Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...

(1/32) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Νεαρός ενήλικας προσέρχεται για γνωμάτευση ότι είναι υγιής για να παίξει και φέτος (παίζει χρόνια) σε ερασιτεχνική τοπική ομάδα ποδοσφαίρου.
Κλινικά δεν έχει τίποτα, από το ιστορικό δεν αναφέρει τίποτα, και βλέπετε 2-3 έκτακτες κοιλιακές στο ΗΚΓ. Τον στέλνετε στον καρδιολόγο.

Έχετε ένα τρίπλεξ χωρίς παθολογικά ευρήματα και την παρακάτω γνωμάτευση που επιστρέφει από καρδιολόγο:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Με την παρούσα βεβαιώνεται ότι εξετάστηκε σήμερα κλινικά, ΗΚΓκά, και υπερηχοαρδιογραφικά ο ΧΥ. Από την εξέταση αυτή προέκυψε δυσμορφία του θωρακικού τοιχώματος του τύπου του πιθοειδούς θώρακος. Από το ΗΚΓμα διεπιστώθηκαν σποραδικές μονήρεις κοιλιακές έκτακτες συστολές. Από το τρίπλεξ καρδιάς, όχι κάτι το αξιοσημείωτο. Συνεστίθη χόλτερ ρυθμού λόγω ενός ασαφούς ιστορικού κοιλιακής ταχυκαρδίας ( ο θείος του ) και επανεξέταση.

Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο όμως σαν να θυμάμαι ότι παλιότερα ο συνάδελφος Κουναλάκης είχε αναφέρει ότι για μια τέτοια γνωμάτευση είχε φτάσει συνάδελφος στα δικαστήρια γιατί ο αθλητής τελικά πέθανε.
Θα κάνω μερικές επισημάνσεις:
Αρχικά πρέπει να διαχωρίσουμε την έννοια της γνωμάτευσης από την έννοια της βεβαίωσης.
Αντιγράφω από το online λεξικό του Τριανταφυλλίδη Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (παρεμπιπτόντως πολύ χρήσιμο link):

γνωμάτευση η: η έκφραση έγκυρης γνώμης από τον ειδικό• (πρβ. γνωμοδότηση): Iατρική ~.

βεβαίωση η : 1. η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του βεβαιώνω, πιστοποίηση, επικύρωση: Ένορκη ~. ~ της υπογραφής. 2. το έγγραφο με το οποίο βεβαιώνεται, πιστοποιείται κτ.: ~ σπουδών. Iατρική ~. Φέρε μαζί σου και μια ~ από την αστυνομία.

Γνωματεύω λοιπόν κάτι ή για κάτι δεν σημαίνει ότι είμαι και βέβαιος γι’ αυτό. Άρα είναι καλό να χρησιμοποιούμε τον όρο «Βεβαίωση» στα χαρτιά μας με φειδώ και μόνο αν είμαστε απόλυτα (μπορούμε να είμαστε; ) σίγουροι.

Ο συνάδελφος καρδιολόγος λοιπόν, φαίνεται να είναι «γάτος». Οι λέξεις του και οι εκφράσεις του είναι προσεκτικά επιλεγμένες . Βεβαιώνει λοιπόν όσα βρήκε στην κλινική εξέταση και στον εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης βεβαιώνει ότι συνέστησε περαιτέρω εξετάσεις και επανεξέταση. Και τέλος -και κυριότερο- βεβαιώνει ότι «Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική.» Δηλ. η παρούσα βεβαίωση (που δεν λέει πουθενά ότι ο αθλητής είναι υγιής ή ότι δύναται να αθλείται) χορηγείται για εγγραφή στη γυμναστική. «Γυμναστική»; Όρος κάπως γενικός. Περιλαμβάνει το ποδόσφαιρο; Τι λέει το λεξικό;
γυμναστική η: οργανωμένο σύνολο από ασκήσεις που αποβλέπουν στη συμμετρική και αρμονική ανάπτυξη του σώματος: Aίθουσα γυμναστικής. Eνόργανη ~. Kαλλιτεχνική ~. Όργανα / παπούτσια / φόρμα γυμναστικής. Σουηδική / ρυθμική ~. Kάνει ~ κάθε πρωί. || το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία: Έχουμε ~ τρεις φορές την εβδομάδα.΄
Βγάζετε συμπέρασμα αν περιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο;
Άσε που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το προχωρημένο σκεπτικό: «να γραφτείς στη γυμναστική ναι, να κάνεις γυμναστική; Δεν το λέει πουθενά». Είναι σαν το σκεπτικό της ΕΠΟ στην περίπτωση Βάλνερ του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Διαμαρτύρεται λοιπόν η Καλαμαριά και λέει για την ΕΠΟ: «Γιατί εκδώσατε δελτίο αθλητή σε έναν παίκτη που δεν είχε δικαίωμα να παίξει;» Και η ΕΠΟ απαντάει: «Εσείς μας ζητήσατε να εκδώσουμε δελτίο στον παίκτη κι αυτό κάναμε. Προφανώς θέλατε να έχετε έναν παίκτη με δελτίο (που μπορούσε να εκδοθεί) που όμως δεν μπορούσε να παίξει. Ίσως να τον θέλατε για να σκουπίζει τον πάγκο ή για να μαζεύει τις μπάλες στην προπόνηση». Το ίδιο κι εδώ: Εγγραφή στη γυμναστική να κάνει, γυμναστική όμως δεν διευκρινίζεται αν θα κάνει ή αν μπορεί να κάνει.


Αφού μιλάμε για ενήλικα δεν τίθεται θέμα σχολικής γυμναστικής. Άλλωστε αν πρόκειται για τη σχολική γυμναστική, μιας και μιλάμε για ανήλικους, είναι απαραίτητη και υποχρεωτική η παρουσία ενός τουλάχιστον γονιού που θα δώσει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού κι αυτό θα σημειωθεί στη γνωμάτευση ή βεβαίωση «βάσει των πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό που δόθησαν από τον συνοδεύοντα γονέα……κλπ»

Εν κατακλείδι, και ήδη έγραψα πολλά, ο νεαρός δεν μπορεί (δεν πρέπει) να παίξει μέχρι να ξεκαθαρίσει το καρδιολογικό θέμα. Και για να επιστρέψουμε το μπαλάκι (ή μάλλον τη χειροβομβίδα) στον «γάτο» συνάδελφο, συνιστούμε η βεβαίωση υγείας (γιατί αυτή που χορήγησε ο καρδιολόγος δεν είναι βεβαίωση υγείας, είναι βεβαίωση εξέτασης και των σχετικών ευρημάτων αυτής) να υπογραφεί από τον καρδιολόγο.

Ένα ερώτημα που γεννάται είναι: σημειώνουμε πάνω στο δελτίο του αθλητή (αφού παίζει χρόνια σημαίνει ότι έχει δελτίο αθλητή) τις επιφυλάξεις μας ώστε να προστατεύσουμε τον επόμενο συνάδελφο στον οποίο θα καταφύγει αμέσως μετά ο αθλητής και θα του ζητήσει να υπογράψει το δελτίο, αποκρύπτοντας όσα προηγήθηκαν, ή δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα;





Δ. Κουναλάκης:
Δεν υπογράφει ο καρδιολόγος το χαρτί, αλλά ο "ιατρός της ομάδας".
Ο συγκεκριμένος καρδιολόγος απέχει ένα αιγαίο πέλαγος από τον ασθενή και βρίσκεται στα Αθήνας...
Κρατώ τα δικά μου σχόλια για το τέλος.
Θα ήθελα να γράψετε ένα μικρό σχόλιο γιατί ψηφίσατε ότι ψηφίσατε
(σημ. Δεν έχω δυνατότητα να δω ποιος ψήφισε και τι ψήφισε ο καθένας και συνεπώς υπάρχει ανωνυμία σε αυτό.).

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
«Ιατρός της ομάδας» βαφτίζεται ο εκάστοτε γιατρός που υπογράφει το δελτίο του αθλητή. Μπορεί σε μια ομάδα, τα δελτία να έχουν υπογραφεί από 2-3 διαφορετικούς γιατρούς (ομάδας). Μάλιστα, δίκην ειρωνείας, μερικά δελτία αναφέρουν στο σημείο της υπογραφής του γιατρού: «Ο Αθλητίατρος της ομάδας». Προχωρημένες καταστάσεις...
Ιατρούς ομάδων, που να έχουν σύμβαση έργου με συγκεκριμένες ομάδες, ξέρω ελάχιστους και μόνο στις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες. Στις ερασιτεχνικές ομάδες επιδιώκεται συνήθως το τσάμπα του ΕΣΥ και δυστυχώς το «Έλα μωρέ γιατρέ, πώς κάνεις έτσι για μια υπογραφή;».
Βέβαια δεν λείπουν οι περιπτώσεις που τα δελτία μεταφέρονται μαζικά στο γραφείο του γιατρού ο οποίος πληρώνεται ανα υπογραφή.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος«Έλα μωρέ γιατρέ, πώς κάνεις έτσι για μια υπογραφή;».

--- Τέλος παράθεσης ---
Στην κλασσική αυτή ατάκα, έρχεται να απαντήσει σε όποιον τη λέει μια εξίσου κλασσική άλλη ατάκα:
"Εσείς την υπογραφή σας τη βάζετε όπου νά 'ναι;"

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση