ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Πότε πρέπει να συνταγογραφούμε την κλοπιδογρέλη;
Xouzouris:
Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα γνωμης αγαπητε συναδελφε.
Πρακτικα, απο την εποχη της μελετης ACTIVE εχει καταρριφθει πανυγηρικα ο συνδυασμός ASA-Clopidogrel ως προληψη των ΑΕΕ στην κολπικη μαρμαρυγή.
Προφανως ειναι και ο λογος που δεν εχουν την ένδειξη, αλλα και που δεν υφισταται καμια σχετικη κατευθυντηρια οδηγια.
Εξαιρουνται φυσικα οι ασθενεις χαμηλου κινδυνου για θρομβοεμβολικο ΑΕΕ (σύμφωνα με το CHADS2), οι οποιοι μπορουν να παρουν μονο ασπιρίνη (πρακτικά οι <65 ετων χωρις αλλους παραγοντες κινδυνου).
Αναρωτιέμαι λίγο τι σημαινει "δεν συμμορφωνεται με τα κουμαρινικα";
- Δεν πηγαινει να μετρησει INR;
- Δεν θυμαται να παιρνει το φαρμακο;
Προσωπικα, σε ασθενεις που δεν συμμορφωνονται με τις τακτικες μετρησεις του INR βλεπω τις εξης επιλογές:
- Αγορα INRομετρου (υπαρχουν συσκευες αναλογες του "ζαχαρομετρου" με καλη ακρίβεια, υπο συνθηκες τις χορηγει και ο ΕΟΠΥΥ)
- Εφ'οσον το INR ρυθμιζεται μεν αλλα δεν δυναται να ελεγχεται οσο τακτικα οσο ειναι επιθυμητο, ρύθμιση της δοσης στο χαμηλοτερο οριο του θεραπευτικου παραθυρου του INR (κοντα στο 2 δηλαδή)
- Aλλαγη σε Pradaxa εφ'οσον η AF δεν ειναι βαλβιδικής αιτιολογιας.
Εαν οι ασθενεις εχουν αλλου τυπου θέματα (παιρνω το φαρμακο οταν το θυμάμαι και παιρνω οσο θυμάμαι) τοτε το θεμα αφορα γενικα την φαρμακευτικη τους αγωγη και οχι μονο το Sintrom και αρχιζει λιγο να ξεφευγει απο την ιατρική: πρεπει να υπαρχει καποιος υπευθυνος για την χορηγηση της αγωγης τους. Συνηθως αυτος ειναι καποιος οικειος ή καποια αλλοδαπη που τους φροντίζει. Κανονικα θα επρεπε να υπαρχει καποια υπηρεσια (στην Σκωτια που εργαζόμουν ηταν Δημοτική) που τριγυρναει απο παππουδι σε παππουδι ωστε να τους πλενουν, μαγειρευουν, χορηγουν τα φαρμακα τους κλπ. Στο Ελλαδισταν βεβαια... ξερεις...
Τεσπα, στην τελικοτερη ανάλυση που δεν μπορουν να παρουν το ο,τιδηποτε, προσωπικα θα εδινα μονο ασπιρινη.
Harper:
Μη συμμορφωση στο sintrom σημαινει:βαριεμαι τον τακτικο ελεγχο του INR που με επηρεαζει σωματικα(μετακινησεις-τρεξιματα-τρυπηματα για αιμοληψια-αποφυγη εργωδων δραστηριοτητων με φοβο αιματωματων/αιμορραγιας)-ψυχολογικα(επιτευξη στοχου,αποφυγη τροφων,φοβοι αιμορραγιων κτλ) και οικονομικα(τρεξιματα-γιατροι-εργαστηρια κτλ)
Επισης επειδη κάποιοι ασκουμε ιατρικη στην επαρχια βλεπουμε συχνα πως πολλοι ασθενεις "ζοριζονται" να μετακινουνται σε τακτικη βαση ΟΣΟ και να τους εχεις εξηγησει την πιθανοτητα θρομβοεμβολικου συμβαματος και ενω πειθονται στην αρχη στην πορεια χαλαρωνουν και αμελουν τον ελεγχο.Ο ασθενης με κολπικη μαρμαρυγη νιωθει υγιης μεχρι να παθει το εγκεφαλικο.Δεν ποναει,δεν επηρρεαζονται οι καθημερινες δραστηριοτητες του και συχνα δηλωνει "υγιης".
Εχω στο μυαλο μου ασθενη ημιπληγικη-κατακεκλιμενη με κολπικη μαρμαρυγη που ζητουσε απο τον τοπικο αγροτικο να πηγαινει κατ'οικον για ληψη αιματος για ελεγχο INR.Η εν λογω ασθενης ηταν υπερβαρη και ιδιαιτερα αγχωδης-μη συνεργασιμη και συχνα η αιμοληψια κατεληγε σε φιασκο.Σε συνεννοηση με τον καρδιολογο της συνεστηθη αλλαγη σε συνδυασμο ασπιρινης με κλοπιδογρελη.Αυτο φυσικα προ εποχης pradaxa
Αλλά και στην εποχη του pradaxa πολυ δυσκολα θα άλλαζα το sintrom ασθενη που δε συμορφωνεται σε pradaxa χωρις εξεταση απο καρδιολογο και υπερηχο για αποκλεισμο βαλβιδικης αιτιολογιας AF
Και εδω να σταθω σε 3-4 πραγματακια που ενδεχομενως ξενιζουν οσους ασκουν ιατρικη σε αστικα κεντρα και οχι σε χωρια:
1.Οι ασθενεις συχνα απεχουν απο αστικα κεντρα πανω απο 1.5 ωρα ,ειναι ηλικιωμενοι ωε υπερηλικες και τα παιδια τους/συγγενεις ειναι μακρια οποτε η μεταβαση τους σε καρδιολογο ειναι δυσκολη
2.Πολλοι ξεκινησαν sintrom μετα τυχαιο ελεγχο ή μετα διακομιδη σε νοσοκομεια και μετα κάποιους μηνες ,χωρις να επηρρεαζεται η δυνατοτητα τους να εκτελουν τις καθημερα εργασιες τους ατονισαν στη συμμορφωση
3.Οσο συμπαθεις και αν ειναι κάποιοι εκ των ηλικιωμενων της υπαιθρου συχνα η συννενοηση μαζι τους και η συμμορφωση ειναι πολυ δυσκολα εως αδυνατα.Τοσο λογω κουλτουρας οσο και λογω ηλικιας ή επειδη ζουν μονοι ξεχνανε να παρουν τα φαρμακα τους ή δεν εχουν οικειους να τους υπενθυμιζουν τη σοβαροτητα της καταστασης
4.Μου εχει τυχει κάποιες φορες ασθενεις με σοβαρες παθησεις να με επισκεπτονται οταν φθασουν στο "αμην" αλλά αν αρρωστησουν τα προβατα τους ή παθει κατι η σοδεια τους να φωναξουν αμεσως κτηνιατρο ή γεωπόνο!
Ζητώ προκαταβολικα συγνωμη αν ακουγομαι απόλυτος ή φαινεται πως θιγω κάποιους ασθενεις αλλά προσπαθω να μεταφερω μια πραγματικοτητα που για πολλους ενδεχομενως φανταζει υπερβολικη.
Προσωπικα λοιπον σε τετοιον ασθενη που δε συμμορφωνεται και δε λαμβανει pradaxa θα εδινα συνδυασμο ασπιρινης με κλοπιδογρελη και οχι μονο ασπιρινη οπως λεει ο @ΧΟΥΖΟΥΡΙΣ
Και εδω θελω τη γνωμη σας και ειδικα του καρδιολογου!Σκετη ασπιρινη ή συνδυασμο ασπιρινη και κλοπιδογρελη?
Και ομιλω για ασθενη με CHADS2 SCORE ή ακομη καλυτερα με CHA2DS2-VASc SCORE ΑΝΩ ΤΩΝ 2, λεω δηλ σε ασθενη που σιγουρα πρεπει να παρει κουμαρινικο και δεν το κανει και στον οποιο δεν μπορω -θελω χωρις καρδιολογο να βαλω pradaxa και πρεπει να δωσω κατι άλλο,τι μπορω να του δωσω για να ειμαι οσο πιο κοντα μπορω στο αποτελεσμα του κουμαρινικου?
Xouzouris:
--- Παράθεση ---Και ομιλω για ασθενη με CHADS2 SCORE ή ακομη καλυτερα με CHA2DS2-VASc SCORE ΑΝΩ ΤΩΝ 2, λεω δηλ σε ασθενη που σιγουρα πρεπει να παρει κουμαρινικο και δεν το κανει και στον οποιο δεν μπορω -θελω χωρις καρδιολογο να βαλω pradaxa και πρεπει να δωσω κατι άλλο, τι μπορω να του δωσω για να ειμαι οσο πιο κοντα μπορω στο αποτελεσμα του κουμαρινικου?
--- Τέλος παράθεσης ---
Ηπαρινη ΧΜΒ.
Ομολογώ ότι οι συνθήκες στις οποίες αναφερεσαι μου είναι ξένες. Οταν όμως αναγκαστικά ξεφευγεις απο ενδείξεις, μελέτες κλπ πας σε αχαρτογραφητα νερά έτσι κι αλλιώς.
Ετσι, κατα την γνωμη μου και όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, το να δώσεις pradaxa σε ασθενή που δεν έχεις εξακριβωσει το αίτιο της AF (μου φαίνεται δύσκολο: δηλαδή στην διάγνωση δεν έγινε ένας βασικός έλεγχος με υπέρηχο; Η κλινική εικόνα, φύσηματα κλπ; Ας πούμε όμως χάριν της συζήτησης ότι είναι έτσι) είναι το ίδιο με το να δώσεις ασπιρίνη+κλοπιδογρελη.
Και στις δυο περιπτώσεις θα δεις τα αποτελέσματα στου κασιδη το κεφάλι.
timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
4.Μου εχει τυχει κάποιες φορες ασθενεις με σοβαρες παθησεις να με επισκεπτονται οταν φθασουν στο "αμην" αλλά αν αρρωστησουν τα προβατα τους ή παθει κατι η σοδεια τους να φωναξουν αμεσως κτηνιατρο ή γεωπόνο!
--- Τέλος παράθεσης ---
Τώρα μου θύμησες έναν παππού που ειχε ερθει το καλοκαιρι στο ΚΥ ,όταν έκανα το 10μηνο , γιατι τον είχε δαγκώσει οχιά καο δεν ήθελε να παει στο νοσοκομειο γιατι τα πρόβατα θα εμεναν μόνα τους και δεν υπήρχε καποιος αλλος για να τα προσέχει!
Harper:
Πιστεψε με Timex,προσπαθησα να ειμαι οσο πιο συγκρατημενος κ διακριτικος μπορουσα στην παραπανω προταση που χρησιμοποιησα και παρεθεσες ;D
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση