ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Θρομβόλυση σε ισχαιμικά ΑΕΕ

<< < (3/4) > >>

Argirios Argiriou:
Σημερινό (10/09/2015) δημοσίευμα από την ομάδα "Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ)" στο facebook:

Υπάρχει κάποια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης των Ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων από το Υπουργείο Υγείας; Γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας ή Διοκητής ΥΠΕ ή Νοσοκομείου, σε ποιό ποσοστό των ασθενών πραγματοποιείται απεικονιστικός έλεγχος του εγκεφάλου (αξονική τομογραφία) και σε πόση ώρα από την άφιξη του ασθενή στο νοσοκομείο; Υπάρχει κάποια καμπάνια ενημλερωσης και εκπαίδευσης για την γρήγορη αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επειδοδίων; Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τα εγκεφαλικά περιστατικά και τους χρόνους αντιμετώπισής τους ανά Υγειονομική Περιφέρεια;
Εκτός από τις κομματικές και συνδικαλιστικές συναλλαγές, οι ΥΠε και τα Νοσοκομεία, ασχολούνται και με θέματα που καθορίζουν το επίπεδο ζωής των ιθαγενών αυτής της χώρας;
θα ήθελα να ακούσω από ένα πολιτικό κόμμα κάποιους συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για την υγεία, και όχι αφηρημένες μεταρρυθμίσεις – γενικόλογες διαρθρωτικές αλλαγές ή επιστημονικές αλλαγές στις τεχνολογίες παραγωγής υγείας.

Argirios Argiriou:
Χρήσιμος διάλογος μεταξύ Ιατρών στις 13/02/2019 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - Ελεύθερο Βήμα στο facebook:

-  Στην Ελλάδα, υπάρχει κανένα Νοσοκομείο που να κάνει θρομβόλυση σε ΑΕΕ;

- Βεβαίως. Ξέρω σίγουρα το Γεννηματάς. Και αν δεν κάνω λάθος και το Αιγινήτειο και το Αττικό. Θα υποθέσω και άλλα.

- Έχει τυχει να κάνουν σε επιλεγμένα περιστατικά ακόμη και στο Γ.Ν.Καρδίτσας, όταν ημουν ειδικευόμενη εκεί.

flone:
Στο συνημμένο, Ελληνικά Κέντρα που προσφέρουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση (θρομβόλυση) ισχαιμικών ΑΕΕ (στοιχεία 2018).
Υπάρχει πλέον δυνατότητα χορήγησης της θεραπείας (όχι ακόμα 24x7) στο Νοσοκομείο Βέροιας.

Αν υπάρχουν συνάδελφοι που ενδιαφέρονται, από τις γύρω περιοχές, μπορούν να επικοινωνήσουν στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος για περισσότερες πληροφορίες.

Γ. Γεωργακούδας
Νευρολόγος, Νοσοκομείο Βέροιας.



Argirios Argiriou:
Μεταφέρω πράγματα που μου είπε στις 17/09/2019 φίλος μου Νευρολόγος που εργάζεται σε Ελληνικό Νοσοκομείο:

Τα εργαστηριακά που χρειάζεται ένας Νευρολόγος πριν ξεκινήσει θρομβόλυση σε ισχαιμικό ΑΕΕ είναι:

Μια Αξονική Εγκεφάλου ( χωρίς σκιαγραφικό ) + Ένα στικ Σακχάρου αίματος ( αφενός γιατί μια οξεία διαταραχή στο σάκχαρο αίματος μπορεί μερικές φορές να μιμηθεί ένα ΑΕΕ αφετέρου γιατί αν το σάκχαρο αίματος είναι > 400 αυξάνεται ο κίνδυνος για αιμορραγία ).

Το θεραπευτικό παράθυρο είναι έως τις 4,5 ώρες αλλά είναι σημαντικό να έχει κανείς αξιόπιστη μαρτυρία για το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα.

Υπάρχουν και άλλα Ελληνικά Νοσοκομεία εκτός από αυτά που ανέφερε ο flone στις 16/09/2019 που κάνουν θρομβόλυση. Αυτά όμως που αναφέρονται στην χθεσινή ανάρτηση του flone είναι αυτά τα οποία υπάρχουν σε μία νευρολογική βάση δεδομένων με Νοσοκομεία που δεσμεύονται να αναφέρουν κάποια στατιστικά στοιχεία για τις θρομβολύσεις που κάνουν.

Στην Θεσσαλονίκη, πρακτικά όλα τα Νοσοκομεία κάνουν πλέον θρομβόλυση (ακόμα και αυτά που δεν υπάρχουν στην προαναφερόμενη βάση δεδομένων ).

Συχνά πάντως είναι πλεονέκτημα να βρεθεί ο ασθενής σε μικρό Νοσοκομείο που κάνει θρομβόλυση γιατί εκεί η Αξονική εγκεφάλου και το πόρισμά της συνήθως βγαίνουν πιο γρήγορα.

Οι ενδείξεις και οι κύριες αντενδείξεις χορήγησης θρομβολυτικής αγωγής:

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οξεία εγκατάσταση εστιακής νευρολογικής συνδρομής το πολύ 4.5 ώρες πριν από
την έναρξη χορήγησης της αγωγής.

Απουσία αιμορραγίας στη CT εγκεφάλου.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (Ασθενής με ένα από τα παρακάτω δεν μπορεί να λάβει
θρομβολυτική αγωγή)

Αδυναμία να καθοριστεί αξιόπιστα ο χρόνος εγκατάστασης των συμπτωμάτων

Ασθενής που λαμβάνει νεότερα p.o. αντιπηκτικά (NOACs, Pradaxa/Xarelto/Eliquis)

Ασθενής που λαμβάνει «θεραπευτική» δόση ηπαρίνης

Ιστορικό ενδοκρανιακής αιμορραγίας

Γνωστό νεόπλασμα ΚΝΣ

Ιστορικό επέμβασης κρανίου ή σπονδυλικής στήλης

Αποδεδειγμένο πεπτικό έλκος το προηγούμενο τρίμηνο

Αιμορραγία πεπτικού ή ουροποιητικού τις 3 τελευταίες εβδομάδες

Κακοήθεια πεπτικού

Βαριά ηπατική νόσος

Έμφραγμα το προηγούμενο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη

schumifer:
Ίσως να αξίζει να αναφερθεί εδώ το σουηδικό μοντέλο του rädda-hjärna-larm (σώσε εγκέφαλο alarm???)
Ο ασθενής ή οι συγγενείς τηλεφωνούν στο 112 με τα συμπτώματα, ασθενοφόρο φεύγει κομμάτια εντός 2 λεπτών. Αξιολογεί ασθενή με βάση συγκεκριμένο τεστ, αν είναι θετικός τον φορτώνει και πάει κομμάτια για νοσοκομείο, καθοδόν ενημερώνει για πιθανό RHL με κλήση σε νοσηλεύτρια της νευρολογικής ή αντίστοιχης κλινικής. Η νοσηλεύτρια απαντάει απευθείας θετικά/αρνητικά ή κατόπιν επικοινωνία για ιατρό (μερικά περιστατικά είναι ξεκάθαρα φουλ στα συμπτώματα και χωρίς αντένδειξη από το ιστορικό, όπως και αντιθέτως - πχ χρόνος από την έναρξη, αντιπηξία...).
Το ασθενοφόρο φτάνει νοσοκομείο και παρακάμπτει τα επείγοντα και σκάει μέσα στον αξονικό (έχει στείλει σήμα στην υπεύθυνη νοσηλεύτρια εφημερίας η οποία έχει ενημερώσει κλινική και αξονικό)
Στο αξονικό περιμένει
1)ιατρός της κλινικής με ίσως μία μικρή γνώση του ιστορικού τους ασθενούς αν έχει προλάβει να μπει στον ηλεκτρονικό φάκελο.
2)Νοσηλεύτρια της κλινικής με γνώση επί θρομβόλυσης, κουβαλώντας το φάρμακο, τις λίστες ενδείξεων, NIHSS και αντενδείξεων θρομβόλυσης.

Οι παλιοί έχουν κάνει το μισό NIHSS μέχρι να φορτωθεί ο ασθενής στο κρεββάτι του αξονικού. Βλέπουν όλοι μαζί το σκανάρισμα του αξονικού, σχεδόν πάντα ο ακτινολόγος σηκώνεται κι έρχεται στην οθόνη του τεχνολόγου. Ενδιαφέρει μόνο η ύπαρξη αίματος, δευτερευόντως αν υπάρχει τεράστιο έμφρακτο (malignant MCA infarction).

Επί της ακτινολογικής κλίνης γίνεται NIHSS, αν τα κριτήρια πληρούνται και δεν υπάρχουν αντενδείξεις δίδεται η πρώτη δόση την ώρα που ο ασθενής κάνει αξονική αγγειογραφία(ενδιαφέρει κυρίως τους επεμβατικούς αν υπάρχει κάτι που μπορεί να ... τραβηχτεί). Το περιστατικό μετά κατευθύνεται είτε στην κλινική ή σε νευρολογικό κέντρο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση