Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΒοήθησέ με να καταλάβω το σκεπτικό σου, Βασίλη.
Αφού σου λέει πως είτε πάρεις πρωτότυπο που κάνει 10 ή γενόσημο που κάνει 8 εγώ θα σου αποζημιώνω 75% στα 8 (ενίοτε και λιγότερα από την τιμή του γενόσημου μέσω των ανύπαρκτων "φανταστικών" φθηνότερων φαρμάκων που έχουμε επισημάνει), γιατί κόπτεται να επιβάλει τα γενόσημα; Τον πήρε ο πόνος για την τσέπη του ασθενή;
--- Τέλος παράθεσης ---
Με βάση τις νέες διατάξεις προβλέπεται και όφελος του ασφαλισμένου όταν η τιμή του φαρμάκου είναι πιο κάτω από την ασφαλιστική - για την ακρίβεια θα μοιράζεται τη διαφορά 50% - 50% με τον ασφαλιστικό φορέα (δε συμβαίνει αυτό προς το παρόν για κανένα σκεύασμα, αλλά ας σκεφτούμε καλοπροαίρετα ότι θα συμβεί). Σε εφαρμογή αυτής της λογικής, θα υπάρχει κίνητρο για τον ασθενή. Ψάχνουμε κίνητρο για το γιατρό (ή αντικίνητρο να κάνει το αντίθετο, ανάλογα με την πολιτική βούληση - και ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να γίνει αυτό με ένα απλό tick σε μία επιλογή γενόσημο/πρωτότυπο ήδη το παρέθεσα προηγουμένως). Επίσης ψάχνουμε αναλόγως και για το φαρμακοποιό, ο οποίος προς το παρόν ορέγεται τα πρωτότυπα λόγω του ρευστού που εισρέει στο ταμείο του.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Επομένως συμφωνούμε ότι χωρίς δραστική μείωση της τιμής των γενοσήμων, όλη η πρεμούρα για την ενίσχυσή τους έχει άλλα κίνητρα.
Ένα άλλο ζητούμενο είναι αν η μείωση της τιμής των γενοσήμων θα οδηγήσει και σε μείωση της ασφαλιστικής τιμής. Ο υπολογισμός της ασφαλιστικής τιμής, όπως ανέφερα κι αλλού, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται. Νομίζω βάζει μέσα και τιμές από ευρωπαϊκές χώρες (όχι της Σουηδίας προφανώς.....)
Για δώσε ένα παράδειγμα που η λιανική τιμή θα είναι 8 και η ασφαλιστική 10. Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις;
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπομένως συμφωνούμε ότι χωρίς δραστική μείωση της τιμής των γενοσήμων, όλη η πρεμούρα για την ενίσχυσή τους έχει άλλα κίνητρα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αδιαμφισβήτητα.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈνα άλλο ζητούμενο είναι αν η μείωση της τιμής των γενοσήμων θα οδηγήσει και σε μείωση της ασφαλιστικής τιμής. Ο υπολογισμός της ασφαλιστικής τιμής, όπως ανέφερα κι αλλού, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται. Νομίζω βάζει μέσα και τιμές από ευρωπαϊκές χώρες (όχι της Σουηδίας προφανώς.....)
--- Τέλος παράθεσης ---
Ούτε κι εγώ. Αν το ξέρει κανείς (όχι αν το υποθέτει), ας το ανεβάσει στο forum.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια δώσε ένα παράδειγμα που η λιανική τιμή θα είναι 8 και η ασφαλιστική 10. Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις;
--- Τέλος παράθεσης ---
Ασφαλιστική ουσίας 10 ευρώ.
Συμμετοχή ασφαλισμένου σε φάρμακο κόστους 15 ευρώ (ας πούμε πρωτότυπο) = 25% της ασφαλιστικής (2,5 ευρώ) + η διαφορά (5 ευρώ) = 7,5 ευρώ
Συμμετοχή ασφαλισμένου σε φάρμακο κόστους 10 ευρώ (ας πούμε ένα ακριβό γενόσημο) = 25% της ασφαλιστικής (2,5 ευρώ) + η διαφορά (0 ευρώ) = 2,5 ευρώ
Συμμετοχή ασφαλισμένου σε φάρμακο κόστους 8 ευρώ (ας πούμε ένα φθηνό γενόσημο) = 25% της ασφαλιστικής (2,5 ευρώ) - η μισή διαφορά (1 ευρώ) = 1,5 ευρώ
Σημειωτέον ότι η έκπτωση, που είναι το μισό της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή, δεν μπορεί να ξεπεράσει το 12,5% αυτής (στο παράδειγμά μας τα 1,25 ευρώ, γεγονός που θα συμβεί αν τιμολογηθεί ένα φάρμακο με 7,5 ευρώ και κάτω). Το τελεταίο, με άλλη ανάγνωση, σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δε θα έχει κανένα περαιτέρω όφελος αν επιχειρηθεί η μείωση των τιμών πέρα από ένα όριο, παρά μόνο το κράτος, που θα δει το ποσοστό συμμετοχής να φαίνεται ότι αυξάνεται (π.χ. σε ένα σκεύασμα του παραδείγματος που τιμολογείται 4 ευρώ και έχει ο ασφαλισμένος συμμετοχή 1,25 το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 31,25%).
Υ/Γ: Με κάθε επιφύλαξη... Αν κανένας έχει καταλάβει κάτι άλλο, μη διστάσει να διορθώσει!
Ορθοπαιδικός:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑ) ..... Διαφορετικά να βρούμε όλα τα γενόσημα ως "πρότυπα" και να βάζουμε αυτά στην ηλεκτρονική...
Β) Και στις 2 περιπτώσεις, γιατί τόσο "κόψιμο" για τα γενόσημα .....
--- Τέλος παράθεσης ---
Α) Πάντως εγώ τελευταία προσπαθώ να καταχωρώ γενόσημο στα off patent με ίδια ασφαλιστική τιμή με το πρωτότυπο (και ίδια περιεκτικότητα) - φυσικά όταν ενδιαφέρομαι, ή θέλει ο ασθενής, να χορηγήσω πρωτότυπο- και μάλιστα διαλέγω 2-3 διαφορετικά γενόσημα (να μην κατηγορηθώ για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση-επιλογή συγκεκριμένου γενόσημου). Χαοτικό αλλά ...
Β) Τα γενόσημα είναι εντολή άνωθεν-έξωθεν (χωρίς ποτέ να εξηγηθεί ο λόγος ούτε ποτέ να απαντηθούν ανάλογα ερωτήματα του ΠΙΣ σχετικά με την επιβάρυνση του ταμείου εφόσον αποζημιώνεται η ασφαλιστική τιμή). Φυσικά συμφωνώ με το: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπομένως συμφωνούμε ότι χωρίς δραστική μείωση της τιμής των γενοσήμων, όλη η πρεμούρα για την ενίσχυσή τους έχει άλλα κίνητρα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αδιαμφισβήτητα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑ) ..... Διαφορετικά να βρούμε όλα τα γενόσημα ως "πρότυπα" και να βάζουμε αυτά στην ηλεκτρονική...
Β) Και στις 2 περιπτώσεις, γιατί τόσο "κόψιμο" για τα γενόσημα .....
--- Τέλος παράθεσης ---
Α) Πάντως εγώ τελευταία προσπαθώ να καταχωρώ γενόσημο στα off patent με ίδια ασφαλιστική τιμή με το πρωτότυπο (και ίδια περιεκτικότητα) - φυσικά όταν ενδιαφέρομαι, ή θέλει ο ασθενής, να χορηγήσω πρωτότυπο- και μάλιστα διαλέγω 2-3 διαφορετικά γενόσημα (να μην κατηγορηθώ για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση-επιλογή συγκεκριμένου γενόσημου). Χαοτικό αλλά ...
--- Τέλος παράθεσης ---
Κι εγώ το έχω σκεφτεί αλλά δεν το έχω προχωρήσει. Με προβληματίζει ότι το γενόσημο που θα επιλέξω μπορεί να μην αντιστοιχεί απόλυτα στο πρωτότυπο κι αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο στο φαρμακείο κατά την εκτέλεση. Π.χ. το 14άρι 1x14 "φωτογραφίζει" διαφορετικά από το 2x7. Θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο στο πλήθος των γενοσήμων αλλά μάλλον αξίζει.
Για τα ποσοστά μας ρε γμτ!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση