Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:00:12

Αποστολέας Θέμα: Διεκδικούν ρεπό μετά τις εφημερίες οι Αγροτικοί Γιατροί στη Λέσβο  (Αναγνώστηκε 152871 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Οκτωβρίου 2010, 19:17:36
Αναγνώστηκε 152871 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
από την εφημερίδα της Λέσβου "Εμπρός" Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στα άκρα τραβούν οι Αγροτικοί Γιατροί της Λέσβου το θέμα διεκδίκησης ενός ρεπό μετά από «ενεργές εφημερίες» στα Κέντρα Υγείας. Αφορμή της ρήξης αποτέλεσε η κλήση σε απολογία ενός αγροτικού γιατρού στο Κέντρο Υγείας Καλλονής αφού εκείνος δεν εμφανίστηκε στη δουλειά του την επομένη της εφημερίας του. Σήμερα Τετάρτη οι Αγροτικοί Γιατροί έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους, ενώ θα πραγματοποιήσουν στο διάστημα αυτό παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου.

Το θέμα ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, όταν ένας αγροτικός γιατρός δεν πήγε στο πόστο του την επομένη της εφημερίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο κάνουν εδώ και ένα μήνα περίπου και άλλοι αγροτικοί γιατροί σε κέντρα υγείας, χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί θέμα. Γι’ αυτό και η κλήση σε απολογία συναδέλφου τους από το Κέντρο Υγείας Καλλονής προκάλεσε αντιδράσεις.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα αυτό από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς και από το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει απαντήσεις. Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου, Παύλο Παπαδόπουλο, για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Το ίδιο τονίζει και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής, κ. Βασίλης Κουμαρέλας. «Δεν υπάρχει σαφής νόμος που να κατοχυρώνει το ρεπό μετά τις εφημερίες στους αγροτικούς γιατρούς. Ζήτησα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να μου διευκρινίσει το θέμα αυτό και από επαφές που έγιναν με το υπουργείο και την ΥΠΕ, ενημέρωσαν προφορικά τη διοίκηση ότι δε δικαιούνται ρεπό. Ο γιατρός μού ζήτησε ρεπό μετά την εφημερία του και του εξήγησα ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα και επισήμως με έγγραφο από το υπουργείο. Εκείνος, όμως, αποφάσισε ν’ απουσιάσει την επομένη και για εμάς είναι αδικαιολογήτως απών. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον καλέσω σε απολογία», λέει ο κ. Κουμαρέλας.

Καλύπτουμε όλες τις… τρύπες!
«Οι αγροτικοί γιατροί καλούνται να καλύψουν όλες τις “τρύπες” στο σύστημα υγείας. Δουλεύουν παραπάνω από το προβλεπόμενο ωράριο και πάνω από τις αντοχές τους», δήλωσε αγροτικός γιατρός στο «Ε».
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν 25 αγροτικοί γιατροί της Λέσβου, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παίρνουν ρεπό μετά τις εφημερίες.
«Στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ήδη υποβαθμισμένη παροχή υγείας στις επαρχιακές πόλεις και χωριά και καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών που αφήνουν οι αρμόδιοι φορείς. Υποχρεούμαστε παράνομα να δουλεύουμε 68 ώρες τη βδομάδα, αφού εφημερεύουμε επτά στην καλύτερη περίπτωση ημέρες του μήνα, πέρα από το καθημερινό ωράριο», αναφέρουν μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση οι Αγροτικοί Γιατροί.
Και συνεχίζουν: «Ακόμα χειρότερα, οι αγροτικοί γιατροί των περιφερειακών ιατρείων και κυρίως των άγονων ιατρείων υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα για όλες τις καθημερινές, εξ αιτίας της λεγόμενης 24ωρης ετοιμότητας, αφού το κέντρο υγείας αδυνατεί να καλύψει τα χωριά (ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό). Φτάνουμε, δηλαδή, τις 144 ώρες τη βδομάδα, για τις οποίες λαμβάνουμε ένα εισόδημα των 350 ευρώ το μήνα μετά τις πρόσφατες περικοπές, ενώ μας απειλούν με συνέπειες αν απουσιάσουμε από το χωριό καθημερινή.»
Στην επιστολή τους, οι Αγροτικοί Γιατροί αναφέρονται επίσης στις σοβαρές ελλείψεις εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζουν τα κέντρα υγείας, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη ξεκινά και στα κέντρα υγείας η εφαρμογή του μέτρου καταβολής τριών ευρώ από τους ασθενείς για τακτικές επισκέψεις.
Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση των Αγροτικών Γιατρών εξέφρασε, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ. Με αφορμή την κινητοποίηση των Αγροτικών Γιατρών, οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης «εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καθιέρωση εισιτηρίου στους ασθενείς που προσέρχονται στα κέντρα υγείας για συνταγογράφηση, ιατρική εξέταση ή εργαστηριακό έλεγχο».
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

21 Οκτωβρίου 2010, 11:33:15
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ενημέρωση για τη σημερινή στάση εργασίας

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν σχεδόν καθολική στα Περιφερικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας του νησιού από τους αγροτικούς γιατρούς, γεγονός που αποδεικνύει την απόλυτη αλληλεγγύη όλων μας στο συνάδελφο που κλήθηκε σε απολογία, αλλά και την ενότητα και αποφασιστικότητά μας. Τα Κέντρα Υγείας Άντισσας, Πολιχνίτου και Πλωμαρίου λειτούργησαν μετά τις 11 με προσωπικό ασφαλείας (το ΚΥ Καλλονής άλλωστε δεν βασίζεται σε αγροτικούς για τη λειτουργία του), ενώ τα περιφερικά ιατρεία που υπάγονται σε όλα τα ΚΥ παρέμειναν κλειστά.

Πάνω από 30 από τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη στάση κατάφεραν να κατεβούν στη Μυτιλήνη, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που ενώ συμμετείχαν στη στάση, δεν κατάφεραν ή δεν επέλεξαν να έρθουν στην παράσταση διαμαρτυρίας. Τοποθετήθηκε πανό στην είσοδο του νοσοκομείου που έγραφε “ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ“, το οποίο στη συνέχεια παρέμεινε κρεμασμένο στα εξωτερικά κάγκελα, και μοιράστηκαν κείμενα σε άλλους εργαζομένους στο νοσοκομείο και περαστικούς.

Γύρω στις 12.30 ανεβήκαμε στο γραφείο του διοικητή, Παύλου Παπαδόπουλου. Παρόντες ήταν, εκτός από τον ίδιο, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής Βασίλης Κουμαρέλας (που κάλεσε σε απολογία τον συνάδελφο), ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας Χριστόφορος Θεοδώρου, και άλλο ένα άτομο άγνωστο σε μας.

Του θέσαμε τα ζητήματα που μας απασχολούν, το ρεπό μετά από κάθε εφημερία, την 24ωρη ετοιμότητα, την ανευθυνότητα των διοικητικών αρχών καθώς όλες οι ανάγκες που δημιουργούνται από τις ελλείψεις του ΕΣΥ φορτώνονται στους αγροτικούς γιατρούς, όπως και το σημαντικότατο ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση για καταβολή εισιτηρίου για τους ασθενείς στο ΚΥ Καλλονής, και προσεχώς σε όλα τα ΚΥ.

Ο διοικητής ουσιαστικά δεν είπε τίποτα για κανένα από τα θέματα. Το μόνο που επαναλάμβανε είναι ότι λειτουργεί με εντολές και μόνο, ενώ έφτασε στο σημείο να τολμήσει να πει ότι “είναι μαζί μας”(!!!).

Εμείς του ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε μαζί, δεν είμαστε άνθρωποι των οποίων όλες οι κινήσεις μας κατευθύνονται από εντολές, και δεν πρόκειται να περιμένουμε να έρθει απάντηση από το υπουργείο υγείας (πράγμα που δε θα γίνει ποτέ, γιατί έχει ξεκαθαριστεί ότι δε χρειάζεται να έρθει καμία εντολή, αφού η εργατική νομοθεσία είναι σαφής), αλλά θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι αντιστοιχεί στις αντοχές μας.

Για το θέμα του ρεπό δεν είχε κάτι να αντιτάξει, και μετά από πίεση είπε ότι θα περιμένει μέχρι την προσεχή Δευτέρα να έρθει επίσημο έγγραφο από το υπουργείο και σε περίπτωση που δεν έρθει θα βγάλει ο ίδιος απόφαση υπέρ μας. Φυσικά θεωρούμε απίθανο να έρθει οποιοδήποτε χαρτί που να περιέχει παράνομη εντολή από το υπουργείο, και επιφυλλασσόμαστε να πιστέψουμε ότι υπάρχει περίπτωση να απαντήσει ο ίδιος θετικά. Σε κάθε περίπτωση, δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε τακτική, και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τα ρεπό κανονικά και πριν και μετά τη Δευτέρα, όπως κάνουμε από τις αρχές του μήνα.

Αρνήθηκε να δώσει εντολή στο διευθυντή του ΚΥ Καλλονής να αποσύρει την κλήση σε απολογία στο συνάδελφο, για τη μέρα που πήρε το ρεπό του. Μάλιστα, ο διευθυντής του ΚΥ Καλλονής Βασίλης Κουμαρέλας, είπε ότι είναι προς όφελός μας η καταγγελία (!!!), διότι αν τελεσιδικήσει υπέρ του συναδέλφου το θέμα, θα κατοχυρωθεί το ρεπό για όλους τους αγροτικούς. Φτάσαμε στα όρια της ανοχής μας σε εκείνο το σημείο, αλλά συγκρατηθήκαμε… Ας κάνουν λοιπόν καταγγελία σε όλους μας, αφού όλοι παίρνουμε ρεπό, τι φοβούνται; Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να διασπαστούμε.

Για την 24ωρη ετοιμότητα, που είναι ένα ζήτημα που καίει κυριολεκτικά τους περισσότερους αγροτικούς γιατρούς της Λέσβου που παραμένουν σαν φυλακισμένοι στα σπίτια τους χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από την περιοχή ευθύνης τους για καμία στιγμή του 24ώρου για όλες τις εργάσιμες ημέρες, δεν απάντησε τίποτα, ούτε για τις τεράστειες ελλείψεις σε προσωπικό οδηγών ασθενοφόρων και νοσηλευτών.

Αξίζει να σχολιαστεί επίσης η άγνοιά του για την ύπαρξη ανασφάλιστων ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία, αφού είπε ότι κάποια ταμεία καλύπτουν αυτομάτως τα έξοδα και κάποια άλλα θα καταβάλλουν τα έξοδα εκ των υστέρων στους ασφαλισμένους. Σε ερώτηση για τους ανασφάλιστους, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού όποιος θέλει να ασφαλιστεί μπορεί να το κάνει, έστω στην πρόνοια! Αφήνουμε και αυτό το σημείο της “συζήτησης” στην κρίση του αναγνώστη…

Δηλώσαμε σαφώς ότι υπηρετούμε τις ανάγκες του πληθυσμού για υγεία, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένος ή όχι, ανεξάρτητα από το αν είναι μετανάστης, με “χαρτιά” ή χωρίς, και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε στάση, άσχετα με το αν το κράτος αποφασίσει ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν δικαιούνται πρόσβαση στην υγεία.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η σημερινή στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας δεν ήταν τίποτα άλλο, πέρα από μια πρώτη κίνηση, που σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να τελειώσει εδώ. Άλλωστε, όπως είπαμε, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Στα θετικά της σημερινής κινητοποίησης ήταν η μεγάλη συμμετοχή, που ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Στο χέρι μας είναι να οργανωθεί καλύτερα την επόμενη φορά…

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΟΥ ΚΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ, ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ.

Να σημειώσουμε επίσης τη -σημαντική για μας- παρουσία αλληλέγγυων κατοίκων της Μυτιλήνης, που ήρθαν μαζί μας στην παράσταση διαμαρτυρίας και μας βοήθησαν στην κατασκευή του πανό και του έντυπου υλικού που μοιράστηκε. Άλλωστε έχουμε δηλώσει επανειλλημένα ότι τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία δεν τα αντιμετωπίζουμε ως κλαδικές διεκδικήσεις, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά όλους και όλες, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους. Δεν χανόμαστε…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Οκτωβρίου 2010, 21:10:20
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Θέλετε να μάθετε τι απάντησε το Υπουργείο στο Θέμα των ρεπό στους αγροτικούς;

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:813
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/10/10

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π.
ΤΜΗΜΑΓ’

Ταχ Δ/νση :Αριστοτελους 17
Ταχ Κωδικας: 101 87
Πληρ: Μ.Ζιωγα
Τηλεφωνο :210-523604
Εσωτ : 117

ΑΘΗΝΑ,22.10.2010

ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ :Υ10γ/129922

ΠΡΟΣ :Κ.Υ.ΚΑΛΛΟΝΗΣ

81107 ΚΑΛΛΟΝΗ

ΘΕΜΑ: Απαντηση σε εγγραφο,
ΣΧΕΤ: Το με αριθμ.802/19.10.2010 εγγραφο

Απαντωντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και όσον αφορά στη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία,(Ν. 3754/2009   (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α’/11.03.2009), σας γνωρίζουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στον ανωτέρω νόμο στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, ενώ σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Ν.Π.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΡΑΒΑΚΟΣ


Πηγή:Αγροτικοί Γιατροί Λέσβου  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

22 Οκτωβρίου 2010, 21:45:08
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Η ίδια απάντηση έχει δοθεί και παλαιότερα σε παρόμοιο ερώτημα προς το υπουργείο υγείας.
Η απάντηση αν δεν κάνω λάθος έχει δημοσιευτεί στο forum, αν όχι θα τη δημοσιεύσω σύντομα.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Οκτωβρίου 2010, 21:55:49
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π.
ΤΜΗΜΑΓ’

Ταχ Δ/νση :Αριστοτελους 17
Ταχ Κωδικας: 101 87
Πληρ: Μ.Ζιωγα
Τηλεφωνο :210-523604
Εσωτ : 117

ενώ σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Ν.Π.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΡΑΒΑΚΟΣ


...ενώ αν οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά διθέσια ή μη απομακρυσμένα ιατρεία ή Κ.Υ. ή κάνουν την τρίμηνη άσκηση στο Νοσοκομείο, μπορούν ( ; ) να λαμβάνουν ρεπό μετά από εφημερία.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2010, 08:42:55 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Οκτωβρίου 2010, 22:41:23
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Διακομιστή,
αν διαβάσουμε ξανά την πρόταση του Προϊστάμενου κ. Μπραβάκου
Παράθεση
ενώ σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν.
θεωρεί ότι ΟΛΟΙ οι αγροτικοί γιατροί υπηρετούν σε μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία. Διαφορετικά θα μπορούσε να γράψει "όσοι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία".
Άρα ο προβληματισμός σου είναι άτοπος αφού -κατά τον κύριο Προϊστάμενο- δεν υπάρχουν στην Ελλάδα διθέσια ή/και μη απομακρυσμένα ιατρεία.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Οκτωβρίου 2010, 22:43:32 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

23 Οκτωβρίου 2010, 03:42:59
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

agrolesvos


@anastasios theodoridis
Ίσως είναι σημαντικό να βρούμε αυτή την προηγούμενη απάντηση που λες, για να τη χρησιμοποιήσουμε ανάλογα.
Αν έλεγε ακριβώς το ίδιο. Από ποιόν δώθηκε. Ποιοί έκαναν το ερώτημα. κτλ
Επειδή δεν τη βρήκαμε όσο ψάξαμε, όποιος τη βρει και βάλει έναν σύνδεσμο εδώ, θα μας βοηθήσει πολύ.

Κατά τα άλλα, η απάντηση του υπουργείου είναι ανούσια και δε βασίζεται σε κανένα νόμο.

Ενημερώνουμε και μέσω αυτού του forum ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και περιμένουμε τους συναδέλφους στην υπόλοιπη χώρα να κάνουν κάτι. Αν δεν ήμασταν μόνοι μας, θα ήταν πολύ πιο εύκολο...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

23 Οκτωβρίου 2010, 08:23:08
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Μετά τα Greek statistics τα Greek logistics τώρα γνωρίσαμε και τα Greek "Law-istics"!
Δεν ξέρω ποιος συνέταξε αυτό το έγγραφο του Υπουργείου , ξέρω βεβαίως ποιος το υπέγραψε, αλλά από επιχειρηματολογία.... σκίζει.
Δεν θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο κατοχυρώνει έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα του ρεπό μετα από εφημερία  στους γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, είναι εξ άλλου γνωστά αυτά αλλά θα παίξω με τις λέξεις , επειδή και στον  κ.Μπραβάκο φαίνεται ότι αρέσει να παίζει ...με τις λέξεις .
1."Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και όσον αφορά στη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία,(Ν. 3754/2009   (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α’/11.03.2009), σας γνωρίζουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στον ανωτέρω νόμο στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου..."
Μάλιστα .Ωραία. Μπορεί να μας πει ο κ.Μπραβάκος σε ποιο ακριβώς άρθρο του εν λόγω νόμου γίνεται συγκεριμένη  αναφορά για την υποχρέωση  των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου να πραγματοποιούν εφημερίες;
Πουθενά .Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική του καμιά υποχρέωση δεν έχουν οι αγροτικοί γιατροί να εφημερεύουν.Κι όμως εφημερεύουν και σε ΚΥ και σε Νοσοκομεία.
2."....σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν".
Μάλιστα.Μα υπάρχουν εκατοντάδες  ειδικευμένοι γιατροί σε μονοειδικότητες στα Νοσοκομεία της χώρας που καλύπτουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και όμως παίρνουν(βάσει νόμου) το ρεπό μετά από ενεργό εφημερία.Πέρα από το γεγονός, όπως  ορθά επισημάνθηκε, ότι για τους αγροτικούς που δεν υπηρετούν σε μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία , το έγγραφο δεν απαντά.

Για να μην καταφύγω σε βαρύτερες εκφράσεις (επειδή δεν μου επιτρέπεται λόγω της  ανωνυμίας μου αλλά και από το γενικότερο ήθος που αποπνέει το forum), τουλάχιστον ας κάνουν και κάποια αξιολογηση IQ τωνστελεχών τους εκεί στο υπουργείο Υγείας γιατί από σοφιστές-διερμηνείς των νόμων... χορτάσαμε !
Νισάφι πια!
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2010, 08:29:17 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

23 Οκτωβρίου 2010, 14:49:39
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
02/09/2009
Σχετικά με τη χορήγηση ρεπό στους αγροτικούς γιατρούς(ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΕΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ)


 
Οι Ενώσεις Γιατρών της Β. Ελλάδας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 31 Αυγούστου συζήτησαν το ζήτημα που προκύπτει από τη μη χορήγηση ρεπό σε αγροτικούς γιατρούς μετά την εφημερία.

Οι Ενώσεις απαιτούν την άμεση ρύθμιση του θέματος με πανελλαδικό και ενιαίο τρόπο, ώστε οι αγροτικοί γιατροί να κάνουν χρήση των ίδιων εργασιακών δικαιωμάτων με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Μάλιστα τα ΠΔ 88/99 και 76/2005 δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό των γιατρών στο συγκεκριμένο θέμα, καθιστώντας μη σύννομες τις απόπειρες Διοικήσεων να απαγορεύσεων το ρεπό μετά από σχετική εντολή του Υπουργείου Υγείας.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

23 Οκτωβρίου 2010, 14:59:22
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Εργασιακός μεσαίωνας στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.


Μετά την με αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης 3308/23.12.2009 ερώτησή μας, η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο, επανερχόμαστε σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με το ν.3754/09 (ΦΕΚ Α 43/11-03-2009 'Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το π.δ 76/2005 και άλλες διατάξεις'), καθορίζονται εργασιακά θέματα των νοσοκομειακών γιατρών. Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στο με αρ. 10226/26.8.2009 έγγραφό της, το οποίο απευθύνεται στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, ερμηνεύει αυθαίρετα τον προαναφερόμενο νόμο πληροφορώντας ότι '…οι αγροτικοί γιατροί δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3754/09, όσον αφορά την εικοσιτετράωρη ανάπαυση από ενεργό εφημερία'.

Επίσης, λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου έχουν επικουρικό ρόλο, αφού σύμφωνα με τα προγράμματα εφημεριών των περιφερειακών κέντρων επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας με αποτέλεσμα να εργάζονται 14-20 ημέρες δίχως ενδιάμεση ανάπαυση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους καθιστώντας τους επικίνδυνους και για τους ασθενείς τους.

Επειδή:

    * ο όρος αγροτικός ιατρός δεν υφίσταται, όπως δεν υπάρχουν αγροτικά αλλά περιφερικά ιατρεία, και οι 'αγροτικοί' είναι γιατροί ειδικοί ή και ειδικευόμενοι υπόχρεοι θητείας υπαίθρου.
    * στην περίπτωση που για τους 'αγροτικούς' γιατρούς δεν ισχύει ο ν.3754/09, τότε θα πρέπει να υπάγονται στο ΠΔ 88/1999 που αναθεωρήθηκε με το ΠΔ 76/2005, με τίτλο 'Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104/ΕΚ.' και άρα να εξαιρούνται από εφημερίες.
    * δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούν ενεργό εφημερία ειδικευόμενοι δίχως την παρουσία ειδικού όπως συμβαίνει σε πολλά Κέντρα Υγείας.
    * είναι πολύ πιθανό να εμφανίζονται αντίστοιχα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

 
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Με βάση ποιό νόμο, υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα προκύπτει ότι οι γιατροί υπόχρεοι θητείας υπαίθρου δεν δικαιούνται ρεπό μετά από ενεργό εφημερία;
2. Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να περιφρουρηθεί το δικαίωμα ανάπαυσης μετά από πολύωρη συνεχή εργασίας;
3. Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να επιτελούν ορθά το έργο τους χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ασθενών τους αλλά και των ιδίων;


Ο ερωτών βουλευτής


Τάσος Κουράκης
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

23 Οκτωβρίου 2010, 15:00:46
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

23 Οκτωβρίου 2010, 16:28:22
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
@anastasios theodoridis
Ίσως είναι σημαντικό να βρούμε αυτή την προηγούμενη απάντηση που λες, για να τη χρησιμοποιήσουμε ανάλογα.
Αν έλεγε ακριβώς το ίδιο. Από ποιόν δώθηκε. Ποιοί έκαναν το ερώτημα. κτλ
Προσπαθώ να βρω το έγγραφο απάντηση της τότε Προϊσταμένης της Δ/νσης Ν.Π. του Υ.Υ. & Κ.Α. (κα. Β. Παπανότη) προς το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος το οποίο αναφέρει το ίδιο ακριβώς.

Το ρεπό το δικαιούνται οι ειδικοί και ειδικευόμενοι και όχι οι αγροτικοί ιατροί βάσει του ν. 3754/2009.

Η απάντηση είχε δοθεί περίπου αν θυμάμαι καλά το καλοκαίρι του 2009 και σε συζήτηση με την κα Παπανότη μου είχε αναφέρει πως η απάντηση αυτή ήταν της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου....όπως και η τελευταία φαντάζομαι.

Το ερώτημά μου τότε ήταν το ίδιο με του μέλους Αγωνιστική Παρέμβαση. Οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου βάσει του ίδιου νόμου εξαιρούνται από το πρόγραμμα εφημεριών;
Περιττό να πω ότι απάντηση δεν πήρα ούτε από την ίδια αλλά ούτε από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στη τότε απάντηση υπήρχε και λάθος αναφορά του νόμου, στο έγγραφο αναφερόταν ο νόμος 3574 και το τεύχος του Φ.Ε.Κ. το Β', κάτι που είναι λάθος.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2010, 16:31:38 από anastasios theodoridis »
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

23 Οκτωβρίου 2010, 20:01:58
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

agrolesvos


αυτά όλα τα έχουμε αναρτήσει στο blog μας.
Δεν ξέρω γιατί κολλάνε όλοι στο 3754.
Τα επιχειρήματά μας αφορούν προεδρικά διατάγματα, που μπορούν να επικαλεστούν ακόμα και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ότι τα δικαιούμαστε νομικά είναι δεδομένο. Το αν υπαγόμαστε στον 3754, είναι υπό αμφισβήτιση, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το αναφαίρετο δικαίωμά μας να παίρνουμε τα ρεπό. Άλλωστε ο νόμος 3754 είναι ουσιαστικά παρέκκλιση των προεδρικών διαταγμάτων που επικαλούμαστε. δηλαδή συγκεκριμενοποίηση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Είτε μας αφορά, είτε ότι, τα ΠΔ έχουν αυξημένη νομική ισχύ.
Είναι αστείο να κάθονται να προσπαθούν να δουν αν υπαγόαμστε ή όχι στον 3754.
για τα επιχειρήματά μας, δείτε την ανάρτηση: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άλλωστε, γι'αυτό δεν απαντούν επί της ουσίας. Κανείς δε βγήκε να πει ότι δε μας περιλαμβάνει το ΠΔ 88/1999. Όλοι ασχολούνται με τον 3754. Αλλά αν δε μας αφορά, τότε γιατί ασχολούνται με αυτόν; Αφού τα ρεπό τα ζητάμε με βάση ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 3754! ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΓΟΜΑΣΤΕ! ΕΛΕΟΣ! Σαν να λες ότι ο νόμος για τις θαλάσσιες μεταφορές δεν αναφέρει ότι οι αγροτικοί δικαιούνται ρεπό, οπότε δεν το δικαιούστε.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2010, 20:06:47 από agrolesvos »

23 Οκτωβρίου 2010, 20:05:21
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

agrolesvos


Αυτό που είπα να μη θεωρηθεί ότι είναι σαν να λέμε ότι δεν υπαγόμαστε στον 3754. Εμείς πιστεύουμε ότι υπαγόμαστε, γιατί είμαστε νοσοκομειακοί. Δουλεύουμε ή κάνουμε εφημερίες σε Νοσοκομεία, και σε Κέντρα Υγείας. Γι'αυτό και είμαστε μέλη της ΟΕΝΓΕ (απόφαση 7ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ), γι'αυτό είμαστε μέλη των κατά τόπους ενώσεων νοσοκομειακών.
Απλώς το αν είμαστε στον 3754 ή όχι, δεν έχει σχέση με το αν δικαιούμαστε ρεπό, γιατί αυτό κατοχυρώνεται και από άλλες διατάξεις, με αυξημένη μάλιστα ισχύ.

23 Οκτωβρίου 2010, 20:57:31
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτό που είπα να μη θεωρηθεί ότι είναι σαν να λέμε ότι δεν υπαγόμαστε στον 3754. Εμείς πιστεύουμε ότι υπαγόμαστε, γιατί είμαστε νοσοκομειακοί. Δουλεύουμε ή κάνουμε εφημερίες σε Νοσοκομεία, και σε Κέντρα Υγείας. Γι'αυτό και είμαστε μέλη της ΟΕΝΓΕ (απόφαση 7ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ), γι'αυτό είμαστε μέλη των κατά τόπους ενώσεων νοσοκομειακών.
Απλώς το αν είμαστε στον 3754 ή όχι, δεν έχει σχέση με το αν δικαιούμαστε ρεπό, γιατί αυτό κατοχυρώνεται και από άλλες διατάξεις, με αυξημένη μάλιστα ισχύ.

..."Ο παρών νόμος αφορά το σύνολο του ιατρικού προσωπικού του κλάδου ΕΣΥ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι, καθώς και οι ιατροί που ανήκουν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και στις κλινικές, τμήματα, εργαστήρια και μονάδες αυτού. Οι ισχύουσες για την αστική ευθύνη των νοσοκομειακών ιατρών διατάξεις εφαρμόζονται και για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς..." από το άρθρο 1 του νόμου 3754/2009
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
23 Απαντήσεις
65373 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Φεβρουαρίου 2020, 13:30:49
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
69714 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis
13 Απαντήσεις
14045 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2017, 09:06:01
από GirousisN
0 Απαντήσεις
19622 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2022, 20:36:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11748 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαρτίου 2023, 00:09:58
από Argirios Argiriou