Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:21:49

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1335309 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Ιουλίου 2011, 19:59:05
Απάντηση #105
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο 24,52% η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΟΑΕΕ

Στο 24,52%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ανέρχεται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ , το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αυτό τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΕ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμος Βουδούρης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ.

"Η πραγματική μείωση"- επεσήμανε- "μπορεί να παγιωθεί μόνο με φθηνότερο φάρμακο και τις διοικητικές αποφάσεις που θα παρεμβαίνουν και θα σπάνε τον δεσμό μεταξύ των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία του στρατηγικού στόχου περιστολής της δαπάνης για τα φάρμακα".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Mάλλον είναι υπεραισιόδοξοι στον ΟΑΕΕ.
Όχι μόνο δεν πατάχθηκε η πολυφαρμακία αλλά ο χορός καλά κρατεί.
Με τέτοιες μειώσεις τιμών και αποκλεισμό των ΜΗΣΥΦΑ το 24,52% είναι λίγο - ιδιαίτερα για την πολυδιαφημισμένη αυτή προσπάθεια.
Άρα το κακό είναι μακριά από εκεί που το ψάχνουμε.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Αυγούστου 2011, 00:00:50
Απάντηση #106
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Είναι χαρακτηριστικό ότι ακτινολόγος θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό των 378.500 ευρώ καθώς, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, στο σύνολο των 4.169 συνταγών για παρακλινικό έλεγχο ασφαλισμένων που εξέδωσε τα τρία χρόνια, οι 4.163 ήταν πλαστές και μόλις οι έξι γνήσιες!  :D

(από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

1 Σεπτεμβρίου 2011, 00:31:03
Απάντηση #107
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σχόλια στο σχέδιο προκήρυξης κλειστού διεθνούς διαγωνισμού (Β' ΦΑΣΗ) του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Τεύχος Α που ετέθη προς διαβούλευση.
(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) το έχω επισυνάψει στο μήνυμα


Σελίδα 13 (2η παράγραφος): Στον ΟΠΑΔ συνταγογραφούν επίσης και οι ιατροί των Σωμάτων ασφαλείας στην υπηρεσία τους, όπως επίσης και οι γιατροί του στρατού για εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας που νοσηλεύονται σε στρατιωτικές μονάδες υγείας.
Επίσης, στο ΙΚΑ, οι γιατροί των ΚΑΠΗ δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν εάν δεν είναι γιατροί του ΙΚΑ.

Σελίδα 29 (Δημιουργία μητρώου ασφαλισμένων) & σελίδα 65 (Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας)
Θα έπρεπε να ειπωθεί και η ιδιαιτερότητα με το ΕΚΑΣ και τις ειδικές περιπτώσεις παροχών που έχουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Πχ φάρμακα με συμμετοχή 10%, αναλώσιμα με άλλη συμμετοχή, κλπ. Επίσης, ειδικές περιπτώσεις που έχουν περίθαλψη νοσοκομειακή μέσω ενός ταμείου και εξωνοσοκομειακή μέσω άλλου ταμείου, πχ φοιτητές πανεπιστημίων ή άλλοι εργαζόμενοι των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων.
Στην Ελλάδα του 2012, η ασφαλιστική ικανότητα πρέπει να είναι άμεσο On-line δεδομένο και όχι με δήλωση του ιατρού. Να υπενθυμίσω καταστάσεις στον ΟΓΑ: Ο ανταποκριτής παρανόμως θεωρεί το βιβλιάριο, ο ιατρός το βλέπει θεωρημένο και όταν γίνεται θέμα ή έλεγχος, ο ασθενής δηλώνει ότι έχασε το βιβλιάριο. Υπάρχουν κάμποσα τέτοια περιστατικά. Εκεί τι θα γίνεται;

Σελίδα 30 (αρχείο των φαρμάκων)
Απαιτείται η δημιουργία μιας ισοδυναμίας σκευασμάτων ώστε να επιτρέπεται η αυτόματη αντικατάσταση σκευασμάτων με το ίδιο όνομα σε περιπτώσεις έλλειψης συγκεκριμένης συσκευασίας. Για παράδειγμα: Ο ιατρός ορίζει σκεύασμα δοσολογία και χρονικό διάστημα λήψης αγωγής. Εάν για παράδειγμα συνταγογραφήσει 2 κουτιά σκευάσματος Α με 14 δισκία/κουτί και δοσολογία 1 χάπι τη μέρα για 28 ημέρες να υπάρχει η δυνατότητα ο φαρμακοποιός εάν υπάρχει έλλειψη ή εάν κοστίζει φτηνότερα  να μπορεί να δώσει 1 κουτί σκευάσματος Α (ίδιο ονομα) με 28 χάπια/κουτί και την ίδια δοσολογία και διάρκεια. Επίσης, εάν το 1 κουτί αντί 28 χάπια είχε 30 μέσα να θεωρείται επίσης το ίδιο με τα 2 κουτιά των 14 χαπιών. Στο ίδιο θέμα θα μπορούσε ο ΕΟΦ να δίνει ισοδυναμίες νέων σκευασμάτων έναντι κατάργησης παλαιών. Ένα πρόσφατο πρόβλημα που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ΗΣ ήταν για παράδειγμα η κατάργησης του σκευάσματος Caps Diovan 80mg και η αντικατάσταση του από το σκεύασμα c.tab Diovan 80mg. Αν και διαφορετική φαρμακοτεχνική μορφή πρακτικά είναι το ίδιο πράγμα ιατρικά. Έτσι, υπάρχουν και τα δύο φάρμακα στην βάση της ΗΣ για επιλέξει ο ιατρός και έχουν διαφορετικό barcode αλλά κάθε φαρμακείο μπορεί να έχει το ένα από τα δύο. Αυτό δημιούργησε πάρα πού ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους γιατί ο ιατρός δεν ήξερε ποιο από τα δύο θα είχε το φαρμακείο που θα πήγαινε ο ασφαλισμένος. Εάν ειδικά είχε εκδοθεί τρίμηνη συνταγή προ δύο μηνών, το πρόβλημα ήταν τεράστιο.

Σελίδα 30 (Καθορισμός κανόνων ορθής συνταγογράφησης) & Σελίδα 62 (Στοιχεία νόσων)
Για κάθε φάρμακο πρέπει να υπάρχει σύνδεση με μια ή περισσότερες διαγνώσεις. Οι διαγνώσεις πρέπει να τίθενται με την χρήση κωδικοποίησης διαγνώσεων. Τέτοιες αναγνωρισμένες κωδικοποιήσεις είναι το ICD-10 (δέκατη έκδοση) και το ICPC-2 (δεύτερη έκδοση) και μεταφρασμένες στα Ελληνικά με πρόγραμμα από το ΥΥΚΑ και αναγνωρισμένες από το ΚεΣΥ. Αυτές οι κωδικοποιήσεις ανανεώνονται σε μεγάλα αλλά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκη νέων κωδικών και για διατήρηση αλλά χωρίς δυνατότητα ξαναχρησιμοποίησης στη συνταγογραφία των κωδικών στο μέλλον. Συνεπώς χρειάζεται μια βάση για τις κωδικοποιήσεις και μια ομάδα διαχείρισης τους. Οι κωδικοποιήσεις αυτές έχουν μια σειρά από ιδιαιτερότητες:
ICD-10 (International Classification of Diseases, Reasons for Death and Factors Influencing Health, 10th revision): Είναι κωδικοποίηση για στατιστική χρήση και συχνά ομαδοποιεί σε ένα κωδικό σπάνια αλλά διακριτά νοσήματα-διαγνώσεις. Σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιείται στην ιατρική έχουν γίνει προσθήκες κωδικών τόσο στους τριψήφιους όσο και στους τετραψήφιους κωδικούς. Για παράδειγμα η ICD9-CM είναι η εμπλουτισμένη ICD9 που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ. Συνεπώς, το σύστημα πρέπει να επιτρέπει και εμφανίζει με διακριτό τρόπο κωδικούς που έχουν προστεθεί χωρίς να ανήκουν στην ICD-10. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι η ICD-10 έχει πάνω από 12000 κωδικούς και αυτό την κάνει δύσχρηστη στην καθημερινή χρήση, αλλά ταυτόχρονα έχει πολύ μεγάλη λεπτομέρεια για να καλύψει κάθε σπάνιο νόσημα-διάγνωση.
ICPC-10 (International Classification of Primary Care, 2nd edition): Είναι μικρή, λιτή σε αριθμό κωδικών (<1800 κωδικούς) κωδικοποίηση που περιέχει τα πιο συχνά νοσήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Περιέχει κωδικούς για συμπτώματα (που δεν υπάρχουν στο ICD-10) πχ οσφυαλγία ή βήχας ή αδυναμία-καταβολή και ειδικούς  κωδικούς που περιέχουν όλα τα νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός ICPC-2. Ταυτόχρονα κάθε κωδικός ICPC-2 διαθέτει πίνακα αντιστοίχισης κάθε κωδικού ICPC-2 σε ένα ή περισσότερους κωδικούς του ICD-10 ώστε να είναι δυνατή επιλογή νοσημάτων μικρής συχνότητας που δεν υπάρχουν στο ICPC-2. Σε περιπτώσεις που έχει χρησιμοποιηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι γιατροί σε σύντομο χρονικό διάστημα μαθαίνουν εύκολα τους κωδικούς για τα συχνότερα νοσήματα και έτσι η χρήση της είναι εξαιρετικά εύκολη για την δημιουργία κωδικοποιημένης πληροφορίας.


Σελίδα 66 (καταγραφή διάγνωσης)
Στα περισσότερα πληροφοριακά συστήματα στην ΠΦΥ χρησιμοποιείται περιβάλλον στο πληροφοριακό σύστημα με συνδυασμό των κωδικών ICPC-2 & ICD10. Ο χρήστης μπορεί να περάσει απευθείας τον κωδικό ICPC-2 ή ICD10 εάν τον ξέρει, ή εναλλακτικά επιλέγει κεφάλαιο ICPC-2, κατόπιν κωδικό ICPC-2 και εάν θέλει μπορεί να επιλέξει και κωδικό ICD10 για πιο εξειδικευμένη διάγνωση από τους κωδικούς ICD-10 που αντιστοιχούν στον κωδικό ICPC-2 που επέλεξε. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αναζήτησης κωδικών με λέξεις κλειδιά.


Η υποχρεωτική χρήση ταξινομήσεων που γίνεται όμως σε εύχρηστο και με ταχύτητα χρήσης περιβάλλον θα μπορέσει να επιφέρει άμεσα διαθέσιμη πληροφορία για φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες, την χάραξη στρατηγικής και τον έλεγχο. Επίσης, θα καθορίζεται αυτόματα το ποσοστό συμμετοχής και του φαρμάκου και το κόστος της συνταγής για τον ΦΚΑ, καθώς και η αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών και των κανονισμών κατά την εκτέλεση των τρίμηνων συνταγών. Δεν είναι ιατρό έργο η επιλογή του ποσοστού συμμετοχής, αυτό μπορεί να μπαίνει αυτόματα όταν επιλέγεται νόσος βάση κωδικού από κωδικοποίηση.


Σελίδα 66 (Καταγραφή φαρμάκου/δοσολογίας)
Για τα φάρμακα προτείνεται η χρήση της κωδικοποίησης ATC (Anatomical Therapeutic Chemicals) που είναι υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και χρησιμοποιείται και από τον ΕΟΦ. Το σύστημα θα μπορούσε να εμφανίζει όλα τα φάρμακα που έχουν το ίδιο κωδικό ATC καθώς και τα φάρμακα που έχουν τον ίδιο κωδικό ATC πλην των τριών τελευταίων ψηφίων του κωδικού ATC (Θεραπευτικές υποομάδες) ώστε να μπορεί να επιλέξει ο ιατρός και φτηνότερα σκευάσματα άλλης ουσίας με την ίδια θεραπευτική ένδειξη.

(Σχετικά με τον έλεγχο δοσολογίας και αντενδείξεων)
Στο υπάρχον σύστημα ΗΣ υπάρχουν κάποια σοβαρά ελλείμματα:
α) Σε σκευάσματα που περιέχουν πάνω από μια φαρμακευτική ουσία, δείχνει μόνο την μία και όχι όλες που περιέχονται
β) Δεν υπάρχει η πληροφορία του Εθνικού Συνταγολογίου του ΕΟΦ για τα φάρμακα
γ) Δεν υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης σκευασμάτων με μικρότερο κόστος ΜΗΝΙΑΙΟ κόστος θεραπείας.

(σχετικά με την δοσολογία των φαρμάκων)
Το υπάρχον σύστημα για την επιλογή της δοσολογίας είναι τουλάχιστον επικίνδυνο για την υγεία του ασθενή. Εάν ένας ασθενής λαμβάνει ένα αντιδιαβητικό δισκίο από ένα χάπι το πρωι και ένα το μεσιμέρι, το υπάρχον σύστημα ΗΣ δεν αφήνει να γράφτεί έτσι τη δοσολογία, αλλά πρέπει να γραφεί "1 χάπι 2 φορές τη μέρα". Ξέρω ότι μπορώ να γράψω στο σχόλιο την πραγματική δοσολογία, αλλά τυπώνονται και τα δύο και σκέψου να γίνει λάθος στο φαρμακείο, να του γράψει δοσολογία 1x2 στο κουτί και να κάνει μια υπογλυκαιμία την νύχτα ο ασθενής και να τον χάσουμε, εκεί ποιος έχει την ευθύνη;
Οι γιατροί έχουν μάθει να γράφουν δοσολογίες με τους εξής τρόπους:
6.5ml x 2 για 5 ημέρες     (6.5ml δύο φορές τη μέρα για πέντε μέρες)
1 x 2 για 5 ημέρες     (ένα χάπι δύο φορές τη μέρα για πέντε μέρες)
1-1.5-0 ή 1-11/2-0 για 10 ημέρες (ένα χάπι το πρώι, μισό το μεσιμέρι, καθόλου το βράδυ για 10 ημέρες)
1x1/εβδ (ένα χάπι μια φορα την εβδομάδα)
2x1 κάθε Σάββατο (δύο χάπια μια φορά τη μέρα κάθε Σάββατο)
2x1/μην (δύο χάπια μια φορά το μήνα)
3/4x1 εκτός Δευ/Πεμ 1/2x1   (τρία τέταρτα χαπιού μια φορά τη μέρα εκτός Δευτέρας και Πέμπτης όπου μισό χάπι μια φορά τη μέρα)
Έχετε σκεφτεί την πιθανότητα η δοσολογία για κάθε φάρμακο εκτός από το να επιλέγεται με το υπάρχον σύστημα με τα dropbox, να μπορούσε και να γραφτεί με τους εξής τρόπους που ο οποιοσδηποτε προγραμματιστής θα μπορούσε να υπολογίσει τι ποσότητα χαπιών καταναλώνεται:
1x2x28 (ένα χάπι δύο φορες τη μέρα για 28 ημέρες)
6.5mlx2x5 (6.5ml δύο φορές τη μέρα για πέντε μέρες)
1-1.5-0x10 (ένα χάπι το πρώι, μισό το μεσιμέρι, καθόλου το βράδυ για 10 ημέρες)
1x1/7x28 (ένα χάπι μια φορα την εβδομάδα για 28 ημέρες)
2x1/30x30 (δύο χάπια μια φορά το μήνα)
3/4x1#0.5x1@25   (τρία τέταρτα χαπιού μια φορά τη μέρα εκτός Δευτέρας(2η) και Πέμπτης(5η) όπου μισό χάπι μια φορά τη μέρα, για 28 ημέρες)

Σελίδα 49  & Σελίδα 64(Ταυτοποίηση εξεταζομένου)
Η ταυτοποίηση του εξεταζομένου με βάση το ΑΜΚΑ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους κακής χρήσης του ΑΜΚΑ είτε από τους επαγγελματίες υγείας είτε από τους οικείους των ασθενών. Για την ταυτοποίηση των ασθενών προτείνεται η χρήση smartcard (όχι memory card) που μπορεί με ενσωματωμένο επεξεργαστή να δίνει μεταβλητό κλειδί επιβεβαίωσης με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο κατά την χρήση της για να εκδοθεί ή να εκτελεσθεί συνταγή ή παραπεμπτικό.  Επίσης, δεν πρέπει να μπορεί ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας με βάση το ΑΜΚΑ να βλέπει φάρμακα και εξετάσεις του ασφαλισμένου. Παράδειγμα του τι γίνεται τώρα: Σαν γιατρός έχω πρόσβαση στο σύστημα ΗΣ, και εάν βάλλω το ΑΜΚΑ οποιουδήποτε συναδέλφου που έχω δει από την σφραγίδα του, μπορώ να δω τι φάρμακα του έχουν συνταγογραφηθεί και με τι διαγνώσεις εάν έχει βιβλιάριο ΟΠΑΔ.

Σελίδα 49 (καταγραφή διαγνωστικών εξετάσεων)
Πρέπει κάθε ιατρός να έχει την δυνατότητα να επιλέξει 10 προσωπικά πακέτα εξέτασεων όπου  θα κάνει αναζήτηση μια φορά τις εξετάσεις για να σχηματίσει το κάθε πακέτο. Κατόπιν, όταν θέλει να γράψει ένα παραπεμπτικό σε έναν ασθενή, θα μπορεί να επιλέγει εκτός της αναζήτησης των εξετάσεων και ένα ή περισσότερα από τα 10 πακέτα. Οι εξετάσεις του πακέτου θα μπαίνουν ξεχωριστά η κάθε μια (και όχι ως πακέτο) ώστε να μπορεί να διαγράψει κάποια εάν θέλει στο συγκεκριμένο παραπεμπτικό.  Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται εξαιρετικά η χρήση του συστήματος

Σελίδα 50 (Διαχείριση και εκτύπωση συνταγής/παραπεμπτικού) & Σελίδα 69 (τροποποίηση/ακύρωση παραπεμπτικού)
Η εκτύπωση του παραπεμπτικού/συνταγής πρέπει να είναι κατά βάση ενδεικτική. Ο ιατρός πρέπει να έχει την δυνατότητα σε ποσοστό <10% του συνόλου να τροποποιήσει συνταγή/παραπεμπτικό χωρίς να απαιτείται επανεκτύπωση του παραπεμπτικού/συνταγής εφόσον δεν έχει γίνει εκτέλεση του/της. Αυτό θα επιτρέπει την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων (πχ σκευάσματα σε έλλειψη, κάποια επιπλέον εξέταση) χωρίς την επιπλέον ταλαιπωρία του ασφαλισμένου.
Πρέπει να μπορεί να βλέπει τι εξετάσεις έχουν ήδη σταλεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα για τις εξετάσεις.

Σελίδα 50 (εκτέλεση παραπεμπτικού)  & Σελίδα 80 (δημιουργία portal)
Ο μόνος τρόπος να υπάρξει σοβαρή μείωση του κόστους από τις εξετάσεις χωρίς συνέπειες για την υγεία του ασθενή είναι να μπορεί να δει ο ιατρός τις απαντήσεις από τις προηγούμενες εξετάσεις και να μην ξαναστέλνει εξετάσεις χωρίς να χρειάζεται. Δεν πρέπει να πληρώνεται καμιά εξέταση από τους ΦΚΑ εάν δεν έχουν περαστεί τα αποτελέσματα στο σύστημα. Για να μην υπάρχει πρόβλημα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μόνο τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλά και τα φάρμακα, ο ασθενής πρέπει να μπορεί με κωδικό από  ιστοσελίδα του portal ή από kiosks σε μονάδες υγείας που δέχονται την smartcard του να μπορεί να επιλέγει ποια φάρμακα και ποια αποτελέσματα εξετάσεων θέλει να είναι ορατά μόνο σε συγκεκριμένους ιατρούς.

Σελίδα 65 (καταγραφή συνταγής)
Για λόγους πρακτικούς και λιγότερης κατανάλωσης χαρτιού θα πρέπει τα φάρμακα που δεν καλύπτονται αντί να τυπώνονται σε άλλη συνταγή (απλή), να τυπώνονται στην ίδια “τυπική” συνταγή με συμμετοχή 100% για τον ασφαλισμένο.
Τι γίνεται στην περίπτωση που εκδοθεί επαναλαμβάνομενη συνταγή αλλά μετά την έκδοση της ο ασφαλισμένος χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα;
Επίσης, στην Επαναλαμβανόμενη συνταγή θα ήταν καλύτερο ο ιατρός να γράφει δοσολογία και να μην γράφει αριθμό κουτιών στα σκευάσματα ακόμη κι αν γράφει φάρμακα με το όνομα τους και όχι με βάση την φαρμακευτική ουσία. Υπάρχουν συσκευσίες που έχουν 20 χάπια και όταν ο ασθενής λαμβάνει ένα τη μέρα τότε ο φαρμακοποιός μπορεί να δίνει το ένα μήνα ένα κουτί και τον άλλο μήνα δυο κουτιά.

Σελίδα 71 (Εκτέλεση συνταγής)
Γράφει η προκήρυξη: “Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν διαθέτει συνταγή, αλλά πρόκειται να την προμηθευτεί...”. Αυτό σε ποια νομοθεσία στηρίζεται; Όλα τα φάρμακα που χορηγούνται με συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου απαιτούν ιατρική συνταγή. Συνεπώς για να τα δώσει ο φαρμακοποιός απαιτείται να έχει έστω και ιατρική συνταγή. Ο νόμος λέει ότι ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή και εκδίδει την συνταγή. Οι φαρμακοποιοί χορηγούν μέχρι σήμερα φάρμακα χωρίς την ύπαρξη συνταγής ασφαλιστικού ταμείου για τους εξής λόγους:
α) Ο ασθενής έχει εξεταστεί από ιδιώτη μη συμβεβλημένο ιατρό που του έδωσε ιατρική συνταγή και ευελπιστεί ότι ο συμβεβλημένος ιατρός του ταμείου του θα του τα γράψει σε συνταγή του ασφαλιστικού του ταμείου για πληρώσει μόνο την συμμετοχή.
β) Ο ασθενής λαμβάνει χρόνια αγωγή και επειδή το ραντεβού του με τον συμβεβλημένο ιατρό του ταμείου του είναι σε ημερομηνία που θα του έχουν τελειώσει τα φάρμακα, ζητάει από τον φαρμακοποιό να του προκαταβάλει την χρόνια αγωγή του.
γ) Ο ασθενής ζητάει και λαμβάνει φάρμακα (παρανόμως) από το φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή τα οποία ελπίζει ότι θα του τα συνταγογραφήσει ο συμβεβλημένος ιατρός του ταμείου του.
δ) Ο ασθενής  αν και εξετάστηκε από συμβεβλημένο ιατρό δεν έχει συνταγή του ασφαλιστικού του ταμείου αλλά απλή συνταγή και λαμβάνει τα φάρμακα από το φαρμακείο με την υπόσχεση να φέρει συνταγή του ασφαλιστικού του ταμείου όταν του αντιγράψει την συνταγή άλλος συμβεβλημένος ιατρός του ταμείου του. Αυτή η περίπτωση συμβαίνει κατά κύριο λόγο σε περίπτωση ιατρών νοσοκομείων του ΕΣΥ και αιτία είναι ένας ή περισσότεροι λόγοι από τους παρακάτω:
- την απλή συνταγή χορηγεί ο ειδικευόμενος με φάρμακα που απαιτούν συνταγή από επιμελητή,
- ο ειδικευμένος ιατρός που χορηγεί την απλή συνταγή δεν επιθυμεί να φαίνεται στο ασφαλιστικό ταμείο ότι έδωσε τέτοια συνταγή (ακριβά ή άσχετα φάρμακα)
- ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση συνταγής ασφαλιστικού ταμείου είναι μεγαλύτερος από αυτόν για μια απλή συνταγή
- ο ασθενής δεν έχει το βιβλιάριο μαζί του.
Σε ένα σύστημα ΗΣ όμως όπου αναμαίνεται να υπάρχει έλεγχος για τον ιατρό που συνταγογραφεί σε συνταγή που έχει συμμετοχή το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή, και με τις ευκολίες (επαναλαμβανόμενες συνταγές) που παρέχει για τυχόν χρόνια αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής (άρα η περίπτωση β παύει να ισχύει), ποιος ο λόγος να προκαταβάλει φάρμακα ο φαρμακοποιός για να εκδοθεί εκ των υστέρων συνταγή του ασφαλιστικού ταμείου;
Ποιος ιατρός συμβεβλημένος με ταμείο θα χρεωθεί φάρμακα που έχουν δοθεί από τρίτο και όταν παρανομεί με βάση το ΠΔ 108/2008 όπου έπρεπε πρώτα να εξετάσει τον ασθενή πριν εκδώσει συνταγή; Και τι νόημα έχουν όλοι οι έλεγχοι, οι ενημερώσεις στον ιατρό για το τι συνταγογράφησε όταν υπάρχουν φαρμακα που δεν έχουν δοθεί από τον ίδιο το γιατρό;
Ποιος ασθενής θα ξαναγυρίσει στο νοσοκομείο και θα ψάξει να βρει τον ιατρό που τον εξέτασε για να του τα γράψει σε συνταγή του ταμείου του;
Μήπως μια τέτοια διαδικασία πρέπει να φύγει από τον συμβεβλημένο ιατρό του ταμείου που θα κληθεί να “ξεπλύνει” φάρμακα για ασθενή που δεν έχει εξετάσει και να περάσουν στην διαδικασία της θεώρησης από τον ελεγκτή, όπου με σκαναρισμένη από τον φαρμακοποιό την ιατρική συνταγή του ιατρού που τα έδωσε, επιτρέπει ή όχι την συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου στην πληρωμή τους; Ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να εισάγει τα στοιχεία της συνταγής και ένα σκαναρισμένο αντίγραφο στο σύστημα ώστε να μπορεί ο ελεγκτής να αποφασίσει με βάση και το αρχείο του ασθενή εάν το ασφαλιστικό ταμείο θα συμμετέχει ή όχι στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Σελίδα 85 (Φάσεις του έργου)
Η διαλειτουργικότητα για τους ιατρούς αλλά και για τους υπόλοιπους πρέπει να ξεκινήσει σε βασικό επίπεδο από την φάση Α1 και να προχωρήσει σε πιο εκτεταμένο επίπεδο στην Φάση Α2. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί σε όλους τους κατασκευαστές λογισμικού να συμμετέχουν σε βήματα ώστε να γίνει ομαλά η διασύνδεση των συστημάτων.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι για να μειωθούν οι δαπάνες υγείας με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την παραγγελία εξετάσεων και να αξιοποιηθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα και η υποβοήθηση του χρήστη με παρουσίαση φαρμάκων με χαμηλότερη τιμή, το υπό συζήτηση σύστημα πρέπει να το χρησιμοποιεί ο ιατρός και όχι η γραμματέας του. Η γραμματέας δεν θα καταλαβαίνει από ιατρικά πρωτόκολλα, ούτε από υποδείξεις του συστήματος, αντίθετα θα ακολουθήσει τις εντολές του ιατρού και ο ιατρός δεν θα έχει καν δει το σύστημα. Για να το χρησιμοποιεί ο ιατρός πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε γιατρού, της κάθε ειδικότητας και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε μονάδας υγείας/κλινικής και να μην του τρώει χρόνο. Αν σκεφτεί κανείς ότι όπως ειπώθηκε από τον προσκαλεσμένο εκ Δανίας από το ΥΥΚΑ εμπειρογνώμονα σε εργαστήριο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έγινε πρόσφατα στο ΕΚΔΔΑ, στην Δανία των 5.000.000 κατοίκων, μόνο για τους γενικούς-οικογενειακούς ιατρούς, υπάρχουν οκτώ πιστοποιημένα λογισμικά που διασυνδέονται με την κεντρική βάση των ασφαλιστικών ταμείων και είναι μόνο μια ειδικότητα, φτιαγμένα να κάνουν την ίδια δουλεία αλλά προσαρμοσμένο το καθένα σε ιδιαιτερότητες που υπάρχουν μεταξύ ιατρών/μονάδων υγείας. Λαμβάνοντας υπόψιν το υπό συζήτηση σύστημα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από πληθώρα ειδικοτήτων και μονάδων υγείας τότε η διαλειτουργικότητα για τους ιατρούς ίσως είναι μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Σεπτεμβρίου 2011, 00:43:07 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Σεπτεμβρίου 2011, 00:28:31
Απάντηση #108
Αποσυνδεδεμένος

