Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (351/612) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈνα ερώτημα που προέκυψε σήμερα, τουλάχιστον, σε εμένα είναι αν οι ειδικές συνταγές (πίνακας Δ', ΓΣ', Β&Γ) και οι αιτιολογημένες συνταγές κινολονών θα πρέπει να αναφέρουν ουσία ή σκεύασμα.
Η τοποθέτησή μου ήταν ότι θα πρέπει και εκεί να αναγράφεται ουσία, ενώ ο φαρμακοποιός που μου το έθεσε διαφωνούσε αναφέροντας το επιχείρημα ότι θα πρέπει να υπάρχει αντιστοίχηση των συνταγών αυτών με τα κουτιά που έχει λάβει μέσω φαρμακαποθήκης,
Η δική μου επιχειρηματολογία ήταν ότι πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ως εξαίρεση από τη συνταγογραφία δραστικής και ότι αν και κάποια φάρμακα (όπως π.χ. βενζοδιαζεπίνες) θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις με εμπορικό σκεύασμα, διότι αναφέρονται σε νοσήματα για τα οποία προβλέπεται η σχετική εξαίρεση, εν τούτοις δεν είναι υποχρέωση του γιατρού.
Το θέμα έμεινε εκκρεμές, διότι, αν και οι δύο είχαμε καλή πρόθεση, δεν μπορέσαμε να δώσουμε τελική λύση στην πράξη.

--- Τέλος παράθεσης ---
Καθώς κανείς δεν τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα έστειλα προ ολίγου ένα e-mail την ΗΔΙΚΑ:
"Ένα ερώτημα που προκύπτει μετά την καθολική υποχρέωση της συνταγογράφησης ουσίας είναι αν οι ειδικές συνταγές (πίνακας Δ', ΓΣ', Β&Γ) και οι αιτιολογημένες συνταγές κινολονών που συνοδεύουν τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές θα πρέπει να αναφέρουν ουσία ή σκεύασμα.
Πολλοί φαρμακοποιοί αρνούνται να παραλάβουν τις πιο πάνω συνταγές αν αναφέρουν ουσία και όχι σκεύασμα, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να υπάρχει αντιστοίχηση των συνταγών αυτών με τα κουτιά που έχουν χρεωθεί μέσω φαρμακαποθήκης.
Όμως σε καμία διάταξη δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ως εξαίρεση από τη συνταγογραφία δραστικής και ότι αν και κάποια φάρμακα (όπως π.χ. βενζοδιαζεπίνες) θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις με εμπορικό σκεύασμα, διότι αναφέρονται σε νοσήματα για τα οποία προβλέπεται η σχετική εξαίρεση, εν τούτοις δεν είναι υποχρέωση του γιατρού.
Επίσης, η συνταγογράφηση συνοδευτικών συνταγών με βάση εμπορικό σκεύασμα και όχι ουσία είναι ανέφικτη πρακτικά, αφού πλέον στις ηλεκτρονικές συνταγές δεν πρέπει να φαίνεται η πρόθεση του ιατρού και αποτελεί ευθύνη του φαρμακοποιού η ορθή εκτέλεσή τους, μέρος της οποίας αποτελεί πλέον και η επιλογή του εμπορικού σκευάσματος. Συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα της εκ των προτέρων αναγραφής εμπορικού σκευάσματος και στις συνοεδυτικές συνταγές, εφόσον δεν είναι γνωστή η πρόθεση του φαρμακοποιού.
Σας παρακαλώ ιδιαιτέρως να μου υποδείξετε κάθε από το νόμο ενδεδειγμένη ενέργεια πάνω στο θέμα αυτό."

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος[...]
2 κουτιά Diovan (δεν ξέρω αν κυκλοφορεί γενόσημο) 320mg (14)
[...]

--- Τέλος παράθεσης ---
1) Με τις υπ’ αρ. 54168, 54169 και 54170/12−7−2013 αποφάσεις του ΕΟΦ χορηγήθηκε, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, άδεια κυκλοφορίας στο φαρμακευτικό προϊόν DIOSARTAN. Δραστική ουσία: VALSARTAN. Μορφή: Επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο δισκίο 80mg/TAB, 160mg/TAB, 320mg/TABΔικαιούχος σήματος: LYOFIN LTD, GREECE. Κάτοχος άδειας κυκλοφορίας: LYOFIN LTD, GREECE. ΦΕΚ Β' 2020/16.08.2013
2) Με τις υπ’ αρ.: 56142, 56143, 56144, 56145 και 56146/12−7−2013 αποφάσεις του ΕΟΦ χορηγήθηκε, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013, άδεια κυκλοφορίας στο φαρμακευτικό προϊόν CO−VALSAD. Δραστική ουσία: VALSARTAN+HYDROCHLOROTHIAZIDE. Μορφή: Επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο δισκίο (80+12,5)mg/TAB, (160+12,5)mg/TAB, (160+25)mg/TAB, (320+12,5)mg/TAB, (320+25) mg/TAB. Δικαιούχος σήματος: BIONEURON PHARMACEUTICALS LTD, CYPRUS. ΦΕΚ Β' 2020/16.08.2013.

Δεν ξέρω αν έχει ξεκινήσει η κυκλοφορία των εν λόγω σκευασμάτων...

samsok:
Εγω ως ιατρος δεν εχω προβλημα με τα γενοσημα...εχω προβλημα στο οτι δεν με αφηνουν να επιλεξω καν ποιο γενοσημο θελω!αν ηθελαν απλως να προωθησουν τα γενοσημα εναντι πρωτοτυπων θα αρκουσε να μας επετρεπε να αναγραφουμε με εμπορικη ονομασια ΑΡΚΕΙ να ειναι γενοσημο.Τωρα ομως  απαγορευουν να  επιλεξουμε την αγωγη και αφηνουν την επιλογη σε τριτους! Προσωπικα θεωρω οτι ολο αυτο γινεται γιατι καποιοι θελουν να προωθησουν τα συμφεροντα τους  και να κερδισουν οσα μπορουν με κοστος την υγεια των ασθενων αλλα και το ονομα  και την φημη  του θεραποντος ιατρου  που στο τελος θα φορτωθει τυχον αποτυχια της θεραπειας.

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγω ως ιατρος δεν εχω προβλημα με τα γενοσημα...εχω προβλημα στο οτι δεν με αφηνουν να επιλεξω καν ποιο γενοσημο θελω!αν ηθελαν απλως να προωθησουν τα γενοσημα εναντι πρωτοτυπων θα αρκουσε να μας επετρεπε να αναγραφουμε με εμπορικη ονομασια ΑΡΚΕΙ να ειναι γενοσημο.Τωρα ομως  απαγορευουν να  επιλεξουμε την αγωγη και αφηνουν την επιλογη σε τριτους! Προσωπικα θεωρω οτι ολο αυτο γινεται γιατι καποιοι θελουν να προωθησουν τα συμφεροντα τους  και να κερδισουν οσα μπορουν με κοστος την υγεια των ασθενων αλλα και το ονομα  και την φημη  του θεραποντος ιατρου  που στο τελος θα φορτωθει τυχον αποτυχια της θεραπειας.

--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ απόλυτα, αρκεί να πέσει η τιμή των γενοσήμων σε επίπεδα Ευρώπης και να μην υπάρχει περιθώριο για κατευθυνόμενη συνταγογραφία και προκλητή ζήτηση, φαινόμενα που λιγότερο ή περισσότερο κιαταλογίστηκαν στο ιατρικό σώμα (δικαίως ή αδίκως δεν ξέρουμε, από τη στιγμή που ποτέ δεν έγιναν έλεγχοι, άνοιγμα λογαριασμών και σντιστοίχηση καταθέσεων).

pzogr:
Η δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων ίσχυε εξίσου με το ενδιάμεσο καθεστώς της αναγραφής εμπορικής ονομασίας από το γιατρό, αλλά της αποζημίωσης μόνο μέχρι το ποσό του φθηνότερου γενοσήμου από τον ΕΟΠΥΥ. Όμως οι φαρμακοποιοί ήθελαν να "παίξουν μπάλα" σε άδειο γήπεδο και πέτυχαν να αποσυνδεθούν πλήρως οι γιατροί από τη συνταγογράφηση... Άντε να ανοίξει και το ιατρικό επάγγελμα, να ανοίξουν και ιατρεία... :P

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση