ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
D-Michalis:
Λοιπόν.
1. Παρακολούθηση + οδηγίες για σωστή διατροφή / αδυνάτισμα, γιατί σαφώς θα κάνει διαβήτη (σε πόσο καιρό? Δεν ξέρω Δημήτρη).
2. Σίγουρα δεν θα σου δώσει τίποτε η ινσουλίνη ορού, αφού υπάρχει ινσουλινοαντοχή και ούτε κάνει σα τιμή αναφοράς για μελλοντικές μετρήσεις, γιατί πάλι η μεταβολή της ινσουλινοεξάρτησης με το διάβα του χρόνου, δεν θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τις τιμές ινσουλίνης.
3. Η αντιδραστική νεογλυκογένεση προς το πρωϊ, πιθανόν παίζει, αλλά, δεν γνωρίζω αν η μετφορμίνη θα προσφέρει πράγματι σε αυτή τη διαδικασία. Ίσως όμως αξίζει να δοκιμαστεί.
4. Ο Ράπτης? Δεν ξέρω τι θα του έλεγε, ξέρω όμως να σου πώ για τα ποσοστά ρύθμισης των διαβητικών που τον εμπιστεύονται.
5. Ο τύπος πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, συνεπώς ό καθένας θα του τα περιγράφει με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί προσφορότερο, αλλά το σίγουρο είναι ότι οδεύει προς τον Γολγοθά, και όσο πιο νωρίς αλλάξει τρόπο ζωής, τόσο μακρύτερα θα τον πάει αυτό το Γολγοθά και τόσο πιο μικρό θα τον κάνει.
Δ. Κουναλάκης:
Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα μέχρι να έχω ξανά νέα του.
Όμως δύο βασικά προβλήματα έχω σε αυτόν τον ασθενή:
α) Ποια είναι η καλύτερη εξατομικευμένη αντιμετώπιση του.
β) Πως θα του εξηγήσεις αυτή την κατάσταση που βρίσκεται.
Ο κ. Χριστακόπουλος στις ημερίδες του διαβήτη πριν 4-5 χρόνια έλεγε ότι όταν άκουγε τη φράση "έχω ολίγο σάκχαρο" στην ερώτηση εάν είναι κάποιος διαβητικός, το παραλλήλιζε με την εγκυμοσύνη και ένιωθε ότι άκουγε ότι "είμαι ολίγον έγκυος". τώρα στην περίπτωση μας εγώ μπορώ να πω ότι είναι προ-έγκυος;;;
Η αίσθηση που έχω μέχρι σήμερα είναι ότι οι ασθενείς ζητάνε από μας μια ξεκάθαρη απάντηση σε δύο ερωτήματα:
1. Πάσχω από κάτι;
2. Θεραπεύεται;
Προσωπικά, επέλεξα να του εξηγήσω ότι αυτό που του συμβαίνει δεν είναι παρά παθολογικό. Μπορεί να μην το λένε σακχαρώδη διαβήτη και να το ακούσει με διάφορα άλλα ονόματα, αλλά δεν είναι κάτι που το θεωρούμε φυσιολογικό. Και η απάντηση μου στο δεύτερο ερώτημα ήταν ότι ναι θεραπεύεται εάν χάσεις άμεσα βάρος και κάνεις αερόβια άσκηση. Εάν παραμείνει θα γίνει διαβήτης και δεν θα θεραπεύεται.
Nikos_med:
Εάν ενδεχομένως καταναλώνει ποσότητες αλκοόλ,αν και αυτό δεν φαίνεται από το MCV του, μπορεί να δώσει και χαμηλές τιμές γλυκόζης και υψηλές τιμές HbA1c. Βέβαια η παχυσαρκία σχεδόν ταυτίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη...
ΑΡΗΣ:
Έχουμε δηλαδή πολυουρία, χωρίς απώλεια βάρους ενώ θα περιμέναμε στο διαβήτη απώλεια βάρους,χωρίς νυκτερινή ενούρηση ενώ θα περιμέναμε το αντίθετο. Έτσι έχουμε πολύ ήπια συμπτώματα (χαρακτηριστικό του Σ/Δ ΙΙ) σε ασθενή που θα περιμέναμε να εμφανίσει Σ/Δ Ι. Ήπια συμπτώματα σε ασθενή με Σ/Δ Ι παρατηρούνται σε ασθενείς με συνυπάρχοντα αυτοανοσοποιητικά νοσήματα μεταξύ 30-40 ετών αλλά αυτές είναι συνήθως γυναίκες (διαβήτης LADA) ενώ εδώ πρόκειται για άντρα.
Εστω λοιπόν πάλι ότι έχουμε υπόνοια Σ/Δ, αν και τα συμπτώματά του δεν είναι και ιδιαίτερα, η διάγνωση θα γίνει με μέτρηση του πλάσματος αίματος το οποίο πρέπει να είναι μεγαλύτερο απο 126mg/dl (σαφώς παθολογικό) για να τεθεί η διάγνωση και μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια δεύτερη εξέταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε σάκχαρο ολικού αίματος (που είναι κατά 10%-20% οι τιμές του χαμηλότερες από αυτές του πλάσματος) 112mg/dl. Αν και δεν χρειάζονταν οι τιμές του σακχάρου ολικού αίματος και μπορούσαμε να θέσουμε διάγνωση με ένα απλό μηχανάκι σακχάρου, ας θεωρήσουμε ότι το 112mg/dl μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.
Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης που αναφέρεται είναι φυσιολογική. Επίσης δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετεί η γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε μη διαβητικό ασθενή καθώς αυτή αποτελεί δείκτη της ποιότητας της ρύθμισης του Σ/Δ για το προηγούμενο δίμηνο αλλά πολύ περισσότερο γιατί πρέπει να θεωρηθεί παθολογική μια τιμή 6 αυτής και η προσπάθεια να ερμηνευτούν εργαστηριακές εξετάσεις και μόνο. Τέλος υπενθυμίζεται ότι η γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ειδικότερα το κλάσμα αυτής είναι ένωση αμιγώς με γλυκόζη ενώ η αιμοσφαιρίνη (όχι η γλυκοζηλιωμένη) εκτός από γλυκόζη είναι ενωμένη και με άλλα σάκχαρα. Επίσης υπενθυμίζεται ότι σε διαβητικά άτομα, μεταβολή της γλυκοζηλιωμένης κατά 0,1%, πχ από 6 σε 6,1 σημαίνει μεταβολή της γλυκόζης αίματος του διμήνου κατά 4mg/dl μονάχα.
Δ. Κουναλάκης:
Παρακολουθώντας χθες ένα σεμινάριο του ΕΛΙΚΑΡ τέθηκε και ο ΣΔ σε σχέση με την ΣΝ και τα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Από μελέτες που (ξανα)παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι όσο νωρίτερα κάνεις ευγλυκαιμικό τον ασθενή τόσο μειώνονται τα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Περιγράφηκε μάλιστα ότι οξειδωτικοί παράγοντες προκαλούν μη-αντιστρεπτές βλάβες στο m-RNA με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και την αντοχή στην προσπάθεια ρύθμισης....
Έχω κρατήσει τις δημοσιεύσεις και θα τις ανεβάσω....
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση