Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:20:18

Αποστολέας Θέμα: Βασικές κατευθύνσεις για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας  (Αναγνώστηκε 51837 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Αυγούστου 2010, 17:51:21
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


1, 2, 3, οοοοωωωπ
«Ο κόσμος κάθε μέρα ακούει για τους ιατρούς-λαμόγια , για τις υπερσυνταγογραφήσεις , για συνταγοραφήσεις σε νεκρούς , για τα αίσχη με τα υλικά στα χειρουργεία , για τα φακελάκια , για την εμπορευματικοποίηση του τοκετού , για τις εισαγωγές-μαϊμούδες στα νοσοκομεία , για τα κυκλώματα εμπορίας βρεφών»
    Υπάρχει πολύς κόσμος πλέον, που δεν ακούει καθημερινά τα φερέφωνα της εξουσίας και δεν τρώει αμάσητο το κουτόχορτο που του προσφέρουν οι «ειδήσεις των 8». Που δεν μπερδεύει την επανάσταση με τον κομματικό συνδικαλισμό.
    Υπάρχει πολύς κόσμος πλέον, που αυξάνει τους αριθμούς των προσερχομένων στο ΕΣΥ, σε μια περίοδο κατασυκοφάντησής του από την εξουσία, και βρίσκει «το κομμάτι των γιατρών που ζουν από το μισθό τους» αναγνωρίζει το έργο τους, τις αντιξοότητες που έχουν να αντιπαλέψουν και δεν αποπροσανατολίζεται από «τα άλλα λόγια» των δημοσιογράφων.
    Άλλο πράγμα ο εργατοπατέρας, άλλο ο υπουργοποιημένος συνδικαλιστής, άλλο επανάσταση, άλλο διεκδικώ το αυτονόητο.
    Μπορεί η χώρα να βρίσκεται «υπό οικονομική κατοχή» αλλά τίποτα δεν είναι «άνευ επιστροφής»

9 Αυγούστου 2010, 19:21:03
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Βλέπω ότι ενοχλούν τα λόγια μου ........... χαίρομαι !
Ο κάθε προσγειωμένος πολίτης βλέπει τι συμβαίνει στην υγεία εδώ και δεκαετίες και κρίνει .

Για ποια φερέφωνα της εξουσίας μιλάς ? Τα φάρμακα σε νεκρούς ποιοι τα έγραφαν ? Η εξουσία ?
Τα φάρμακα στα πηγάδια ποιοι τα έκρυβαν ? Η εξουσία και τα κανάλια ?
Τα φακελάκια ποιος τα τσεπώνει μέσα στα νοσοκομεία ? Η εξουσία ?


Παράθεση
Υπάρχει πολύς κόσμος πλέον, που δεν ακούει καθημερινά τα φερέφωνα της εξουσίας και δεν τρώει αμάσητο το κουτόχορτο που του προσφέρουν οι «ειδήσεις των 8».

Άρχισαν να ενοχλούν και οι αποκαλύψεις τώρα ? Εγώ από τον κόσμο λαμβάνω τελείως διαφορετική εικόνα ! Αντιθέτως , αυτό που μου λένε οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μου είναι : "Ευτυχώς που αρχίζουν να βγαίνουν στη φόρα οι βρομιές μέσα στο ΕΣΥ μπας και φοβηθούν μερικά από τα χιλιάδες λαμόγια που γονάτισαν την υγεία" !

Παράθεση
Μπορεί η χώρα να βρίσκεται «υπό οικονομική κατοχή» αλλά τίποτα δεν είναι «άνευ επιστροφής»

Εδώ είμαστε και εδώ θα παραμείνουμε ..... να μετράμε τα κουκιά ....... καλές κινητοποιήσεις ......
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

21 Αυγούστου 2010, 09:59:08
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εσωτερική ανακατανομή (?)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Υφυπουργού Φώφης Γενημματά.
22-10-2009

"Το κλειδί και η προτεραιότητα είναι να φτάσει το προσωπικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί στο επίπεδο των γιατρών χρειάζεται περισσότερο ανακατανομή εσωτερική, χρειάζονται και προσλήψεις αλλά εκεί η ανάγκη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο νοσηλευτικό προσωπικό."


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αθήνα 19 Αυγούστου 2010
   
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Με αφορμή το θέμα της έλλειψης καρδιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείου Ζακύνθου , ανακοινώνονται τα εξής:

    - Υπεγράφη εχθές , 18 Αυγούστου, από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ο διορισμός διευθυντή καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

    - Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τοποθετηθεί με απόσπαση άμεσα ιατρός- καρδιολόγος του ΙΚΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ : …Είδαμε κα Ξενογιαννακοπούλου, ειδικά τώρα το καλοκαίρι βγαίνουν αυτά τα θέματα, ότι τα νησιά δεν έχουν γιατρούς. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ζακύνθου που δεν υπήρχε καρδιολόγος στο γενικό νοσοκομείο του νησιού.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με το Υπουργείο Άμυνας, με τους στρατιωτικούς γιατρούς, αλλά και με το ΙΚΑ, και σήμερα έγινε η πρώτη εφαρμογή στη Ζάκυνθο.

    Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Μπορεί να γίνει απόσπαση δηλαδή γιατρών από το ΙΚΑ.

    Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό κάναμε. Δηλαδή συνεννοηθήκαμε με τον συνάδελφο τον Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Υφυπουργό Εργασίας και σήμερα γίνεται η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου. Αποσπάται καρδιολόγος του ΙΚΑ Ζακύνθου στο νοσοκομείο Ζακύνθου για 2 μήνες.

 Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Το ερώτημα είναι παραμένει γιατρός καρδιολόγος στο ΙΚΑ;

    Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρχε η δυνατότητα γιατί υπήρχαν 3 γιατροί στο ΙΚΑ. Μα ακριβώς γι’ αυτό μιλάμε για καλύτερη κατανομή και καλύτερη αξιοποίηση.

21 Αυγούστου 2010, 13:48:25
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Εφημερίες και ζώνες βάσει του Ν 3205/2003 ΑΡΘΡΟ 45...

Άρθρο 45
Εφημερίες

1. Η συμμετοχή των ιατρών του Ε.Σ.Υ., των μελών Δ.Ε.Π. τμημάτων ιατρικής και όλων των ιατρών που με οποιαδήποτε σχέση προσφέρουν υπηρεσία στα νοσοκομεία στο πρόγραμμα εφημεριών, είναι υποχρεωτική για όλους τους βαθμούς και βαθμίδες, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

2. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, για την πραγματοποίηση εφημεριών, κατατάσσονται σε τρεις (3) ζώνες ανάλογα με την έδρα τους, ως εξής:

α. Ζώνη Α`

Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, καθώς και τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.

β. Ζώνη Β`

Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία των υπόλοιπων νομών ή πόλεων, καθώς και της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας.

γ. Zώνη Γ΄

Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία που έχουν την έδρα τους σε, χαρακτηρισμένες από ισχύουσες διατάξεις, προβληματικές περιοχές, όλα τα υπόλοιπα κέντρα υγείας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του.

3. Το ανώτατο όριο συμμετοχής του προσωπικού που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 43 του παρόντος νόμου, σε εφημεριακή απασχόληση κατά νοσοκομείο, από το σύνολο των υπηρετούντων σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση, ορίζεται κατά ζώνη ως εξής:

Α` Ζώνη: Μέχρι το ένα τρίτο (1/3) των υπηρετούντων ιατρών σε περίπτωση γενικής εφημερίας και μέχρι το ένα πέμmο (1/5) σε περίmωση εσωτερικής εφημερίας, του τελευταίου ΠΟ(Jοστού δυναμένου να αυξάνεται Σε όλως εξαιρετικές περιmώσεις, μέχρι το ένα τρίτο (1/3), με αιτιολογημένη απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

Β` Ζώνη: Μέχρι το ένα δεύτερο (1/2) των υπηρετούντων ιατρών, του ποσοστού αυτού δυναμένου να αυξάνεται, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας μέχρι τα τρία πέμπτα (3/5).

Γ Ζώνη: Μέχρι το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών.

5. Η συνολική αμοιβή για κάθε ενεργό εφημερία, ανάλογα με τη διάρκειά της, προσδιορίζεται με ωρομίσθιο ως εξής:

α. Για εφημερία ημέρας καθημερινής μέχρι την 22η ώρα το ωρομίσθιο επί τις αντίστoιxες ώρες απασχόλησης.

β. Για νυκτερινή εφημερία καθημερινής, από 22η ώρα μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί τις αντίστοιχες ώρες νυκτερινής απασχόλησης.

γ. Για εφημερία ημέρας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 6η πρωινή μέχρι 22η, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

δ. Για νυκτερινή εφημερία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 22η μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά τριάντα τοις εκατό (30%) επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

"Τα ανωτέρω προκύπτοντα συνολικά ποσά αμοιβής δεκαεξάωρης ή εικοσιτετράωρης ενεργού εφημερίας, κατά περίπτωση, προσαυξάνονται κατά τριάντα ευρώ (30 ευρώ) για Επιμελητές Α`, Β`, Γ και ειδικευόμενους και κατά εξήντα ευρώ (60 ευρώ) για Διευθυντές."

 Το ωρομίσθιο των εφημεριών υπολογίζεται με συντελεστή 0,0059 επί του βασικού μισθού που κατέχει ο δικαιούχος. Το ωρομίσθιο και οι προσαυξήσεις των εφημεριών δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Το δεύτερο εδάφιο της περ.δ΄ αντικαταστάθηκε ως άνω  με το άρθρο 9 παρ.3  Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008.

ε. Στους ιατρούς που υπηρετούν με βαθμό Διευθυντή σε Νοσοκομεία της Α` Ζώνης και στους Διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών εργαστηρίων και μονάδων, ως αποζημίωση εφημέριων καταβάλλεται μηνιαίο ποσό, ίσο με το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του εκάστοτε ισχύοντος βασικού μισθού του Διευθυντή Ε.Σ.Υ, στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ. Η απουσία των Διευθυντών για λειτουργικές ανάγκες, εφόσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως, δεν επηρεάζει την καταβολή της αποζημίωσης των εφημέριων."

Η παρ.ε` αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρ.ένατο Ν.3527/2007, ΦΕΚ Α 25/9.2.2007.

5. Η συνολική αμοιβή για κάθε εφημερία ετοιμότητας ορίζεται σε σαράντα εκατοστό (40/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής ενεργού εφημερίας, συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησής της.

6. Οι ιατροί που συμμετέχουν σε ενεργό εφημερία υποχρεούνται να βρίσκονται εντός του νοσοκομείου και των λοιπών μονάδων σε όλη τη διάρκειά της. Σε περίπτωση απουσίας τους, πέραν των πειθαρχικών κυρώσεων, περικόπτεται ολόκληρη η αμοιβή της εφημερίας. Οι ιατροί που συμμετέχουν σε εφημερία ετοιμότητας υποχρεούνται να προσέρχονται στα νοσοκομεία και στις λοιπές μονάδες όταν και όσες φορές καλούνται για παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Σε περίπτωση κλήσης και μη προσέλευσής τους, πέρα από τη στέρηση της αμοιβής της εφημερίας, κινείται αρμοδίως και πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους.

Ο χαρακτήρας και ο τρόπος αποζημίωσης των ιατρών που μετέχουν σε πρόγραμμα εφημερίας ετοιμότητας δεν μεταβάλλονται από τις τυχόν σωρευτικές κλήσεις και τη διάρκεια παραμονής τους στους νοσοκομειακούς και λοιπούς χώρους. Η κλήση και η προσέλευση ή μη ιατρών στην περίπτωση αυτή διαπιστώνεται από τα στοιχεία της κάθε νοσηλευτικής μονάδας και με ευθύνη του γιατρού της ενεργού εφημερίας.

7. Οι ιατροί και οδοντίατροι των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Ε.Σ.Υ., όπως αναφέρονται στο όρθρο 43 του παρόντος, συμμετέχουν σε μικτή εφημερία, αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία, μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου, που συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση του 16ώρου. Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικό σε εβδομήvτα εκατοστό (70(1 της αντίστοιχης συνoλιικής αμοιβής της 16ωρης ενεργού εφημερίας. Η κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών γίνεται εντός των ορίων των εγκεκριμένων πιστώσεων. Εντός του τελευταίου τριμήνου του κάθε έτους εκδί δονται κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, με τις οποίες καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τις εφημερίες κάθε νοσοκομείου, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο της εφημερίας και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από αρμόδια προς τούτο όργανα και διαπίστωσης υπέρβασης της κοινής απόφασης ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

9. Το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών ή άλλων απολαβών των ιατρών, περιλαμβανομένων και των αποζημιώσεων από εφημερίες, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβεί κατά μήνα τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, χωρίς συνυπολογισμό σε αυτές της οικογενειακής παροχής και των επιδομάτων εορτών και αδείας. Το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και των πρόσθετων αμοιβών τους κατά μήνα δεν μπορεί να υπερβεί τις μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν σε Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς την οικογενειακή παροχή. Τυχόν υπέρβαση του ποσού αυτού περικόπτεται από την αποζημίωση των εφημεριών.

10. Οι διατάξεις του όρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις αντίστοιχες κατηγορίες ιατρικού προσωπικού των πανεπιστημιακών νοσοκομείων (Αιγινήτειο και Αρεταίειο). Η απόφαση για την έγκριση εφημεριών στα δύο αυτό πανεπιστημιακό νοσοκομεία εκδίδεται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας, ύστερα από πρόταση της Εφορείας του οικείου νοσοκομείου.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
7373 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Απριλίου 2014, 17:14:03
από Δ. Κουναλάκης
23 Απαντήσεις
12263 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Απριλίου 2014, 14:03:51
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
4 Απαντήσεις
2922 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2016, 08:19:56
από Denominator
0 Απαντήσεις
8000 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μαρτίου 2018, 16:04:53
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4366 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2021, 08:09:34
από Argirios Argiriou