Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:01:48

Αποστολέας Θέμα: Το μεγάλο κόλπο των 5 δισ. στην υγεία.  (Αναγνώστηκε 3984 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιουνίου 2010, 12:46:18
Αναγνώστηκε 3984 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/06/2010, Ελευθεροτυπία.

Των ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ, ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ  

Υπερτιμολογήσεις υλικών έως 800% - Αλμα 110% στις δαπάνες φαρμάκων.

Τα μισά χρήματα που θα εξοικονομηθούν με τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ χάνονται σε ανεξέλεγκτες δαπάνες και ύποπτες προμήθειες που οδηγούν σε κατάρρευση το σύστημα υγείας.

Σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις και αδιαφανείς αναθέσεις για προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτουν οι πρώτοι έλεγχοι των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

*Προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και για αναλώσιμα υλικά, γίνονται χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας αναθέσεις ή επεκτάσεις προηγούμενων συμβάσεων.

*Οι τιμές είναι διπλάσιες, τριπλάσιες ή ακόμη και δεκαπλάσιες από τις τιμές που καταγράφονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

*Δεν ασκείται ουσιαστικός έλεγχος σε κανένα στάδιο των διαδικασιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα υλικά που παραδόθηκαν ήταν λιγότερα απ' αυτά που πληρώθηκαν.

Και μόνον ο ρυθμός αύξησης των δαπανών προκαλεί σοκ. Τα χρέη των νοσοκομείων από 2,5 δισ. στις αρχές του 2005, ξεπέρασαν πέρυσι τα 6 δισ. ευρώ. Ανάλογη είναι η καμπύλη που διαγράφουν οι δαπάνες για φάρμακα και υγειονομικά είδη των ασφαλιστικών φορέων, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα ελλείμματα του κλάδου υγείας του ΙΚΑ να αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Αλλα τόσα υπολογίζεται ότι είναι τα ελλείμματα των υπόλοιπων ταμείων.

«Αυτά που συμβαίνουν είναι εξωφρενικά. Δεν γνωρίζουμε τι αγοράζουμε, τι πληρώνουμε και τι τελικά παίρνουν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων», δηλώνει στην «Κ.Ε.» κυβερνητικός παράγοντας. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η προμήθεια ενός εκατομμυρίου ιατρικών γαντιών που έγινε πέρυσι από νοσοκομείο, για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών του. «Πριν συμπληρωθεί εξάμηνο ζητήθηκε νέα πίστωση γιατί η προμήθεια είχε εξαντληθεί».

Τι θα γίνει με όλες αυτές τις υποθέσεις; «Θα επανεξεταστούν και όπου εντοπιστούν παρανομίες οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «η προχθεσινή συμφωνία με τους συνδέσμους προμηθευτών για ρύθμιση των χρεών, είναι η τελευταία αυτού του τύπου».

1 Οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν εντολή να ελέγξουν τις προμήθειες των προηγούμενων διοικήσεων και στις αρχές του φθινοπώρου να υποβάλουν αναφορές στη διυπουργική επιτροπή που λειτουργεί υπό την ευθύνη των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, Ηλ. Πλασκοβίτη και Ν. Πολύζου. Περίπου οι μισές συμβάσεις, των τελευταίων πέντε ετών, εκτιμάται ότι έγιναν με απευθείας ανάθεση.

2 Ανάλογοι έλεγχοι έχουν αρχίσει και στους φακέλους των ασφαλιστικών ταμείων από την υπηρεσία ελέγχου δαπανών υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εικόνα δεν είναι διαφορετική απ' αυτή των νοσοκομείων.

3 Ρόλο στον επανέλεγχο των προμηθειών αναλαμβάνει το ΣΔΟΕ. Σε πρώτη φάση εξετάζονται τα δελτία εισαγωγών και εξαγωγών φαρμάκου και υγειονομικών ειδών από τα τελωνεία και στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με τις εφορίες. Είναι θέμα ημερών να στοιχειοθετηθούν οι πρώτες υποθέσεις παράνομης εξαγωγής σκευασμάτων των οποίων τα κουπόνια είχαν αφαιρεθεί για να καλυφθούν από ασφαλιστικά ταμεία.

4 Στο κυνήγι της παραοικονομίας στο χώρο της υγείας θα μπει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο σχεδιασμός έχει ανατεθεί από τον Μ. Χρυσοχοΐδη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα συστήσει ειδικό τμήμα για την υποδοχή και διερεύνηση καταγγελιών.

Στο θεσμικό πεδίο, η κυβέρνηση επισπεύδει τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, με την εισαγωγή διπλογραφικού, τη διενέργεια τακτικών λογιστικών ελέγχων και την εποπτεία όλων των δαπανών από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση το μνημόνιο, θα τεθεί σε ισχύ σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για όλες τις προμήθειες.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουνίου 2010, 00:30:17 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2011, 23:20:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών όλοι μας, ενεργητικά ή παθητικά, λίγο ή πολύ... Πόσες φορές δε μου έρχονται στο μυαλό εικόνες από το (νοσοκομειακό) μου παρελθόν:
α) Εξετάσεις δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους προσωπικά αλλά και όλο τους το σόι. Τι κι αν μπορούσαμε να τις γράψουμε στα ταμεία μας; Κανείς δεν το έκανε και κανείς δεν ήλεγχε το γιατί.
β) Φάρμακα δωρεάν με κουπόνι "κρατικό είδος" επίσης για τον κάθε πικραμένο (και για μας, φυσικά...).
γ) Νοσοκομειακό υλικό δωρεάν (γάζες, καθετήρες κ.ο.κ.). Εδώ υπήρχαν και πιο εξελιγμένοι (χειρουργικών ειδικοτήτων ως επί το πλείστον) που τα επένδυαν στη δημόσια υγεία με το αζημίωτο (αλλαγές και περιποιήσεις κατακλίσεων κατ' οίκον κ.λ.π.).
δ) Τρόφιμα δωρεάν σε ανεξέλεγκτες ποσότητες, από όσους συναγελάζονταν τους ιθύνοντες.
ε) Πώς θα γίνει να πάρω μία ερυθροποιητίνη για το θειο μου που έχει καρκίνο και δε δικαιολογείται; Έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι, χρέωσέ την σε ένα με ΧΝΑ...
στ) Πες ρε τον κολλητό σου να μου δώσει ένα μήνα αναρρωτική, τά 'χω παίξει από τη δουλειά (10-12 εκτός Σαββατοκύριακου για 3 συνεχόμενες εβδομάδες)... - Μα, τέτοιας διάρκειας αναρρωτική χωρίς να έχεις τίποτε μόνο με ψυχιατρική διάγνωση μπορείς να πάρεις! -Ε, και; Μήπως ψέματα θα πω;
Και μία σειρά από άλλες τακτικές "τρωκτικών"...
Ήρθε η ώρα να περάσουμε από το ταμείο... Μόνο που τώρα είναι πλέον άδειο για τα καλά...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5576 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2010, 23:17:26
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
6749 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Απριλίου 2018, 22:49:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
43895 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Φεβρουαρίου 2020, 07:41:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3153 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Νοεμβρίου 2020, 13:39:35
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5110 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Φεβρουαρίου 2022, 00:14:42
από Argirios Argiriou