Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:32:48

Αποστολέας Θέμα: η τελομεραση αντιστρεφει την διαδικασια γηρανσης ...  (Αναγνώστηκε 6828 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Δεκεμβρίου 2010, 13:32:10
Αναγνώστηκε 6828 φορές
Αποσυνδεδεμένος

tax2684


Η τελομεράση αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης

Δραματικές αναζωογόνηση του πρόωρα ηλικίας υπαινιγμούς ποντίκια στο δυναμικό της θεραπείας.

Ewen Callaway
telomeresΠροστασία άκρες των χρωμοσωμάτων δεν είναι μόνο στην πρόληψη της γήρανσης. Μπορεί να ανατρέψει αυτή την τάση. Πέτρου Lansdorp / Visuals Απεριόριστη / Corbis

Πρόωρη γήρανση μπορεί να αναστραφεί με την επανενεργοποίηση ενός ενζύμου που προστατεύει τις άκρες των χρωμοσωμάτων, μια μελέτη σε ποντίκια δείχνει.

Ποντίκια μηχανικής στην έλλειψη του ενζύμου, που ονομάζεται τελομεράση, γίνονται πρόωρα υπέργηρος. Αλλά επέστρεψε πάλι στην υγεία όταν το ένζυμο αντικαταστάθηκε. Η διαπίστωση αυτή, που δημοσιεύθηκε online σήμερα στο Nature 1 , υπαινίσσεται ότι ορισμένες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από την πρόωρη γήρανση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση δραστικότητα του ενζύμου τελομεράση.

Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ότι η κανονική ανθρώπινη γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί από αναγέννηση του ενζύμου στα κύτταρα, όπου έχει σταματήσει να λειτουργεί, λέει ο Ronald DePinho, γενετιστής του καρκίνου στο Dana-Farber Cancer Institute και Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ο οποίος ηγήθηκε της νέα μελέτη. "Αυτό έχει συνέπειες για τις σκεφτόμαστε τελομεράσης ως σοβαρή αντι-γήρανσης παρέμβασης."

Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, να επισημάνω ότι τα ποντίκια που στερούνται τελομεράση μια φτωχή stand-in για τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, αναδιατάσσουν τελομεράση στον άνθρωπο θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν δυνητικά την ανάπτυξη των όγκων.
Αιώνια νεότητα

Μετά από την ανακάλυψή του το 1980, τελομεράση απέκτησε φήμη ως ένα σιντριβάνι της νεολαίας. Χρωμοσώματα έχουν πώματα με την επαναληπτική του DNA που ονομάζεται τελομερή στα άκρα τους. Κάθε φορά τα κύτταρα διαιρούν, τελομερή τους, να συντομεύσει, το οποίο τελικά και έτσι αναγκάζονται να σταματήσουν τη διαίρεση και να πεθάνουν. Η τελομεράση επιτρέπει τη μείωση αυτή σε ορισμένα είδη κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των βλαστικών κυττάρων, με επιμήκυνση τελομερή, και η ελπίδα ήταν ότι η ενεργοποίηση του ενζύμου μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση.

Δύο δεκαετίες μετά, οι ερευνητές αντιλαμβάνονται τον ρόλο που τελομεράσης στην γήρανση είναι πολύ πιο λεπτή από πρώτη σκέψη. Ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει μια ένωση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων τελομερή και των πρόωρων θανάτων, ενώ άλλα έχουν αποτύχει να υποστηρίξει αυτόν τον σύνδεσμο. Τα άτομα που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες που χαρακτηρίζονται από μικρότερη τελομερή ή τελομεράση μεταλλάξεις φαίνεται να πρόωρη γήρανση, αν και σε ορισμένους ιστούς επηρεάζονται περισσότερο από άλλες.

    "Δεν σπουδάζουν φυσιολογικής γήρανσης, αλλά και της γήρανσης στα ποντίκια που κατάφωρα ανώμαλη».

David Harrison
Εργαστήριο Jackson, μπαρ Harbor, Maine

Όταν τα ποντίκια έχουν κατασκευαστεί για να τελομεράση έλλειψη εντελώς, τελομερή τους, σταδιακά μειωθεί για πολλές γενιές. Αυτά τα ζώα ηλικίας πολύ πιο γρήγορα από τα κανονικά ποντίκια - είναι μόλις γόνιμη και υποφέρουν από την ηλικία που σχετίζονται με όρους όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και νευροεκφύλισης. Επίσης, πεθαίνουν νέοι. "Αν κοιτάξετε όλα τα στοιχεία μαζί, φεύγεις με την ιδέα ότι η απώλεια της τελομεράσης θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σημαντικό ρόλο υποκινητή της διαδικασίας γήρανσης», λέει ο DePinho.

