Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:53:24

Αποστολέας Θέμα: 10μηνο σε Κεντρο Υγείας  (Αναγνώστηκε 22233 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Σεπτεμβρίου 2010, 23:45:54
Αναγνώστηκε 22233 φορές
Αποσυνδεδεμένος

timex


Στο τέλος της ειδικότητας κάνουμε 10 μήνες σε Κέντρο Υγείας.
Σε κάποια παρέχεται καλή εκπαίδευση, σε άλλα συνταγογραφείς απλά ότι σου λέει ο ειδικευμένος γενικός που εξετάζει τους ασθενείς στο απέναντι ιατρείο...
Ο νομός που κάνω ειδικότητα έχει 6 κέντρα υγειας και τα έχω κατατάξει σε 3 κατηγορίες. Τα κοντινα στην πόλη, τα λίγο απομακρυσμένα και εκεινα που ειναι στα κατσαβραχα....
Απο τα 6 λοιπόν, γενικοι γιατροι για να κάνουν το 10μηνο πηγαίνουν μόνο στα 3!!! Όπως ακούγεται, απο τα υπόλοιπα 3 , στο ένα δεν θέλουν ειδικευόμενους γενικής ιατρικής γιατί δεν έχουν ανάγκη και στα άλλα 2 (που είναι στα κατσαβραχα) δεν παρέχεται εκπαίδευση...

Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι:

Οι εκπαίδευσή μας στο 10μηνο γίνεται σε ΚΥ που πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προυποθέσεις;Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Το 10μηνο γίνεται μόνο σε ένα ΚΥ ή μπορεί να σπάσει σε 3-3-4 μήνες και να γίνει σε 3 διαφορετικά ΚΥ;
Μπορεί ο συντονιστής να με στείλει σε ΚΥ εκτός νομού επειδή εκεί έχουν ανάγκη ή επειδή γνωστοί του θέλουν να δηλώσουν σε ΚΥ του νομου και δεν έχει θέση και για εμενα;
Μπορώ να διαλέξω σε ποιο ΚΥ θέλω να κάνω το 10μηνο;(γιατί εγω θέλω να πάω στα κατσάβραχα , όπου έκανα αγροτικό, και ξέρω πως εκεί θα εξεταζω και εγώ ασθενεις και άρα θα κάνω την απαραίτητη εκπαίδευση!)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2010, 00:03:14 από timex »

22 Σεπτεμβρίου 2010, 09:01:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Δεν είμαι σίγουρη αλλά δε νομίζω πως η 10μηνη εκπαίδευση μπορεί να γίνει σε διαφορετικά ΚΥ. Μπορείς σίγουρα να το "σπάσεις" και να μην κάνεις 10 μήνες συνεχόμενους αλλά νομίζω πως αυτό πρέπει να είναι στο ίδιο ΚΥ.

Με δική σου επιθυμία και φυσικά τη σύμφωνη γνώμη του συντονιστή, για λόγους καλύτερης εκπαίδευσης, μπορείς να κάνεις το 10μηνο και σε ΚΥ που δεν υπάγεται στο Νοσοκομείο που πραγματοποιείς την ειδικότητα. Το γνωρίζω γιατί συνάδελφος απο την επαρχία έκανε το 10μηνο στο ΚΥ Βύρωνα. Τωρα το αν μπορεις να επιλεξεις εσυ το ΚΥ δεν ξέρω να σου πω, σε εμας το επιλέγαμε εμείς (με ό,τι μυαλα κουβαλουσε ο καθενας μας και για τους δικους του λόγους) γιατί όμως α αναπληρωτης συντονιστης μας δεν ασχοληθηκε καθολου με το ζητημα. Αν έχεις ενα συντονιστή που έχει άποψη κι επιμένει να πας καπου συγκεκριμμένα, ίσως θα έπρεπε να τον ακουσεις ή να βρειτε μια ακρη μαζι στην τελική.

Δεν γνωρίζω αν ο συντονιστής λόγω αναγκών μπορεί να σε στείλει σε ΚΥ εκτός νομού, μου φαίνεται όμως απαράδεκτο να καλυπτουμε ως ειδικευόμενοι ανάγκες ακόμη και άλλων νομών!!! Ο στόχος όλων όσων ασχολούνται με τους ειδικευόμενους (και φυσικά των ειδικευομένων) πρέπει να είναι η εκπαίδευση, απο εκεί και πέρα σίγουρα όλοι καλύπτουμε ανάγκες, πολλές φορές σε βάρος της εκπαίδευσης, αλλά μην καταλήξουμε να καλύπτουμε ανάγκες και η εκπάιδευση να πάει περίπατο.
Τωρα το τι είναι η σωστή εκπαίδευση χωράει πολύ κουβέντα. Γιατι ακόμη και καλύπτοντας ανάγκες μπορεις να εκπαιδευτείς αρτιότερα από το να "εκπαιδευεσαι" υποτιθεται συνταγογραφωντας φάρμακα...

Απο κουβέντες με γενικούς ιατρούς ειδικευόμενους έχω καταλάβει το εξής: οι περισσότεροι (όπως άλλωστε κι εγω στην αρχή της ειδικευσης) δεν γνωρίζουν ποιά θα είναι κατά κύριο λόγο η δουλειά τους στην ΠΦΥ όταν γίνουν ειδικοί και τι ζητάει ο κόσμος και η ΠΦΥ από αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διεκδικεί ο καθένας ό,τι εκπαίδευση νομίζει πως είναι καλή για αυτόν και πολλές φορές να εστιάζουν την προσοχή τους πχ στο να μαθουν να βαζουν bullau ενώ δεν ξέρουν να χειριστούν το διαβητικό ή τον υπερτασικό ασθενή. Π.χ. ρωτωντας με σε ποιο ΚΥ να παει συνάδελφος ειδικευόμενος, μου είπε πως έχει κάνει αγροτικό και πως του φαίνεται άχρηστο το 10μηνο. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να κάνεις τη θητεία σου ως αγροτικός και να κάνεις το 10μηνο ως γενικός ιατρός.

Για μένα λοιπόν, πρώτο σου κριτήριο για να επιλέξεις ΚΥ θα πρέπει να είναι να υπάρχει εκεί γενικός ιατρός σε καθημερινή βάση, ο οποίος να έχει το μεράκι να σου διδάξει κάποια πράγματα. Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει γενικός ιατρός αλλά ιατρός άλλης ειδικότητας, ο οποίος όμως να μπορεί και να θέλει να σε εκπαιδευσει, αυτό είναι το ζητούμενο. Απλά οι νέοι γενικοί ιατροί (κρίνοντας απο οσους γνωριζω) νομίζω έχουν την όρεξη να ασχοληθούν με τους ειδικευόμενους και γνωρίζουν τι πρέπει να σου δείξουν.

Συμφωνώ ότι η τριβή με τους ασθενείς ειναι μεγάλη εμπειρία, και αν μπορεί να συνδυαστεί με το προηγούμενο θα είναι ό,τι καλύτερο για την εκπαίδευσή σου. Νομίζω όμως ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει με το παραπάνω κριτήριο.

Προσωπικά για το 10μηνο επέλεξα ένα εκ των δυο ΚΥ του νομού που ειχαν γενικό ιατρό. Αλλοι λογοι που με οδηγησαν σε αυτην την επιλογή ήταν το ότι θα ήθελα να πάω σε εκείνο το ΚΥ μετεπειτα ως επιμελητρια και κατα δευτερο λόγο η απόσταση. Αν δεν ειχα οικογένεια πιθανότατα θα διεκδικούσα να πάω σε 10μηνο στο ΚΥ Βύρωνα ή στην Κρήτη, όπου πιστεύω πως θα αποκόμιζα περισσότερα. Κι όμως, θεωρώ ότι η εκπαίδευσή μου ήταν πολύ καλή, χάρη στη συνάδελφο γενική ιατρό η οποία παρόλο το φόρτο εργασίας πάντα είχε το χρόνο και τη θέληση να βοηθήσει, να εξηγήσει την περίπτωση ενός ασθενούς που εξεταζαμε μαζί ή να δεί έναν ασθενή που εξέτασα εγω και να συζητησουμε κάποιες απορίες/ελλείψεις μου.

Ελπίζω να βοήθησα παραθέτοντας κάποιες σκέψεις/εμπειρίες μου. Μίλα και με γενικούς γιατρούς που βρισκονται στα ΚΥ του νομου σου, νομίζω δεν έχεις να χάσεις κάτι, τουναντίον μάλιστα.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2010, 09:04:25 από mchorti »

22 Σεπτεμβρίου 2010, 10:50:31
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Διαβάστε την 4η απόφαση της 127ης Ολομέλειας του ΚΕΣΥ του 1997, όπου εξειδικεύονται θέματα σχετικά με το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η εκπαίδευση σε κάθε Τμήμα (και στο Κ.Υ.) και τα κριτήρια για να είναι αποδεκτό ένα Κ.Υ. για εκπαίδευση.

Επισυνάπτω την απόφαση την οποία θεωρώ αδιανόητο να μη δίδετε από τους συντονιστές στην αρχή της εκπαίδευσης σε κάθε ειδικευόμενο, καθώς και το να μην την έχουν μελετήσει, γνωρίσει και κάνουν χρήση της οι ειδικευόμενοι.

Σχετικά με το θέμα: Το σε ποιο Κ.Υ. προβλέπεται και μπορούμε να πάμε είναι σαφές. Το τι πρέπει να κάνουμε εκεί, είναι σαφέστατο.

Το σε πόσα Κ.Υ. θα πάμε, είναι θέμα του Συντονιστή που έχει δικαίωμα να καθορίσει το ποιος θα πάει σε ποιο (όλο το διάστημα ή τμηματικά). Τα κριτήρια πρέπει να είναι κυρίως εκπαιδευτικά, αλλά και τα κοινωνικά δεν είναι κακό να επεισέρχονται. Προσωπικά το συζητώ με τους ειδικευόμενους και τους διευκολύνω να πάνε σε Κ.Υ. που τους εξυπηρετεί, με την προϋπόθεση ότι εκεί συντρέχουν οι προϋποθέσεις και υπάρχει μεράκι για εκπαίδευση.

Το να χρησιμοποιούνται οι ειδικευόμενοι με κριτήριο το μπάλωμα αναγκών και ελλείψεων είναι σαφώς κολάσιμο. Να το καταγγείλετε, να το απομονώσετε, να το πολεμήσετε. Πρώτιστο μέλημα στην διάρκεια της ειδίκευσης είναι η εκπαίδευση. Δε διαφωνώ να βοηθήσουμε μία μονάδα, αρκεί να υπάρχει παράλληλα η εκπαίδευση.
Το να πάς σε Κ.Υ. άλλου νοσοκομείου ή/και νομού, είναι θέμα που πρέπει να το αποφασίσει ο Συντονιστής και μόνο αν εκπαιδευτικοί λόγοι το επιβάλουν. Για διαφορετικούς λόγους, έχει δικαίωμα το νοσοκομείο που σε μισθοδοτεί να αρνηθεί (και καλά θα κάνει κατ’ εμέ, με εξαίρεση πολύ ειδικές ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις).

Όσο για την εκπαίδευση στο ορεινό Κ.Υ. που «τουλάχιστον θα χειρίζεσαι ασθενείς» είναι κατ’ εμέ λάθος προσέγγιση. Εκπαίδευση θα πεί εκτέλεση ιατρικών πράξεων –διατύπωση σκέψεων κάτω από επίβλεψη εκπαιδευτή. Αν αυτό δεν συντρέχει, τότε μιλάμε για «αυτοεκπαίδευση», κάτι που –δυστυχώς- συνιθίζεται στην ειδίκευση σε πολλές ειδικότητες και πολλά σημεία, αλλά δεν μπορούμε να το επικροτούμε και επιδιώκουμε, αντί να το καυτηριάζουμε και να προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Αν ήταν έτσι, τότε, γιατί αρνούμαστε να δίδεται ειδικότητα σε γιατρούς που ασκούν ιατρική επί 20ετία και άρα «αυτοεκπαιδεύτηκαν» επί μακρόν? Προσοχή. Αυτά είναι δούρειοι ίπποι.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2010, 11:01:53 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

22 Σεπτεμβρίου 2010, 13:55:48
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

timex


Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Ελπίζω όταν έρθει εκείνη η ώρα να βρεθεί μια λύση που θα είναι αποδεκτή και απο τους δυο μας(τον συντονιστή και εμένα)
Γιατί πραγματικά δεν θέλω να πάω δεκα μήνες σε ΚΥ και απλά να γράφω φάρμακα. Καλύτερα να μείνω στα ΤΕΠ του νοσοκομείου τότε.Περισσότερα θα μάθω!
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2010, 13:58:23 από timex »

8 Νοεμβρίου 2015, 11:14:24
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

ΦΕΝΙΑ


Καλημερα, μηπως ξερεται τι ισχυει τωρα για το δεκαμηνο του κ.υ. ποτε μπορουμε να το κανουμε?

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
12 Απαντήσεις
8638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Φεβρουαρίου 2010, 22:57:19
από Αγωνιστική Παρέμβαση
12 Απαντήσεις
20234 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαρτίου 2014, 23:36:37
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
28638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2015, 23:24:07
από kakalos
0 Απαντήσεις
11604 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2015, 21:22:26
από Harislepenos
7 Απαντήσεις
4068 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2015, 12:13:13
από Ορθοπαιδικός