Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Φεβρουαρίου 2020, 04:00:52

Αποστολέας Θέμα: Προμήθειες στο ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 3174 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Μαρτίου 2009, 10:36:07
Αναγνώστηκε 3174 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Είναι γνωστό το θέμα με τις προμήθειες στο ΕΣΥ.
Νόμοι επί νόμων .Χρέη επί χρεών.Και κάθε τόσο και νέος διακανονισμός .Και πάλι χρέη κλπ κλπ.
Τελευταία προσπάθεια ήταν ο περίφημος νόμος 3580 του 2007 που προέβλεπε τη δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών που θα αναλάμαβανε τον έλεγχο συνολικά των προμηθειών στο ΕΣΥ.Είναι αυτός ο νόμος με τον οποίο ο Αβραμόπουλος ήλπιζε ότι θα εξοικονομούσε 500 εκατ.ευρώ ετησίως.
Είναι επίσης γνωστό ότι στην προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος αυτος  ,κατέρρευσε το σύστημα προμηθειών ,αναγκάστηκαν τα νοσοκομεία να προμηθεύονται με απευθείας αναθέσεις και έτσι να διογκώνουν περαιτέρω τα χρέη τους.
Μάλιστα πριν λίγο καιρό παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της  κεντρικής επιτροπής προμηθειών καθώς δεν είχε ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για να λειτουργήσει η επιτροπή (απλήρωτοι επί μηνες οι εργαζόμενοι,απουσία ειδκών  συμβούλων-εμπειρογνωμόνων,ενα φαξ για όλες τις προμήθειες 140 περίπου νοσοκομείων της Ελλάδας κλπ.).
Φαίνεται λοιπόν ότι πριν εφαρμοστεί ο νέος νόμος , νέες αλλαγές έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ.

Παραθέτουμε επισυναπτόμενα δυο άρθρα της εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή".


Ταυτόχρονα επισυνάπτουμε με τη μορφή WinRAR πρόσφατο σχέδιο εγκυκλίου για τη ρύθμιση των χρεών που κυκλοφορεί στα νοσοκομεία

« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαρτίου 2009, 10:37:46 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

28 Μαρτίου 2009, 13:26:31
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

28 Μαρτίου 2009, 15:07:05
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Aυτά παθαίνει όποιος κάνει μπίζνες με το ΕΛ Δημόσιο.

Οι κρατικοδίαιτοι δισεκατομμυριούχοι προμηθευτές, γιατί δεν στρέφονται στην (λεγόμενη υγιή) ιδιωτική οικονομία; Εκεί που οι προμήθειες ελέγχονται μέχρι το τελευταίο ευρώ και τα περιθώρια για υπερκοστολογήσεις και σπατάλες υλικών είναι πολύ μα πολύ στενά; Τόσα χρόνια τους ένοιαζε μόνο η αφαίμαξη των Δημοσίων Νοσοκομείων. Δεν τους είπε κανείς ότι δεν πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε; Να που η περιβόητη "ασφάλεια" του Δημοσίου τώρα πήγε περίπατο.

Βέβαια, είναι πολύ δυσάρεστο και άδικο αν μεταξύ των προμηθευτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπάρχουν και έντιμοι επιχειρηματίες.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Απριλίου 2009, 13:20:57
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Αναρτήθηκε στο Διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας η εγκυκλιος για την εφαρμογή των ρυθμίσεων χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.
Η εγκύκλιος εδώ:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

6 Οκτωβρίου 2009, 13:25:47
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
9 στις 10 εταιρείες προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού είναι κερδοφόρες.

...αλλά και συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας


Με κερδοφόρες τις 9 στις 10 εταιρείες προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού και την αγορά να αναπτύσσεται με κατά 13,7 σε ετήσια βάση την τελευταία εξαετία η Hellastat παρουσιάζει σχετική έρευνά της.

Σύμφωνα με την Hellastat :

Οι ισχυροί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης τροφοδοτούνται από ένα πλέγμα θετικών παραγόντων και συγκεκριμένα:

- τη γιγάντωση των ιδιωτικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας,

-την εξάπλωση των πολυάριθμων ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων,

- τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού,

- τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις, ιδίως στο πεδίο της βιοϊατρικής,

- την έκθεση του πληθυσμού σε νοσογόνους καταστάσεις.
Το 2007 στα εγχώρια θεραπευτήρια βρίσκονταν εγκατεστημένα 7.707 ιατρικά μηχανήματα, με το 72% αυτών να βρίσκονται σε νοσοκομεία του δημόσιου τομέα.

Οι μονάδες τεχνητού νεφρού αποτελούν διαχρονικά την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία μηχανημάτων, καθώς το 2007 τα εγχώρια νοσοκομεία διέθεταν 2.218 μονάδες (περίπου το 29% του συνόλου). Ακολουθούσαν οι αυτόματοι αναλυτές με 1.759 μονάδες (22,8%), τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα με 1.027 μονάδες (13,3%), οι υπερηχογράφοι με 448 μονάδες (5,8%) κλπ.

Τα περισσότερα μηχανήματα ήταν εγκατεστημένα σε μονάδες της Αττικής (3.139 μονάδες, ή 40,7% του συνόλου). Στη συνέχεια ακολούθησε η Μακεδονία με 1.568 τεμάχια (20,3%), η Κρήτη με 670 (8,7%), η Πελοπόννησος με 638 (8,2%) κλπ.

Επίσης λειτουργούσαν 338 αξονικοί τομογράφοι, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε 30,2 μονάδες ανά 1 εκ. κατοίκους.
Αντιθέτως, οι τεχνολογικά ανώτεροι μαγνητικοί τομογράφοι εμφανίζουν μικρότερη διείσδυση, λόγω του υψηλότερου κόστους. Έτσι, στην Ελλάδα το 2007 χρησιμοποιούνταν 201 συστήματα, ή 17,9 τομογράφοι ανά 1 εκ. κατοίκους.
Στον τομέα της τομογραφίας οι μονάδες του ΕΣΥ εμφανίζουν σαφή υστέρηση έναντι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων: από τα 201 συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, μόνο τα 31 ανήκαν σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, ενώ τα 170 είχαν αποκτηθεί από μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

Τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων

Η διαχρονική ανάπτυξη του κλάδου δεν στερείται διαρθρωτικών προβλημάτων, τα σημαντικότερα εκ των οποίων αποτελούν τα συνεχώς διογκούμενα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων και το προβληματικό σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των κλαδικών φορέων ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας, Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), στο τέλος του 2008 το συνολικό χρέος προς όλους τους προμηθευτές είχε ανέλθει σε €5,23 δισ., αποτελώντας το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Τα χρέη αυτά αφορούσαν κυρίως φάρμακα σε ποσοστό 44,3% του συνόλου, ενώ ακολουθούσε το υγειονομικό υλικό (27,5%), τα χημικά αντιδραστήρια (11,2%) και το ορθοπεδικό υλικό (10,9%).

Το χρέος προς τις εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού που είναι μέλη του ΣΕΠ έως τις 31/12/2008 είχε διαμορφωθεί σε €1,65 δισ., ενώ προς τους προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού σε €805 εκ.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται επιπλέον συσσώρευση €2 δισ. έναντι του 2008, καθώς οι πληρωμές που γίνονται είναι ασήμαντες (μόνο το 1-2% των οφειλών του 2009 έχει εξοφληθεί, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους οι νέες οφειλές ανέρχονται ήδη σε €1,22 δισ.). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των νοσοκομείων για προμήθειες αναλώσιμου υλικού κυμαίνεται περίπου σε δύο χρόνια.

Οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν προβλήματα ρευστότητας, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ανάγκες χρηματοδότησης με κεφάλαιο κίνησης. Ωστόσο, η δανειοδότηση των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον τόσο ευχερής όσο στο παρελθόν, καθώς η τρέχουσα περίοδος οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε αναθεώρηση της πιστωτικής τους πολιτικής, ενώ ήδη οι εταιρείες του κλάδου θεωρούνται υπερδανεισμένες και με ένταση της αβεβαιότητας στις ταμειακές ροές τους.

Έτσι, πολλές εταιρείες αδυνατούν να συνεχίσουν την παροχή πιστώσεων στα νοσοκομεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ ενδέχεται να υποστούν συρρίκνωση των μεγεθών τους και να οδηγηθούν σε μείωση προσωπικού.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα χρέη οι προμηθευτές καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων τους σε υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, προβαίνουν σε εμπάργκο προς τα νοσοκομεία που έχουν τις μεγαλύτερες οφειλές, εξυπηρετώντας με αναλώσιμα και ορθοπεδικό υλικό μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Τα χρέη επηρεάζουν αρνητικά την πλειονότητα των εταιρειών, καθώς εκτιμάται ότι από το δημόσιο τομέα προέρχεται το 80% του συνολικού Κύκλου Εργασιών της αγοράς. Οι υπέρογκες οφειλές έχουν προσανατολίσει πολλές εταιρείες του κλάδου σε αναθεώρηση της στρατηγικής τους, επιδιώκοντας περισσότερο την ενίσχυση των πωλήσεων προς τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες πληρώνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι αρμόδιες αρχές πρότειναν ρύθμιση για χρέη ύψους €1,8 δισ., τα οποία αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου. Ο διακανονισμός αφορά τη σύναψη ομολογιακών δανείων ή την προεξόφληση οφειλών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με επιτόκιο 6,5% και 12μηνη πίστωση προκειμένου να εισπράξουν οι εταιρείες το ανωτέρω ποσό στο τέλος του 2009. Τα εκπροσωπευτικά όργανα των προμηθευτών εξέφρασαν την αντίρρησή τους στη ρύθμιση αυτή, καθώς θα παραγραφούν νόμιμες αξιώσεις των προμηθευτών. Επιπλέον θεωρούν το κόστος δανεισμού ιδιαίτερα υψηλό, ενώ αντιτίθενται στη μερική ρύθμιση χρεών, καθώς για το υπόλοιπο ποσό των οφειλών -ύψους €3,4 δισ.- δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 342 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:

- Ο Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2008 ανήλθε στα €1,86 δισ., έχοντας αυξηθεί κατά 8% έναντι του προηγούμενου έτους (εξαιρουμένων των εταιρειών χωρίς δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για την τελευταία χρήση).

- Η μέση ετήσια αύξηση Πωλήσεων το 2008 διαμορφώθηκε σε 4,5%, έναντι 7,3% για την περίοδο 08/06. Επίσης, το 60% των εταιρειών του δείγματος βελτίωσε το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

- Τα ΚΠΤΦΑ σχηματίστηκαν στα €344,32 εκ., έχοντας ενισχυθεί κατά 3,8% από το 2007, με 9 στις 10 εταιρείες να είναι κερδοφόρες.

- Ωστόσο στον τομέα των ΚΠΦ διαπιστώνουμε υποχώρηση 5,3%, στα €178,30 εκ., με 119 από τις 248 κερδοφόρες επιχειρήσεις να υπόκεινται σε κάμψη των αποτελεσμάτων του 2007.

- Το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 41,1%, ενώ το περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε οριακά σε 15,7%. Ωστόσο, ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ διαγράφει αρνητική πορεία, καταλήγοντας το 2008 στο 6,6%.

- Οι Απαιτήσεις το 2008 αποτέλεσαν το 76,5% του Ενεργητικού, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων των δημόσιων νοσοκομείων για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Έτσι, η γενική ρευστότητα διαμορφώθηκε στο 1,20, ενώ ο Εμπορικός Κύκλος στις 250 ημέρες (ελληνική οικονομία: 47 ημέρες), με το χρονικό διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων να προσεγγίζει το έτος (342 ημέρες).

- Η χρήση βραχυπρόθεσμων τραπεζικών δανείων (67% των Πωλήσεων για το 2008) οδήγησε την κεφαλαιακή μόχλευση στο 4,2 προς 1 (ελληνική οικονομία: 1,2 προς 1). Επίσης, οι Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις χρηματοδότησαν το 71,3% των Συνολικών Κεφαλαίων.

- Η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων το 2008 σχηματίστηκε στο αρκετά υψηλό 14,6% (ελληνική οικονομία: 3,2%), λόγω του μεγάλου περιθωρίου ΚΠΦ και της εκτεταμένης μόχλευσης Ιδίων Kεφαλαίων.Πηγή: Ναυτεμπορική.  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2393 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαρτίου 2011, 11:36:41
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
2224 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2010, 23:08:47
από ΓΩΓΩ
0 Απαντήσεις
7196 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2017, 22:19:10
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2619 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2019, 08:03:22
από Argirios Argiriou