Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤις τελευταίες μέρες το ιατρείο πολιορκείται από όσους μένουν το χειμώνα στην Αθήνα και επιθυμούν λίγο πριν επιστρέψουν στην έδρα τους να προμηθευτούν τρίμηνες συνταγές για τα φάρμακά τους για να γλιτώσουν το δεκάρικο που στοιχίζει η συνταγογράφηση στην Αθήνα, Πειραιά κλπ.
Εκτός του ότι κανένας από τους γιατρούς του κέντρου δεν εκδίδει τρίμηνη συνταγή (όπως ανέφερα κι αλλού αναφέρθηκε ως δικαιολογία μέχρι και το ότι έχουν καταργηθεί!) δε βρήκα κανένα μα κανένα ασφαλισμένο που να επισκέφθηκε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό και να μην πλήρωσε. Τόσο γρήγορα εξαντλείται το πλαφόν των επισκέψεων ή.........;
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν ήμουν γιατρός ΠΕΔΥ ή συμβεβλημένος και μου ζητούσαν τρίμηνη συνταγή με ακριβά φάρμακα, ενώ τα δικαιούνται, θα ήμουν σε πολύ δύσκολη θέση, διότι ή θα έπρεπε να πω ψέματα ότι δεν επιτρέπεται, ή να εξηγήσω την αλήθεια ότι δε θέλω διότι έχω τον πέλεκυ του πλαφόν, ψάχνοντας στην καλύτερη περίπτωση άλλες λύσεις (αυτό το φάρμακο στον ουρολόγο, αυτό στον καρδιολόγο, αυτό στον πνευμονολόγο κ.λ.π.).
Στην περίπτωση των μη συμβεβλημένων (ή των συμβεβλημένων που τελειώνουν με τις 200 επισκέψεις) τα πράγματα αλλάζουν, διότι είναι ελεύθερη αγορά, τιμολογούν κατά περίπτωση και ο ασθενής αν θέλει μένει, αν θέλει φεύγει.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Βασίλη, ήθελα να εστιάσω στο ότι όλοι οι συμβεβλημένοι πληρώνονται. Δε βρέθηκε κανένας απ' όσους ρώτησα να "πέσει" μέσα στις 200-300 επισκέψεις του πλαφόν; Μα κανένας; Σε σημείο που να σκέφτομαι τις δηλώσεις του Άδωνι γι' αυτούς που συμπλήρωναν πλαφόν σε 2 μέρες και να αναρωτιέμαι αν είχε δίκιο τελικά.
Δεν εκδίδουν τρίμηνες γιατί το δεκάρικο θα πέσει μια φορά στο τρίμηνο ενώ είναι σαφώς καλύτερα να πέφτει κάθε μήνα.
Σχετικά με το μέσο όρο, δε σας κρύβω ότι τον πρώτο μήνα είχα αγχωθεί σε σημείο να κάνω πρόχειρο υπολογισμό σε κάθε συνταγή, να "στραβώνω" όταν έβλεπα το Eucreas, Inegy, Pradaxa κλπ και να "χαίρομαι" όταν είχε μόνο Glucophage και Salospir. Είχα κόψει τελείως τις δίμηνες.
Με την πορεία του χρόνου άλλαξα τακτική. Όταν ο ασθενής είναι ρυθμισμένος με το Eucreas, το Inegy, το εισπνεόμενο για το άσθμα, θα μπω σε διαδικασία να το κόψω ή να το αλλάξω λόγω μέσου όρου; Θα προσπαθήσω να κάνω τις παρεμβάσεις μου στα σημεία που θεωρώ υπερβολικά (π.χ. πραζόλες για να μην "πειράξουν" τα φάρμακα το στομάχι) αλλά ως εκεί.
Αν κληθώ να δώσω εξηγήσεις για υπέρβαση του μέσου θεωρώ ότι θα είναι πειστικές.
- Κύριοι γράφω και δίμηνες συνταγές και τρίμηνες που κάποιες εκτελούνται δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα και φάρμακα υψηλού κόστους. Υπολογίστε λοιπόν καλύτερα το μέσο όρο (αφού βγάλετε τα υψηλού κόστους που ουσιαστικά είναι αντιγραφή αγωγής άλλων ειδικών στην οποία δεν έχω γνώσεις να παρέμβω, υπολογίστε x1 κι όχι x2 τις δίμηνες/τρίμηνες) και πείτε μου που βρίσκεται ο νέος μέσος όρος. Αν είμαι πάλι εκτός ορίων μπορώ να δώσω κι άλλες εξηγήσεις αν χρειάζεστε.
Όλα αυτά με την "ασφάλεια" του ΠΕΔΥ. Αν ήμουν ιδιώτης με πιθανό κίνδυνο διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης θα παραδεχθώ ότι ίσως να ήμουν περισσότερο επιφυλακτικός.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Προς ενίσχυση των ανωτέρω, η παρακάτω συνταγή με 4 Ferriprox για θαλασσαιμία, που εκτελέστηκε χτες, ανέβασε το μέσο όρο κατά 10 ευρώ σε μια μέρα.
Τι να πω στο συγκεκριμένο ασθενή; Δεν τα γράφω, να φύγεις να πας αλλού;
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Έχει διαπιστώσει κανείς καμιά αλλαγή στο σύστημα; Για μεγάλη ήττα κάνουν λόγο οι φμφ. Κύλησα για λίγο στο γνωστό φμφ σάιτ-βούρκο και αλίευσα το παρακάτω:
" Για οσους δεν το μαθανε στις ηλεκτρ. συνταγες πλεον ο γιατρος βαζει την υποσημειωση <ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ)> και δεν μπορεις να δωσεις καποια αλλη μαρκα γενοσημου η το προτοτυπο γιατι το συστημα σε υποχρεωνει να δωσεις τη μαρκα γενοσημου που εχει επιλεξει ο γιατρος."
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχει διαπιστώσει κανείς καμιά αλλαγή στο σύστημα; Για μεγάλη ήττα κάνουν λόγο οι φμφ. Κύλησα για λίγο στο γνωστό φμφ σάιτ-βούρκο και αλίευσα το παρακάτω:
" Για οσους δεν το μαθανε στις ηλεκτρ. συνταγες πλεον ο γιατρος βαζει την υποσημειωση <ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ)> και δεν μπορεις να δωσεις καποια αλλη μαρκα γενοσημου η το προτοτυπο γιατι το συστημα σε υποχρεωνει να δωσεις τη μαρκα γενοσημου που εχει επιλεξει ο γιατρος."
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν βάζει ο γιατρός καμιά υποσημείωση, είναι η σημείωση που βγάζει αυτόματα το σύστημα όταν επιλέξουμε συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία. Κάποιοι γιατροί φαίνεται ότι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το περιθώριο του 15% που τους δίνει το σύστημα για συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία αγανακτισμένοι από τα σκευάσματα που έδιναν οι φαρμακοποιοί. Ή χρησιμοποιούν το 15% για να προωθούν συγκεκριμένα γενόσημα (και ταυτόχρονα καλοί για το υπουργείο που προωθούν γενόσημα)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση