Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:16:02

Αποστολέας Θέμα: Τι ισχύει νομοθετικά για τα εξέταστρα των 3 ευρώ στα Νοσοκομεία  (Αναγνώστηκε 7746 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Σεπτεμβρίου 2010, 15:05:14
Αναγνώστηκε 7746 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τα εξέταστρα εισάγονται για πρώτη φορά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (Υπουργός Υγείας Μαριέτα Γιαννάκου). Με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄ αναφέρεται:



Δώδεκα χρόνια αργότερα η κυβέρνηση Σημίτη με απόφαση του Υφυπουργού Ε.Νασιώκα αναπροσαρμόζει την πρώτη παράγραφο της παραπάνω Υπ. Απόφασης και μετατρέπει τις 1000 δρχ σε 3 ευρώ. Η Απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' 53/23.1.2003 και αναφέρει:



Συνεπώς και με την τροποποιημένη απόφαση του 2003 παραμένει σε ισχύ η παράγραφος 2 της αρχικής Υπ. Απόφασης, με την οποία εξαιρούνται της καταβολής εξέταστρων οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι στα επείγοντα περιστατικά.
Ορισμένοι Διοικητές Νοσοκομείων (και πρόσφατα ο νέος Υπουργός Υγείας) κάνουν πως παραβλέπουν ότι η εξαίρεση των ανασφάλιστων παραμένει σε ισχύ, αποπειρώμενοι να την εφαρμόσουν συλλήβδην σε κάθε ασθενή που περνά την είσοδο του Νοσοκομείου.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

20 Σεπτεμβρίου 2010, 09:17:57
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έθνος, 17/09/2010.

Εισιτήριο τριών ευρώ θα πληρώνουν τελικά και οι αλλοδαποί ασθενείς που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για τακτική εξέταση, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο «Τζάνειο» νοσοκομείο.

Στην επίσκεψή του, ο κ. Λοβέρδος περιηγήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία, όπου διαπίστωσε ότι το εισιτήριο πληρώνεται κανονικά μόνον από τους Ελληνες ασθενείς, αλλά όχι και από τους αλλοδαπούς.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τη διοίκηση και τους διευθυντές, ο υπουργός απέδωσε το πρόβλημα σε παρερμηνεία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει ενημερωτική εγκύκλιο στα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία θα αποσαφηνίζει τις διατάξεις του νόμου.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2010, 13:18:24
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Nikos_med


Με την εξαίρεση των αιτούντων πολιτικό άσυλο που δεν πληρώνουν τίποτα, όμως, έτσι δεν είναι; ΔΕν θυμάμαι την σχετική διάταξη που στηρίζεται σε διεθνείς συνθήκες, αλλά όχι μόνον οι σε καθεστώς ασύλου αλλοδαποί αλλά και οι αιτούντες δικαιούνται δωρεάν περιθάλψεως, ήτοι συνήθως, Αφγανοί, Σομαλοί, Κούρδοι ενδεικτικώς με κάρτα που έχει την αίτηση με ημερομηνία ή την απόφαση...

20 Σεπτεμβρίου 2010, 13:37:31
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

timex


Κατα τη γνωμη μου οι αλλοδαποι που δεν εργαζονται νομιμα και κατα συνεπεια δεν πληρωνουν φορους ,θα πρεπει να πληρώνουν περισσότερο απο 3 ευρω και να μη δικαιουνται βιβλιαριο αποριας.

20 Σεπτεμβρίου 2010, 17:45:08
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Οι εργαζόμενοι που δεν εργάζονται νόμιμα, δεν το κάνουν γιατί το επιλέγουν, αλλά γιατί η μαύρη εργασία βολεύει τους εργοδότες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Λόγω δουλειάς για παράδειγμα θα οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι καμία οικιακή βοηθός δεν ασφαλίζεται. Αμείβεται για 24ωρη εργασία από 400-600 ευρώ για 6-7 μέρες δουλειάς.

