ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Στον παιδίατρο μέχρι τα 16
EzeΤΡΟΛ:
Δημοσιεύτηκε στο σάιτ του ΥΥΚΑ και το σχετικό δελτίο τύπου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, λαμβάνοντας υπόψη την 12η απόφαση της 226ης Ολομ. του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) αποφάσισε πως οι έφηβοι έως 16 ετών έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν τον Παιδίατρο ως θεράποντα ιατρό και τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία για την νοσηλεία τους.
Συγκεκριμένα, στην χώρα μας οι ειδικές υπηρεσίες για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της εφηβικής ηλικίας είναι περιορισμένες. Η εφηβική περίοδος παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες, γι’ αυτό συχνά οι λειτουργοί υγείας αισθάνονται άβολα και ανεπαρκείς για να τους αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να τους παραπέμπουν ή να ασχολούνται επιφανειακά μαζί τους. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση παροχής υπηρεσιών Υγείας σε αυτή την ηλικία.
Ο Παιδίατρος, λοιπόν, είναι εκείνος που με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να ασχοληθεί με τον έφηβο έως τουλάχιστον 16 ετών, καθώς γνωρίζει και τα θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και πρόληψης ατόμων τέτοιας ηλικίας. Επιπλέον, το περιβάλλον στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι πλέον κατάλληλο για τους έφηβους. Με τα μέτρα αυτά υπάρχει η πεποίθηση ότι οι Υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται στην εφηβική ηλικία θα αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό.
© ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
tsoukase:
Σίγουρα υπάρχει ένα overlap. Καταρχήν όσοι έχουν την υπο-ειδικότητα της εφηβικής ιατρικής είναι οι πιο κατάλληλοι, αλλά στην Ελλάδα οι παιδίατροι δεν τη διδάσκονται. Πρακτικά δεν υπάρχει καμία γραμμή ηλικίας που με βεβαιότητα να διακρίνει το παιδί από τον ενήλικα. Τρανταχτά παραδείγματα παθήσεων αυτής της ηλικίας από το νευρικό σύστημα είναι:
1) στη σκλήρυνση κατά πλάκας και των "εφηβικών" μορφών της πιο εξοικειωμένος είναι ένας νευρολόγος
2) στις παιδικές επιληψίες που συνεχίζονται στην έφηβο ζωή ίσως ο παιδονευρολόγος να είναι πιο κατάλληλος
Ενας παιδίατρος που έχει στο μυαλό του τόσες φάσεις ανάπτυξης, να πρέπει να περιλάβει στο σκεπτικό και παθήσεις ενηλίκων είναι too much και επαναλαμβάνω ο κίνδυνος είναι να καταλλήξουμε να θεραπεύουμε τη ΧΑΠ με διάλυμα φυσιολογικού ορού για τη μύτη...
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος λαμβάνοντας υπόψη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) αποφάσισε πως οι έφηβοι έως 16 ετών έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν τον Παιδίατρο ως θεράποντα ιατρό και τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία για την νοσηλεία τους.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η νοσοκομειακή περίθαλψη εφήβων είναι καλύτερο να γίνεται σε μη επιβαρυμένο περιβάλλον. Με τη λογική αυτή, μία παιδιατρική κλινική είναι προτιμότερη σε σχέση με μία παθολογική.
Η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη εφήβων είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς πολλά παιδιά από μόνα τους, όταν αισθάνονται τις μεταβολές της εφηβείας, ζητούν να απαγκιστρωθούν από τον παιδίατρο. Επίσης όταν οι έφηβοι αποκτήσουν την ανάπτυξη που λιγο ή πολύ θα έχουν στην υπόλοιπη ζωή τους, αντιμετωπίζονται από την ιατρική ως ενήλικες ως επί το πλείστον. Το όριο των 14 ετών είναι συμβατικό και για το νομοθέτη. Θα πρότεινα να υπάρχει μία ελαστικότητα μεταξύ των ηλικιών 12 και 16 ανάλογα με την επιθυμία του εφήβου και την κρίση του ιατρού.
Τέλος, όσον αφορά τους ΓΙ πιστεύω ότι στο μέλλον θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και στη διεκδίκηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αφορά παιδιά. Η παιδιατρική, όπως και η παθολογία, είναι ξεχωριστές ειδικότητες και σε ένα σύστημα που λειτουργεί ομαλά, θα πρέπει να δέχονται παραπομπές από ΓΙ και μόνο (πλην των ελαχίστων επειγόντων που δεν προλαβαίνουν να απευθυνθούν στο ΓΙ τους).
Με την αιρετική αυτή άποψη (για την ειδικότητά μου, τουλάχιστον) μεταφέρω και μία αγωνία για το μέλλον: Πότε επιτέλους οι παθολόγοι θα κάνουμε παθολογία και θα πάψουμε να ασχολούμαστε με αναπαραγωγή συνταγών, χορήγηση βεβαιώσεων, έκδοση διπλωμάτων κ.λ.π. Η άποψη αυτή μπορεί σαφώς να επεκταθεί και στην παιδιατρική. Δυστυχώς οι υποδομές (επιστημονικές, υλικές, νομικές κ.λ.π.) αλλά και η βούληση της πολιτείας και της συνισταμένης των ιατρικών θεσμικών οργάνων είναι προς το παρόν ενάντιες προς μία τέτοια κίνηση που σε πολλές χώρες της ΕΕ αποτελεί ήδη τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος υγείας.
γιαννης παιδιατρος:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΔΙΟΤΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΛΠ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΑΡΡΩΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ(Π.ΑΓ.ΣΟΦΙΑ,Π.ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν.ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΛΠ).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση