Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 10:11:51

Αποστολέας Θέμα: "Μοντέλο Ντυνάν" για τα δημόσια νοσοκομεία  (Αναγνώστηκε 8415 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Σεπτεμβρίου 2010, 15:52:48
Αναγνώστηκε 8415 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
"Μοντέλο Ντυνάν" για τα δημόσια νοσοκομεία


Ένα νέο πεδίο δραστηριότητας διαβλέπουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία να ανοίγεται μπροστά τους. Δεν είναι άλλο από την διοικητική διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και μάλιστα στο μοντέλο που επιχειρεί να υλοποιήσει το «Ερρίκος Ντυνάν».

Οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος για το κράτος να αποφασίσει την εκχώρηση του management δημόσιων νοσοκομείων, αφού το ίδιο ως -διοικητικός και οικονομικός- διαχειριστής έχει αποτύχει να ελέγξει κόστη, δαπάνες αλλά και ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να βαρύνονται με χρέη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, διευρύνοντας την «τρύπα» του εθνικού υπολογισμού.

Γι’ αυτό και οι μεγάλοι όμιλοι όπως το Υγεία, το ΙΑΣΩ, το Ιατρικό κλπ δηλώνουν το «παρών» εάν και όποτε η κυβέρνηση αποφασίσει να προκηρύξει διαγωνισμούς για το management των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως ακριβώς έκανε και το Ερρίκος Ντυνάν.

«Μας ενδιαφέρει απόλυτα να αναλάβουμε την διοίκηση άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων εάν το δημόσιο αποφασίσει να ανοίξει τις διαδικασίες» ήταν η απάντηση του κ. Πασχάλη Μπουχώρη, γενικού διευθυντή του ομίλου ΙΑΣΩ, σε σχετική ερώτηση του Capital.gr.

Όπως δε, σχολίασαν από τον ίδιο όμιλο «δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί για να διοικήσουν νοσοκομεία, πλην των ιδιωτικών φορέων».

Για το ΙΑΣΩ μάλιστα, η συμμετοχή του στον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη του management του «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί και ένα είδος απόκτησης εμπειρίας σε τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως σχολίασε σχετικά η διοίκηση του ομίλου.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την… εξυγίανση της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο των οικονομικών των νοσοκομείων έχει καταθέσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο ο όμιλος του Υγεία και η MIG: ο έλεγχος των οικονομικών των νοσοκομείων από ελεγκτικές εταιρείες, η πλήρης μηχανογράφηση των εφαρμογών και η ηλεκτρονική διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη έχει δηλώσει ήδη και ο όμιλος Euromedica, ενώ ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Ιατρικού Κέντρου έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεσή του ομίλου, εφόσον το κράτος το επιλέξει, να βοηθήσει την δημόσια υγεία.

Και μάλιστα αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία του έτερου βασικού μετόχου του, του διεθνούς ομίλου Asklepios, ο οποίος έχει εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Εάν το δημόσιο αποφασίσει να κινηθεί σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θα μας ενδιέφερε να συμμετάσχουμε», ήταν το σχόλιο της διοίκησης του Ιατρικού, το οποίο επίσης πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το «Ερ. Ντυνάν».

Ο διαγωνισμός του "Ερρίκος Ντυνάν"

Το «Ερρίκος Ντυνάν» και η απόφασή του να αναθέσει την διοικητική διαχείρισή του σε ιδιώτες μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία αποτελεί ένα crash-test για τον κλάδο. Εφόσον καταλήξει θετικά ο διαγωνισμός, στην αγορά εκτιμούν πως θα ανοίξει ο δρόμος για την εκχώρηση του management κάποιων ιδρυμάτων.

Ο διαγωνισμός έχει μπει ήδη στην δεύτερή του φάση, όπου οι δύο διεκδικητές, ΙΑΣΩ και Ιατρικό έχουν χρονικό περιθώριο ενός τριμήνου για να υποβάλλουν προτάσεις για το business plan του Ερρίκος Ντυνάν.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση του ΙΑΣΩ ανέφερε πως δεν έχει λάβει ακόμη στα χέρια της την σύμβαση του Ερ. Ντυνάν με το Ιατρικό για το «ΓΑΙΑ», ενώ όπως επισημάνθηκε σχετικά «μας ζητήθηκε το ΓΑΙΑ να το αντιμετωπίσουμε σαν κλινική του Ερ. Ντυνάν και όχι σαν ανεξάρτητη μονάδα».

Το αναλυτικό business plan πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η «επόμενη μέρα» του νοσοκομείου που ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα εκπονηθεί από την εταιρεία της οποίας η πρόταση θα επιλεχθεί ως η πιο συμφέρουσα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

25 Σεπτεμβρίου 2010, 15:57:44
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Και τα σχόλια επι του δημοσιευματος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

3 Νοεμβρίου 2010, 12:21:47
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο "Ερρίκος Ντυνάν"

Οι οφειλές τρίτων προς το Ερρίκος Ντυνάν «χτύπησαν» και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, οι οποίοι περίμεναν να πληρωθούν κανονικά στο τέλος του μήνα, αλλά οι λογαριασμοί μισθοδοσίας τους έμειναν άδειοι.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, αλλά εν μέρει σκιαγραφούνται από την διοίκηση δεν κατέστη δυνατόν να πληρώσει την μισθοδοσία αυτό τον μήνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr για το πρόβλημα που έχει ανακύψει, ο πρόεδρος του ομώνυμου κοινωφελούς ιδρύματος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , κ. Ανδρέας Μαρτίνης ανέφερε πως «στο Ερ. Ντυνάν χρωστάνε πολλοί. Για αυτό το περιστατικό, σε αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν ευθύνεται το δημόσιο». Ωστόσο, αν και ερωτήθηκε, δεν προέβη σε περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που επέφεραν την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 3 μέρες.

«Το πρόβλημα εκτιμώ πως θα αποκατασταθεί έως το τέλος της εβδομάδας ανεξαρτήτως κόστους. Γιατί αλλιώς θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις», ήταν η σιβυλλική δήλωση του κ. Μαρτίνη.

Υπενθυμίζεται ότι τo νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στελεχώνεται από 1.400 άτομα προσωπικό.

Το management

Ερωτηθείς για τον διεθνή διαγωνισμό σχετικά με την ανάθεση του management του νοσοκομείου σε ιδιώτες, ο κ. Μαρτίνης σημείωσε πως βρισκόμαστε προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας και «σύντομα θα υπάρξει απόφαση».

Στην διαδικασία, ως γνωστόν, έχουν προκριθεί και μετέχουν ο όμιλος ΙΑΣΩ-ΙΑΣΩ General και ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου, ενώ όπως είχε γνωστοποιήσει ο κ. Μαρτίνης, ενδιαφέρον για ευρύτερη συνεργασία εκδήλωσαν και δυο ξένοι οίκοι διαχείρισης νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ένας ευρωπαϊκός και ένας εξ Αμερικής.

Εξαιτίας αυτού του ενδιαφέροντος και της εξέτασης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, η διαδικασία ανάδειξης του ομίλου που θα αναλάβει το management καθυστέρησε.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου εκτείνονται σε 55.000 τ.μ., αναπτύσσονται κλινικές και εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων. Διαθέτει 303 κλίνες κλινικών, 25 χειρουργεία, 38 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 κλίνες μονάδων τεχνητού νεφρού και 78 κλίνες νοσηλείας μίας ημέρας

Πηγή:http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1078744
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

2 Ιουνίου 2011, 20:04:16
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
«Αν δεν βοηθηθεί από το δημόσιο το Ερρίκος Ντυνάν κλείνει» προειδοποιεί ο Ανδ.Λοβέρδος«Πλήρες αδιέξοδο»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για «πλήρες αδιέξοδο» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στο θέμα της σύμπραξης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Μιλώντας στη Βουλή προειδοποίησε: «Αν δεν βοηθηθεί από το δημόσιο κλείνει και έχει περίπου 1.000 εργαζόμενους. Δεν έχουμε χρήματα για να δώσουμε και να προσλαμβάνουμε προσωπικό που θα έχει ανάγκη».

«Δεν μπορεί να γίνει η σύμπραξη ανάμεσα στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και μια κερδοσκοπική εταιρία, μπορεί όμως να γίνει ανάμεσα στο Ερρίκος Ντυνάν και σε άλλα παρεμφερή νομικά πρόσωπα του δημοσίου και ιδιωτικά, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόσθεσε ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει δεκτή την γνωμοδότηση του ΝΣΚ και δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο όσο και αν ο ίδιος έχει διαμορφώσει νομική άποψη.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος μίλησε για δύο πορίσματα που έχει στα χέρια του, τα οποία και κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή σχετικά με την εκτίμηση οικονομικής βιωσιμότητας του Ερρίκος Ντυνάν όπου υπάρχουν ορισμένες διαπιστώσεις.

«Αν δεν βοηθηθεί από το δημόσιο το Ερρίκος Ντυνάν κλείνει και έχει περίπου 1.000 εργαζόμενους. Δεν έχουμε χρήματα για να δώσουμε και να προσλαμβάνουμε προσωπικό που θα έχει ανάγκη. Άρα υπάρχει πρόβλημα για την παροχή των υπηρεσιών υγείας σε πολίτες αλλά και για τους 1.000 εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί» ανέφερε.

«Είναι λύση να επιτρέψουμε τη πώληση του νοσοκομείου; Να αγοράζει το ΕΣΥ το νοσοκομείο αυτό; Με τι λεφτά; Κατά το ΝΣΚ το Ερρίκος Ντυνάν ιδρύεται, διαλύεται, αλλά δεν πωλείται» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε στοιχείο του προβλήματος το ότι το Ερρίκος Ντυνάν δεν μπορεί να συμφωνήσει και έκανε λόγο για πλήρες αδιέξοδο.

Ανέφερε, επίσης, ότι έδωσε εντολή να εξοφληθεί η οφειλή ύψους 1.400 εκ ευρώ του Ερυθρού Σταυρού προς το Ντυνάν, ενώ χαρακτήρισε σκάνδαλο το να αναλάβει το δημόσιο τα χρέη ενός νοσοκομείου.

«Να αναλάβουμε εμείς τη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να επιτρέψουμε εμείς τη σύμπραξη του Ερρίκος Ντυνάν με ιδιωτική κλινική είναι αδύνατον» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε μετά από συζήτηση με τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων, να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση για τη πώληση του.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

1 Αυγούστου 2011, 12:46:53
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

γιαννης παιδιατρος


      Πριν την οργανωση και συστεμοποιηση της παροχης των υπηρεσιων υγειας ειναι απαραιτητη η τυποποιηση ή η δημιουργια κατα το ελληνικωτερον ενος καταλογου" of essentials of diagnosis and treatment" κατι το οποιο αποτελει και το κατεξοχην πολιτικο ζητημα και διακυβευμα ωστε να μην μπορει ο εκαστοτε διαχειριστης του συστηματος να δρα ανευ οριων στο ονομα μιας αποτελεσματικης οικονομικης διαχειρισης ουτε ο γιατρος στο ονομα προσωπικου ή διαχειριστικου ωφεληματος.Τα "ιδιωτικου τυπου" συστηματα διαχειρησης υπηρεσιων υγειας στην Ελλαδα εχουν πρακτικα καταστει προβληματικα και δεν νομιζω οτι αυτουσια μπορουν να προσφερουν αποτελεσματικο μοντελο διαχειρισης του δημοσιου συστηματος παροχης υπηρεσιων υγειας.

1 Αυγούστου 2011, 20:12:03
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
The Clinic Is Closed

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
33 Απαντήσεις
30506 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2012, 11:38:23
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
25673 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2008, 20:41:40
από Τ.Μαλλές
0 Απαντήσεις
4817 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:27:18
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
25984 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
6 Απαντήσεις
75866 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2012, 05:38:13
από Denominator