Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:07:44

Αποστολέας Θέμα: Η κρίση στην Γενική Ιατρική στην Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 12173 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Σεπτεμβρίου 2010, 16:22:31
Αναγνώστηκε 12173 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Είναι από τα θέματα που με στενοχωρούν τελευταία..... Και δεν είναι οικονομική κρίση.

Φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αλλαγές στο χώρο της υγείας και όλοι μιλάνε για άλλη μια φορά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όμως, μην με μπλέξετε με τα κομματικά σας και με τις ιδεολογίες παρακαλώ. Μιλάνε πολλοί για πολλά και δεν ξέρω τι θα γίνει. Και μόνο το γεγονός ότι ήδη έγιναν κάποια βήματα που ενοχλούν σοβαρά κάποια συμφέροντα με κάνει να πιστεύω ότι μικρότερου "κόστους" πράγματα δεν θα δημιουργήσουν ενδοιασμούς στο να αλλάξουν.

Ο κόσμος είναι πιεσμένος και έχει περικόψει τα έξοδα στην ιδιωτική υγεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Αρκεί να δώσει πχ κάποιος πρόσβαση χωρίς μεγάλους περιορισμούς σε οικογενειακούς ιατρούς στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που ταλαιπωρούνται καθημερινά και γίνονται μπαλάκι και θα εισπράξει πολιτικό κέρδος ανάλογο της δημιουργίας του ΕΣΥ. Εάν ειδικά τεθούν προδιαγραφές της παροχής των υπηρεσιών που επιτρέπουν ποιότητα και έλεγχο στην παροχή των υπηρεσιών τότε θα σημάνει μια επανάσταση στις υπηρεσίες υγείες με χορηγό το κράτος ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πληθυσμού είναι προβληματική και αποσπασματική.

Αλήθεια η γενική ιατρική στην Ελλάδα που βρίσκεται; Είναι οι γενικοί ιατροί απόγονοι των αγροτικών ιατρών και τελείωσε το παραμύθι; Έχουν οι γενικοί ιατροί ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Αν ναι, ποιος είναι ο ρόλος τους;

Η καθημερινή πραγματικότητα είναι κάθετα διαφορετική από το ιδεατό: Οι γενικοί ιατροί στα ΚΥ & ΠΙ αναλώνονται στην συνταγογραφία, οι ιδιώτες ιατροί δεν μπορούν να πληρωθούν καμιά χειρουργική πράξη, και άλλα πολλά παραδείγματα.... Τελικά, οι γενικοί ιατροί αντιμετωπίζονται ως απόγονοι των "εξωτερικών ειδικευμένων" παθολογίας πριν 50 χρόνια...

Πριν λίγες μέρες μάθαμε και τα όμορφα της εξεταστικής επιτροπής. Έχουμε φτάσει στο σημείο να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για τον "έλεγχο" των συναδέλφων μας. Δείτε όμως τι γίνεται: Από τα τρία μέλη της επιτροπής Λιονή, Μερκούρη, Περδικάκη, ο κ. Μερκούρης δεν πηγαίνει στην εξέταση χωρίς να ενημερώσει προσωπικά ότι δεν θα πάει. Ο ίδιος επικαλείται την επιστολή της ΕΛΕΓΕΙΑ για αυτό το θέμα όπου γράφει ότι δεν θα παραστεί (Αλήθεια ήταν απόφαση ΔΣ της ΕΛΕΓΕΙΑ αυτή η επιστολή;) Όμως η ΕΛΕΓΕΙΑ αφενός δεν δικαιούται νομικά να έχει άποψη για την εξεταστική επιτροπή (και αυτό το είδαμε στην πράξη στο τελευταίο δικαστήριο ακύρωσης προηγούμενης επιτροπής) και αφετέρου η πρόσκληση στους εξεταστές για εξετάσεις είναι σε προσωπικό επίπεδο και η ΕΛΕΓΕΙΑ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο για μιλήσει εκ μέρους του κ. Μερκούρη. Συνεπώς, ο κ. Μερκούρης εάν δεν ενημέρωσε προσωπικά (και όχι σαν πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ) ότι δεν θα παραστεί είναι αδικαιολογήτως απών. Οι εξετασεις δεν έγιναν και κάποιοι του υπουργείου άφριζαν.... Την συνέχεια την ξέρετε... Ή μάλλον δεν την ξέρετε όλοι.... Την επόμενη μέρα υπογράφηκε χαρτί από το γενικό γραμματέα του υπουργείου και ταξιδεύει στα νοσοκομεία τώρα που διευκρινίζει στους διοικητές ότι με βάση το νέο νόμο μπορούν να φέρνουν γενικούς ιατρούς από τα ΚΥ & ΠΙ στα νοσοκομεία για να καλύπτουν ανάγκες εφημεριών...... Τυχαίο άραγε;

Και τα παραπάνω είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου..... Βάλτε την επιτροπή πρωτοβάθμιας του ΚεΣΥ, βάλτε τη ιστορία με το ΚΥ Βύρωνα πριν λίγους μήνες για την Ένωση....και πόσα άλλα που δεν έχουν φτάσει στα αφτιά μου.... ή θα γίνουν σε λίγες μέρες....

Αναρωτιέμαι τελείως ταπεινά εγώ τώρα...
Εάν πας σε δείπνο με τον ταύρο θα πάρεις και το κόκκινο πανί μαζί σου; Εάν το υπουργείο καλέσει μεθαύριο εκπροσώπους της ΕΛΕΓΕΙΑ για συζήτηση σε θέματα σχετικά με τις όποιες αλλαγές σκέφτονται να κάνουν στην ΠΦΥ, η ΕΛΕΓΕΙΑ θα εκπροσωπείται από ανθρώπους όπως ο κ. Μερκούρης μετά από αυτό που έγινε; Η Ένωση μετά από αυτά που είχαν γίνει πριν λίγους μήνες; Τι ελπίδες έχουμε να πετύχουμε ένα ρόλο στην ΠΦΥ που αρμόζει για την γενική ιατρική;

Κάποτε το 2001 άκουγα από τα χείλια του κ. Μερκούρη τι σημαίνει ελεγεία και γιατί επιλέχθηκε αυτό για την ΕΛΕΓΕΙΑ. Αναρωτιέμαι πλέον εάν μπορεί η ελεγεία να χρησιμοποιηθεί και ως επιτάφιος θρήνος....για την γενική ιατρική.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ώρα άμεσα να αλλάξουν πρόσωπα και να μπουν πρόσωπα με ένα κριτήριο:
Πως θα έχει η γενική ιατρική και οι συνάδελφοι της γενικής ιατρικής θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από αυτά που έρχονται.
Και αυτό προϋποθέτει ότι πρόσωπα που έχουν γίνει κόκκινο πανί πρέπει να αποσυρθούν από συγκεκριμένες θέσεις. Διαφορετικά, θα γίνουν οι νεκροθάφτες της γενικής ιατρικής στην Ελλάδα και το ξεροκόμματο καλό θα είναι όπως γράφει η υπογραφή μου.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

24 Νοεμβρίου 2010, 18:03:03
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Νίκος Αγγελής


και στο τέλος τί θα γίνει?
είναι που είναι οι ειδικότητες φίσκα και οι αναμονές στο θεό (γεν.ιατρική ακούμπησε την τετραετή αναμονή) τι θα γίνει στο τέλος? έχω αγχωθεί δεν το κρύβω

24 Νοεμβρίου 2010, 19:01:23
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
1.Καταργηση κατα 2/3 των θεσεων ειδικευομενων.
2.Απο το λοιπο 1/3 οι μισες θεσεις στην Γ.Ι
3.Εξετασεις για εναρξη ειδικότητας με τον μαθηματικο τυπο Παπαδοπουλου.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

24 Νοεμβρίου 2010, 19:09:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
συμφωνω απολυτα μαζι σου δημητρη.ειναι ωρα να τελειωνει αυτη η υποθεση.πριν ενα μηνα βρεθηκα στο συνεδριο της ελεγεια στο βόλο.απλα τραγικό!απο ομιλητές , θεματολογια , οργανωση μηδέν.θελω να πω οτι ακομη και το αγαπημενο τους κομμάτι, τα συνεδρια, που οδηγησε σε ρηξη με την περδικακη εξαλλου, δεν προσφερουν πια τιποτα.στην πραξη ομως τωρα.ας βγουν μπροστα λιγοι ακομη οπως κάνεις εσυ παντα ,ας μετρησουμε τα κουκιά... και παμε.εγω εχω καμια τριανταριά στη διαθεση σου.

24 Νοεμβρίου 2010, 20:58:19
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

timex


Εκλογές στην ΕΛΕΓΕΙΑ καθε ποτε γίνονται και πότε έγιναν τελευταία φορα;

24 Νοεμβρίου 2010, 21:12:58
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αν δεν κάνω λάθος, γίνονται κάθε 2 χρόνια στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της ΕΛΕΓΕΙΑ (από Τετάρτη της Διακαινησίμου μέχρι Κυριακή του Θωμά) και μάλλον έγιναν και φέτος.
Γιατί ρωτάς; Σκέφτεσαι να κατεβείς;  :D
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Νοεμβρίου 2010, 21:21:48
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

timex


Και να ηθελα δεν μπορω.Δεν εχω τελειωσει ακομη :P
Θα μπορουσε όμως να βαλει καποιος απο το φορουμ και τον ψηφισουμε αν οχι ολοι, οι περισσοτεροι.
Πιστευω θα υπαρχει καλυτερη εκπροσωπηση των δικαιωμάτων μας.

25 Νοεμβρίου 2010, 01:33:14
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

matakias


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1.Καταργηση κατα 2/3 των θεσεων ειδικευομενων.
2.Απο το λοιπο 1/3 οι μισες θεσεις στην Γ.Ι
3.Εξετασεις για εναρξη ειδικότητας με τον μαθηματικο τυπο Παπαδοπουλου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

25 Νοεμβρίου 2010, 20:07:27
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν δεν κάνω λάθος, γίνονται κάθε 2 χρόνια στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της ΕΛΕΓΕΙΑ (από Τετάρτη της Διακαινησίμου μέχρι Κυριακή του Θωμά) και μάλλον έγιναν και φέτος.
Γιατί ρωτάς; Σκέφτεσαι να κατεβείς;  :D
Κάθε 3 χρόνια και όχι στο συνέδριο (εδώ και λίγα χρόνια) αλλά κάπου στη Θεσσαλονίκη (συνήθως στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσ/νίκης).
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

27 Σεπτεμβρίου 2011, 15:09:24
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Απόρριψη Αίτησης (Της ΕΛΕΓΕΙΑ) Χρηματοδότησης/Μη Ένταξη της Πράξης "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΠΦΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΠΦΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ στις ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ / ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά: γενική ιατρική  κρίση 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
70445 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2010, 19:07:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2980 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2016, 04:18:10
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
72669 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2023, 17:34:35
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
70615 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Απριλίου 2023, 23:43:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
52766 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουνίου 2020, 22:47:38
από Argirios Argiriou