Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:51:42

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών  (Αναγνώστηκε 609649 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Ιανουαρίου 2013, 23:38:07
Απάντηση #2175
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....μνη βγαζεις τοσο κομπλεξ για τους φαρμακοποιους εις βαρος σου ειναι..... απαντηση?

Πολυ σωστά πράττει ο διακομιστής.....It's a dirty job, but somebody's gotta do it.

Παίδες, λέω ν΄ανοίξω ένα νέο θρεντ, με τίτλο "Ελληνικό Παρατηρητήριο ΦMΦ - Greek FΜF Watch", το οποίο θ΄αποτελεί μετεξέλιξη του παρόντος θρεντ και θα καταγράφει τα τεκταινόμενα στο χώρο του Ελληνικού φαρμακείου και τις κινήσεις των συλλογικοτήτων των φμφ (ΠΦΣ, ΦΣΑ κ.λπ.) με σκοπό - τί άλλο; - την ενημέρωση, την ερμηνεία και την κριτική όσων συμβαίνουν γύρω από τον φαρμακοποιό και το φαρμακείο. Ελπίζω τότε κανείς να μην χαλιέται που ένα τέτοιο Παρατηρητήριο θα ασχολείται συνεχώς με τους φμφ, καθώς αυτός θα είναι ακριβώς ο ρόλος του.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιανουαρίου 2013, 00:03:50 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Ιανουαρίου 2013, 00:09:26
Απάντηση #2176
Αποσυνδεδεμένος

Περιθωριακός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....μνη (κοζανιτικο αυτό ετσι?)βγαζεις τοσο κομπλεξ για τους φαρμακοποιους εις βαρος σου ειναι..... απαντηση?

Γιατί κόμπλεξ? Και πώς είναι εις βάρος του δηλ?

8 Ιουνίου 2013, 18:54:10
Απάντηση #2177
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Aσφυκτική είναι πλέον η οικονομική κατάσταση για τον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς ο ΕΟΠΥΥ, εξακολουθεί να τους οφείλει τα χρήματα των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.
Το ποσό των οφειλών αγγίζει πλέον τα 750.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει ακόμη και το χρέος παλαιότερων χρόνων (2010-2011-2012) που φθάνει τα 70.000.000 ευρώ.

Είναι τέτοια η κατάσταση ώστε περισσότεροι από 600 φαρμακοποιοί να απειλούνται με κατασχέσεις και να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα φαρμακεία τους.

Το κλίμα στον φαρμακευτικό κλάδο είναι εκρηκτικό λόγω των απαράδεκτων καθυστερήσεων και γι αυτό ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Ιανουαρίου 2014, 14:03:48
Απάντηση #2178
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Γενικά έχω υποστηρίξει τους φμφ σε διάφορους τομείς. Μερικά πράγματα όμως....

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΠΡΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
 ΥΠΟΨΗ: κ.κ. Κ. Θεοδοσιάδη, Δ. Καραγεωργίου, Θ. Αμπατζόγλου
 ΚΟΙΝΟΠ.: - Τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους
                 - κ. Ι. Παπαγεωργίου
   ΘΕΜΑ: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ – ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ
   Αξιότιμοι κύριοι.
   Σας ενημερώνουμε με χαρά ότι με σειρά πρόσφατων αποφάσεων της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε. Ολομ. 228/2014, 229/2014, 231/2014 κ.ά.) επιλύθηκε οριστικά το ζήτημα της συνταγματικότητας και της συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Φαρμακείων. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας υιοθέτησε πλήρως της απόψεις που διατυπώσαμε εκ μέρους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και άλλων τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων και μετέστρεψε κατά απόλυτο τρόπο την προγενέστερη νομολογία του (Σ.τ.Ε. Ολομ. 3665/2005), σύμφωνα με τη οποία είχε κριθεί ότι τα εν λόγω κριτήρια αντίκεινται στην οικονομική και στην επαγγελματική ελευθερία. Έτσι, τα πληθυσμιακά κριτήρια κρίθηκαν πλέον κατά τρόπο οριστικό και αδιαμφισβήτητο ως απολύτως συμβατά τόσο με τη εθνική μας όσο και με την ενωσιακή έννομη τάξη.
   Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Φαρμακοποιών, η οποία οφείλεται πρωτίστως στις προσπάθειες του Συλλόγου σας και στην άριστη μεταξύ μας συνεργασία, για την οποία σας ευχαριστώ.
 Εύχομαι ολόψυχα ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον για τον Σύλλογό σας και μάλιστα στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που διέρχεται το λειτούργημα του Φαρμακοποιού.   

   
Με φιλικούς χαιρετισμούς  ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  (ποιός και τι δόκτορας είναι αυτός; )
 

Δείτε σχετικό δημοσίευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
   Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με σειρά αποφάσεων της (228-232/2014) έκρινε ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν το πληθυσμιακό κριτήριο, που έχει τεθεί για την χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων και ότι το κριτήριο αυτό είναι Συνταγματικό.
   Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φαρμακοποιοί από διάφορες περιφέρειες της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις των τοπικών νομαρχιακών οργάνων, με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις ίδρυσης φαρμακείων.  (ήταν μάλλον φχφ - β΄κατηγορίας δλδ)
   Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση των φαρμακείων.Δηλαδή, δεν τηρούσαν την αναλογία μεταξύ πληθυσμού και αριθμού φαρμακείων στον ίδιο Δήμο.
   Στις αποφάσεις τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις (κάτι σαν παντοφλάδικα ας πούμε) , αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση.
   Ακόμη, αναφέρεται στις αποφάσεις ότι για τη λειτουργία των φαρμακείων υπάρχει έντονο κρατικό ενδιαφέρον, λόγω της ζωτικής σπουδαιότητας τους για το κοινωνικό σύνολο και για το λόγο αυτό το κράτος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού.
   Επίσης, στις αποφάσεις του  ΣτΕ  αναφέρεται ότι «η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών, όχι μόνο στην άσκηση, αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού».
    Εξάλλου, οι δικαστές σημειώνουν ότι το πληθυσμιακό κριτήριο επιβλήθηκε προς εξυπηρέτηση σκοπών, οι οποίοι συνιστούν επιτακτικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και επιβλήθηκε στα πλαίσια του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αποσκοπεί στην μέριμνα της υγείας των πολιτών και του άρθρου 22 προβλέπει την μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. (όταν θέλουμε βρίσκουμε άρθρα που αποσκοπούν στο δημόσιο συμφέρον, άμα είναι για τα χαράτσια πχ δεν βρίσκουμε)
   Τέλος, αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ ότι ούτε το επίμαχο κριτήριο προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στην Συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και οικονομική ελευθερία.
 Posted on Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014


   ΥΓ: Δεν ξέρω, διαβάζοντας τις ζητωκραυγές μου ήρθε αναγ...εμ, τάση προς έμετο.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιανουαρίου 2014, 19:50:32 από Ορθοπαιδικός »

16 Ιουνίου 2016, 16:35:42
Απάντηση #2179
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μετά τα φάρμακα στα πηγάδια (που μόλυναν και τον υδροφόρο ορίζοντα) βρέθηκαν πιο οικολογικές (και οικονομικές από όλες τις πλευρές) λύσεις.

Παράθεση
Συνελήφθη ο γνωστός ιδιοκτήτης φαρμακείων (πόσων; Πως γένεν ατό; )  και πρώην δήμαρχος Κερατσινίου Λουκάς Τζανής. Για τεράστια κομπίνα που είχε στήσει με ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, κόβωντας τα τελευταία 2-3 χρόνια πάνω από 1.200 “μαϊμού” συνταγές, στο όνομα 8 ασφαλισμένων-δικαιούχων.

Ο πρώην δήμαρχος Κερατσινίου καρπωνόταν μαζί με τους επίορκους γιατρούς που εξαπατούσαν το Δημόσιο, τεράστια ποσά από τις εισφορές των φαρμάκων και ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος τα αποθήκευε σε αποθήκη και τα μεταπωλούσε ξανά στο εμπόριο, κερδίζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Περισσότερα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται και 1200 συνταγές. Πως γίνεται να βρέθηκαν και οι συνταγές αφού θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί στον ΕΟΠΥΥ; Να είναι οι συνταγές του προηγούμενου μηνός που δεν είχαν υποβληθεί ακόμη προς "είσπραξη";
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουνίου 2016, 16:44:47 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

16 Ιουνίου 2016, 17:30:02
Απάντηση #2180
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται και 1200 συνταγές. Πως γίνεται να βρέθηκαν και οι συνταγές αφού θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί στον ΕΟΠΥΥ; Να είναι οι συνταγές του προηγούμενου μηνός που δεν είχαν υποβληθεί ακόμη προς "είσπραξη";

Θα' ταν μερικά φύλλα από 3μηνες και 6μηνες σαν κι αυτά που αφήνουν πολλοί στα φαρμακεία εκ των προτέρων...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουνίου 2016, 18:29:34
Απάντηση #2181
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Να κάνω μια υπόθεση κι ας θεωρηθεί υπερασπιστική προς τους γιατρούς.
Αποκλείεται οι γιατροί να μην είχαν μερίδιο στην κομπίνα; Αποκλείεται να πήγαινε ο φαρμακοποιός με μια λίστα φάρμακα και τα ΑΜΚΑ, να τους έδινε ένα κοκκαλάκι (κανένα 20ρικο ή 30αρι) ανά ΑΜΚΑ και να τους έλεγε "είναι πελάτης και θέλω να τον εξυπηρετήσω, γράψε μου μια 6μηνη"; Φυσικά και έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη συνταγογράφηση "κατά παραγγελία" και χωρίς να γνωρίζουν τον ασθενή.
Αν παρατηρήσετε, το άρθρο αναφέρει "γιατρούς συμεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ" άρα μπορεί να έπαιρναν την επίσκεψη μαζί με το "κοκκαλάκι" του φαρμακοποιού και είχαν την δυνατότητα να βγάζουν 6μηνες συνταγές με πολλά φάρμακα.




16 Ιουνίου 2016, 23:14:50
Απάντηση #2182
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Αν θυμάμαι καλά η "κατά παραγγελία συνταγογράφηση" χωρίς φυσική παρουσία του ασφαλισμένου απαγορεύεται.

Στα δικαστήρια δεν δικάζονται προθέσεις, αλλά συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες.

16 Ιουνίου 2016, 23:28:17
Απάντηση #2183
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Να ρωτήσω κάτι, κι ας φανεί ανόητο.
Που εντοπίζεται η κομπίνα οικονομικά;
Έχει μια συνταγή στην οποία ο ασφαλισμένος έχει 25% συμμετοχή και ο ΕΟΠΥΥ 75%.
Ο ασφαλισμένος δεν παίρνει το φάρμακα, ο φαρμακοποιός κρατάει το σκεύασμα, κολλάει το κουπόνι στη συνταγή και λαμβάνει το 75% από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα όμως φαίνεται στα χαρτιά να έχει λάβει συμμετοχή 25% από τον ασφαλισμένο, την οποία δεν έχει λάβει. Μπορεί να κρύψει αυτό το 25%; Δε νομίζω.
Επομένως πάει να βγάλει το κέρδος του στο σκεύασμα μείον το 25% της συμμετοχής που δεν έχει λάβει. (δε νομίζω να βγαίνει αξιόλογο ποσοστό κέρδους)

Οπότε το μόνο κέρδος που βλέπω να βγάζει απ' αυτή τη δουλειά είναι αυξημένος τζίρος (αλλά με μειωμένο ποσοστό κέρδους αφού όπως είπα δεν λαμβάνει τη συμμετοχή 25% από τους ασφαλισμένους στων οποίων τα ΑΜΚΑ γράφονται -εν αγνοία; τους- τα φάρμακα) και κανένα "ακούπονο" που θα σπρώξει τοις μετρητοίς.

Τα παραπάνω φυσικά αλλάζουν αν οι συμμετοχές των ασφαλισμένων είναι μειωμένες ή μηδενικές.

Ας δούμε και μερικά στοιχεία από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του πρώην δήμαρχου

Παράθεση
Σαν Φαρμακοποιός είχα την τιμή να εκπροσωπήσει τους συναδέλφους του και να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη τους με την υπηρεσία του:
Έξι χρόνια αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, εννέα χρόνια αιρετό μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκλέκτορας Πειραιά.
Έξι χρόνια μέλος στο πενταμελές Ανώτατο Φαρμακευτικό Πειθαρχικό Συμβούλιο εκπροσωπώντας 11.000 Φαρμακοποιούς Πανελλαδικά.
Από το 1997 είναι ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» με αποστολές δωρεάν ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού σε κάθε κάτοικο του πλανήτη.(με σπόνσορα τον ΕΟΠΥΥ και όλους μας; )

Στην δεύτερη εικόνα του άρθρου με τα θολωμένα σκευάσματα πάνω στην πράσινη σακούλα, μπορεί κανείς να καταλάβει ποια είναι τα πέντε ίδια κουτιά; Είναι εγκέφαλος αυτό που απεικονίζεται στο κουτί; (κανένα αντιανοϊκό; )

17 Ιουνίου 2016, 11:56:56
Απάντηση #2184
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Ιουνίου 2016, 12:23:24
Απάντηση #2185
Αποσυνδεδεμένος

gortsos3


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....
Στην δεύτερη εικόνα του άρθρου με τα θολωμένα σκευάσματα πάνω στην πράσινη σακούλα, μπορεί κανείς να καταλάβει ποια είναι τα πέντε ίδια κουτιά; Είναι εγκέφαλος αυτό που απεικονίζεται στο κουτί; (κανένα αντιανοϊκό; )
Είναι στομάχι! Το σκεύασμα είναι το ElControl!

17 Ιουνίου 2016, 12:37:20
Απάντηση #2186
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα παραπάνω φυσικά αλλάζουν αν οι συμμετοχές των ασφαλισμένων είναι μειωμένες ή μηδενικές.


Όπως συνάγεται και από το ρεπορτάζ του Μέγκα, τέτοιου είδους κομπίνες γίνονται με φάρμακα ή ασφαλισμένους μηδενικής συμμετοχής (αντινεοπλασματικά, παραπληγικοί κ.λπ.)

Επίσης το 0% συμμετοχής στις ταινίες σακχάρου, έχει δώσει τρελή ώθηση στην διάθεση τους από έλληνες φμφ προς όμορες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Οκτωβρίου 2016, 22:54:09
Απάντηση #2187
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Εξερχόμενος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο πρόεδρος του πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, στηλίτευσε την υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι για πρώτη φορά από συστάσεως του υπουργείου υγείας το Φάρμακο χαρακτηρίζεται εμπορικό καταναλωτικό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφασή της»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςστα-κάγκελα-οι-φαρμακοποιοί-με-το-υπ-υγ/
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Οκτωβρίου 2016, 22:55:45 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

14 Σεπτεμβρίου 2017, 09:29:50
Απάντηση #2188
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/09/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Ιουνίου 2018, 20:25:15
Απάντηση #2189
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που βάζει αντικίνητρα στη χορήγηση πρωτότυπων φαρμάκων – Μιλούν για έλλειψη διαλόγου, αιφνιδιασμό και τιμωρητική φιλοσοφία

   Έτοιμοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση δηλώνουν οι φαρμακοποιοί μετά τις νέες, αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για τον κλάδο τους το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα.
   Η πρώτη ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφορά τη θέσπιση αντικινήτρου χορήγησης πρωτότυπων φαρμάκων. Με στόχο να αυξηθεί η κατανάλωση γενοσήμων, η Αριστοτέλους καθιερώνει rebate, δηλαδή υποχρεωτική έκπτωση στα φάρμακα που πωλούνται προς τους ασθενείς εφόσον αυτά είναι πρωτότυπα.
   «Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο τιμωρεί ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν (μετά από προτροπή του φμφ) τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
   Ο ΠΦΣ καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλλειψη διαλόγου, αφνιδιασμό καθώς και ληστρική, φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς ασθενείς και φαρμακοποιούς.
   «Η κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά από 9 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο» επισημαίνει το προεδρείο του Συλλόγου. Στο κάτω κάτω, ο ασθενής πληρώνει όχι το κράτος...
   Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «η Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφαση της να επιβάλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων. Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς».
   Η ηγεσία του Συλλόγου, καταλήγοντας, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτών των διατάξεων.