ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Συνήθης "Κλινική Πρακτική" vs Φυλλάδιο Οδηγιών ενός Φαρμάκου??…
anasm:
Γειά χαρά.
Με αφορμή, εδώ και λίγους μήνες, μια Διακομιδή, συνοδευόμενη από ειδικό γιατρό του ΕΚΑΒ.
Μεταξύ των άλλων,
στην προσπάθειά του να ελαττώσει τη Διαστολική Πίεση του Ασθενή,
τού χορήγησε Adalat,
αλλά πώς??
Τρύπησε το capsακι κ άδειασε το περιεχόμενο υγρό,
κάτω από τη γλώσσα του..
Κάτι παραπλήσιο είχε κάνει, αρκετά έμπειρη Παθολόγος, τουλάχιστον βάσει των ετών ενεργού Υπηρεσίας της..
Συγκεκριμένα, είχε συστήσει σε Ασθενή με ΑΠ= 160/110mmΗg,
να μασήσει 1 caps. Αdalat 5mg..
Παρόλ'αυτά,
στο Φυλλάδιο Οδηγιών του εν λόγω Φαρμάκου,
αναφέρεται : "...να λαμβάνεται αμάσητο με λίγο υγρό..."
Τελικά,
τί απ'όλα αυτά, θα στοιχειοθετούσατε ως ενδεδειγμένη-αποτελεσματική χορήγηση??...
Το Αdalat, είναι μια απλή αφορμή..
Παρά την κλινική απειρία μου, αισθάνομαι οτι το "Φάρμακο" είναι ένα όπλο, το οποίο κάποιες φορές, ο γιατρός, αν και έχει την αποκλειστικότητα στη χορήγησή του (συνταγογράφηση),
εντούτοις βαράει στο γάμο του Καραγκιόζη...
Πιστεύετε υπερβάλλω??..
Σας ευχαριστώ πολύ
anastasios theodoridis:
Γεια χαραντάν συνονόματε ;D
Σε υπερτασική ή στηθαγχική κρίση μπορεί να χορηγηθεί το υγρό περιεχόμενο της μαλακής κάψουλας αφού θραυσθεί στο στόμα για ταχεία απορρόφηση.
Από το Εθνικό Συνταγολόγιο.
deleteduser:
Ας μείνουμε λίγο στα γραφόμενα.
(Αχ τα χω ξαναγράψει)Υπερτασική κρίση δεν υπάρχει ως όρος. Επείγουσα αντιμετώπιση της υπέρτασης δικαιολογείται μόνο όταν ταυτόχρονα με την αυξημένη ΑΠ απειλείται άμεση βλάβη ή επιδείνωση βλάβης που έχει ήδη προκληθεί σε όργανα που προσβάλλονται από την υπέρταση (υπερτασική εγκεφαλοπάθεια, εκλαμψία, πνευμονικό οίδημα, αιμορραγικό ΑΕΕ, διαχωρισμός αορτής, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο με υψηλή πίεση), ενώ άμεση αλλά όχι επείγουσα αντιμετώπιση χρήζει η κακοήθης υπέρταση.
Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν (και με εξαίρεση την εκλαμψία) φάρμακα εκλογής αποτελούν τα νιτρώδη. Η δε πτώση της πίεσης πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα και σταδιακά. Το adalat βραχείας δράσης ενέχει εκτός των άλλων τον κίνδυνο οξέος ισχαιμικού επεισοδίου λόγω υποκλοπής.
Τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται με την εγκεκριμένη μορφή τους. Κομπογιαννιτισμοί αντίστοιχοι είναι κατά τη γνώμη μου επικίνδυνοι και περιττοί. Ή μήπως δεν είχε μαζί της νιτρώδη; Και γιατί ήθελε να "ρίξει" συγκεκριμένα τη διαστολική ΑΠ; Μάλλον επειδή έκρινε ότι ο ασθενής πάσχει από "υπερτασική κρίση" λόγω του ύψους της διαστολικής(ή της καρδιάς που λέγαν και παλιά) όπως έγραφαν τα βιβλία πριν αρκετά χρόνια.
Προσοχή: Εμπειρος γιατρός δε σημαίνει αυτόματα και καλός γιατρός. Αρκετοί από τους παλιούς και έμπειρους έχουν να ανοίξουν βιβλίο από την εποχή που πήραν πτυχίο.
Harper:
προσωπικά δε θα έδινα ποτέ σε καποιον κάψουλα adalat,τρυπημένη υπογλώσσια...το ισχαιμικό καραδοκεί...οκ,αυτά γινόταν κατά κόρον μέχρι προ 10ετίας ωςπου η παρατήρηση ισχαιμικών επεισοδίων οδήγησε στη σύσταση να αποφεύγεται αυτή η οδός χορήγησης.Αν δε συμβέι κάτι είναι πολύ αποτελεσματικό και είσαι μάγκας...αν όμως συμβεί?προσωπικά το αποφεύγω...
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςπροσωπικά δε θα έδινα ποτέ σε κάποιον κάψουλα adalat, τρυπημένη υπογλώσσια...το ισχαιμικό καραδοκεί...οκ, αυτά γινόταν κατά κόρον μέχρι προ 10ετίας ως που η παρατήρηση ισχαιμικών επεισοδίων οδήγησε στη σύσταση να αποφεύγεται αυτή η οδός χορήγησης. Αν δε συμβέι κάτι είναι πολύ αποτελεσματικό και είσαι μάγκας...αν όμως συμβεί? προσωπικά το αποφεύγω...
--- Τέλος παράθεσης ---
Σωστός. Το Adalat υπογλωσσίως σε επεισόδια οξείας ή υπεροξείας υπέρτασης (και όχι κρίσης) καταργήθηκε πρό πολλών ετών λόγω μεγαλύτερων ζημιών από τις ωφέλειες) φαινόμενα υποκλοπής, έντονα υποτασικά, ισχαιμικά, ...).
Σήμερα η χρήση του υπογλωσσίως μπορεί -πιθανόν - λόγω ελλείψει άλλων εργαλείων- να χρησιμοποιηθεί στο πν. οίδημα, αλλά στις άλλες περιπτώσεις η χρήση του μοιάζει με απολίθωμα που έρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση