Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Πατρωνάκης Μάνος:
O κόμπος έφτασε στο χτένι. Αυτούσιοι αλήτες διαχειρίζονται ιερά για μας ζητήματα, όπως η σχέση γιατρού ασθενούς, το πολύτιμο χρόνο αυτής της σχέσης,
την ηθική έστω αν όχι και Ποινική ευθύνη απέναντι στον άρρωστο, με απώτερο κίνητρο την αποζημίωση της χασούρας ενός κλάδου.
Πρώτα απ' όλα η υποχρέωση αναγραφής στο βιβλιάριο ασθενείας της δραστικής, των σκευασμάτων σε παρένθεση, και της ποσότητας είναι καθήκον του
Φαρμακοποιού για τους λόγους που αναλύει και ο Διαμαντής παραπάνω. Αν έγραψα π.χ. δύο Bt Αmlodipine και ο Φαρμακοποιός έδωσε ένα ή και καθόλου λόγω
ελλείψεων τι ισχύει; Αυτό που εγώ αναγράφω και θα επιστρέψει ο άρρωστος στο ιατρείο να διορθώσω; Αν η συνταγή ουδόλως εκετελέσθηκε;
Ελάχιστα με ενδιαφέρει ποια μάρκα έδωσε και τι είχε στο ράφι σε αυτό το σημείο. Εχω ευθύνη όμως αν το φάρμακο, η ''φέτα'', που του χορηγήθηκε είχε
τα αναμενόμενα από εμένα αποτελέσματα.
Ο ελάχιστος χρονος εξέτασης ενός ασθενούς είναι δέκα λεπτά, ΦΕΚ Β 263/15 Απριλίου 1965 με κοινή Υπουργική Απόφαση. Αν αναλογισθούμε τη ροή του
κόσμου στα Περιφερειακά ιατρεία όπως και σε οποιοδήποτε Ιδιωτικό ιατρείο, πόσος χρόνος απομένει από αυτό το δεκάλεπτο να αφιερώσω τον άρρωστο μου;
Το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικών γιατρών όπως και άλλοι φορείς εκπροσώπησης άλλων Ειδικοτήτων που επιφορτίζονται το κύριο βάρος παρακολούθησης και
συνταγογράφησης χρονίως πασχόντων οφείλουν να επιληφθούν του θέματος.
samsok:
το σκεφτηκα , το σκεφτηκα και τελικα αποφασισα οτι θα κανω το εξης: για τους ασθενεις που αποφασιζω εγω την αγωγη θα γραψω μια γνωματευση που θα λεει οτι:
ο κυριος ταδε πασχει απο την νοσο ταδε και η αγωγη του αποτελειτε αποκλειστικα απο τα σκευασματα Α,Β,Γ.Οποιαδηποτε αλλαγη σκευασματος αποτελει ξεκαθαρη παρεμβαση-τροποποιηση της αγωγης του ασθενους και οποιος την πραγματοποιει αναλαμβανει την πληρη ευθυνη για την πορεια της νοσου.
Αυτο θα το δινω στους ασθενεις να το εχουν μαζι τους και να το δειχνουν στο φαρμακειο μαζι με την συνταγη ,δεν παρανομω γιατι δεν γραφω ουτε στο βιβλιαριο υγειας ουτε στην συνταγη την εμπορικη ονομασια...
Γ.Κτιστάκης:
Πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα με τα βαζάκια και ο φαρμακοποιός να δίνει τόσα χάπια όσα είναι απαραίτητα για την αγωγή του ασθενούς ? Εάν τώρα εγώ γράφω στα σχόλια 25 mg atorvastatin το απόγευμα και 15 mg το πρωί, το έχω το δικαίωμα ως ιατρός ναι ή όχι????
