ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα

<< < (42/70) > >>

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μέσα σε ένα πιο περιοριστικό περιβάλλον θα πρέπει πια να συνταγογραφούν οι γιατροί καθώς ενσωματώνονται στο σύστημα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος Δ.Σ & Διευθύνων Σύμβουλος, Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. κατά τη διάρκεια του 6ου συνεδρίου pharma & health της Ethos Media, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ενσωματωθούν άλλα 10 θεραπευτικά πρωτόκολλο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, βάση των οποίων οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν.
Ήδη μάλιστα έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ενσωματωθεί θεραπευτικά Πρωτόκολλα για τις εξής ασθένειες:
1. Άνοια
2. Πρώιμη νόσος Parkinson
3. Προχωρημένη νόσος Parkinson
4. Επιληψία
5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – Παρόξυνση ΧΑΠ
6. Βρογχίτιδα

Επίσης για τέλος Νοεμβρίου προβλέπεται να έχουν ενσωματωθεί τα πρωτόκολλα για τις παρακάτω ασθένειες:
1. Ψωρίαση (πρώιμη και εγκατεστημένη)
2. Άσθμα

Για το τέλος Δεκεμβρίου προβλέπεται να έχουν ενσωματωθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα:
1. Θρομβοεμβολική νόσος
2. Καρδιακή αρρυθμία

Ταυτόχρονα η ΗΔΙΚΑ φαίνεται να εκσυγχρονίζεται ενσωματώνοντας νέες λειτουργίες και υπηρεσίες. Ειδικότερα εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να υπάρχει:
-Ενημέρωση ασθενή για τις επισκέψεις και τις συνταγογραφήσεις μέσω sms ή/και email
-Έλεγχος χρόνου διάρκειας αγωγής βάσει των SPC φαρμάκων
-Έλεγχος συνταγογραφούμενης ποσότητας βάσει των SPC φαρμάκων
-Πιλοτική λειτουργία του Συνοπτικού Φακέλου Ασθενή (patient summary) σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα EPSOS.

Ορθοπαιδικός:
    Aνακοίνωση του ΕΟΠΥΥΥ για το ελικοβακτηρίδιο και τη σχετική  συνταγογραφία:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κατόπιν των προτάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ) από 20 Μαΐου 2015, καταρτίζονται οι ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:
1. Αγωγή εκρίζωσης του Helicobacter pylori παρέχεται από ιατρό γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο (σε παιδιά) ή παθολόγο ή γενικής ιατρικής ή γενικής χειρουργικής, μετά από θετικές δοκιμασίες ανίχνευσης του μικροβίου (αντιγόνο κοπράνων, δοκιμασία αναπνοής, ορολογική δοκιμασία, δοκιμασία ουρεάσης ή ιστολογική ανίχνευση). Η δυνατότητα συνταγογράφησης αγωγής εκρίζωσης δεν εξαρτάται από την παρουσία ή μη πεπτικού έλκους. Ως κωδικός διάγνωσης ICD10 τίθεται ο Β98 ή Β98.0 και καλύπτει όλα τα φάρμακα των σχημάτων που αναφέρονται στη συνέχεια. Απαραίτητο είναι να επισυνάπτεται στην ηλεκτρονική συνταγή φωτοαντίγραφο πρόσφατης εξέτασης με την οποία τεκμηριώνεται λοίμωξη από Helicobacter pylori.
2. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΕΜΕΠ, λόγω υψηλών ποσοστών αντοχής του ελικοβακτηριδίου στην κλαριθρομυκίνη (25%), προτείνονται τα εξής θεραπευτικά σχήματα.
Α. Αγωγή πρώτης γραμμής: Ένα από τα εξής σχήματα:
- Διαδοχικό σχήμα: Αναστολέας αντλίας πρωτονίων (ΑΑΠ) x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 για 5-7 ημέρες. Ακολούθως ΑΑΠ x2 + κλαριθρομυκίνη 500mg x2 + μετρονιδαζόλη 500mg x2 για άλλες 5-7 ημέρες.
- Ταυτόχρονο σχήμα: ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 + κλαριθρομυκίνη 500mg x2 + μετρονιδαζόλη 500mg x2 για 10-14 ημέρες
- Υβριδικό σχήμα: ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 για 7 ημέρες. Ακολούθως ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 + κλαριθρομυκίνη 500mg x2 + μετρονιδαζόλη 500 mg x2 για άλλες 7 ημέρες.
Β. Αγωγή δεύτερης γραμμής (επί αποτυχίας της πρώτης γραμμής):
ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 + λεβοφλοξασίνη 500 mg x2 για 10 ημέρες.
Επί αποτυχίας και της θεραπείας δεύτερης γραμμής συνιστάται λήψη καλλιέργειας.
Εφιστάται η προσοχή των ιατρών για την τήρηση των προαναφερθέντων πρωτοκόλλων.

Δ. Κουναλάκης:
Τα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση φτιάχτηκαν για να αλλάξουν τις συνταγογραφικές συνήθειες των ιατρών με βάση ιατρικά αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες. Δυστυχώς, η προσωπική μου άποψη, που πάντα στηρίζω, είναι ότι όταν ο γιατρός πάει να γράψει συνταγή, έχει ήδη αποφασίσει τι θα γράψει και τα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση είναι απλά μια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να κοροϊδέψει. Η άποψη μου είναι ότι τα πρωτόκολλα πρέπει να μπουν μαζί με medical calculators και αλγόριθμους-ερωτηματολόγια στο Ηλ. φάκελο του ασθενή σε μορφή Episode of Care και πρέπει να ξεκινάνε με το που ανοίγεις ένα ασθενή στο Ηλ. Φάκελο και όχι όταν πας να συνταγογραφήσεις. Και η παρακάτω βιβλιογραφία έρχεται να το επικυρώσει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση φτιάχτηκαν για να αλλάξουν τις συνταγογραφικές συνήθειες των ιατρών με βάση ιατρικά αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες. Δυστυχώς, η προσωπική μου άποψη, που πάντα στηρίζω, είναι ότι όταν ο γιατρός πάει να γράψει συνταγή, έχει ήδη αποφασίσει τι θα γράψει και τα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση είναι απλά μια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να κοροϊδέψει. Η άποψη μου είναι ότι τα πρωτόκολλα πρέπει να μπουν μαζί με medical calculators και αλγόριθμους-ερωτηματολόγια στο Ηλ. φάκελο του ασθενή σε μορφή Episode of Care και πρέπει να ξεκινάνε με το που ανοίγεις ένα ασθενή στο Ηλ. Φάκελο και όχι όταν πας να συνταγογραφήσεις. Και η παρακάτω βιβλιογραφία έρχεται να το επικυρώσει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---

Είναι πολύ καλή πρακτική. Θα μπορούσε να σνδυαστεί με κάτι που γίνεται στη Σουηδία, αν δεν κάνω λάθος, όπου ο γιατρός που θέλει να παρεκκλίνει από την υποδεικνυόμενη από οποιονδήποτε τρόπο αγωγή (πρωτόκολλο ή μεικτά μοντέλα υποβοηθούμενα από λογισμικό) επιτρέπεται να το κάνει μόνο σε περιορισμένο ποσοστό (π.χ. 5% ή το πολύ 10%) και πάντα με αιτιολόγηση.
Αυτό το τονίζω καθότι πάντα στην ιατρική πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για εξατομίκευση και αυτό είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να ενταχθεί πλήρως στη λογική των προτοκόλλων ή άλλων αλγορίθμων.

Denominator:
Προσπάθησα σήμερα να πρωτοκολλήσω φενοφιμπράτη σε ασθενή με υπερτριγλυκεριδαιμία (πρώτη φορά), αλλά όταν πήγαινα να καταχωρήσω τη συνταγή, συναντούσα σε κάθε βήμα από όσα δοκίμασα (3ο, 4ο και 5ο) την επιλογή "Fenofibrate 145mg", λες και δεν υπάρχει σκεύασμα στα 160mg. Μάλιστα τα 145mg αντιστοιχούν στο πρωτότυπο σκεύασμα - και με τον τρόπο αυτό το γενόσημο (που έχει και υποχρεωτική ποσόστωση) αποκλείεται. Επίσης το γενόσημο δεν γινόταν αποδεκτό εκτός πρωτοκόλλου (σωστά). Επικοινώνησα με την ΗΔΙΚΑ που με πολλή ευγένεια απάντησε ότι θα δει την αναφορά.
Ξέρει κανείς κάτι για αυτό;

Update: Μου τηλεφώνησαν από την ΗΔΙΚΑ και επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει και άλλη σχετική αναφορά για το θέμα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση