Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:10:33

Αποστολέας Θέμα: Ευρωπαϊκή οδηγία για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.  (Αναγνώστηκε 20437 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Οκτωβρίου 2010, 11:36:26
Αναγνώστηκε 20437 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων στην Ευρώπη
Του Dr. Alessandro Nanni Costa, Διευθυντή του Ιταλικού Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων.

 

Η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων στην Ευρώπη διέπονται πλέον από κοινές ρυθμίσεις χάρη στην οδηγία 2010/45/EΕ για τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση. Στο εξής, οι πολίτες της ΕΕ, είτε είναι δότες είτε λήπτες οργάνων, μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι τηρούνται τα πρότυπα αυτά. Η οδηγία υπογραμμίζει την ανάγκη συμμόρφωσης με τις αρχές δεοντολογίας, ειδικά την έννοια ότι τα όργανα, από νεκρούς ή ζωντανούς δωρητές, δεν πρέπει ποτέ να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας.

Η οδηγία ορίζει τρεις στόχους για τα σχέδια δράσης, δηλαδή, αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων, αποτελεσματικότερα και περισσότερο προσβάσιμα συστήματα μεταμόσχευσης και βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας. Μέσω των προβλεπόμενων μέτρων, τα οποία πρόκειται να ισχύσουν για πολλά χρόνια, η Επιτροπή αντιμετωπίζει ένα από τα περισσότερο ευαίσθητα και ζωτικά θέματα του τομέα της υγείας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:

εναρμόνιση των διαδικασιών δωρεάς οργάνων στην ΕΕ
ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και του πλαισίου διαχείρισης στα κράτη μέλη
περισσότερες εγγυήσεις για τους πολίτες.
 
Η Επιτροπή, αναλαμβάνοντας να βελτιώσει το σύστημα, παρέχει μεγάλη υπηρεσία στους πολίτες. Επίσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου αξίζουν τις θερμές ευχαριστίες των πολιτών, των ασθενών και των εθνικών δικτύων μεταμόσχευσης.
 
Ελπίζουμε ότι μέσα σε λίγα χρόνια, οι προσπάθειες αυτές θα δημιουργήσουν ένα ποιοτικό, και ταυτόχρονα, ηθικό, διαφανές και ασφαλές, περιβάλλον μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2010, 11:57:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Φεβρουαρίου 2016, 23:27:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/02/2016

Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ετέθη η Ελλάδα από την Αυστρία. Λόγω των υπέρογκων συσσωρευμένων οφειλών της χώρας μας προς το Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (ΑΚΗ) για μεταμοσχεύσεις και άλλες ιατρικές πράξεις που έχουν γίνει σε έλληνες ασθενείς στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, η Ανώτατη Οικονομική Αρχή της Βιέννης έδωσε εντολή να παύσουν οι εν λόγω πράξεις ώσπου να αποπληρωθεί το χρέος, το οποίο υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Ανεστάλη για ένα δεκαήμερο το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα που αφορά τους έλληνες ασθενείς προκαλώντας σοβαρότερο πρόβλημα σε όλους όσοι χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα, καθώς δεν διενεργούνται στη χώρα μας ανάλογες επεμβάσεις.

Η αναστολή του προγράμματος, παρά την καταβολή 1,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ στο ΑΚΗ λίγες ημέρες πριν, παραλίγο να κοστίσει τη ζωή ενός ανθρώπου ηλικίας μόλις 21 ετών, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει εκείνες τις ημέρες στη Βιέννη για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα. Μετά τη φρικτή και απάνθρωπη ενέργεια σε βάρος των ελλήνων ασθενών από την Ανώτατη Οικονομική Αρχή της αυστριακής πρωτεύουσας, το ταξίδι αναβλήθηκε. Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου η κατάσταση της υγείας του 21χρονου παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) βρίσκονταν όλο το διήμερο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συναδέλφους τους στη Βιέννη προκειμένου να βρεθεί λύση. Δόθηκε τελικά την περασμένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, όταν οι Αυστριακοί δέχθηκαν να αναλάβουν τον νεαρό ασθενή υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα προκαταβάλει το ποσό των 120.000 ευρώ (αντί 40.000 ευρώ ως σήμερα). Ο,τι δηλαδή ισχύει για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή την περίοδο τέσσερις έλληνες ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα βρίσκονται στη λίστα του αυστριακού κέντρου και άλλοι τόσοι υποβάλλονται σε προμεταμοσχευτικό έλεγχο προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα.

Δίνουμε μοσχεύματα, σκάλωσαν στα λεφτά
Το γενικότερο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα αυτών των πνευμόνων θίγει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμπίνης και σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2016. Οπως αναφέρει, ο ΕΟΜ από τον Μάρτιο του 2015 έχει προβεί σε σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ EOM, Eurotransplant (όπου ανήκει η Βιέννη), Σισμανογλείου Νοσοκομείου και ΑΚΗ Βιέννης. Ο βασικός όρος του συμφώνου συνεργασίας είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα σε έλληνες ασθενείς και ανταποδοτικά η προσφορά στη Eurotransplant μοσχευμάτων πνευμόνων από έλληνες δότες, εφόσον δεν πραγματοποιείται μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στη χώρα μας, στη Eurotransplant θα προσφέρονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλες χώρες μόνο τα «πλεονάζοντα» μοσχεύματα που δεν αξιοποιούνται εδώ, χωρίς να λυθεί η σύμβαση και η συνεργασία.

«Παρά την υπογραφή της σύμβασης τον Μάρτιο του 2015, ανέκαθεν ο ΕΟΜ προσέφερε τα αναξιοποίητα ή πλεονάζοντα μοσχεύματα πνευμόνων στη Eurotransplant ως μια μορφή άτυπης συνεργασίας, δεδομένου ότι ανέκαθεν οι Αυστριακοί μεταμόσχευαν έλληνες ασθενείς. Από το 2004 ως σήμερα πάνω από 50 πνευμονικά μοσχεύματα από έλληνες δότες δόθηκαν στη Eurotransplant, ενώ περί τους 30 έλληνες ασθενείς έχουν μεταμοσχευτεί στη Βιέννη» σημειώνεται στην επιστολή.

Ως εκ τούτου γίνεται σαφές, και επιβεβαιώθηκε μάλιστα πρόσφατα σε επικοινωνία του προέδρου του ΕΟΜ με τον επικεφαλής του προγράμματος της Βιέννης καθηγητή κ. Βάλτερ Κλεπέτκο, ότι το πρόβλημα της αναστολής της μεταμόσχευσης πνευμόνων σε έλληνες ασθενείς δεν σχετίζεται με την προσφορά οργάνων από έλληνες δότες. Το πρόβλημα είναι αμιγώς οικονομικό και αφορά γενικότερα την αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των νοσηλίων ελλήνων ασθενών στην Αυστρία και όχι μόνο των νοσηλίων για μεταμόσχευση πνεύμονα.

«Διευκρινίζεται ότι η εντολή αναστολής της εξυπηρέτησης ελλήνων ασθενών στην Αυστρία προήλθε από τον αντίστοιχο πάροχο υπηρεσιών υγείας στη Βιέννη και όχι από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Βιέννης» επισημαίνεται.

Στην Ιταλία απλήρωτες μεταμοσχεύσεις
Από πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΜ με τον ομόλογό του της Ιταλίας προέκυψε ότι εκκρεμεί ακόμη η αποπληρωμή δέκα μεταμοσχεύσεων ήπατος σε παιδιά (δότης γονέας – δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα) που έχουν πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο κέντρο της Ρώμης από το 2012 ως σήμερα. Αντίστοιχα, αυτό το διάστημα διερευνάται αν έχουν αποπληρωθεί οι 42 επείγουσες μεταμοσχεύσεις ήπατος ελλήνων ασθενών που διακομίστηκαν στην Ιταλία από το 2005 ως σήμερα λόγω σχετικού σύμφωνου συνεργασίας του ΕΟΜ με τον CNT.