Γιατί να με υποχρεώνει το σύστημα να επιλέγω από εμπορικά σκευάσματα χωρίς να έχω το δικαίωμα να καταχωρηθεί ποιο εμπορικό επέλεξα, αλλά από την άλλη να με υποχρεώνει να γράφω δραστική, χωρίς να έχω το δικαίωμα να επιλέξω και την δοσολογία (15,20mg ή όποια κρίνω απαραίτητη για τον ασθενή, αλλά να επιλέγω αυτήν που έχουν τα εμπορικά σκευάσματα??? Δηλαδή μας λένε υποχρεωτικά θα γράφετε δραστική, αλλά υποχρεωτικά θα επιλέγεται κάποιο εμπορικό όνομα από το σύστημα χωρίς αυτό να φαίνεται στην συνταγή.
Εγώ δεν σημείωνα έως τώρα εμπορικό στα σχόλια. Όμως η τακτική του υπουργείου με προκαλεί στα σχόλια να αναγράφω αυτό που προανέφερα (δοσολογίες και αριθμό χαπιών διαφορετικές από τις υπάρχουσες στα εμπορικά), ή μήπως και αυτό είναι παράνομο γιατί βάσει νόμου εγώ ως ιατρός πρέπει να επιλέγω από τα διαθέσιμα εμπορικά που έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ, αλλά από την άλλη να μου απαγορεύεται να φανεί ποιο εμπορικό επέλεξα??
Πιστεύω ότι εδώ έχουμε δυο αντικρουόμενες νομοθεσίες και θα πρέπει κάποια από τις δυο να αποσυρθεί. Την ευθύνη την έχουν οι Ιατρικοί σύλλογοι και οι ομοσπονδίες , εάν έχουν όρεξη να ασχοληθούν σοβαρά.
Denominator:
Μία απλή λύση: Καθορισμός ασφαλιστικής τιμής ανά χάπι, άμεσο dispensing και e-synt χωρίς κανένα εμπορικό σκεύασμα.
Τα υπόλοιπα είναι ψάρεμα σε θολά νερά.
Γ.Κτιστάκης:
Όσο υπάρχει το σύστημα με τα κουπόνια και με ιδιοσκευάσματα που η περιεκτικότητα τους σε αριθμό χαπιών καθορίζεται από τις εταιρίες και όσο υπάρχει η υποχρέωση του ιατρού να συνταγογραφεί ιδιοσκεύασμα (συνεπάγεται κάποιο εμπορικό όνομα) δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πόσες ομεπραζόλες κυκλοφορούν με 30 κάψουλες? Πόσες με 28? Πόσες με 14? Εάν εγώ γράψω μια με 30 χωρίς να έχω επισημάνει κάποιο εμπορικό, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι αποκλείονται όλα όσα έχουν 28 ή 14? Ο φαρμακοποιός εάν δεν έχει πχ των 28 δισκίων μπορεί να δώσει δυο των 14 στην ίδια τιμή?? Ο φαρμακοποιός πως διασφαλίζετε από την νομοθεσία και από τους κανονισμούς να μην χορηγεί ιδιοσκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή?? Νομίζω ότι θέλει πολύ δουλειά και σοβαρότητα για να προχωρήσουμε σε ένα ορθολογικό, ασφαλές σύστημα που δεν θα αφήνει περιθώρια στον ιατρό για κατευθυνόμενη συνταγογραφία, αλλά δεν θα αφήνει περιθώριο και στον φαρμακοποιό να χορηγεί φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, που σημαίνει ότι ο ασθενής θα λαμβάνει ΜΟΝΟ φάρμακα που του συνέστησε κάποιος ιατρός. Το σημερινό σύστημα μπάζει από όλες τις πλευρές και το πάρτι καλά κρατεί, είτε από την πλευρά των ιατρών, είτε των φαρμακοποιών, είτε των εταιριών, είτε και άλλων, είτε όλων μαζί !!!
Εγώ νιώθω ότι έχουμε να κάνουμε με άσχετους για τέτοιου είδους σχεδιασμούς, είτε με διαπλεκόμενους με συγκεκριμένα συμφέροντα που αποφασίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Έχω απογοητευτεί πλήρως!!!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση