Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (63/611) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Φαρμακοποιός... πλαστογράφησε ιατρική συνταγή «για να εξυπηρετήσει» το γιατρό που την συνταγογράφησε! Όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο γιατρός στις 20 Οκτωβρίου στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ο εν λόγω φαρμακοποιός προσήλθε στο ιατρείο προσκομίζοντας μια χειρόγραφη συνταγή του (που είχε εκδώσει λόγω αδυναμίας πρόσβασής του στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης) και δύο ηλεκτρονικές συνταγές: η μία από τη φόρμα του υπολογιστή του ιατρού και η άλλη από τη φόρμα του υπολογιστή του φαρμακείου! Οι συνταγές περιείχαν τα ίδια φάρμακα και ο φαρμακοποιός ζήτησε από τον ιατρό να τις ελέγξει και να υπογράψει την «δική του»...


"Εξυπηρέτηση"

Όταν ο γιατρός ρώτησε γιατί και πώς έγινε αυτό, ο φαρμακοποιός απάντησε πως δεν μπορούσε να καταθέσει τη χειρόγραφη και το έκανε «για να τον εξυπηρετήσει».
Δηλαδή «μπήκε» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την «είσοδο» πρόσβασης του γιατρού και συμπλήρωσε τη φόρμα με τα στοιχεία του ασθενούς, του γιατρού και τη συνταγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φαρμακοποιός ενημέρωσε το γιατρό και του ζήτησε να υπογράψει, ωστόσο είναι προφανές ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει και να ελέγξει τη συνταγογράφηση παρουσιάζει κενά ασφαλείας. Αυτό άλλωστε παραδέχεται και η αρμόδια αρχή, όταν ο γιατρός επικοινώνησε με την e-diagnosis για τη διευθέτηση της βλάβης του συστήματος. Απάντησε ότι «αυτό μπορεί να συμβεί» προσθέτοντας πάντως ότι «ο γιατρός διασφαλίζεται δεδομένου ότι δύναται να αναγνωρισθεί ο υπολογιστής από τον οποίο εξήλθε η συνταγή».

Η διαβλητότητα του συστήματος βεβαιώθηκε και από δημόσιους φορείς (Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ) και Πανεπιστήμιο Πατρών), οι οποίοι εντόπισαν το πρόβλημα στην ιστοσελίδα e-diagnosis που μεταφέρθηκε όμως και στο e-syntago-grafisi, λόγω της επικοινωνίας των δύο συστημάτων.

Αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση τεσσάρων Ιατρικών Συλλόγων (Πατρών, Αργολίδας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) οι οποίοι προχώρησαν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των δύο sites του συστήματος μέχρι η όλη διαδικασία να γίνει ασφαλής.

Το αίτημα προσωρινής διαταγής εκδικάστηκε στις 17 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν από τη συζήτηση, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου προχώρησε στην αγορά ενός πιστοποιητικού ασφαλείας με κόστος 99,63 ευρώ (η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια). Κατά την ακροαματική διαδικασία στις 17 Νοεμβρίου, οι αντίδικοι φορείς έκαναν λόγο για πιλοτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού για την εύρεση του αναδόχου. Δήλωσαν μάλιστα στην πρόεδρο του δικαστηρίου ότι θα διορθώσουν το πρόβλημα και ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε αγορά πιστοποιητικού με ανάκληση των κωδικών των γιατρών για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του συστήματος.

Απόφαση

Έτσι, απορρίφθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η αίτηση προσωρινής διαταγής των τεσσάρων Ιατρικών Συλλόγων για την αναστολή λειτουργίας των εφαρμογών e-syntagografisi και e-diagnosis, επικαλούμενοι έλλειψη ασφάλειας του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραβίασης ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων ιατρών και ασθενών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «επιβεβαιώνεται έτσι, για άλλη μια φορά η πλήρης ασφάλεια του συστήματος που λειτουργεί η Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε.
Επισημαίνεται δε, πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει λάβει από το Μάρτιο του 2011 άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί διαβλητό».

Και καταλήγει: «Το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην περιστολή των δαπανών στο χώρο της φαρμάκου και η επέκτασή του θα ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς στο προσεχές διάστημα παρά τις αντιδράσεις, οι οποίες εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές».

(Ημερησία)

Denominator:
Γνωρίζει κανείς αν προβλέπεται από τον ΟΓΑ διαδικασία διόρθωσης του ποσοστού της συμμετοχής χειρόγραφα (με μονογραφή) σε ηλεκτρονική συνταγή;

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓνωρίζει κανείς αν προβλέπεται από τον ΟΓΑ διαδικασία διόρθωσης του ποσοστού της συμμετοχής χειρόγραφα (με μονογραφή) σε ηλεκτρονική συνταγή;

--- Τέλος παράθεσης ---

Όχι δεν προβλέπεται καμιά χειρόγραφη τροποποίηση.
Από εσωτερική πληροφόρηση.

tsoukase:
Συνάδελφοι μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Να παραδεχτούμε ότι ό,τι λέμε το λέμε (συνήθως) από συγκεκριμένο συμφέρον ακόμα και ο... μικροβιολόγος. Οποιος γράφει ακριβά φάρμακα θέλει εμπορική ονομασία και όποιος γράφει φτηνά θέλει (συνήθως) δραστική κοκ.
Προσωπική μου γνώμη είναι να περιμένει η δραστική στην ουρά της. Πρώτα να πέσουν οι τιμές των γενοσήμων στο 10-20% για να κλείσουν οι διακινητές/μιζαδόροι, να αλλάξει η στάση/νοοτροπία της κοινής γνώμης και πρώτα να ολοκληρωθούν πιο ουσιαστικές αλλαγές στη πρωτοβάθμια υγεία. Οχι όλα μαζί, ένα-ένα με σειρά προτεραιότητας. Οταν θεραπεύουμε δεν βάζουμε εξαρχής 3 φάρμακα...

Δ. Κουναλάκης:
Γράμμα προς την e-syntagografisi

Καλησπέρα,
Το σύστημα σήμερα ήταν χάλι μαύρο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο που πας να πατήσεις να εκτυπώσεις μια συνταγή, εκεί αντί να σου επιστρέψει το pdf σε πετάει στην οθόνη login. Πολύ λιγότερο φαινόταν να συμβαίνει την στιγμή που πάταγες το ΑΜΚΑ ενός ασθενή, πάλι σε οθόνη login σε πέταγε.
Δεν νομίζω ότι είναι εξωτερικό πρόβλημα, ούτε πρόβλημα γραμμής. Είναι πρόβλημα υπερφόρτωσης των μηχανήματων είτε σε μνήμη είτε σε επεξεργαστική ισχύ.
Δεν νομίζω ότι κάποιες λίγες μέρες μπαίνουν συμφωνημένα όλοι οι γιατροί ενώ όλες τις υπόλοιπες απουσιάζουν. Το πιο λογικό είναι ότι κάποιες μέρες εσείς χρησιμοποιείτε και για κάτι άλλο τα μηχανήματα και σε συνδυασμό με το τρέχον φορτίο της συνταγογράφησης γονατίζει. Και φαίνεται να επηρεάζει κύρια το module-component που φτιάχνει τα pdf και δευτερευόντως τη βάση με τα ΑΜΚΑ.
Αν δεν μπορούν οι τεχνικοί σας να βρουν τι φταίει, τότε έχετε βάλει σίγουρα τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Το σίγουρο είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός που χαίρεται για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι εξίσου αναξιόπιστος όσο και αυτό στη λειτουργία του.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση