Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:04:20

Αποστολέας Θέμα: Θρομβόλυση σε ισχαιμικά ΑΕΕ  (Αναγνώστηκε 45585 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Ιουνίου 2021, 22:14:39
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/06/2021

Κέντρο οξέων εγκεφαλικών επεισοδίων πρόκειται να δημιουργηθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, το πρώτο του είδους στη χώρα μας, το οποίο θα λειτουργεί σε ανοιχτή γραμμή με τα νομαρχιακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Υγείας η οποία ανακοινώθηκε μέσω του αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για ειδική μονάδα η οποία δεν θα συγκεντρώνει στη Λάρισα όλα τα περιστατικά εγκεφαλικών. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται θρομβόλυση θα λειτουργεί συντονιστικά με τα νομαρχιακά νοσοκομεία και θα λαμβάνει online τις απεικονίσεις των ασθενών παρέχοντας οδηγίες για την αντιμετώπισής τους.

Αντιθέτως, για τις βαρύτερες περιπτώσεις που απαιτείται θρομβοκτομή ο ασθενής θα μεταφέρεται άμεσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας για επέμβαση εντός τεσσάρων ωρών.

Ήδη έχει προκηρυχθεί θέση επίκουρου καθηγητή νευροακτινολόγου, ενώ θα προΐσταται συντονιστής διετούς θητείας.

Το Κέντρο οξέων Εγκεφαλικών Επεισοδίων, όπως θα ονομάζεται, είναι μια πολυδύναμη θεραπευτική μονάδα και ως εκ τούτου θα στελεχωθεί με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Υγείας, έχει αποδειχτεί ότι η θεραπεία του ασθενούς σε κέντρα του είδους είναι πιο αποτελεσματική, με λιγότερες τελικές βλάβες και μικρότερη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση του κόστους για το σύστημα Υγείας της χώρας.

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Δημήτρη Κατσανάκη Ελευθερία)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιουνίου 2021, 23:12:16
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε συζήτηση που είχα στις 21/06/2021 με συνάδελφο που είναι Επειγοντολόγος στην Θεσσαλονίκη, μου είπε ότι στην Θεσσαλονίκη στα τρία μεγάλα Παπανικολάου, Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ γίνονται θρομβολυσεις.
Επεμβατικα μόνο στο ΑΧΕΠΑ είναι ένας ακτινολόγος ο κ. Φοινίτσης.

Για το Ιπποκράτειο δεν ξέρει.

Από τα Νοσοκομεία της Θράκης, μέχρι και τις 23/06/2021 που ρώτησα φίλο Θρακιώτη Παθολόγο, θρομβολύσεις γίνονται μόνο στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε επιλεγμένα περιστατικά.

Σε συζήτηση που είχα στις 09/03/2022 με έναν Νευρολόγο που έχει πρόσφατα εργαστεί σε διάφορα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, μου είπε ότι πλέον όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνουν θρομβόλυση, καθώς και το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Επίσης άρχισαν και στις Σέρρες. Το θεραπευτικό παράθυρο είναι έως τις 4,5 ώρες αλλά είναι σημαντικό να έχει κανείς αξιόπιστη μαρτυρία για το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαρτίου 2022, 23:07:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιουνίου 2021, 23:15:51
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/01/2020

Στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη της οργάνωσης και διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη της οργάνωσης και διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση των λειτουργιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα των Νοσοκομείων.

Μέλη της Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη της οργάνωσης και διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, είναι:

1. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Β΄ Νευρολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

2. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ, Επεμβατικός Νευροακτινολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής και Θεραπευτικής Νευροακτινολογίας, Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΕΕΣ».

3. ΓΡΥΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Νευρολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».

4. ΚΙΑΜΙΛΗ ΑΡΓΥΡΩ, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Νευρολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΕΕΣ».

5. ΒΑΔΙΚΟΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής Νευρολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νευρολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.

6. ΜΗΤΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Νευρολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

7. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νευρολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.

8. ΕΛΛΟΥΛ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας – Αγγειακών Εγκεφαλικών Παθήσεων, Πανεπιστημίου Πατρών, Νευρολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Πατρών.

9. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νευρολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

10. ΜΑΤΑΝΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, Επίκουρος Καθηγητής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Εργαστήριο Ακτινολογίας Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.

11. ΦΟΙΝΙΤΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής Ακτινοδιαγνωστικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Ακτινολογίας, Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

12. ΖΑΜΠΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής Ακτινολογίας – Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Ακτινολογίας, Π.Γ.Ν. Πατρών.

13. ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

14. ΦΟΥΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νευροχειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν. Λάρισας.

15. ΚΟΡΟΜΠΟΚΗ ΕΛΕΝΗ, Επιμελήτρια Β΄ Παθολογίας, Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».

16. ΚΑΤΣΙΚΑΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.