ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Diagnosis-related group (DRG)

(1/2) > >>

Argirios Argiriou:
Diagnosis-related group (DRG) is a system to classify hospital cases into one of approximately 500 groups, also referred to as DRGs, expected to have similar hospital resource use, developed for Medicare as part of the prospective payment system. DRGs are assigned by a "grouper" program based on ICD diagnoses, procedures, age, sex, discharge status, and the presence of complications or comorbidities. DRGs have been used in the US since 1983 to determine how much Medicare pays the hospital, since patients within each category are similar clinically and are expected to use the same level of hospital resources. DRGs may be further grouped into Major Diagnostic Categories (MDCs).
...........
.........................
......................................


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Το σύστημα των DRG:s βασίζεται στο ότι ο Ιατρός είναι ηθικά ακέραιος και γράφει την σωστή διάγνωση καθώς και τις σωστές παράπλευρες διαγνώσεις και ότι δεν εφευρίσκει σοβαρότερες διαγνώσεις, ή διαγνώσεις που δεν υπάρχουν για να κερδίσει το νοσοκομείο του περισσότερα χρήματα. Σε αυτό ίσως να έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε όμως να γίνει κάτι και για αυτό αν βάζαμε ελεγκτικούς μηχανισμούς που να είχαν συμφέρον να μην γίνεται κατάχρηση των διαγνώσεων. Αν π.χ. τα νοσήλεια τα πληρώνανε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες πληρώνονται με την σειρά τους, εν μέρει τουλάχιστον, από το κράτος τότε θα συνέφερε αυτές τις εταιρείες να βάζουν δικούς τους Ιατρούς για να ελέγχουν κατά πόσο οι διαγνώσεις των Ιατρών του Νοσοκομείου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι.

D-Michalis:
Και τα Ταμεία μπορούν, αν θέλουν. Εκεί που εφαρμόζονται δεν υπάρχουν άγιοι, αλλά -ίσως μεν πιό συνειδητοποιημένοι επαγγελματίες- κυρίως όμως ελεγκτικοί μηχανισμοί αυτών που πληρώνουν (είτε Ταμεία, είτε Ασφαλιστικές).

Argirios Argiriou:
19/12/2014

γερμανικό σύστημα κοστολόγησης στα ελληνικά νοσοκομεία.

Μετά την υπογραφή συμφωνίας που υπέγραψε χθες ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, η χώρα μας θα ακολουθήσει το γερμανικό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό είναι αξιόπιστο και δοκιμασμένο και θα βοηθήσει να μπει σε σειρά το σύστημα αποζημίωσης των ελληνικών νοσοκομείων.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν σε Κολονία, Βόννη και Ζίγμπουργκ, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, των Γερμανικών Ινστιτούτων Ιατρικών Κωδικοποιήσεων DIMDI (Deutsches Institut fuer Medizinische Information und Dokumentationt), του Ινστιτούτου DRG ΙΝΕΚ, του Γερμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών (GIZ- Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.), καλύπτοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Η χώρα μας πήρε την άδεια χρήσης του κοστολογικού συστήματος από το Γερμανικό Ινστιτούτο DRG-ΙΝΕΚ (Ιnstitut fuer das Entgeltsystem im Krankenhaus), το κόστος της οποίας  καλύπτεται στο σύνολο του από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Να σημειώσουμε ότι το κοστολογικό αυτό σύστημα διατίθεται από το Γερμανικό Ινστιτούτο και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες.

Ο Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας,  με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) μας δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, να έχουμε μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο η τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων στην βάση της καθολικής και παγκόσμιας καλής πρακτικής των DRG προς όφελος των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.
Μαζί με τον Υπουργό Υγείας, στη Γερμανία βρέθηκε επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης του συστήματος στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεισφοράς του Υπουργείου Υγείας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.  Από την γερμανική  πλευρά συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ινστιτούτων, Δρ. Heimig Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Ινστιτούτου, Δρ. Κάιζερ, Διευθυντής του Ινστιτούτου ιατρικών κωδικοποιήσεων του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, Δρ. Menniken, επικεφαλής ευρωπαϊκών συνεργασιών του GIZ  και o εκπρόσωπος του Γερμανικού Κοινοβουλίου για την Υγεία, κ. Zoeller.

Ανθή Αγγελοπούλου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    

GirousisN:
Μια διαφορετική προσέγγιση των ανωτέρω είναι η εξής

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

που πρακτικά θα έχει σαν αντίκτυπο αυτό που έχει προλεχθεί σε άλλο σημείο του forum από τον @ορθοπαιδικό

  Διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει οφειλή προς τα δημόσια Νοσοκομεία. ή τα έχει ξοφλήσει laugh laugh laugh ή δεν τα θεωρεί ...ληξιπρόθεσμες ή υφιστάμενες (ούτε καν τρέχουσες) οφειλές.
   Όταν τα νοσοκομεία (με την υπάρχουσα πολιτική θα γίνει κάποια στιγμή) θα απαγκιστρωθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό στηριζόμενα μόνο στα νοσήλια (δλδ στον ΕΟΠΥΥυυυ) που εισπράττουν θα επιβιώσουν πάνω απο 1-2 μήνες;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση