Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:17:46

Αποστολέας Θέμα: ΕΕ: Σχέδιο νόμου για την περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ  (Αναγνώστηκε 3803 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιανουαρίου 2011, 19:48:35
Αναγνώστηκε 3803 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο νομοθεσίας, το οποίο θεσπίζει τους κανόνες γύρω από το δικαίωμα των ασθενών να αναζητούν περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Το νομοθετικό σχέδιο αποσαφηνίζει τους κανόνες για την επιστροφή των εξόδων και την παροχή άδειας, συμπεριλαμβανόμενης της περίπτωσης όπου θα απαιτείται προέγκριση.

Η εισηγήτρια Françoise Grossetête (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε: "Οι ασθενείς δεν θα αφήνονται πλέον στην τύχη τους όταν θα ζητούν διασυνοριακή περίθαλψη και επιστροφή των εξόδων. Αυτή η οδηγία θα αποσαφηνίσει επιτέλους τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς μέχρι τώρα αυτά ήταν πολύ ασαφή".

Οι νέοι κανόνες ξεκαθαρίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν επιστροφή των εξόδων για περίθαλψη που τους παρασχέθηκε σε άλλο κράτος μέλος, εφόσον το είδος της περίθαλψης και το κόστος της θα καλύπτονταν από το κράτος μέλος στο οποίο είναι ασφαλισμένοι εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του.

Οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους ασθενείς να λαμβάνουν "εκ των προτέρων έγκριση" (προέγκριση) για περιπτώσεις περίθαλψης όπου απαιτείται παραμονή σε νοσοκομείο με διανυκτέρευση ή παροχή εξειδικευμένης θεραπείας. Μετά από επιμονή των ευρωβουλευτών οποιαδήποτε άρνηση παροχής προέγκρισης θα πρέπει να αιτιολογείται βάσει ενός προκαθορισμένου καταλόγου πιθανών λόγων, όπως είναι διάφοροι κίνδυνοι για τον ασθενή και το γενικό κοινό.

Κάθε κράτος μέλος πρέπει να ορίσει ένα "εθνικό σημείο επαφής" για την παροχή πληροφόρησης στα άτομα που σκέπτονται να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος. Τα "σημεία επαφής" θα παράσχουν και βοήθεια στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ασθενείς σε περιπτώσεις υπερβολικά μεγάλης σε διάρκεια παραμονής τους σε καταλόγους αναμονής ή μη ύπαρξης εξειδικευμένης θεραπείας στη χώρα τους. Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν τις διατάξεις σε ότι αφορά τη συνεργασία για τις σπάνιες ασθένειες, δεδομένου ότι η πληροφόρηση μπορεί να είναι συχνά ελλιπής και οι εξειδικευμένοι θεράποντες ιατροί να βρίσκονται μακριά.

Στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς προτιμούν να αναζητήσουν περίθαλψη κοντά στον τόπο διαμονής τους. Τα κράτη μέλη δαπανούν σήμερα το 1% των προϋπολογισμών τους, που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, σε θεραπείες που παρέχονται εκτός των συνόρων τους.

Οι κανόνες αφορούν μόνο αυτούς που επιλέγουν να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλο κράτος μέλος. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για τους πολίτες που αναζητούν επείγουσα περίθαλψη όταν επισκέπτονται άλλο κράτος μέλος.

Το κείμενο το οποίο ενέκριναν οι ευρωβουλευτές είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με το Συμβούλιο, το οποίο πρέπει να δώσει με τη σειρά του την επίσημη έγκριση του. Μετά και την επίσημη έγκριση της εν λόγω νομοθεσίας, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους 30 μήνες προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές στην εθνική τους νομοθεσία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

20 Ιανουαρίου 2011, 19:49:30
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ελεύθερη επιλογή νοσοκομείων

Το δικαίωμα των ασθενών να αναζητούν περίθαλψη σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. από εκείνο στο οποίο διαμένουν, δίνει έκθεση που υπερψηφίστηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το δικαίωμα των ασθενών να αναζητούν περίθαλψη σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. από εκείνο στο οποίο διαμένουν, δίνει έκθεση που υπερψηφίστηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ετσι, με την παρέλευση τριάντα μηνών, από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει την τελική έγκρισή του, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές της νομοθεσίας τους, προκειμένου να εναρμονισθούν στην νέα κοινοτική ντιρεκτίβα που εγκρίθηκε.

Με βάση τους νέους κανόνες, οι πολίτες της Ε.Ε. θα μπορούν να λαμβάνουν επιστροφή των εξόδων τους για περίθαλψη που τους παρασχέθηκε σε άλλο κράτος - μέλος, εφόσον το είδος της περίθαλψης και το κόστος της θα καλύπτονταν από το κράτος - μέλος στο οποίο είναι ασφαλισμένοι.

Παράλληλα, οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους ασθενείς να λαμβάνουν «εκ των προτέρων έγκριση» (προέγκριση) για περιπτώσεις περίθαλψης, όπου απαιτείται παραμονή σε νοσοκομείο με διανυκτέρευση ή παροχή εξειδικευμένης θεραπείας.

Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ορίσουν «εθνικά σημεία επαφής» για την παροχή πληροφόρησης στα άτομα που σκέπτονται να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος - μέλος από τα οποία (σημεία επαφής) θα μπορούν να ζητήσουν και βοήθεια στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα ασθενείς που εξαναγκάζονται να παραμείνουν επί μακρόν σε καταλόγους αναμονής εξαιτίας του ότι στις χώρες τους δεν υπάρχουν οι ενδεδειγμένες θεραπείες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4726 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Απριλίου 2012, 18:11:51
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
25044 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Αυγούστου 2022, 03:21:28
από timex
1 Απαντήσεις
6273 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Νοεμβρίου 2017, 01:04:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
35773 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2021, 17:31:36
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4575 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2021, 07:22:23
από Argirios Argiriou