Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:06:30

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες ιατρών Κ.Υ. και Π.Ι. σε νοσοκομεία, με απόφαση Δ.Σ.  (Αναγνώστηκε 38233 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Νοεμβρίου 2010, 23:07:15
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Αρκαδιανή


Συνάδερφοι. το θέμα της εφημέρευσης γενικών ιατρών ΚΥ και ΠΙ σε νοσοκομεία είναι σε εξέλιξη και νομίζω ότι για μια ακόμα φορά πρέπει να προασπίσουμε την ειδικότητά μας και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας γενικότερα. Πιστεύω ότι, ούτε το ΔΣ  ενός Νοσοκομείου. ούτε μια ΥΠΕ. ούτε ακόμα ένας υπουργός Υγείας δεν είναι πάνω από τους νόμους και το Σύνταγμα σε μια Δημοκρατία. Το ερώτημα λοιπόν, που θα ήθελα να θέσω στο φόρουμ είναι το εξής
Κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμο, νομιμοποιείται , όταν γίνεται προαιρετικώς;

30 Δεκεμβρίου 2010, 21:29:01
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Φαίνεται ότι με τη νέα χρονιά έρχεται και η δική μου σειρά για μετακίνηση(; ), απόσπαση(; ), στο νοσοκομείο.
Προς το παρόν θολό τοπίο.
Κάποιοι με θέλουν για «ΤΕΠ» (μόνο πρωί).
Κάποιοι με θέλουν για «ΤΕΠ» (πρωί και εφημερίες).
Κάποιοι με θέλουν για εφημερίες στην Παθολογική (και το πρωί «ΤΕΠ»).
Κάποιοι με θέλουν για εφημερίες στην Παθολογική (και το πρωί ιατρείο στο χωριό).
Πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι «περιζήτητος».
Απ’ ότι βλέπετε τα ΤΕΠ εντός εισαγωγικών αφού τα επείγοντα έχουν την εικόνα που έχουν στα περισσότερα μικρομεσαία περιφερικά νοσοκομεία. Ουσιαστικά δεν υφίστανται και αποτελούν εξωτερικά ιατρεία επειγόντων διαφόρων ειδικοτήτων.
Θα ήθελα τη βοήθειά σας στην τροφοδότηση με επίσημα έγγραφα που θα μου δώσουν επιχειρήματα για το θέμα:

1. Η «κλήση» για εφημερίες μόνο στο Νοσοκομείο πως χαρακτηρίζεται; Απόσπαση; Μετακίνηση; Τίποτα από τα παραπάνω; Τι;

2. Θυμάμαι ότι αυτοτελή τμήματα ΤΕΠ δικαιολογούνται (και συστήνονται) σε νοσοκομεία από ένα αριθμό κλινών και πάνω (δε θυμάμαι τον αριθμό). Έχει κάποιος το σχετικό νόμο;

3. Είναι δυνατόν να υπάρχει ΤΕΠ ως διατομεακό τμήμα όπως μου αναφέρθηκε; Χωρίς σύσταση και «οργανόγραμμα»;

4. Έχει κάποιος το έγγραφο του Υπουργού με την αναφορά σε λάθος άρθρο που αναφέρθηκε παραπάνω;
Παράθεση
Οχι, ο γενικός Γραμματέας αναφέρεται στο άρθρο 8 παρ 21 του Ν.3868. Το άρθρο 7 δεν έχει παράγραφο 21!!!!!!!!!!!!!!!
 
Το ψάχνω και δεν το βρίσκω.

5.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πληροφορηθήκαμε ότι κυκλοφορεί πρόσφατο έγγραφο οδηγία του ΥΥΚΑ που δίνει τη δυνατότητα στους Διοιηκητές των Νοσοκομείων, σε έκατακτη ανάγκη, να "χαρακτηρίσουν" τα επείγοντα της Παθολογικής κλινικής ως ΤΕΠ και να βάζουν ΓΙ από ΚΥ να εφημερεύουν εκεί...Μήπως γνωρίζει κανένας κάτι παραπάνω για το θέμα;
.....................................................................
Υπάρχει κάτι σχετικό με το θέμα που αναφέρθηκε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Δεκεμβρίου 2010, 22:20:20 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

30 Δεκεμβρίου 2010, 22:02:23
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

J. Walker


Διαμαντή,
 και στο δικό μας νομό επιχειρείται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να καλυφθούν όλες οι εφημερίες στα (ανύπαρκτα) ΤΕΠ με ΓΙ των ΚΥ και των ΠΙ.
Αντιδρούμε και σε συνεργασία με την ΕΛΕΓΕΙΑ και την ΕΝΩΣΗ καταθέσαμε πρόσφατα εξώδικο εναντίον της απόφασης αυτής.
Αρχικά μας είχε ζητηθεί να εφημερεύουμε στην Παθολογική κλινική (με το σκεπτικό τί Παθολόγος τί Γενικός Ιατρός, όλα το ίδιο είναι...). Όταν διαμηνύσαμε ότι δεν μπορούμε να εκτελούμε έργο άλλης ειδικότητας, τότε μας προειδοποιήσαν ότι θα ονομάσουν τα Επείγοντα του Παθολογικού ως "ΤΕΠ" και θα μας βάλουν εκεί- όπως και επιχειρούν να το κάνουν.
Τελικά, δεν υπάρχει έγγραφο σαν αυτό που περιέγραφα στο προηγούμενο μήνυμά μου- ήταν απλώς ένα τέχνασμα της διοίκησης για να μας πείσει να εφημερεύουμε στην Παθολογική.
Επισυνάπτω ΦΕΚ σχετικό με τα ΤΕΠ.
Πάντως, πιστεύω ότι ο ρόλος του Γενικού Ιατρού είναι έξω από το Νοσοκομείο.

31 Δεκεμβρίου 2010, 22:16:04
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

timex


Πως αλλάζουν οι εποχές ... παλιά μας είχαν στο "φτύσιμο"... τώρα μας κάνουν "τεμενάδες"...

1 Ιανουαρίου 2011, 11:59:58
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

ZArk


Η χρήση των Γ.Ι. ως φελών που βουλώνουν τρύπες , δεν την θεωρώ "τεμεναδες"

 >:(
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

1 Ιανουαρίου 2011, 14:34:31
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η χρήση των Γ.Ι. ως φελών που βουλώνουν τρύπες , δεν την θεωρώ "τεμεναδες"

 >:(

Δεν έχεις άδικο. Εγω θα έλεγα ως στόκων...

1 Ιανουαρίου 2011, 18:15:55
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Τελικά η "εντολή" σε ιατρούς από Κ.Υ. ή/και Π.Ι. για εφημερίες στο νοσοκομείο είναι σύννομη όταν γίνεται με απόφαση Διοικητή ή Δ.Σ. ή χρειάζεται απόφαση από τον ΔΥΠΕάρχη όπως ορίζει ο νόμος για μετακινήσεις ιατρών;

1 Ιανουαρίου 2011, 22:45:39
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

ZArk


Διαμαντή εκτελείς και αναφέρεσαι, όπως στο στρατό. Δεν είναι σύννομη πάντως.
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

27 Ιανουαρίου 2011, 10:59:55
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Αρκαδιανή


Διαμαντή και συνάδερφοι που αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα, να θέλουν να σας φορτώσουν όλη τη δουλειά  του νοσοκομείου, ψάχνοντας να βρουν τρόπο να σας μετακινήσουν.
 Επιχειρήθηκε αυτό κι από το ΔΣ ΤΟΥ Νοσοκομείου, που ανήκει το Κέντρο Υγείας μας. Δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Όλοι οι συνάδερφοι Γενικοί Ιατροί κρατήσαμε κοινή στάση ,διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως, κάναμε διοικητική προσφυγή με δικηγόρο, ανακατέψαμε και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και  πάνε μόνο μερικοί, ατύπως, που το θέλουν. Δεν είναι νόμιμο να εφημερεύει Γενικός Ιατρός σε νοσοκομείο  σε ιατρείο άλλης ειδικότητας τακτικό ή εφημερίας. Πίσω από την πόρτα του παθολογικού ιατρείου πρέπει να υπάρχει παθολόγος ιατρός. Δυστυχώς για χρόνια τα νοσοκομεία της περιφέρειας στηρίζονταν στους αγροτικούς ιατρούς για όλα τα ιατρεία στην εφημερία και τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν εμάς ως αγροτικούς. Κακά τα ψέμματα, αυτό το θέλουν κυρίως οι ειδικευμένοι ιατροί των άλλων ειδικοτήτων, που καθώς οι Γενικοί Ιατροί παίρνουν τις θέσεις των αγροτικών, έχασαν ξαφνικά τα σκλαβάκια τους, που κοιμόντουσαν μέσα κι αυτοί εφημέρευαν... νομίζω πως όλοι ξέρετε πώς. Οι διοικήσεις πάλι των νοσοκομείων , ας μου λύσει κάποιος την απορία γιατί, αντί να πιέσουν τους νοσοκομειακούς ιατρούς να εφημερεύουν κανονικά πιέζουν τους ΓΙ. Η λύση συνάδερφοι είναι να είμαστε ενωμένοι και να κρατάμε κοινή γραμμή. Και για μερικά ευρώ παραπάνω το μήνα να μην ξεφτυλίζουν κάποιοι την ειδικότητα στο επίπεδο το παιδί για όλες τις δουλειές ή το βούλωμα σε κάθε τρύπα.

27 Ιανουαρίου 2011, 16:44:44
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

karampelas


 Η λύση για εμένα είναι πάρα πολύ απλή.
Αν πρέπει να πάμε και να βρισκόμαστε στα επείγοντα του νοσοκομείου ας πάμε αλλά με όρους τους οποίους προβλέπει και ο νόμος.
Δεν ειναι μόνο ο γενικός ιατρός και οι ειδικευόμενοι οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται στα επείγοντα αλλα και οι ειδικοί των υπόλοιπων ειδικοτήτων νομίζω.
Δεν γίνονται επειγοντα χωρίς να βρίσκετε μόνιμα μέσα παθολόγος καρδιολόγος χειρούργος ορθοπεδικός
Αυτη τη στιγμή απο όσο ξερω στα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας ένας ιατρος κρατάει κλινική και επείγοντα ταυτόχρονα.
Οταν απαιτήσει ο γενικός ιατρός μαζί του να βρίσκονται 'κάτω' και οι υπόλοιποι σύμφωνα με τον νομο τότε τι πιστεύεται πως θα γίνει?
Ή εγώ τα έχω καταλάβει λάθος?

30 Ιανουαρίου 2011, 20:51:23
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

J. Walker


προς την Αρκαδιανή και όλους του συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα,

Θα ήθελα να μάθω με ποιο τρόπο καταφέρατε να αποφύγετε τις μετακινήσεις ΓΙ στο νοσοκομείο. Εμείς  έχουμε καταθέσει έγγραφα αντιρρήσεων, έχουμε προσφύγει στον τοπικό ιατρικό σύλλογο, έχουμε κάνει εξώδικο, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Έχουμε ακούσει ότι σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα λύνεται με την εθελοντική συμμετοχή σε εφημερίες στο νοσοκομείο ορισμένων συναδέλφων γενικών γιατρών. Στην περίπτωσή μας, δεν υπάρχουν εθελοντές.
Υπάρχει κάποια πρόσφατη δικαστική απόφαση για το θέμα αυτό; Θα ήταν χρήσιμο οποιαδήποτε έγγραφο χρησιμοποιήσατε σε δικαστήριο ή αλλού, το οποίο να τεκμηριώνει το παράνομο της απόφασης των διοικητών να μετακινούν γενικούς γιατρούς στα νοσοκομεία.

Σας ευχαριστώ

10 Μαρτίου 2011, 21:56:52
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

11 Μαρτίου 2011, 16:18:55
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Νεφέλη


Στην περιοχή που εργάζομαι από τριμήνου οι ΓΙ των ΚΥ και ΠΙ αναγκάζονται σε επιπλέον εφημερίες στο νοσοκομείο. Έχουμε διαμαρτυρηθεί εγγράφως, έχουμε απευθυνθεί στον τοπικό ιατρικό σύλλογο και στην Ένωση Γενικών Ιατρών, η οποία μάλιστα κατέθεσε και εξώδική διαμαρτυρία, στην οποία, όμως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Στην πράξη εργαζόμαστε σαν ανειδίκευτοι και ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για όλα τα "παθολογικά" περιστατικά, ακόμα και για αυτά που παραπέμπονται από ΚΥ, δηλαδή από συναδέλφους ΓΙ ή από ιδιώτες. Την ίδια ώρα οι παθολόγοι ειδικοί- στην καλύτερη περίπτωση- "οχυρώνονται" στις κλινικές τους και ισχυρίζονται ότι αυτοί εφημερεύουν μόνο για την κλινική, επομένως ο ΓΙ οφείλει να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά των επειγόντων που χρήζουν παθολογικής εκτίμησης ή ακόμα ακόμα κάποιοι εφημερεύουν από το σπίτι ή κλείνουν τα κινητά, όταν θέλουν να κοιμηθούν. Εργαζόμαστε συνεχόμενα για 18-24 ώρες σε ένα χώρο με πολύ κακές συνθήκες μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό ζητάται να γίνεται και από ΓΙ που έχουν βαθμό διευθυντή ΕΣΥ και 25 χρόνια προυπηρεσίας.

Από ότι μαθαίνω η τακτική αυτή κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, ενώ εμείς σαν Γενικοί Γιατροί αρνούμαστε πεισματικά να ασχοληθούμε με το ζήτημα μέχρις ότου το καμπανάκι χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Φοβάμαι ότι το θέμα είναι σοβαρότερο από ότι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή και θα γενικευθεί, αν δεν αντιδράσουμε οργανωμένα και μεθοδικά. Οφείλουμε να κινηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις (Ιατρικοί Σύλλογοι,Υγειονομικές Περιφέρειες, Υπουργείο, ΜΜΕ, δικαστικά) με τα συνδικαλιστικά μας όργανα και να τους ζητήσουμε επιτέλους να διευκρινίσουν τι προτεραιότητες έχουν στον τομέα της υγείας, ποια τα σχέδια τους για τη ΠΦΥ, πώς θα καλύπτονται οι εφημερίες των νοσοκομείων. Ειδικά τον τελευταίο καιρό με τις περικοπές στις εφημερίες ανά την Ελλάδα, οι απανταχού ΓΙ αποτελούν τη χρυσή λύση-ταιριάζουν παντού, καθώς είναι "γενικοί", είναι αρκετοί, φαίνεται ότι αντέχουν στις δυσκολίες και δε χρειάζεται να ξεβολευτούν κάποιοι άλλοι, άρα γιατί όχι;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα νομίζω είναι η διοικητική εξάρτηση των ΚΥ από τα νοσοκομεία, καθώς και η πλήρης έλλειψη παιδείας των διοικήσεων για την Γενική Ιατρική και την ΠΦΥ. Όσο θα εξαρτόμαστε από ανθρώπους με καθαρά νοσοκομειοκεντρική αντίληψη και όσο δεν εδραιώνεται ο ρόλος του γενικού γιατρού στην ΠΦΥ με το δικό του πληθυσμό αναφοράς δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ την ΠΦΥ που ονειρευόμαστε καιι στην οποία θέλουμε να εργαστούμε.

11 Μαρτίου 2011, 19:49:33
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

ΛΙΛΑ


Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Σχετικά με το θέμα έχουμε ήδη πολλά και θα δουμε ακόμα περισσότερα.
Είναι σαφές ότι το μείζων πρόβλημα με τις εφημερίες παρουσιάζεται στην συντριπτική πλειοψηφία στα επαρχιακά νοσοκομεία.
Σε πάμπολλες περιπτώσεις συνάδερφοι αποτάνθηκαν στη δικαοσύνη μέσω εξωδίκων στα οικεία νοσοκομεία.
Στην Κομοτηνή στην οποία εργάζομαι φτάσαμε στο σημείο μετά εισαγγελικής έρευνας ενα βήμα πριν την όριση δικασίμου.
Φυσικά η υπόθεση πήγε στο αρχείο χωρίς όμως την σαφή τοποθέτησης της δικαοσύνης για το επίμαχο σημείο.
Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω υπόθεση νομικός σύμβουλος ήταν ο κ. Λέτζας, και καταθέσεις έδωσαν τόσο ο κ. Μποδοσάκης Μερκούρης, όσο και ο κ. Ανάργυρος Μαριολής.
Μετά την θέση του εισαγγελέα εφετών το θέμα κόπασε για να παρουσιαστεί και πάλι σε πιο έντονη έκταση.
Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτά είναι ημίμετρα. Κατά την γνώμη μου το θέμα πρέπει να λυθεί αποκλειστικά από το υπουργείο είτε θετικά είτε αρνητικά για εμάς.
Εάν πρέπει να κάνουμε πάλι εξώδικο να στραφούμε κατά του υπουργείου, για να το εξαναγκάσουμε για μια καθαρή στάση.

12 Μαρτίου 2011, 01:37:24
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Αναρρωτιέμαι:
Αν γενικος ιατρός εξαναγκάζεται να κάνει εφημερίες στα ΤΕΠ και παρά τις ενστάσεις του οι "αρμόδιοι" κωφεύουν πως θα φαινόταν άραγε αν στην εφημερία του αυτή γέμιζαν κάποιες κλινικές με εισαγωγές?.

Μήπως πρέπει να ιδρώσουν και κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς???
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαρτίου 2011, 06:44:56 από jack »
+

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
42378 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
17 Απαντήσεις
12406 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2012, 22:18:47
από Δ. Κουναλάκης
204 Απαντήσεις
158298 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2015, 22:28:58
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
4688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2014, 12:15:58
από Ορθοπαιδικός
2 Απαντήσεις
6819 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2015, 15:14:25
από ΑΡΗΣ