Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:50:33

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών  (Αναγνώστηκε 609648 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Σεπτεμβρίου 2010, 02:05:42
Αναγνώστηκε 609648 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Του Παναγιώτη Στάθη

Την ίδια ώρα που χθες ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κρουζ Βιγιαλόν πρότεινε την καταδίκη της χώρας και άλλων πέντε κρατών - μελών (Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Γερμανία) γιατί παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία περιορίζοντας την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου μόνο στους υπηκόους τους, το Capital.gr αποκαλύπτει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφαίνεται ξεκάθαρα ως προς το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Η απόφαση αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας, ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς θέτει τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως η ελληνική, στο μείζων ζήτημα του ανοίγματος των αποκαλούμενων κλειστών επαγγελμάτων. Με δεδομένη μάλιστα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο, μετά τη σχετική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με δεδομένη τη δέσμευση που απορρέει από το Μνημόνιο για άμεσα μέτρα έως το τέλος του χρόνου, η κρίση των ευρωδικαστών ουσιαστικά συνιστά νομολογία πάνω στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι κυβερνήσεις.
 
Έρχονται οι φαρμακοποιοί

Η συγκεκριμένη απόφαση (C 570-571) εκδόθηκε μετά από προδικαστικό ερώτημα που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο από την Ισπανική Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας έχουν προκληθεί δικαστικές αντιδικίες για τα κλειστά επαγγέλματα. Το ερώτημα αφορούσε σε δίκη για τις προϋποθέσεις απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, που ως σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -και στην Ελλάδα- δεν ασκείται ελεύθερα.

Συγκεκριμένα υπόκειται σε μια σειρά περιορισμών με κυρίως γεωγραφικά κριτήρια , όπως:
Α) Συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων σε ορισμένη περιοχή
Β) Συγκεκριμένη αναλογία φαρμακείων ανά αριθμό κατοίκων

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν πώς πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού αυτό είναι επιτακτικό πλέον με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά αλλά  αυτό να γίνεται μόνον σε περιπτώσεις που δεν θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Ουσιαστικά δηλαδή λένε κατηγορητικά «ναι» στην απελευθέρωσή,  αλλά θέτουν μια σειρά από «κόκκινες γραμμές» που έχουν μεγάλη σημασία ενόψει και των νέων ρυθμίσεων που αναμένονται στη χώρα μας για τα κλειστά επαγγέλματα συνολικά.

Τι δεν πρέπει να πειράξουμε

Συγκεκριμένα για το επάγγελμα του φαρμακοποιού οι ευρωδικαστές θεωρούν πώς πρέπει μεν να απελευθερωθεί αλλά οι γεωγραφικοί περιορισμοί και η αναλογία φαρμακείων ανά συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων, πρέπει να διατηρηθούν. Δηλαδή η πρόβλεψη π.χ. τόσοι κάτοικοι ανά φαρμακείο ή τόσα φαρμακεία σε ένα δρόμο  πρέπει να διατηρηθεί διότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον που σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο φάρμακο. «Οι ρυθμίσεις αυτές», αναφέρεται στην απόφαση, «δεν εισάγουν διακρίσεις, καθώς δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά δεν πρέπει να βαίνουν πέραν του αναγκαίου μέτρου». Ουσιαστικά το μέτρο αυτό αφορά και δικηγόρους ή συμβολαιογράφους (που υπόκεινται και αυτοί σε γεωγραφικούς περιορισμούς) καθώς το δικαστήριο θεωρεί ότι δεν αντιβαίνουν την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών και των ατόμων που προστατεύει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Ποιοι περιορισμοί να καταργηθούν

Οι Ευρωδικαστές έκριναν πάντως πώς υπάρχουν άλλοι περιορισμοί στα αποκαλούμενα κλειστά επαγγέλματα που πρέπει να αρθούν πάραυτα. Ενας τέτοιος περιορισμός είναι προφανώς η ιθαγένεια. Τέτοιοι περιορισμοί, λέει, η απόφαση, δεν μπορούν να είναι ανεκτοί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκατάστασης και ελεύθερης άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Οκτωβρίου 2010, 13:32:40
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Νομοσχέδιο σκούπα για τους φαρμακοποιούς, τις προμήθειες και τις ιδιωτικές κλινικές

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος το απόγευμα της Τρίτης έπειτα από τη συνάντηση με τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα συνταχθεί νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ως προς τη μείωση του ποσοστού κέρδους, το νέο σύστημα προμηθειών καθώς και ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές (έγγραφο βεβαίωσης καλής λειτουργίας από ένα χρόνο σε 3 έτη, επεκτάσεις κλινικών κ.λπ.). Το νομοσχέδιο - σκούπα θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο.

27 Οκτωβρίου 2010, 22:07:21
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Φίλε alfie, θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις την πηγή σου;

Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες του ΛΟΒ είμαι πολύ επιφυλακτικός, καθώς, όπως όλοι θυμούμαστε, είχε προηγηθεί η προσωπική του δέσμευση ότι από την 1η Σεπτέμβρη του 2010 ντεμέκ θα εφαρμόζονταν θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ΠΦΥ. Ελπίζω να μην έχουμε μία ακόμη πομφόλυγα (κωλοτούμπα) από πλευράς ηγεσίας του ΥΥΚΑ, ειδικά σε ότι αφορά τη μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού (κάτι που κάνει τον Πρόεδρο του ΠΦΣ να αφρίζει μόνο που το ακούει).
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Οκτωβρίου 2010, 22:45:06
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φίλε alfie, θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις την πηγή σου;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Οκτωβρίου 2010, 23:10:46
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Διακομιστή έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με τον ΛΟΒ και τις δήθεν εξαγγελίες του. Kαι ακόμα μεγαλύτερο δίκιο σχετικά με τους ταλαίπωρους τους φαρμακοποιούς..
Το άρθρο το διάβασα στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

4 Δεκεμβρίου 2010, 01:10:09
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

alfie



Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή (3/12) ενώ την ίδια μέρα είχε συνάντηση με τους διοικητές 30 νοσοκομείων της Ελλάδας στην οποία ζήτησε την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών.
   Κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων θα ενταχθούν κάτω από έναν ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος.
   Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε πως ο φορέας θα ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας και κάθε τρίμηνο θα ενημερώνει για το τι συμβαίνει στις υγειονομικές περιφέρειες της Ελλάδος.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι θα συμβεί με τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων καθώς ανήκουν σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.
   Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση κεντρικού φορέα ο οποίος θα αναλαμβάνει τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες όπως και την αποθήκευση υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία. Και αυτός ο φορέας ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει από το 2012 θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το κλιμακωτό «Rebate» για τους φαρμακοποιούς. Πρόκειται για την δηλαδή κλιμακωτά αυξανόμενη επιστροφή χρηματικού ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε αναλογία με τα κέρδη του εκάστοτε φαρμακείου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


4 Δεκεμβρίου 2010, 08:31:56
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το κλιμακωτό «Rebate» για τους φαρμακοποιούς. Πρόκειται για την δηλαδή κλιμακωτά αυξανόμενη επιστροφή χρηματικού ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε αναλογία με τα κέρδη του εκάστοτε φαρμακείου.

Νομίζετε ότι θα το αποδίδουν το rebate; ( Ή μήπως θα το παρακρατούν για πάρτη τους )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διασταύρωση στοιχείων που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα για τις οφειλές των φαρμακείων και την παρέλευση της προθεσμίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αναλυτικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποίησε διασταύρωση από τη βάση δεδομένων των φαρμακείων που τηρεί, με το αρχείο οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την διασταύρωση εντοπίστηκαν 235 οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές, συνολικού ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες (βρέθηκε μόνο ένας οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκατ. ευρώ σε αναστολή για μέρος της οφειλής του).Στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν αποσταλεί επιστολές-προσκλήσεις για εξόφληση των οφειλών τους μέχρι την 18 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, 122 είχαν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, συνολικού ποσού 0,4 εκατ. ευρώ και 50 προχώρησαν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους εκ ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου 0,8 εκατ. ευρώ με καταβολή της πρώτης δόσης εκ 0,1 εκατ. ευρώ
 
Κατά των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εξόφλησης, δρομολογούνται κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:45:20 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Δεκεμβρίου 2010, 10:20:55
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

matakias


Διακομιστη έρχεται και η σειρά σου απλά είσαι τόσο απασχολημένος με τους φαρμακοποιούς που δεν έχεις πάρει ακόμα είδηση.

4 Δεκεμβρίου 2010, 13:47:33
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


matakias ( =peeper! ), δηλώνεις φύλο γένους ...θηλυκού;
Δηλώνεις επίσης ιατρός, αλλά μήπως είσαι ΦμΦ και παριστάνεις τον Δούρειο Ίππο τους στο Φόρουμ;
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:50:13 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Δεκεμβρίου 2010, 13:57:36
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

matakias


matakias= eye doctor.

Το πρόβλημα διακομιστή της ηθικής, είναι ότι μεσα στην ανωνυμία της ηθικής σταυροφορίας σου γίνεσαι ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ συγκεκριμένων συμφερόντων.

4 Δεκεμβρίου 2010, 14:11:57
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


...κι εσύ γίνεσαι (επίσης ανώνυμο) πιράνχα άλλων συμφερόντων!
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:14:10 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Δεκεμβρίου 2010, 14:18:10
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

matakias


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...κι εσύ γίνεσαι (επίσης ανώνυμο) πιράνχα άλλων συμφερόντων!

Διακομιστής  διορισμένος Επιμελητής ΕΣΥ
 

4 Δεκεμβρίου 2010, 14:23:54
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Άντε μπιπ ρε, που τολμάς να στοχοποιείς όλους τους λειτουργούς του ΕΣΥ.
Μην ξεχνάς ότι και εσείς (οι ΦμΦ) δεν είστε παρά κρατικοδίαιτοι προμηθευτές του Δημοσίου.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Δεκεμβρίου 2010, 14:37:26
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

tasath


@Διακομιστή,

Η ερώτησή σου "Νομίζετε ότι θα το αποδίδουν το rebate; ( Ή μήπως θα το παρακρατούν για πάρτη τους )" και ο τρόπος που τη "δένεις" με το άρθρο που παραθέτεις, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ατυχής:

1. Καταρχήν, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις φαρμ.συλλόγων & ταμείων, ένα φαρμακείο οφείλει να είναι φορολογικά ενήμερο προκειμένου να εισπράξει οφειλές από ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό ισχύει σε μηνιαία βάση για αιτούμενα ποσά άνω των 1500€ και αποδεικνύεται με αποστολή της φορολογικής ενημερότητας μαζί με τα τιμολόγια και τις συνταγές. Αυτοί οι 235 φοροδιαφεύγοντες φαρμακοποιοί πως διάολο έχουν έσοδα; Γιατί αν αφαιρέσεις τα έσοδα από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, μόνο η ελεύθερη πώληση πρακτικά απομένει. Είναι λίγο περίεργο το δημοσίευμα και θα έπρεπε να είναι πιο συγκεκριμένο.

2. Σύμφωνα με το χθεσινό προσχέδιο νόμου, το rebate υπολογίζεται και παρακρατείται κατά την πληρωμή του τιμολογίου. Μάλλον δεν το διάβασες οπότε παραθέτω:
"3. α) Το ποσό της επιστροφής που οφείλει το φαρμακείο συμψηφίζεται με το ποσό που καταβάλει εμπρόθεσμα ο Φ.Κ.Α. στο φαρμακείο και υπολογίζεται επί του τιμολογίου."

3. Αντιθέτως, το rebate 3% που ίσχυε μέχρι σήμερα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, πρακτικά δεν "περπάτησε" καθώς επί σειρά ετών οφείλονται εκατομμύρια στα ταμεία. Αυτά για να ξέρουμε ποιος πληρώνει και ποιος όχι.

Συνεπώς, βρίσκω αδικαιολόγητα τα συμπεράσματα και τα σχόλιά σου. Διαβάζοντας μάλιστα τα τελευταία posts σου στο forum, αρχίζω να πιστεύω ότι σου έχει γίνει εμμονή η διαρκής αναζήτηση "παραβατικότητας" των φαρμακοποιών και η κατασυκοφάντησή τους ως συνόλου. Γνωρίζεις όμως καλά πως όταν κάποιος γενικεύει, αφορίζει και καταφέρεται συνεχώς και με τον ίδιο τρόπο εναντίον κάποιων, ίσως στο τέλος χάνει το όποιο δίκιο έχει.

Ο διάλογός σου με τον @matakia ενισχύει την άποψή μου. Βλέπεις παντού εχθρούς...
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:11:40 από tasath »
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

4 Δεκεμβρίου 2010, 14:46:26
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

matakias


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άντε μπιπ ρε, που τολμάς να στοχοποιείς όλους τους λειτουργούς του ΕΣΥ.

DR.ALBAN - LOOK WHO'S TALKING NOW