Για να διαπιστώσετε εάν αυτές τις δραματικές συνέπειες είναι αναστρέψιμες, η ομάδα της μηχανικής ποντίκια DePinho είναι τέτοια ώστε το αδρανοποιημένο τελομεράση θα μπορούσε να επανενεργοποιηθεί και πάλι με τη σίτιση τα ποντίκια μια χημική ουσία που ονομάζεται 4-OHT. Οι ερευνητές επέτρεψαν τα ποντίκια για να αυξηθεί στην ενηλικίωση χωρίς το ένζυμο, τότε επανενεργοποιηθεί το για ένα μήνα. Θα αξιολογηθεί η υγεία των ποντικών άλλο ένα μήνα αργότερα.

«Αυτό που πραγματικά μας αιφνιδίασε ήταν η δραματική αντιστροφή των αποτελεσμάτων που είδαμε σε αυτά τα ζώα», λέει ο DePinho. Περιγράφει το αποτέλεσμα ως «αποτέλεσμα μιας σχεδόν« Ponce de Leon »- μια αναφορά στον Ισπανό εξερευνητή Juan Ponce de Leon, οι οποίοι πήγαν σε αναζήτηση του μυθικού πηγή της νεότητας. Ζαρωμένο όρχεις αυξήθηκε επανέλθει σε κανονική λειτουργία και τα ζώα ανέκτησαν τη γονιμότητά τους. Άλλα όργανα, όπως η σπλήνα, το συκώτι και τα έντερα, ανακτηθούν από εκφυλισμένο κράτος τους.

Η μηνιαία παλμό της τελομεράσης αντιστραφεί επίσης επιπτώσεις της γήρανσης του εγκεφάλου. Τα ποντίκια με αποκατασταθεί δραστικότητα του ενζύμου τελομεράση είχαν σημαντικά μεγαλύτερο εγκέφαλο από τα ζώα που εξακολουθούν να στερούνται του ενζύμου, καθώς και νευρικών κυττάρων, που παράγουν νέων νευρώνων και τη στήριξη των εγκεφαλικών κυττάρων, άρχισε να εργάζεται και πάλι.

«Μας δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ένα σημείο της επιστροφής για την ηλικία που σχετίζονται με διαταραχές», λέει ο DePinho. Φάρμακα που ράμπα μέχρι δραστικότητα του ενζύμου τελομεράση είναι αξίζει να επιδιωχθεί ως πιθανή θεραπεία για τις σπάνιες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από την πρόωρη γήρανση, λέει, και ίσως ακόμη και για πιο κοινή ηλικιακές προϋποθέσεις.
Καρκίνος σύνδεσμο

Το μειονέκτημα είναι ότι η τελομεράση είναι συχνά μεταλλάσσεται σε καρκίνους του ανθρώπου, και φαίνεται να βοηθά υπάρχοντες όγκους να αναπτυχθούν ταχύτερα. Αλλά DePinho υποστηρίζει ότι η τελομεράση θα πρέπει να εμποδίζει τα υγιή κύτταρα από το να καρκινικά στην πρώτη θέση, με την πρόληψη βλαβών του DNA.

David Sinclair, ένας μοριακός βιολόγος στο Harvard Medical School στη Βοστόνη, συμφωνεί υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενεργοποίηση του ενζύμου τελομεράση μπορεί να αποτρέψει τους όγκους. Εάν η θεραπεία μπορεί να γίνει ασφαλής, προσθέτει, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων για τους ηλικιωμένους και τη θεραπεία ενός φάσματος ασθενειών της γήρανσης."

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Access Nature Chemical Biology focus issue content

Άλλοι ερευνητές είναι απολύτως βέβαιοι ότι η τελομεράση είναι ασφαλής αξιοποιηθεί. "Τελομερών αναζωογόνηση είναι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνο αν δεν βεβαιωθείτε ότι δεν ενθαρρύνει τον καρκίνο», λέει ο Ντέιβιντ Χάρισον, ο οποίος ερευνά τη γήρανση στο Τζάκσον Εργαστήριο σε Bar Harbor, Maine.

Harrison επίσης το ερώτημα εάν τα ποντίκια που στερούνται τελομεράση είναι ένα καλό πρότυπο για την ανθρώπινη γήρανση. "Δεν σπουδάζουν φυσιολογικής γήρανσης, αλλά και της γήρανσης στα ποντίκια που κατάφωρα ανώμαλη», λέει. Ο Tom Kirkwood, που διευθύνει το Ινστιτούτο για τη Γήρανση και την Υγεία στην Newcastle University, UK, συμφωνεί, επισημαίνοντας ότι τελομερών διάβρωση »είναι σίγουρα δεν είναι η μόνη, ή ακόμα και κυρίαρχη, αιτία" της γήρανσης στον άνθρωπο.

DePinho λέει ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν περισσότερα στη γήρανση από συντομευθεί τελομερή, ιδίως σε προχωρημένη ηλικία, αλλά υποστηρίζει ότι η θεραπεία τελομεράση θα μπορούσε μια ημέρα να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες που στοχεύουν τα βιοχημικά μονοπάτια της γήρανσης του πληθυσμού. "Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πολλά πράγματα που χρειάζεται να κάνετε για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής και να επεκτείνει την υγιεινή διαβίωση», λέει.

    *
      Αναφορές
         1. Jaskelioff, Μ. κ.ά. . Φύση doi: 10.1038/nature09603 ( 2010 ).

Μπορει μια ομαδα επιστημονων να συγκεντρωθει και να σου μιλησει,
για ολες τις επιστημονικες αποδειξεις οτι ολες οι μπανανες ειναι πικρες
Δεν εχεις παρα να δοκιμασεις μια μπανανα για να δεις οτι ειναι γλυκια !!

11 Δεκεμβρίου 2010, 17:12:31
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η ανακάλυψη της τελομεράσης ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες.

Ωστόσο μέχρι να έχει κάποια χρήση πρακτικά εκτιμάται ότι θα περάσουν τουλάχιστον 2 δεκατίες και αυτό θα είναι σε πειραματικό επίπεδο.
Μέχρι τότε πολλά θα είναι σχετικά. Ειδικά με τα ποντίκια, η όποια έρευνα μπορεί να πάρει πρακτική εφαρμογή και μετά από 50 χρόνια. Να σημειώσω ότι γνωστό φάρμακο που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τον Σακχαρώδη διαβήτη κάνει (και μάλιστα μόνο μια ουσία και όχι όλη η ομάδα ουσιών που κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα) βρέθηκε να κάνει όγκους σε ποντίκια. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν επαληθεύτηκε ποτέ σε ανθρώπους, ακόμη. Συνεπώς, ας μην θεωρούμε δεδομένο ότι θα συμβαίνουν στον άνθρωπο τα ίδια που συμβαίνουν στα ποντίκια.

Πάντως η όποια επίδραση εξωγενώς (χάπια, ενέσεις, εισπνοές, σιρόπια, κλπ) στην τελομεράση θα εξασφαλίσει δουλειά στους ογκολόγους με νέους καρκίνους. Είναι ένα πολύ πολύπλοκο σύστημα και δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Να υπενθυμίσω ότι γνωστά κληρονομικά προβλήματα με μεταγραφάσες που είναι στο ίδιο επίπεδο δεν έχουν κατορθώσει να βρουν θεραπεία παρά τα 30 χρόνια που τις γνωρίζουμε.

Το όλο σύστημα όμως εμφανίζει εντυπωσιακή κλινική εικόνα στον ασθενή. Η γήρανση που εμφανίζεται επισκοπικά είναι κάτι που φαίνεται έντονα στο ανθρωπο που συμβαίνει και είναι πλέον συσχετισμένη με την βιολογική του ηλικία. Πριν 3-4 χρόνια υπήρχε συζήτηση να χρησιμοποιηθούν τα τελομερή στις πειραματικές μελέτες για σταδιοποίηση ως προς την ηλικία και την επιβίωση ωστόσο φαίνεται ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο και αυτό για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Δεκεμβρίου 2010, 18:15:12
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
+

11 Δεκεμβρίου 2010, 18:27:48
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η τελομεράση αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης
Πολύ κακή μετάφραση κάποιου ξένου κειμένου να φανταστώ; Προσπαθώ να βγάλω νόημα αλλά δεν.... ???
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
25396 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Απριλίου 2010, 14:29:36
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
4951 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Απριλίου 2012, 18:12:27
από tasath
0 Απαντήσεις
3733 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Απριλίου 2012, 21:51:22
από carlita
5 Απαντήσεις
9981 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουνίου 2014, 10:46:22
από Loumakis
0 Απαντήσεις
10856 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιανουαρίου 2017, 10:25:21
από GirousisN