Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:09:06

Αποστολέας Θέμα: Άσκηση ιατρικής από ιδιώτες ιατρούς σε Κ.Υ. και Νοσοκομεία  (Αναγνώστηκε 61627 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Μαΐου 2008, 12:21:39
Αναγνώστηκε 61627 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συνάδελφοι,
θα ήθελα τις απόψεις σας και την εμπειρία σας από τις περιπτώσεις που ασκείται ή σας ζητούν να ασκηθεί ιατρική από ιδιώτες ιατρούς στους χώρους του Κ.Υ.
Θεωρείστε ότι στην πόλη που εδρεύει το Κ.Υ. υπάρχει ιδιώτης καρδιολόγος ή ορθοπεδικός. Το νοσοκομείο απέχει ας πούμε 40 χλμ κι έχετε ένα περιστατικό που θα θέλατε τι γνώμη ή/και την αντιμετώπιση από ένα γιατρό από τις ειδικότητες που ανέφερα ή από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα υπάρχει στην περιοχή από ιδιώτη ιατρό. Θα προτείνατε στον ασθενή και στους συνοδούς του να κληθεί ο ιδιώτης ιατρός στο Κ.Υ. με την προϋπόθεση να πληρωθεί απ’ αυτούς;
Τι θ κάνατε στην αντίστροφη περίπτωση; Αν σας το ζητούσε ο ασθενής ή/και οι συνοδοί του: «Γιατρέ, μήπως να καλέσουμε τον καρδιολόγο/ορθοπεδικό; Θα τον πληρώσουμε εμείς.»
Δεν ξέρω αν τα παραπάνω σενάρια ξενίζουν μερικούς όμως είναι συχνά σε κάποιες περιοχές. Μάλιστα συμβαίνουν ανάλογες περιπτώσεις και σε επαρχιακά νοσοκομεία όταν απουσιάζουν ή δεν εφημερεύουν οι γιατροί του νοσοκομείου, ιδιαίτερα σε μονήρεις ειδικότητες. Π.χ. θυμάμαι ήταν συχνό φαινόμενο στο νοσοκομείο που έκανα ειδικότητα, όταν απουσίαζε σε άδεια ή δεν εφημέρευε ό μοναδικός νευρολόγος του νοσοκομείου να καλούνται ιδιώτες νευρολόγοι στο νοσοκομείο που πληρώνονταν από τον ασθενή. (Σ’ αυτό το σημείο είχα εκφράσει τη διαφωνία μου χωρίς να εισακουστώ. Υποστήριζα ότι εφόσον οι γιατροί του νοσοκομείου κρίνουν ότι απαιτείται η εξέταση από μια ειδικότητα που δεν διαθέτει την συγκεκριμένη στιγμή το νοσοκομείο, τότε πρέπει να επιβαρυνθεί το νοσοκομείο, κι όχι ο ασθενής, τα έξοδα αμοιβής του ιδιώτη που θα κληθεί.)
Υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές των παραπάνω σεναρίων. Π.χ. θεωρείστε ότι στην περιοχή τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα δεν υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης αιματολογικών ή ακτινολογικών εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς. Εμφανίζεται λοιπόν ασθενής που ζητάει να του γίνουν κάποιες αιματολογικές ή ακτινολογικές εξετάσεις που τις έχει συστήσει ιδιώτης γιατρός της περιοχής. Ο ασθενής επιθυμεί (αφού εξεταστεί κι από τους γιατρούς του Κ.Υ. βέβαια) να γίνουν οι εξετάσεις, να πάρει τα αποτελέσματα και να απευθυνθεί εκ νέου στον ιδιώτη γιατρό. (Θεωρώ αυτονόητο ότι σε περίπτωση που δεν επιθυμεί εξέταση παρά μόνο εκτέλεση των εξετάσεων έχει φύγει όπως έχει ρθει) Τι κάνετε; Ζητάτε να τον εξετάσετε κι εσείς κι αν τις κρίνετε αναγκαίες προχωράτε στις εξετάσεις που ζητάει ο συνάδελφος; Τα αποτελέσματα (αφού τα εκτιμήσετε) τα δίνετε στον ασθενή ή τα κρατάτε εσείς;
Τι κάνετε στις παραπάνω περιπτώσεις; Κατά πόσο είναι σύννομες;


Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
42068 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Οκτωβρίου 2009, 15:22:50
από Raptor
8 Απαντήσεις
86382 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουλίου 2011, 19:33:42
από Gatekeeper
5 Απαντήσεις
14899 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαρτίου 2017, 22:59:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1952 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2017, 20:40:56
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
54543 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουνίου 2022, 09:30:34
από schumifer