ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Συναγερμός για κουνούπι - φονιά
alfie:
Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη
Ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη καθώς «πρόσβαλε» κοτόπουλο που είχε τοποθετηθεί σε κλωβό παρατηρήσεως. Αμέσως μετά τον εντοπισμό ειδοποιήθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, παρ’ όλα αυτά όμως δεν πήρε κανένα μέτρο.
Αυτά κατήγγειλε ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος ζητά την έγκριση του προγράμματος καταπολέμησης και δήλωσε «δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μας ότι είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός του θανατηφόρου ιού και στην περιοχή μας.
Ωστόσο, παρά την ενημέρωση που παρείχαμε στους αρμόδιους φορείς, ήδη από την Παρασκευή για τη μετάδοση του «Ιού του Δυτικού Νείλου» σε πτηνό κλωβού παρατηρήσεως, δεν είχαμε καμία αντίδραση από την πλευρά τους.
Με τα δεδομένα αυτά απευθύνω και πάλι έκκληση (την τέταρτη φέτος, πέντε μήνες μετά την πρώτη προειδοποίηση μας) προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν έστω και αυτήν την ύστατη ώρα στην έγκριση των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, με τα οποία θα κάνουμε ένα σοβαρό βήμα για την προστασία των συμπολιτών μας.
Καλώ όλους τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Τα 17 έφτασαν τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Δεκαεπτά άτομα, εκ των οποίων τέσσερα από τον Μαραθώνα Αττικής, έχουν διαγνωστεί εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού. Από αυτά δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από τις αρχές Αυγούστου έως τον Νοέμβριο του 2010 είχαν διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν σοβαρά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ τα 71 είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως εμπύρετο νόσημα).
Η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους (όλοι υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα).
Πάντως, ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Βήμα εμφανίζεται καθησυχαστικός. Όπως αναφέρει μόνο το 1% των ανθρώπων που έχει μολυνθεί εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα και απαιτείται νοσηλεία. «Περίπου 19% μπορεί να εμφανίσει πυρετό ενώ το υπόλοιπο 80% δεν θα μάθει ποτέ ότι μολύνθηκε από τη νόσο διότι δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.
Φέτος, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Γι΄ αυτό το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης έδωσε προ ημερών το πράσινο φως για τη χρήση, κατ΄ εξαίρεση, κάποιων δραστικών μη εγκεκριμένων φαρμάκων. Οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.
Ψεκασμοί θα γίνουν τη Δευτέρα και στο Μαραθώνα από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν λάβει οδηγίες για τον ψεκασμό από το δήμο.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, να τοποθετήσουν σήτες στα παράθυρα των σπιτιών τους και να καθαρίζουν τα λιμνάζοντα ύδατα. Η μετάδοση από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις είναι σπανιότατη ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Εντομοκτονίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου διενεργούνται στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας κατόπιν επείγουσας εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Τα προγράμματα εντομοκτονιών άρχισαν να υλοποιούνται σε γηροκομεία, άσυλα ανιάτων, κέντρα αποκατάστασης, ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες προνοιακές δομές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, καθώς σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα της επιδημίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σε επόμενη φάση, οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των μολυσμένων κουνουπιών θα επεκταθούν και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά, με ευθύνη των Περιφερειών και των ΔΥΠΕ. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας ζητεί από τους αρμόδιους φορείς με σχετικό έγγραφο «να μας ενημερώνετε εγγράφως κάθε φορά που πραγματοποιείται πρόγραμμα εντομοκτονίας και μυοκτονίας στα νοσοκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα».
Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει ανέλθει στους 50. Η πλειονότητα των ασθενών εμφάνισε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ σε περίπου δέκα περιπτώσεις καταγράφηκαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Οι δύο θάνατοι που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν σε ασθενείς άνω των 65 ετών οι οποίοι έπασχαν από χρόνια σοβαρά νοσήματα.
Πάντως, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης κρουσμάτων, έστω και με μειωμένη ένταση, τόσο στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Αττικής όσο και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί κατά την περσινή περίοδο.
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης
Πηγή:grradar
Argirios Argiriou:
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση