Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Απριλίου 2024, 16:53:27

Αποστολέας Θέμα: Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Απόψεις τους για την Συνταγογράφηση των Γ.Γ.  (Αναγνώστηκε 32360 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Μαρτίου 2012, 22:23:09
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Σεβαστό. Απλά ο IMS είναι εκείνος που μετράει τις πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας (λιανική πώληση, τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία).
Οι φαρμακευτικές εταιρείες από αυτόν αντλούν τελικά τα στοιχεία πωλήσεών τους...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

6 Μαρτίου 2012, 18:00:39
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ



6 Μαρτίου 2012, 18:32:10
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δυσκολεύομαι να το πιστέψω και θα σου πω το λόγο.

Αυτό τον καιρό φτιάχνω ένα σύστημα για μια γνωστή φαρμακευτική εταιρεία που παρακολουθεί τις πωλήσεις των προϊόντων της και τους στόχους.
(δεν σου γράφω με ποιο τρόπο και δείκτες παρακολουθεί τους γιατρούς και τις επισκέψεις των ιατρικών επισκεπτών, γιατί θα θεωρηθώ προβοκάτορας :)  )
Στο σύστημα αυτό, τα στοιχεία του IMS θεωρούνται θεμελειώδη. Στο κάτω-κάτω, κάθε εταιρεία πληρώνει για αυτά ένα σεβαστό ποσό.
Συνεπώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι αγνοούν τυχόν ανακρίβειες, μιας και πάνω εκεί βασίζεται εν μέρει η πολιτική τους.
Και από τα νούμερα που όλοι ξέρουμε, δεν τουε βγήκε σε κακό...


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

6 Απριλίου 2012, 20:33:33
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Περιθωριακός


Aνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης. Την αποψη σας παρακαλω ωστε να αναρτηθει μια τεκμηριωμενη απαντηση που θα αποκαθιστα το κυρος της ειδικοτητος μας. Παρεπιπτοντως, μου εχει τυχει (2-3 φορες) να ξεκιναω μια αντιυπερτασικη αγωγη και να μου ερχεται απο ΚΔ αλλαγμενο το σκευασμα (ιδια δραστικη)!

6 Απριλίου 2012, 21:03:40
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Aνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης. Την αποψη σας παρακαλω ωστε να αναρτηθει μια τεκμηριωμενη απαντηση που θα αποκαθιστα το κυρος της ειδικοτητος μας. Παρεπιπτοντως, μου εχει τυχει (2-3 φορες) να ξεκιναω μια αντιυπερτασικη αγωγη και να μου ερχεται απο ΚΔ αλλαγμενο το σκευασμα (ιδια δραστικη)!

Να δούμε ποιος θα μας προφυλάξει και από την αντιποίηση που κάνουν πολλοί ειδικοί, της ίδιας τους της ειδικότητας.


Π.χ. κάποιων Πνευμονολόγων που συστηματικά δίνουν Spiriva (φάρμακο για την ΧΑΠ) σε ασθενείς που δεν κάπνισαν ποτέ και που ούτε καν υπήρξαν παθητικοί καπνιστές.

Ή κάποιων Καρδιολόγων που συστηματικά γράφουν σε όλους τους ασθενείς που παίρνουν αντιυπερτασικά, ότι έχουν και βαλβιδοπάθεια για να τα παίρνουν με 10%


Ή κάποιων Δερματολόγων που ξεκινούν θεραπεία με κρέμα Elidel (αξίας, μετά τις τελευταίες μειώσεις, 58 ευρώ/εμβαλάγιο) για εύκολα εκζέματα (που εκ των υστέρων βλέπω να γίνονται καλά με μαλακτική αλοιφούλα και επάλειψη για μερικές εβδομάδες με ένα ήπιο κορτικοστεροειδές των πέντε ευρώ).

Ή κάποιων Νευρολόγων που ξεκινούν από την πρώτη στιγμή, αντιαννοική αγωγή με διπλό συνδυασμό αντιαννοικών φαρμάκων (π.χ. Aricept και Ebixa μαζί, συνολικής αξίας 135 ευρώ/μήνα) παρόλο που οι διεθνείς οδηγίες συνηγορούν για το αντίθετο, και μάλιστα σε ασθενείς οι οποίοι μου υπενθυμίζουν την ώρα που συνταγογραφώ να μην ξεχάσω το 0%..

κτλ

Ξέρετε με πόσους ασθενείς έγινα κακός, γιατί τους είπα να πάνε πίσω στον “ειδικό” που τους ξεκίνησε τέτοιες θεραπείες, για να τους τις συνταγογραφήσει αυτός;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Απριλίου 2012, 21:19:53
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Aνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης. Την αποψη σας παρακαλω ωστε να αναρτηθει μια τεκμηριωμενη απαντηση που θα αποκαθιστα το κυρος της ειδικοτητος μας. Παρεπιπτοντως, μου εχει τυχει (2-3 φορες) να ξεκιναω μια αντιυπερτασικη αγωγη και να μου ερχεται απο ΚΔ αλλαγμενο το σκευασμα (ιδια δραστικη)!

Απο το κείμενο του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης -το PDF αρχείο που έχεις επισυνάψει- δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό για τους γενικούς ιατρούς.
Ισα ίσα που φαίνεται να τους στηρίζει στο θέμα του ξεπλύματος λευκών συνταγών.
Άν και δεν μου χει τύχει προσωπικά ,δεν θα ήθελα κανένας ιατρός (ανεξαρτήτου ειδικότητας) να αλλάζει αναίτια και χωρίς επικοινωνία μαζί μου
την χρόνια αγωγή ασθενών που παρακολουθώ.
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

6 Απριλίου 2012, 21:21:10
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Aνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης.

Χμ, η ανακοίνωση είναι προσεκτικά διατυπωμένη και σε πολλά σημεία με βρίσκει σύμφωνο.

Έχω κι εγώ μπουχτίσει να βλέπω συναδέλφους Γ.Ι. να αλλάζουν ( για ποιούς λόγους, άραγε; ) στην ψύχρα κλοπιδογρέλες, αντιυπερτασικά κ.λπ. σε χρόνιες, ρυθμισμένες αγωγές και να απορυθμίζονται οι ασφαλισμένοι ή να έρχονται σε άλλο ιατρό την επόμενη κιόλας μέρα της αλλαγής και να ζητάνε εκ νέου συνταγογράφηση του δοκιμασμένου φαρμάκου που εμπιστεύονται. Κάπου πρέπει να μπουν φραγμοί και όρια σ΄αυτό το αλλαλούμ και να πάψει πια  ο καθένας να κάνει ό,τι του καπνίσει και μάλιστα παρά τη θέληση του ασφαλισμένου.

Επίσης συμφωνώ απόλυτα με το σημείο της ανακοίνωσης όπου γίνεται προσπάθεια να παταχθεί το ξέπλυμα αγωγών γραμμένων σε αυτοσχέδια χαρτάκια, post-it, χαρτοπετσέτες, πακέτα τσιγάρων, λογαριασμούς ταβέρνας κ.λπ. και να σταματήσει η πίεση για συνταγογράφηση που διοχετεύεται από τους "ειδικούς" στους Γ.Ι. με αυτά τα χαρτάκια.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Απριλίου 2012, 21:32:39
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Προσωπικα συμφωνω 100% με τον Αργυρη

Δε λεω πως οι γενικοι ιατροι ειμαστε πανακεια αλλα σε καμμια περιπτωση δε θα δεχθω φαρμακα που εμπιπτουν στο δικο μου θεραπευτικο ευρος ειτε οξεα περιστατικα ειτε χρονια να δινονται απο συναδελφους ειδικους,να μη συμφωνω μαζι τους και να τα γραφω σαν προβατο.Πηγες στον καρδιολογο πχ και αποφασισε να σου βαλει επώνυμη κλοπιδογρελη?
Θα σου τη γραψω.
Γιατι ομως να ειμαι υποχρεωμενος εφ ορου ζωης να σου αντιγραφω τη μαιμου κλοπιδογρελη-αντικαταθλιπτικο αντιυπερτασικο-υπολιπιδαιμικο κτλ και να φαινεται η δικη μου υπογραφη κατω?
Δε θα διαφωνησω πως ενδεχομενως πολλοι συνάδελφοι γενικοι ιατροι,ενδεχομενως να εχουν ξεφυγει και να κανουν καταχρηση στη συνταγογραφηση αλλα καταχρηση ειναι και η επιθυμια απο εναν ειδικο να με εγκλωβιζει στα μαιμου -φαρμακευτικα σκευασματα που επελεξε και μετα εγω να απολογουμαι για την υπογραφη μου

Στις μερες μας τα πραγματα ειναι πολυ απλα.Δε μας αρεσει κατι που εβαλε ειδικος?Δε χρειαζεται να μαλωνουμε.Να παει ο ασθενης να τα γραψει σε εκεινον.Ειμαστε ειδικοι ιατροι με δικη μας γνωμη και οχι υπηρετες λοιπων ειδικοτητων.Αυτο ενδεχομενως να ενοχλει οταν επι ετη οι αγροτικοι κοντρολάρονταν ευκολα απο τους ειδικους...
Από την άλλη,το ξαναλέω ,μην ξεφευγουμε και εμεις γιατι εχω δει και εγω συναδελφους γενικους ιατρους που αλλάζουν πρωτοτυπα ειδικων σε αντιγραφα επιλογης τους.Ή να αλλάζουν πχ sintrom σε Pradaxa.Αυτο ειναι κατα τη γνωμη μου επιληψιμο και ενδεχομενως επικινδυνοκαι ειναι λογικο να προκαλει τους ειδικους.
+

6 Απριλίου 2012, 22:35:13
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή σημείων της ανακοίνωσης από το pdf. Κρίμα, θα βοηθούσε.

Όπως είπε και ο διακοσμητής είναι προσεκτικά διατυπωμένη αλλά τα "κουκούτσια" τα δίνει στους "Ειδικούς επιμέρους ειδικοτήτων" (οι Γενικοί Γιατροί δεν είναι ειδικοί; ). Π.χ. "βραχύ διάστημα ειδίκευσης" των γενικών γιατρών.

Οι αγροτικοί απαξιώνονται και τους αποδίδεται καθαρά ο ρόλος αντιγραφέα χωρίς καν να τους δίνεται η δυνατότητα αμφισβήτησης των ποσοστών συμμετοχής!
Στους γενικούς γιατρούς τους δίνει μόνο τη δυνατότητα αμφισβήτησης των ποσοστών συμμετοχής που έχουν αναγραφεί από τους άλλους ειδικευμένους αλλά δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα μη αντιγραφής αγωγής με την οποία δεν συμφωνούν!
Το γεγονός της δυνατότητας του γενικού γιατρού να βλέπει τον ασθενή ως σύνολο κι όχι ως "ειδική επιμέρους ειδικότητα" δεν αναφέρεται. Πόσες φορές έχουμε δει τον ορθοπεδικό να φορτώνει τον καρδιοπαθή παππού με αντιφλεγμονώδη (και πραζόλη βεβαίως βεβαίως, αχ πάνε και οι καλές εποχές με τις καρνιτίνες και τις γλυκοζαμίνες) και σε λίγες μέρες να απορυθμίζεται η πίεση του. Και πόσες άλλες περιπτώσεις.
Αν συζητάμε για αλλαγή αγωγής σαφώς και είναι δεοντολογικό να γίνεται συνεννόηση μεταξύ των γιατρών. Αναρωτιέμαι, γίνεται κάτι ανάλογο όταν ο παθολόγος αλλάζει την αγωγή του παθολόγου; ο καρδιολόγος του καρδιολόγου; ο παθολόγος του καρδιολόγου; ο καρδιολόγος του παθολόγου; Να συνεχίσω;
Πόσες φορές έχουμε ακούσει την έκφραση από ασθενή: "Πήγα στο γιατρό,είδε τι φάρμακα παίρνω και μου είπε να τα πετάξω όλα και να πάρω αυτά που μου έγραψε". Πόσο συναδελφικό και δεοντολογικό είναι αυτό;
Ας μην ξεχνάμε ότι με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας (ουσιαστικά του φθηνότερου σκευάσματος πάει να γίνει απ' ό,τι βλέπω αφού δεν θα γράφουμε τελικά δραστική ουσία) ο νομοθέτης σχεδόν μας επιβάλει την αλλαγή κάποιων σκευασμάτων.