20 Σεπτεμβρίου 2010, 20:22:13
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δωρεάν υγεία για ΟΛΟΥΣ βρε παιδιά. Το κόστος αυτού μπορεί να το αναλάβουν όλα τα κράτη του κόσμου – μειώνοντας τα κέρδη τους τα τραπεζικά κτλ συστήματα…

20 Σεπτεμβρίου 2010, 20:55:11
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι εργαζόμενοι που δεν εργάζονται νόμιμα, δεν το κάνουν γιατί το επιλέγουν, αλλά γιατί η μαύρη εργασία βολεύει τους εργοδότες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Λόγω δουλειάς για παράδειγμα θα οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι καμία οικιακή βοηθός δεν ασφαλίζεται. Αμείβεται για 24ωρη εργασία από 400-600 ευρώ για 6-7 μέρες δουλειάς.

Οκ δεν το επιλεγουν. Αμοιβονται ομως πολυ καλα. Περιπου 90 ευρω το 24ωρο. Εμεις για 24 ωρες εφημεριας παιρνουμε λιγοτερα...
Εφοσον λοιπον αμοιβεται πολυ καλα, μπορει νομιζω να πληρωσει στο νοσοκομειο το συμβολικο ποσο των 5 ή 10 ευρω για να βγαζουν και τα νοσοκομεια-ΚΥ καποια απο τα εξοδα που κανουν.

Μακάρι να μπορουσε να υπαρξει δωρεαν υγεια για ολους. Δυστυχως δεν υπαρχει και δεν νομιζω να υπάρξει ποτε!
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Σεπτεμβρίου 2010, 21:24:25 από timex »

21 Σεπτεμβρίου 2010, 00:38:23
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


90 ευρώ το 24ωρο την εβδομάδα 630 ευρώ και το μήνα 2700 ευρώ και τον χρόνο 32.400 ευρώ. που έλεγε και ο Βέγγος. Ρε συ αυτοί είναι πλούσιοι. Οπότε ορθώς λέει ο υπουργός ότι πρέπει να πληρώνουν. Ετσι θα κλείσουν και οι τρύπες στο ΕΣΥ.

Στα σοβαρά συνάδελφε μάλλον δεν έχει πλήρη εικόνα από το  χώρο των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής. Επειδή είναι ένα θέμα που κρύβει πολύ πόνο εκμετάλλευση και υποκρισία από όλους μας καλό θα ήταν να μην εκφράζουμε άποψη με τόση ευκολία. Σε πληροφορώ λοιπόν αγαπητέ συνάδελφε ότι για την πλειοψηφία αυτού του κόσμου το ποσό που αναφέρεις είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να δοθεί, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Δεν επεκτείνομαι γιατί θα χρειαστεί να μιλάμε για ώρες.

Ενα μικρό hint: Αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα υπάρχουν δύο. Η αρχική και η "κανονική" (η γνωστή ροζ κάρτα).

Ονομάζουμε αρχική αίτηση το ευφυέστατο τέχνασμα του ελληνικού κράτους, προκειμένου να είναι σύννομο με τις διεθνείς ανθρωπιστικές συμβάσεις και ταυτόχρονα να αποφεύγει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές. Σύμφωνα λοιπόν με τις συμβάσεις αυτές το κράτος υποχρεούται να παρέχει προσωρινή άδεια παραμονής και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους αιτούντες ασύλου μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους. Προκειμένου να αποφευχθεί, λοιπόν, αυτός ο «σκόπελος» καθιερώθηκε ένα ενδιάμεσο νομικό καθεστώς στο οποίο εμπεριέχονται όλοι όσοι δηλώσουν πρόθεση να αποκτήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και καταθέσουν σχετική αίτηση στην αστυνομία. Το έντυπο που παραλαμβάνουν αποτελεί στην πραγματικότητα έναν αριθμό πρωτοκόλλου το οποίο δεν αποτελεί άδεια παραμονής και δεν τους εξασφαλίζει ιατροφαρμακευτική κάλυψη.


Η περίφημη «ροζ κάρτα» αποτελεί το επίσημο έγγραφο αιτούντος πολιτικού ασύλου στη χώρα μας. Αποτελεί άδεια παραμονής και ο κάτοχος της δικαιούται δωρεάν, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δίνεται στον αιτούντα μετά από πολλαπλές συνεντεύξεις με το Τμήμα Αλλοδαπών της Ασφάλειας και έχει ετήσια διάρκεια. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που διαρκεί μέχρι και 3 έτη και κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί το αίτημα να απορριφθεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς ουσιαστικά να εξετασθεί Υπεύθυνοι είναι 2 αξιωματικοί υπηρεσίας οι οποίοι χωρίς κατάρτιση και χωρίς την ύπαρξη αντικειμενικών κριτηρίων καλούνται να εξετάσουν 70 – 80 περιπτώσεις την ημέρα (μέση διάρκεια συνέντευξης 5 – 10 λεπτά). Τελικά ο αριθμός των αιτήσεων που εγκρίνονται είναι αναλογικά πολύ μικρός και με τάσεις σταδιακής περαιτέρω μείωσης. Επιπλέον, η καθυστέρηση στην έκδοσή της μερικές φορές υπερβαίνει το έτος με αποτέλεσμα ο αλλοδαπός να λαμβάνει την κάρτα ήδη ληγμένη!

για περισσότερα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

21 Σεπτεμβρίου 2010, 11:41:32
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Nikos_med


Επειδή έτυχε να δουλέψω καιρό ως ανειδίκευτος ιατρός σε ΜΚΟ ασχολούμενη με ασθενείς από διάφορες χώρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σας πληροφορώ ότι ούτε οι μετανάστες οι αιτούντες άσυλο και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και ΚΥ γνωρίζουν σε γενικές γραμμές το νομικό καθεστώς που είναι σαφές και δεν αίρεται με οποιοδήποτε τέχνασμα του ελληνικού κράτους. Έτσι, υπήρξαν περιπτώσεις TB που μεγάλα νοσοκομεία δεν αναλάμβαναν μολονότι είναι θέμα δημόσιας υγείας, εάν και υπήρχαν ιατροί που εθελοντικά προσφέρονταν προτού απαιτηθεί να επέμβουν οργανώσεις με νομικούς. Ένα ακόμα θέμα που είναι σημαντικό αφορά και στην περίθαλψη στον HIV για την οποία νόμος ορίζει ότι ο μετανάστης ανασφάλιστος (μη αιτών άσυλο) δεν δικαιούται δωρεάν αγωγής εάν στην χώρα του υπάρχουν τα αντιρετροϊκά (και πάλι συγγνώμη που δεν θυμάμαι διάταξη). Φανταστείτε ότι ο οροθετικός αυτός με τίνγκα ιικό φορτίο τι μπορεί να προκαλέσει στην δημόσια υγεία. Και δεν πρέπει να υποτιμούμε τον HIV παρά τα επίσημα ποσοστά, διότι τον συναντάς και σε ηλικιωμένο άτομο στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας κάποιες φορές...άτομο που ζητάει ενέσεις από την γειτόνισσα...

1 Οκτωβρίου 2010, 23:28:54
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από σχετική πρόσφατη συζήτηση σε άλλο μέρος του φόρουμ:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Οκτωβρίου 2010, 15:08:51
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Από σημερινό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος:

Το κλείσιμο της κρατικής στρόφιγγας σηματοδοτούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Παραθέτουμε τις σχετικές αναφορές:

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σύστημα πληρωμής 3 ευρώ από τους εξωτερικούς ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και θα παρατείνει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια) ώστε να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας και να αυξηθούν τα έσοδα, εκτός των άλλων και με την αύξηση της συν-πληρωμής των εξωτερικών ασθενών και των διαγνωστικών υπηρεσιών.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2010, 15:10:26 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: εξέταστρο τρία ευρώ τρία ευρώ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
55853 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2012, 19:52:27
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
200 Απαντήσεις
164490 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2019, 13:25:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2014, 17:02:35
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5642 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2016, 22:50:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12056 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2018, 07:09:26
από Argirios Argiriou