ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Dott.diMG:
Ημερίδα της ΕΔΕ 8/2/14 στην Ξάνθη.
Είμαι περίεργος να δω τι θα παίξει. Ως χώρα, ως επιστημονικές εταιρίες, και ως ΗΔΙΚΑ τελικά τι ενσωματώνουμε?
Βάζουμε ολίγη από Ευρωπαϊκή και πιο πολλή ACC/AHA?
Αν δεν συνέφερε οικονομικά θα ήταν άλλο το κριτήριο?
Το αρχικό ερώτημα παραμένει:
Αυτό που θεωρεί σωστό κάποιος για τον ασθενή του θα μπορεί μέσω ΘΠΣ να το γράψει?
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Έχετε βρει τρόπο να διαγράψετε πρωτόκολλο σε ασθενή;
Αποφάσισα να πειραματιστώ λίγο με το ΑΜΚΑ της μητέρας μου στο πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας και τώρα δεν μπορώ να το σβήσω!
Καταχώρηση συνταγής ---> Ορισμός θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Διαγραφή νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Είστε σίγουρος για τη διαγραφή; (Είμαι) ---> Ο ασθενής δεν έχει εισαχθεί ακόμη σε θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Μέχρι εδώ καλά. Πατάω "Ακύρωση" (*) για να βγω από το παράθυρο (δε βλέπω άλλο τρόπο). Μετά αν πατήσω "Ορισμός Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου", το πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας είναι εκεί και με περιμένει! (*) Δοκίμασα στο βήμα αυτό να κλείσω το browser αντί να πατήσω "Ακύρωση". Πάλι το πρωτόκολλο με περίμενε εκεί μετά το Login!
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχετε βρει τρόπο να διαγράψετε πρωτόκολλο σε ασθενή;
Αποφάσισα να πειραματιστώ λίγο με το ΑΜΚΑ της μητέρας μου στο πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας και τώρα δεν μπορώ να το σβήσω!
Καταχώρηση συνταγής ---> Ορισμός θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Διαγραφή νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Είστε σίγουρος για τη διαγραφή; (Είμαι) ---> Ο ασθενής δεν έχει εισαχθεί ακόμη σε θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Μέχρι εδώ καλά. Πατάω "Ακύρωση" (*) για να βγω από το παράθυρο (δε βλέπω άλλο τρόπο). Μετά αν πατήσω "Ορισμός Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου", το πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας είναι εκεί και με περιμένει! (*) Δοκίμασα στο βήμα αυτό να κλείσω το browser αντί να πατήσω "Ακύρωση". Πάλι το πρωτόκολλο με περίμενε εκεί μετά το Login!
--- Τέλος παράθεσης ---
Ίσως είναι καλό να στείλεις το παραπάνω με email στην ΗΔΙΚΑ.
mimis75:
Τελικά ασθενής χωρίς ΣΝ,ΑΕΕ,Αγγειοπαθεια η νεφροπαθεια βαση πρωτοκολλου δεν μπορει να λαμβανει απο δευτερα ατορβαστατινη 20mg η ροσουβαστατινη 10 mg η εγω κανω καπου λαθος και δεν μπορω να το βρω?
Xouzouris:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτο συγκεκριμενο παραδειγμα ασθενους:Εαν η σιμβαστατίνη 40 και η ατορβαστατίνη 20 δε του ριχνουν την LDL κατω απο 150,τι νοημα εχει να παρει ατροβαστατινη 40 που σε σχεση με την 20άρα (ή την ισοδυναμη σιμβα 40) θα του ριξει επιπλεον 6% την LDL.
Οπότε εαν δεχθουμε τα μεχρι σημερα guidelines -γιατι τελικα δε μπορουμε να κινουμαστε διαισθαντικα:
1.Συσταση για απώλεια βαρους και σωματικη άσκηση
2.Σε μια σιμβα 20 θα προσθετα ezetimibe
Eαν εφθανα γυρω στο 100 LDL θα ημουν ευχαριστημενος και δεν θα το πρεσαρα για παρακατω.Aλλα μεχρι να πετυχω γυρω στο 100 θα επαιζα με διπλο συνδυασμο
--- Τέλος παράθεσης ---
Το νοημα, συμφωνα με τις τελευταιες οδηγιες, ειναι οτι απεμπλεκεσαι απο το κυνηγι των αριθμων.
Σου λεει, εχεις ασθενη υψηλου κινδυνου οπως ο διαβητικος του παραδειγματος;
Θα τον βαλεις σε ατορβαστατινη 40-80 ή σε ροσουβαστατινη 20-40 και, εφ'οσον την ανεχεται, εισαι ΟΚ.
Το rationale της εζετιμιμπης ηταν να "κοψεις" απο την δοση της στατινης πετυχαινοντας ταυτοχρονα την ιδια μειωση της LDL. Αυτο πλεον ανατρεπεται, καθως η υψηλη δοση στατινης ειναι επιθυμητη, δεδομενου οτι κατα τα φαινομενα, η μειωση των συμβαματων απεμπλεκεται απο τις απολυτες τιμες της LDL και συνδεεται ακριβως με την δοση στατινης μεσω πιθανοτατα της αντιφλεγμονωδους δρασης της στο τοιχωμα των αγγειων (που ειναι δοσοεξαρτωμενη, αν και απ'οσο ξερω μη μετρησιμη-θα ειχε ενδιαφερον αν καποιος ειχε καταφερει να κανει την συσχετιση με τις τιμες της hs-CRP η οποια εχει θετικη συσχετιση με τον καρδιαγγειακο κινδυνο).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση