλο που ζουν σε προηγμένα κράτη δεν υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο, όσο και οι γυναίκες που ζουν σε αναπτυσσόμενα ή υπανάπτυκτα κράτη, όπου δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου. Η έναρξη εφαρμογής στο πλαίσιο πιλοτικών Προγραμμάτων του HPV DNA testing μέσω self-sampling στην Ελλάδα – στην οποία το ποσοστό τακτικής διενέργειας τεστ Παπανικολάου δεν υπερβαίνει το 30% – δείχνει μέχρι στιγμής την πολύ μεγάλη αποδοχή της μεθόδου από πλευράς των γυναικών, την σαφή προτίμηση αυτής της μεθόδου σε σύγκριση με τις μεθόδους που απαιτούν την προσέλευση σε Ιατρεία, Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία, καθώς και την ικανοποιητική εφαρμοσιμότητα τόσο σε Μονάδες Υγείας μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και στην περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας (απομακρυσμένα χωριά, νησιά), όπου καθοριστικό και πολύτιμο ενδιάμεσο ρόλο αναλαμβάνει η κατά τόπους υπηρετούσα μαία ή νοσηλεύτρια, η οποία μπορεί να επισκέπτεται και να επικοινωνεί με την κάθε γυναίκα, η οποία, προφανώς, για λόγους δύσκολης πρόσβασης ή ελλιπούς ενημέρωσης δεν φροντίζει να υποβάλλεται στον τακτικό προληπτικό έλεγχο».
Σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα θέματα τόσο της πρωτογενούς, μέσω των HPV εμβολίων, όσο και της δευτερογενούς (μέσω του τεστ Παπανικολάου ή και του HPV DNA testing) πρόληψης των HPV σχετιζόμενων καλοήθων και κακοήθων νοσημάτων.
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή του HPV- εμβολιασμού και στα δύο φύλα, τα αναμενόμενα δεύτερης γενιάς εμβόλια και η διεύρυνση των ενδείξεων για χορήγηση του εμβολίου σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου θα παρουσιαστούν από τους ομιλητές και σειρά περιστατικών από την καθημερινή κλινική πράξη, με διαδραστική συμμετοχή των ιατρών-συνέδρων και ηλεκτρονική ψηφοφορία ανά περίπτωση, ανταλλαγή απόψεων, διαλογική συζήτηση για κάθε περιστατικό και κατάληξη σε κοινώς αποδεκτά συμπεράσματα.
Η σειρά αυτών των HPV Σεμιναρίων προσφέρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την Ελληνική HPV εταιρεία στους ενδιαφερόμενους ιατρούς, αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό με σκοπό την εντατική θεωρητική κατάρτισή τους σε όλα τα θέματα τα σχετικά με την τόσο συχνή HPV λοίμωξη και τις σοβαρές συνέπειές της σε γυναίκες και άνδρες.
Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου κάθε έτους έχει ορισθεί από ευρωπαϊκούς φορείς ως «Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Φεβρουαρίου 2015, 10:39:59 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2015, 22:53:29
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
June 14, 2015

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Νοεμβρίου 2021, 08:35:10
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/11/2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Δεκεμβρίου 2022, 08:17:04
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/03/2022

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανανεώνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών. Η σημαντική αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει συμπερίληψη, ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν παροχή του εμβολίου και για αγόρια της ηλικίας αυτής.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Αθανάσιος Μίχος (Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας), Δημήτριος Χαϊδόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν σχετικά στοιχεία και επισημαίνουν τη σημασία της αλλαγής αυτής.

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ομάδα ιών με περισσότερους από 150 υπότυπους, που μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής. Είναι γνωστό ότι 40 υπότυποι μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και περίπου 20 είναι δυνητικά ογκογόνοι. Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα θα έρθουν σε επαφή με έναν HPV ιό. Οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα περίπου 80% των κοριτσιών και των αγοριών να παρουσιάζουν μόλυνση σύντομα μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Σε περίπου 5-10% των μολύνσεων θα υπάρξει εμμένουσα λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κακοήθειας.

Οι ογκογόνοι υπότυποι προκαλούν συχνά νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες, καρκίνο του πέους και του πρωκτού στους άνδρες. Επιπλέον, οι ογκογόνοι ΗPV τύποι σχετίζονται και με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που αυξάνει σε συχνότητα τις τελευταίες 10ετίες στον αναπτυγμένο κόσμο. Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση των μη ογκογόνων HPV τύπων είναι τα γεννητικά κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, με θεραπεία που μπορεί να είναι επίπονη, καθώς υποτροπιάζουν προκαλώντας ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα σε νέους ανθρώπους.

Ο εμβολιασμός για πρόληψη λοίμωξης από ΗPV ιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και φαίνονται πλέον τα σημαντικά αποτελέσματά του. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Δεκεμβρίου 2022, 08:21:13
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22-12-2022 UN News 21-12-2022


Αναθεώρηση δοσολογίας εμβολίου κατά HPV.

Ο WHO αναθεώρησε το δοσολογικό σχήμα του εμβολίου  HPV (κατ εξοχήν καρκίνος τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλοι διάφοροι καρκίνοι από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων) και τώρα συστήνει:

Σχήμα 2 δόσεων. Από 9 ετών και άνω (σε όλες τις συνιστώμενες ηλικίες) 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών ή και 12 μηνών για καλύτερη αντισωματική απάντηση. Μέγιστο μεσοδιάστημα δεν υπάρχει. Η δεύτερη δόση γίνεται οποτεδήποτε είναι αυτό εφικτό.
Σχήμα 1 δόσης (εναλλακτικό). Από 9 - 20 ετών σε αγόρια και κορίτσια.

Το μονοδοσικό σχήμα το υιοθέτησε ο WHO διότι διαπιστώθηκε ότι έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με το σχήμα των δύο δόσεων, αλλά κυρίως διότι είναι πιο βολικό και πιστεύει ότι θα αυξηθεί με αυτό η εμβολιαστική κάλυψη που τελευταία έχει υποχωρήσει αισθητά.   

Για τον ίδιο λόγο αφαιρεί και την τρίτη δόση του σχήματος τριών δόσεων που αφορούσε ηλικίες άνω των 15 ετών.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

                                                                                                           
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Δεκεμβρίου 2022, 08:54:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
5491 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Ιανουαρίου 2014, 20:18:45
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4126 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2014, 00:14:52
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3307 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Αυγούστου 2014, 00:58:50
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
3513 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Φεβρουαρίου 2021, 23:57:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
17776 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2022, 18:03:24
από Argirios Argiriou