6 Απριλίου 2012, 22:50:28
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Aνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης. Την αποψη σας παρακαλω ωστε να αναρτηθει μια τεκμηριωμενη απαντηση που θα αποκαθιστα το κυρος της ειδικοτητος μας. Παρεπιπτοντως, μου εχει τυχει (2-3 φορες) να ξεκιναω μια αντιυπερτασικη αγωγη και να μου ερχεται απο ΚΔ αλλαγμενο το σκευασμα (ιδια δραστικη)!

Νομίζω ότι η πιο απλή και ταυτόχρονα τεκμηριωμένη απάντηση είναι η εξής:
Οι Γενικοί ιατροί είναι ειδικοί. Συνεπώς, όταν ο ασθενής τους επισκέπτεται έχουν κάθε δικαίωμα αλλαγής και ευθύνης της αγωγής για νοσήματα που εμπίπτουν στην ειδικότητα τους βάση των εκπαιδευτικών αντικειμένων της ειδικότητας τους. Υπάρχει τόσο το σχετικό κείμενο του ΚεΣΥ με τα αντικείμενα της ειδικότητας όσο και το βιβλιαράκι της ΕΛΕΓΕΙΑ. Εάν ο ασθενής ενδιαφέρεται μόνο για να γράψει φάρμακα μπορεί να το κάνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί. Υπάρχει η δυνατότητα εύκολα και για τρίμηνες από όλους πλέον.
Το συγκεκριμένο έγγραφό είναι απαράδεκτο όταν απευθύνεται με γενικότητες μόνο σε ειδικευμένους μόνο μιας ειδικότητας και συγκεκριμένα της γενικής ιατρικής. Εάν ο συγκεκριμένος ιατρικός σύλλογος γνωρίζει πράξη συναδέλφου που οδήγησε σε βλάβη ασθενή οφείλει να παραπέμψει το συγκεκριμένο θέμα στο πειθαρχικό και όχι να βγάζει αερολογίες συλλήβδην για όλους τους γενικούς ιατρούς. Εάν θεωρεί ότι δεν τηρείται η νομοθεσία να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, διαφορετικά, το να κλείνει τα μάτια σε παρανομίες και να βγάζει αερολογίες είναι παράνομο και χειρότερο των παρανομούντων όταν αφορά το όργανο που πρέπει να εποπτεύει την άσκηση της ιατρικής.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

6 Απριλίου 2012, 23:57:37
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Περιθωριακός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για να μην κρυβομαστε λοιπον πισω απο το δακτυλο μας... μηπως το θεμα τελικα δεν ειναι η ''απορρυθμιση'' της χοληστερινης αλλα κατι αλλο? Αυτο ειναι που κανει αυτη την ανακοινωση αντιαισθητικη.
Προσπαθω να κανω copy paste απο το pdf και τα βγαζει αναγραμματισμενα! Το μεμπτο κατα τη γνωμη μου ειναι οτι αναφερει αντικατασταση σκευασματων με αλλα αμφιβολου αξιας και αγνωστης προελευσης. Αυτο μηπως εμμεσως πλητει τον ιατρο που συνταγογραφει 9σε αυτη την ανακοινωση μονο τους Γ.Ι.)?
Τα κινητρα, πολυ σωστα το αναφερεις, ειναι μια αλλη υποθεση. Αλλά οπως ειπα και πριν, αυτα δεν υπαρχουν μονομερως απο μια και μονο ειδικοτητα... ολες οι ειδικοτητες εχουν το μεριδιο τους σε αυτο (ανεφερα μαλιστα και προσωπικο παραδειγμα).
Απο την αλλη, αν καποιοι θεωρουν οτι μονο ο ειδικος καρδιολογος μπορει να βαλει μια στατινη... και η οποια παντα θα ειναι γνωστης προελευσης και αναμφιβολης αξιας... τοτε σιγουρα εδω δεν εχω κατι να πω.
Για να μην κρυβομαστε λοιπον πισω απο το δακτυλο μας... μηπως το θεμα τελικα δεν ειναι η ''απορρυθμιση'' της χοληστερινης αλλα κατι αλλο? Αυτο ειναι που κανει αυτη την ανακοινωση αντιαισθητικη.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2012, 00:15:58 από Denominator »

7 Απριλίου 2012, 00:04:14
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και ένα πρόσφατο κείμενο του συνάδελφου Γιώργου Κτιστάκη από άλλη ενότητα του φόρουμ:

Εγώ έχω αναρτήσει ανακοίνωση που αναφέρει ότι ο ιατρός ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να αντιγράφω εξετάσεις και φάρμακα άλλου ιατρού. Το αναφέρω έτσι γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που πραγματικά πρέπει να υποχωρήσεις προς όφελος του ασθενούς. . Για τους εξειδικευμένους ελέγχους από ογκολόγους, ρευματολόγους, δερματολόγους, ΩΡΛ, κτλ δεν είναι του αντικειμένου και των γνώσεών μου και δεν αντιγράφω εξετάσεις.
Φυσικά στους απαιτητικούς τους ζητώ ιστορικό και παλαιότερους ελέγχους, εάν θέλουν να εξυπηρετηθούν από έμενα. Οι περισσότεροι φεύγουν βρίζοντας και απευθύνονται σε άλλον συνάδελφο που αντιγράφει χωρίς ουσιαστικά να τσεκάρει ο ίδιος  την ανάγκη αυτών. Σε αυτούς που παραγγέλνω, ζητώ όταν βγουν τα αποτελέσματα να με επισκεφτούν  να τα δω και να τα καταχωρίσω σε κάποιο πρόχειρο αρχείο που προς στιγμή κρατώ στο ιατρείο, για να γνωρίζω το ιστορικό τους και να μπορέσω πιθανόν να τους βοηθήσω περισσότερο και ουσιαστικότερα σε μελλοντικό πρόβλημά τους . Τους ενημερώνω ότι εάν δεν μου έχουν μια υποτυπώδη εμπιστοσύνη ως Ιατρός ΠΦΥ, τότε δεν υπάρχει λόγος να με απασχολούν και να αφαιρούν από τον χρόνο που μπορώ να διαθέσω σε ασθενείς που πραγματικά με έχουν ανάγκη ως ιατρό και όχι ως γραφέα για τις αντιγραφές και να ζητούν από τον ιατρό που εμπιστεύονται να τους εξυπηρετεί, μιας και τώρα μπορούν όλοι ηλεκτρονικά.
Όλα αυτά θέλουν πολύ περισσότερο κόπο από το να αντιγράψεις απλά κάποιες εξετάσεις, αλλά δεν το κάνω τόσο για να αποφύγω την πιθανότητα τιμωρίας μου από την υπέρ-παραπεμπτικογραφία, αλλά πιο πολύ για να μην καταντήσω μόνο γραφέας και όχι ιατρός.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2012, 00:07:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Απριλίου 2012, 00:18:22
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για να μην κρυβομαστε λοιπον πισω απο το δακτυλο μας... μηπως το θεμα τελικα δεν ειναι η ''απορρυθμιση'' της χοληστερινης αλλα κατι αλλο? Αυτο ειναι που κανει αυτη την ανακοινωση αντιαισθητικη.
Συμφωνώ με τον @Περιθωριακό, όπως επίσης αναφέρω ότι είναι ταυτόχρονα και άτοπη, τουλάχιστον θεωρητικά, καθώς όλοι έχουν πρόσβαση στη συνταγογράφηση και ως εκ τούτου η προτίμηση των ασθενών δεν επηρεάζεται πλέον από τη δυνατότητα συνταγογραφίας - ακόμη και οι λόγοι "γεωγραφικής απομόνωσης" αναφέρονται σε ποσοστό ασφαλισμένων δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την πραγματική ανάγκη προστασίας συμφερόντων βασισμένων σε σκευάσματα...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Απριλίου 2012, 12:22:42
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Το πρόβλημα είναι συνολικότερο και αφορά τη λειτουργική σχέση ΓΙ εργαζόμενων στην ΠΦΥ και κατ΄ουσία την ίδια τη στρεβλή συγκρότηση της ΠΦΥ και γιατρών άλλων ειδικοτήτων και βαθμίδων.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο γιατρούς άλλων ειδικοτήτων , αλλά μεγάλη μερίδα ΓΙ που αγνοούν θεμελιώδεις αρχές και χαρακτηριστικά της δουλειάς στην ΠΦΥ.
Η ανακοίνωση του ΙΣΚοζάνης θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν:
-Ο ΙΣΚ είχε οργανώσει διαδικασία εκπαίδευσης στην ΠΦΥ όλων αυτών των άσχετων (και ΓΙ) που τελικά κάνουν κάποιο είδος ΠΦΥ.
-Αν είχε επιβάλλει ενιαίο λογισμικό παρακολούθησης ασθενών για όλους τους εμπλεκόμενους με την ΠΦΥ , ουτοσώστε η επικοινωνία ΓΙ - άλλων ειδικοτήτων να είναι συνεχής, επιστημονικά τεκμηριωμένη και να μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο (με την καλή έννοια) ορθής ιατρικής πρακτικής.
-Αν έστω είχε υποχρεώσει του "ειδικούς" να τεκμηριώνουν με συγκεκριμένα πληροφοριακά σημειώματα την ιατρική τους άποψη προς τους γιατρούς της ΠΦΥ και όχι αγωγές από το στόμα ή σε κωλόχαρτα.
-Αν απαιτούσε έστω, με τον ίδιο τρόπο που απαιτεί από τους ΓΙ να επικοινωνούν με τον "ειδικό" για αλλαγή αγωγής, τον "ειδικό" να συμβουλευτεί το γιατρό που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τον ασθενή.
-Αν αντί να ασχολείται με τη ρύθμιση της "αγοράς" ,ασχολούνταν με τα πραγματικά προβλήματα ιατρικής πρακτικής και συγκρότησης των υπηρεσιών υγείας.

Από εκεί και πέρα, κάθε άνθρωπος πορεύεται σύμφωνα με τη συνείδηση και τη γνώση του. 'Οσο οι ΓΙ κάνουμε τη δουλειά μας καθαρά και με εντιμότητα απέναντι στους ανθρώπους που βλέπουμε , δεν ασχολούμαστε...

Θα αναφέρω δύο σχετικά περιστατικά.
Πριν απόδύο μήνες ήρθε μια γυναίκα την οποίο γνωρίζω την ίδια και τα προβλήματα υγείας της για συνταγογραφία. Έφερε και τα φάρμακα του άντρα της , τον οποίο δε γνώριζα. Στο βιβλιάριο με διάγνωση υπέρταση έπαιρνε μέγιστη δόση καντεσαρτάνης και 75 mg καπτοπρίλης. Της εξήγησα ότι ο συνδυασμός είναι τουλάχιστον αδόκιμος και ότι από τη στιγμή που δεν τον παρακολουθώ εγώ , θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό που τον παρακολουθεί, τουλάχιστον για επιβεβαίωση ορθότητας της αγωγής. Λίγες μέρες αργότερα είχα έναν διάλογο με τον καρδιολόγο, που καλύτερα να μην τον περιγράψω! Είχα θυμώσει πολύ. Έκατσα λοιπόν και ξαναδιάβασα από την αρχή όλες τις κατευθηντήριες οδηγίες, μην τυχόν και μου έχει διαφύγει κάτι, τις έκανα πακέτο και ετοιμαζόμουνα να τα στείλω στον αγαπητό "ειδικό" καθώς και στον ιατρικό σύλλογο. Πριν τα στείλω η γυναίκα ξαναήρθε στο ιατρείο, μου ζήτησε συγνώμη, γιατί ήταν μπροστά στο τηλ και ντράπηκε για τη συμπεριφορά του ειδικού. Επίσης μου είπε ότι πια δεν του έχει καμία εμπιστοσύνη και ότι ήδη άλλαξαν Κ/Δ. Αυτό για μένα ήταν αρκετό...

Πριν από πέντε μέρες έφτασε η φυλοστόκα από το ογκολογικό του ΓΝ Χανίων, με το κατεβατό των εργαστηριακών καθώς και αξονικές θώρακα και άνω-κάτω κοιλίας. Υπέγραφε ο διευθηντής. Έγραψα και εγώ από πίσω στο ίδιο χαρτί ,ότι τις εξετάσεις που αφορούν τη Β/θμια περίθαλψη, τις γράφουν οι γιατροί της Β/θμιας. Όταν αποφασίσουν να με ενημερώσουν (όχι ως πρόσωπο αλλά ως γιατρό της ΠΦΥ) για την πορεία της νόσου, το θεραπευτικό πρωτόκολλο-παρακολούθησης και πιθανές οδηγίες που να αφορούν την καλύτερη παρακολούθηση σε επίπεδο ΠΦΥ, ευχαρίστως -ακόμα και αν δεν είναι υποχρέωση μου- θα γράψω και τις εξετάσεις.

7 Απριλίου 2012, 13:01:35
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Βασικα η ανακοινωση του Ι.Σ.Κοζανης θυμιζει το γονιο που τραβάει  το αυτι στο μεγαλυτερο παιδι που για μια ζημια που καναν ολα τα παιδια και μετα μαλώνει και τα μικροτερα για να μην νιώθει απόλυτα αδικημενος ο μεγάλος.Ειναι μια σχετικα εντεχνα διατυπωμενη ανακοινωση που σου αφηνει μια γλυκοπικρη γευση μαλώνοντας και φωνάζοντας αρχικα στους Γ.Ι. ενώ μετα το ξανασκέφτεται και τους παρηγορει κάπως μαλώνοντας αυτη τη φορά λιγοτερο τους άλλους.Προσπαθει να πετυχει λοιπον μια κάποια ιδήθεν σορροπία αλλα το κεντρικο νοημα που περναει ειναι πως οι άλλες ειδικοτητες απλά βαριουνται και φορτωνουν τους Γ.Ι. δουλειά ενώ οι Γ.Ι. παραποιουν προς ιδιον οφελος αγωγες.Τελικα στο υποσυνειδητο του αναγνώστη περναει το κολάσιμο των Γ.Ι. σε σχέση με την απλή βαρεμάρα των ειδικών.
Επίσης αυτο το περι βραχειας εκπαιδευσης των Γ.Ι στα επιμερους τμηματα ειδικοτητων αν και αληθες ειναι στην ουσια όχι αναφορα αλλά σχόλιο.

Δεν μπορω να ξερω αν οι ειδικοι στην ΚΟΖΑΝΗ είναι δικαιολογημενα αγανακτισμενοι ή όχι με τους ντοποιυς Γεν Ιατρους.Μπορει το πραγμα να εχει ξεφυγει και να εχουν δίκιο.Δε μπορω να ξερω

Επειδη όμως-ειδικα σε μικρες κοινωνιες που η πιτα εχει μικροτερα κομμάτια και δεδομενης της κρισης-η αλίευση ασθενων θα γινεται στο μέλλον πιο επιτακτικη καλό θα ειναι σχετικα έγγραφα-που κατα τη γνωμη μου θα παραγονται εφεξής σε μεγαλυτερη συχνότητα -να βλέπουν το φως της δημοσιοτητας ώστε να μη μενουν εντυπώσεις.

+

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
26254 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 15:26:01
από Αγωνιστική Παρέμβαση
3 Απαντήσεις
7509 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2009, 19:10:07
από Koterakis
4 Απαντήσεις
3966 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2010, 00:22:06
από Chris123GR
0 Απαντήσεις
2050 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2013, 11:31:43
από Argirios Argiriou
23 Απαντήσεις
31644 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2017, 09:04:53
από Αδαμάντιος Σκούφαλος