«Ο ΕΟΜ καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια διατηρεί τα ως άνω σύμφωνα συνεργασίας (Eurotransplant, Ιταλία) για την εξυπηρέτηση ελλήνων ασθενών (επειγόντων και παιδιατρικών). Στο εξής μόνο η συνεπής και έγκαιρη αποπληρωμή των νοσηλίων από πλευράς ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να δώσει παράταση και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών μας στις χώρες αυτές» αναφέρεται στην επιστολή. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η «αυτάρκεια» κάθε χώρας σε όργανα προς μεταμόσχευση είναι εθνική υπόθεση και είναι υποχρέωση κάθε κράτους να την εξασφαλίζει.

Σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΕΟΜ τονίζει: «Το θέμα που προκύπτει σήμερα με τις μεταμοσχεύσεις προέρχεται από τις λάθος επιλογές που έχουν κάνει οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν δόθηκε αρκετή δύναμη στην εκπαίδευση του πληθυσμού, αγνόησαν την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας και δεν έδωσαν πόρους στον ΕΟΜ για να μπορέσει να θεμελιώσει τη δωρεά οργάνων στην ελληνική κοινωνία».

Νοσοκομείο Παπανικολάου
Ξεκινούν μεταμοσχεύσεις πνεύμονα τον Απρίλιο

Εντός του Απριλίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς – πνευμόνων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ιδρύματος ανακαινίστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά ως τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τόσο δύσκολες και περίπλοκες επεμβάσεις καθώς δεν είχε συγκεντρώσει την υποδομή που απαιτείται.

Ωστόσο, ώσπου να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι το χειρουργικό, η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου υπό τον διευθυντή της κλινικής κ. Γεώργιο Δρόσο κάνει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση στην Αυστρία. Επίσης έχει αναλάβει τη μεταμοσχευτική παρακολούθηση των ασθενών που επιστρέφουν από το Κέντρο της Βιέννης.

Φυντανίδου Ελενα

Πηγή. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Φεβρουαρίου 2016, 23:37:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Σεπτεμβρίου 2017, 16:12:18
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουνίου 2018, 18:00:28
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/06/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Φεβρουαρίου 2023, 07:36:51
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 30/01/2023
Πεννυ Μπουλουτζα


Μεταμοσχεύσεις: Ισπανικό μοντέλο για να αυξηθούν οι δότες

Ειδικός συντονιστής σε κάθε νοσοκομείο

Τον θεσμό του τοπικού συντονιστή μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία, ο οποίος οδήγησε στο ισπανικό «θαύμα» των μεταμοσχεύσεων και υιοθετήθηκε από πολλές χώρες που συναγωνίζονται επάξια πλέον την Ισπανία στα ποσοστά δωρεάς οργάνων, επιχειρεί να εφαρμόσει η χώρα μας. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις που παρουσιάζει η «Κ», και το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για πρώτη φορά θεσμοθετείται ο τοπικός συντονιστής μεταμοσχεύσεων, δηλαδή ο επαγγελματίας υγείας που θα τοποθετηθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων και θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο την προώθηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Οπως διευκρινίζει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το σχέδιο νόμου, Ιωάννης Μπολέτης, ο τοπικός συντονιστής μεταμοσχεύσεων θα προσλαμβάνεται από τον ΕΟΜ και δεν θα μπορεί το νοσοκομείο να τον απασχολεί σε άλλη εργασία. Θα εντοπίζει δυνητικούς δότες με εγκεφαλικό θάνατο και μαζί με γιατρό της μονάδας θα προσεγγίζει την οικογένεια για την προοπτική της δωρεάς οργάνων. Στη συνέχεια, και εφόσον η οικογένεια δεχθεί, θα αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία της οργάνωσης των χειρουργείων και του γενικότερου συντονισμού για τη λήψη των οργάνων. Αυτό από μόνο του θα αφαιρεί από το προσωπικό των ΜΕΘ ένα μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος, το οποίο υπό τις δύσκολες συνθήκες του ΕΣΥ αποτελεί αντικίνητρο για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων. Ο τοπικός συντονιστής μεταμοσχεύσεων θα λογοδοτεί στον ΕΟΜ. Θα αναφέρει κάθε δυνητικό δότη, εάν ερωτήθηκαν οι συγγενείς του για το ενδεχόμενο δωρεάς οργάνων και σε περίπτωση που η απάντησή τους ήταν αρνητική, πώς την αιτιολόγησαν.

Ηδη, ως ένα είδος πιλοτικής εφαρμογής, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση έχουν τοποθετηθεί από τον περασμένο Απρίλιο πέντε συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων (επιπλέον δύο τοποθετήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 2023 στο Παπανικολάου και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου), με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το πρώτο εξάμηνο τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές για άτομα με εγκεφαλικό θάνατο, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να γίνουν δότες, και αντίστοιχα διπλασιάστηκαν οι δότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες για τον ορισμό γιατρών των ΜΕΘ ως άτυπων συντονιστών μεταμοσχεύσεων, ωστόσο αυτή η δράση δεν απέκτησε ποτέ τη δυναμική που χρειαζόταν ο τομέας των μεταμοσχεύσεων, αφού ήταν προσωπικό που είχε ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο πρόγραμμα.

Τα δεδομένα

Ο στόχος είναι σαφής: να αυξηθεί η δωρεά οργάνων και συνεπώς και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Πέρυσι στην Ελλάδα οι δότες οργάνων ήταν 6,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία φθάνουν τους 40 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως και σε Πορτογαλία και Κροατία είναι περίπου 30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Επίσης πέρυσι διενεργήθηκαν στη χώρα μας 246 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, εκ των οποίων 83 ήταν από ζώντα δότη (μεταμοσχεύσεις νεφρού). Αν και οι ελληνικοί αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους της πλειονότητας των χωρών της Ευρώπης, η δυναμική αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ευνοϊκή. Το 2021 είχαν καταγραφεί μόλις 4,7 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 6,6 το 2022), ενώ οι 69 αποβιώσαντες δότες, τα όργανα των οποίων δωρίστηκαν πέρυσι, ήταν οι περισσότεροι της τελευταίας δεκαετίας. Τις πρώτες 24 ημέρες του 2023 είχαν καταγραφεί ήδη επτά αποβιώσαντες δότες, χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκαν 21 μεταμοσχεύσεις. Επιπρόσθετα, η ανάδειξη, το τελευταίο δίμηνο, από τοπικά και εθνικά ΜΜΕ περιστατικών δωρεάς οργάνων, όπως της 21 ετών Εμμας στη Θεσσαλονίκη, του εξάχρονου Θωμά στα Γρεβενά, του 19 ετών Γρηγόρη στο Αγρίνιο, του 22 χρόνων Δημήτρη στην Πάτρα, λειτουργεί ως παράδειγμα τόσο για τους πολίτες όσο και για τους γιατρούς.

Αυτή τη δυναμική θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί η πολιτεία. «Η διαχρονική υστέρηση της χώρας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων είναι σε όλους γνωστή. Προσπάθειες έχουν γίνει πολλές για να αλλάξει το τοπίο και να αυξηθεί η δωρεά οργάνων, αλλά πάντα ήταν αποσπασματικές και δεν είχαν διάρκεια, σχεδιασμό και επαρκή υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια όμως, και ακόμα περισσότερο πιο πρόσφατα, το περιβάλλον φαίνεται να αλλάζει», σημειώνει ο κ. Μπολέτης. Οπως αναφέρει ο καθηγητής, «το νέο σχέδιο νόμου έρχεται ως αποτέλεσμα της κινητικότητας που υπάρχει γύρω από τις μεταμοσχεύσεις και η οποία ξεκίνησε το 2018 με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τη δημιουργία του Ωνασείου Μεταμοσχευτικού Κέντρου και συνεχίστηκε με δράσεις που χρηματοδότησε το Ιδρυμα Ωνάση, όπως η εκπόνηση εθνικού σχεδίου για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων υπό τον συντονισμό των καθηγητών Ηλία Μόσιαλου και Βασίλη Παπαλόη, το πρόγραμμα “Οργανούληδες” και η ενίσχυση επτά νοσοκομείων με συντονιστές μεταμοσχεύσεων».

Το σχέδιο

Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, «το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει αλλαγές στον ΕΟΜ που μετονομάζεται σε Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, από Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, και ο οποίος αποκτά αυτοτέλεια, ευελιξία, ένα σύγχρονο οργανόγραμμα και τα οικονομικά μέσα για να κάνει τη δουλειά του. Του δίνει αρμοδιότητες για τη ρύθμιση και τον έλεγχο του όλου συστήματος των μεταμοσχεύσεων, χωρίς να απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Υγείας για κάθε απόφαση, αποκτά ευελιξία να κάνει μόνος του προσλήψεις, ενώ προστίθενται τμήματα που θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία του, όπως το τμήμα στατιστικής ανάλυσης και ψηφιακής υποστήριξης, με την προοπτική της πλήρους ψηφιοποίησης του συστήματος».

Το σχέδιο νόμου επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος. Οπως σημειώνει ο κ. Μπολέτης, «για κάθε μία συνεδρία αιμοκάθαρσης που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να παρακρατείται ένα ευρώ υπέρ του ΕΟΜ, και για κάθε ασθενή που υποβάλλεται σε περιτοναϊκή αιμοκάθαρση 144 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα θα αποδίδονται στον ΕΟΜ από την υποχρεωτική έκπτωση clawback που καταβάλλουν οι μονάδες αιμοκάθαρσης στον ΕΟΠΥΥ. Το κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι τα χρήματα πηγαίνουν υπέρ των μεταμοσχεύσεων, που είναι μια καλύτερη και πιο φθηνή θεραπεία για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, συγκριτικά με την αιμοκάθαρση». Με δεδομένο ότι περίπου 12.000 ασθενείς στη χώρα μας υποβάλλονται σε αυτές τις θεραπείες, τα έσοδα του ΕΟΜ υπολογίζεται ότι θα είναι 1,7 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο ο Οργανισμός θα χρηματοδοτεί τα λειτουργικά του έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού του και των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων, το πρόγραμμα ανάπτυξής του, δράσεις για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων και την ψηφιοποίηση του συστήματος.

Κάθε χρόνο ο ΕΟΜ θα καταθέτει τον προϋπολογισμό του στο υπουργείο για να τον εγκρίνει και εφόσον έχει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση θα μπορεί να αιτηθεί να λάβει πρόσθετη επιχορήγηση. Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΕΟΜ λαμβάνει ετήσια κρατική επιχορήγηση που δεν ξεπερνάει το ήμισυ του ποσού που θα λαμβάνει με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης. Το δε ποσό που λαμβάνει δεν είναι κάθε χρόνο το ίδιο.

«Ο τρόπος λειτουργίας του ΕΟΜ, η χρηματοδότησή του και ο τοπικός συντονιστής μεταμοσχεύσεων είναι το ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου νόμου. Το άλλο μέρος αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια του όλου συστήματος και της λειτουργίας των μεταμοσχευτικών μονάδων αλλά και τμημάτων που εμπλέκονται με τη μεταμόσχευση, όπως παραδείγματος χάριν τα ανοσολογικά – ιστοσυμβατότητας», επισημαίνει ο κ. Μπολέτης. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, εκτός του διευθυντή της κάθε μονάδας, να έχει συνυπευθυνότητα για τη νόμιμη και ποιοτική λειτουργία του μεταμοσχευτικού προγράμματος ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και διοικητής του αντίστοιχου νοσοκομείου. Με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνονται και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να βοηθούν τις μεταμοσχεύσεις. Τα μεταμοσχευτικά κέντρα και τα νοσοκομεία θα υποχρεούνται μέσω ψηφιακού συστήματος να δίνουν αναφορά στον ΕΟΜ για την εξέλιξη του προγράμματος με βάση συγκεκριμένους δείκτες (αποτελέσματα του προγράμματος, ποσοστά θνητότητας, εξέλιξη της κατάστασης της υγείας των ασθενών κ.ά), ο οποίος και θα πρέπει να ελέγχει τα κέντρα για τη λειτουργία τους και αντίστοιχα να ενημερώνει σχετικά το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Μπολέτης καταλήγει λέγοντας ότι «αντίστοιχα ο υπουργός Υγείας θα πρέπει ανά διετία να δίνει αναφορά για τις μεταμοσχεύσεις στην ολομέλεια της Βουλής για τα αποτελέσματα του προγράμματος, ενδεχόμενα προβλήματα που εντοπίστηκαν αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης διετίας για τη διόρθωσή τους».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Φεβρουαρίου 2023, 07:42:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Φεβρουαρίου 2024, 21:34:40
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ertnews 18/02/2024

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος στη χώρα μας, καθώς το 2023 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που καταγράφηκε αύξηση στους δότες. Στις 2 Ιανουαρίου του 2024, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη.

«Το 2023 φτάσαμε σχεδόν τους 90 δότες και για μένα το πιο σημαντικό ήταν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας έχουμε για 3 συνεχόμενες χρονιές αυξήσεις των δοτών» ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Η κρατική ενίσχυση για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος έχει ανέβει από τα 15.000 στα 85.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας.

Οι ασθενείς με ηπατικά νοσήματα είναι οι δεύτερη πιο πολυπληθής ομάδα που χρειάζεται μεταμόσχευση κάποιου συμπαγούς οργάνου.

«Η δική σας ανάγκη για θεραπεία είναι αυτή που δίνει το κίνητρο σε εμάς για να κάνουμε αυτή τη προσπάθεια και να παρέχουμε τη θεραπεία της μεταμόσχευση ήπατος» ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου «Λαϊκό», Γεώργιος Σωτηρόπουλος.

«Οι συντονιστές για τις μεταμοσχεύσεις είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα από τους πρώτους 9 που βάλαμε με τη βοήθεια του ιδρύματος Ωνάση φάνηκε πολύ μεγάλη η διαφορά αμέσως από τη δουλειά αυτών των ανθρώπων» ανέφερε στην κοπή πίτας του σωματείου ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “Υπάρχω”, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κατά προτεραιότητα έχουν προχωρήσει επίσης 28 διορισμοί και μέχρι το τέλος της χρονιάς το Ωνάσειο κέντρο θα μπορεί πια να κάνει και μεταμοσχεύσεις ήπατος» επισήμανε στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε, πολιτεία πρωτίστως έτσι ώστε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότεροι Έλληνες να γίνουν δωρητές» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακούγεται η φωνή σας, η φωνή όλων των ανθρώπων και να λύνονται τα προβλήματα εγκαίρως» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε εκδήλωση για την κοπή της Πίτας του Συλλόγου τους, ασθενείς που έχουν δεχτεί μόσχευμα, μίλησαν για τη σημασία της δωρεάς οργάνων.

«Ο Γιωργάκης λόγω ατρησίας χοληφόρων αγγείων χρειάστηκε να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση ήπατος. Ο θεράπον ιατρός μας μας πληροφόρησε ότι η πιο άμεση και ορθή λύση είναι να μεταφερθούμε σε κέντρο του εξωτερικού και να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση με δότη έναν από τους 2 γονείς. Έτσι και έγινε. Όταν με πληροφόρησαν ότι θα είμαι εγώ που θα έδινα ένα κομμάτι από το συκώτι μου για να ξανά γεννήσω το παιδί μου η χαρά μου ήταν τεράστια» λέει η δότρια, μητέρα 7χρονου παιδιού, Μαριάννα Στεργίου.

Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Ειρήνη Κυρίτση

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Φεβρουαρίου 2024, 21:36:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3678 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2013, 13:30:49
από Denominator
17 Απαντήσεις
7332 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Σεπτεμβρίου 2015, 18:03:42
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
16891 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Αυγούστου 2017, 12:54:48
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
65736 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2017, 22:22:18
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
15459 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Οκτωβρίου 2022, 17:20:24
από Argirios Argiriou