dimipap73


κατι γίνεται και δεν υπάρχει στην ηλεκτρονικη συνταγογραφηση η ταβ catapresan ,δινει μονο το ενεσομο.Πιστευω οτι είναι δακτυλος πολυεθνικής!!Χαλαρα 3 catapresan  τη μερα ,μπορουν να αντικαταστησουν μια σαρτανη ,ενα ΑΜΕΑ,ΕΝΑΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ CA και να κανουν το holter πιεσης του ασθενους ευθεία γραμμη,μαλλον χαλανε την πιατσα και η λεκτρονικη συνταγογραφηση τα τιμωρει

Σχόλιο διαχειριστή: Αλλαγή τίτλου και μεταφορά μηνύματος στο κατάλληλο thread
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2011, 08:31:51 από Δ. Κουναλάκης »

2 Σεπτεμβρίου 2011, 08:32:06
Απάντηση #109
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
κατι γίνεται και δεν υπάρχει στην ηλεκτρονικη συνταγογραφηση η ταβ catapresan ,δινει μονο το ενεσομο.Πιστευω οτι είναι δακτυλος πολυεθνικής!!Χαλαρα 3 catapresan  τη μερα ,μπορουν να αντικαταστησουν μια σαρτανη ,ενα ΑΜΕΑ,ΕΝΑΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ CA και να κανουν το holter πιεσης του ασθενους ευθεία γραμμη,μαλλον χαλανε την πιατσα και η λεκτρονικη συνταγογραφηση τα τιμωρει

Εγώ πάλι γιατί έχω holter πίεσης από δύο ασθενείς όπου το catapressan κάνει αυξομειώσεις της συστολικής πίεσης κατά την διάρκεια της ημέρας της τάξης των 40mmHg σε κάθε χάπι; Και που και οι δύο, σε δεύτερο holter με συνδυασμό φαρμάκων ήταν σχεδόν ευθεία γραμμή και ρυθμισμένοι;
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2011, 08:34:49 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Σεπτεμβρίου 2011, 12:35:30
Απάντηση #110
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
κατι γίνεται και δεν υπάρχει στην ηλεκτρονικη συνταγογραφηση η ταβ catapresan ,δινει μονο το ενεσομο.Πιστευω οτι είναι δακτυλος πολυεθνικής!!Χαλαρα 3 catapresan  τη μερα ,μπορουν να αντικαταστησουν μια σαρτανη ,ενα ΑΜΕΑ,ΕΝΑΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ CA και να κανουν το holter πιεσης του ασθενους ευθεία γραμμη

σίγουρα θα αστειεύεσαι. :o
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

2 Σεπτεμβρίου 2011, 19:48:56
Απάντηση #111
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σήμερα στο e-syntagografisi δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με την εμφάνιση των .pdf αρχείων των συνταγών μετά τις 13:15, το οποίο το διασταύρωσα και με άλλο browser, με άλλους υπολογιστές και το επιβεβαίωσε και άλλος συνάδελφος. Δηλαδή, όταν κάναμε καταχώρηση συνταγής, το πρόγραμμα προχωρούσε κανονικά στην επόμενη οθόνη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα στοιχεία της συνταγής, αλλά η διαδικασία της εκτύπωσης κολλούσε εντελώς. Η προσωρινή λύση που βρήκαμε με τα φαρμακεία είναι να δίνουμε στους ασφαλισμένους τους κωδικούς των συνταγών που εκδόθηκαν και να οφείλουμε την υπογεγραμμένη συνταγή.
Έγινε όντως έτσι και σε κάποιον από εσάς;
Σημείωση: Ενώ πριν τις 22/8 οι συνολικές ηλεκτρονικές συνταγές κυμαίνονταν γύρω στις 200.000 ανά ημέρα, μετά την υποχρεωτική χρήση της εφαρμογής ανήλθαν σε >650.000 (χθες). Σήμερα μέχρι τις 14:30 είχαν εκδοθεί περίπου 400.000 συνταγές.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Σεπτεμβρίου 2011, 20:01:16
Απάντηση #112
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Μήπως το σύστημα αρχίζει να δείχνει τα όριά του; Τι θα γίνει όταν μπει και το ΙΚΑ;
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

2 Σεπτεμβρίου 2011, 20:09:57
Απάντηση #113
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μήπως το σύστημα αρχίζει να δείχνει τα όριά του; Τι θα γίνει όταν μπει και το ΙΚΑ;

Της e-diagnosis!
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Σεπτεμβρίου 2011, 20:13:31
Απάντηση #114
Αποσυνδεδεμένος

nickma


Το ιδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και εγω το μεσημέρι με τα pdf αρχεία, τώρα το απόγευμα όλα καλά σε αντίθεση με το e-diagnosis το οποίο μουλάρωσε και δεν ανοίγει καθόλου σήμερα!

2 Σεπτεμβρίου 2011, 21:39:18
Απάντηση #115
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Πλάκα-πλάκα πάντως, επειδή η εκτύπωση στο e-syntagografisi βρίσκεται στο Reporting module, ενδεχομένως να μπλόκαρε ο αντίστοιχος server από τα πολλά requests...
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά θα προσθέσουν servers για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του όγκου δεδομένων. Στη χειρότερη, το πιλοτικό μπορεί απλά να έφτασε σε ένα όριο εξυπηρέτησης και να απαιτείται άμεσα το πλήρες έργο (που θα αργήσει). Πάντως είναι θετικό ότι τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της εφαρμογής...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

2 Σεπτεμβρίου 2011, 22:16:14
Απάντηση #116
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως είναι θετικό ότι τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της εφαρμογής...
Δεν αρκεί αυτό για να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Σεπτεμβρίου 2011, 22:24:49
Απάντηση #117
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως είναι θετικό ότι τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της εφαρμογής...
Δεν αρκεί αυτό για να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα;

Βεβαίως, αλλά τουλάχιστον δεν επηρεάζεται (ακόμα) συνολικά η εφαρμογή. Αν είναι δομημένη σε modules και αντίστοιχες φυσικές μηχανές.
Σκέψου όμως να μην μπορούσες καν να συνδεθείς, να μην έτρεχε η αναζήτηση barcodes, κλπ.
Πάντως, με δεδομένο ότι ακόμα λείπει κόσμος και τα σχολεία είναι κλειστά, τις ερχόμενες 2-3 εβδομάδες ίσως δούμε νέα προβλήματα.
Και σκέψου να μπει και το ΙΚΑ από Οκτώβρη...


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

2 Σεπτεμβρίου 2011, 22:33:53
Απάντηση #118
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων


Πολύ λογικός φαίνεται για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων από τα 5,5 δισ. ευρώ του 2009, στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι στο χώρος της υγείας υπάρχει πολύ... «λίπος», ώστε ακόμη και σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, μέτρα όπως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η λειτουργία του νέου Οργανισμού πρωτοβάθμιας υγείας να επιφέρουν αυξημένα έσοδα στα ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως περιγράφηκε χθες, σε ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 482 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται μείωση κατά 40% και των δαπανών για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει γίνει υποχρεωτική για τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ, τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΓΑ, έχει επεκταθεί σε 200 κέντρα υγείας του ΟΓΑ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα εξωτερικά ιατρεία όλων των νοσοκομείων. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το ΙΚΑ θα έχει μπει ολόκληρο στο σύστημα.

Παράλληλα, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουν ενταχθεί ηλεκτρονικές παρακλινικές εξετάσεις. και ξεκινά εντός των επόμενων ημερών, ο μεγάλος διαγωνισμός για το έργο.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Capital.gr η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αθηνά Δρέττα, κατά τους 11 μήνες εφαρμογής του μέτρου, πλέον, και για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει πλέον, ποιο σκεύασμα έρχεται πρώτο σε κατανάλωση, υπάρχει ένα στοιχειώδες προφίλ γιατρών, με βάση τις δαπάνες τους, αλλά και κραυγαλέα στοιχεία, όπως συνταγογράφηση γυναικείων φαρμάκων σε άνδρες ή δοσολογίες που σκοτώνουν ακόμη και ελέφαντες, ή περιπτώσεις ασθενούς με 16 διαφορετικές συνταγές για τον ίδιο μήνα, με 70 διαφορετικά σκευάσματα...

Αναλυτικότερα, έχει παρατηρηθεί μεταξύ άλλων, ότι:

• το 35% των ασφαλισμένων πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση

• Αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα το μήνα.

• Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή, με χρόνια πάθηση, πάνω από 10 συνταγές ανά μήνα, με 20 διαφορετικά φάρμακα.

• Χορηγούνται σε ασθενείς περισσότερα του ενός διαφορετικά φάρμακα, στην ίδια συνταγή, τα οποία ενδείκνυται για την ίδια πάθηση και συνεπώς ο ασθενής θα έπρεπε να λαμβάνει ένα από τα δύο.

• Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δεν δικαιολογείται το ύψος της συνολικής δαπάνης (στο φάρμακο ή στις ιατρικές πράξεις) σε σχέση με τον πληθυσμό τους (σε σύγκριση με το ύψος της δαπάνης περιοχών με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό).

• Το 50% της συνολικής δαπάνης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το συγκεντρώνουν περίπου 150 σκευάσματα (87 εμπορικά φάρμακα), ενώ το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσματα (319 εμπορικά φάρμακα).

Σύμφωνα με τον κ. Βλάση Σφυρόερα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του υπουργείου Εργασίας που έχει αναλάβει να τρέξει μέχρι σήμερα το έργο, με κόστος μόλις 22.000 ευρώ, η μέχρι σήμερα εμπειρία απόδειξε ότι το εγχείρημα είναι εφικτό. Ήδη 15.000 ιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και 10.000 φαρμακεία εκτελούν ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στη χώρα μια μεγάλη ομάδα χρηστών στο χώρο της υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, φορείς υγείας), έγινε για πρώτη φορά χρήση κωδικοποιημένης διάγνωσης κατά ICD10, επιλύθηκαν σημαντικά επιχειρησιακά προβλήματα (εφαρμογή του ΠΔ 121/2008, Μητρώα Ιατρών και Φαρμακείων, κατάλογος κυκλοφορούντων φαρμάκων) και αποκτήθηκε σημαντική εμπειρία η οποία απαιτείται για την υποστήριξη του έργου που αφορά στην πλήρη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2 Σεπτεμβρίου 2011, 22:41:34
Απάντηση #119
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μεταφορά μηνύματος του Ορθοπαιδικός από άλλη ενότητα του φόρουμ:

Αντιγράφω το σχετικό με ΟΠΑΔ απο ημερίδα που οργάνωσε την Πέμπτη η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) αναφορικά με την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση:
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ. Κυρ. Σουλιώτης ανέφερε ότι με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος στις παρακλινικές εξετάσεις η κατά κεφαλή δαπάνη μειώνεται κατά 40%. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι υψηλές δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις ξεκινούν στα 55 έτη και όχι στα 65 έτη, όπως πίστευαν οι ειδικοί έως πρόσφατα.

Και ρωτώ: Πως έβγαλε τόσο γρήγορα τα συμπεράσματα του για το  e-diagnosis αφου πλήθος παραπεμπτικών εξακολουθεί να δίνεται χειρόγραφα(προσωπικά όλα των Φυσικοθεραπειών και τα μισά προς βιοπαθολόγους). Γιατί αναφέρουν συνέχεια βαρύγδουπα συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Θυμάμαι όταν ξεκίνησε η e-syntagografisi στον ΟΑΕΕ και ενώ πλήθος συναδέρφων τον πρώτο μήνα έγραφε ακομα χειρόγραφα, ο Βουδούρης ανακοίνωνε (αρχες Δεκεμβρίου πριν ακόμα καταθέσουν οι φαρμακοποιοι τις χειρόγραφες συνταγές -που ίσως ακόμα δεν ελέγθησαν) μεγάλη μείωση φαρμακευτικής δαπάνης απο την ηλεκτρονική...
Τελικά όλα για το θεαθήναι και τους κουτόφραγκους λέγονται ?
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11016 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
67751 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7146 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2013, 23:24:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9101 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2013, 22:18:17
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
22385 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2015, 17:34:31
από Denominator