Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 11:04:49

Αποστολέας Θέμα: Ξεκινούν απεργίες οι γιατροί  (Αναγνώστηκε 60070 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Φεβρουαρίου 2011, 16:13:16
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΙΚΑ
???


Mα, το IKA έχει και δικά του Νοσοκομεία, π.χ. το ΙΚΑ-Παναγία στην Καλαμαριά, κοντά στην Pizza Hut και την Βeer Academy, ρε Τάσο...
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Φεβρουαρίου 2011, 16:15:30
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Οι Νοσοκομειακοί ιατροί που έχουν κάνει κατάληψη το Υπουργείο είναι μόνο των 3 νοσοκομείων του ΙΚΑ;

Γι αυτό το λόγο απόρησα. Τέσπα
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

5 Φεβρουαρίου 2011, 18:53:55
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Προσωπικά, αναρωτιέμαι εάν το ΙΚΑ σκέφτεται να ακυρώσει όλες τις συνταγές ιατρών του ΙΚΑ που εκδόθηκαν τις μέρες που έχουν δηλώσει ότι απεργούν ή να τους καλέσει σε απολογία.

Εννοείται διακομιστή ότι ιατρικοί σύλλογοι που ήταν απόντες στο 48ωρο που αφορούσε τόσους γιατρούς, απόντες όταν ο ΟΠΑΔ δεν πλήρωνε και δεν πληρώνει, απόντες όταν το ΙΚΑ έδινε συμβάσεις των 500 ευρώ, απόντες όταν το ΙΚΑ έβαζε 3000 ασφαλισμένους ανά οικογενειακό ιατρό, σήμερα απειλούν με πειθαρχικές ποινές.

Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

5 Φεβρουαρίου 2011, 20:16:16
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Είναι από τις ελάχιστες φορές που είμαι τόσο διχασμένος σε σχέση με μια απεργιακή κινητοποίηση.
Το νεοεμφανιζόμενο αραγές πανιατρικό μέτωπο με αφήνει παγερά αδιάφορο, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κανένα υλικό ή ηθικό κοινό συμφέρον.
Βεβαίως ευκαιριακές συμμαχίες πάντα υπήρχαν...
Από την την άλλη, προσωπικά έχω μάθει να καρφώνω την "αλήθεια" μου στο κούτελο και να πορεύομαι.
Η υπεράσπιση των ψηγμάτων δημόσιου χαρακτήρα της υγείας , δυστυχώς δε μπορεί να γίνει με ευκαιριακές συμμαχίες.
Γιατί είναι στάση ζωής και καθημερινός μόχθος. Δυστυχώς δε θα γίνει ούτε από τουε εργαζόμενους στο ΕΣΥ, γιατί από καιρό έχουν-ως σώμα και όχι μεμονωμένα- απολέσει τη συνείδηση του κοινωνικού τους ρόλου.
Η κηδεία του από καιρό βρισκόμενου στην εντατική "δημόσιου", δεν αργεί. Οι βαρυπενθούντες ΠΙΣ και σία τρέμουν-και καλά κάνουν από τη μεριά τους- την αναδιάταξη της "αγοράς υγείας".
Η εποχή που κάθε γιατρός άνοιγε "μανάβικο" στη γειτονιά , τελείωσε. Οτιδήποτε δεν εντάσσεται στη λογική της αύξησης της επιχειρηματικότητας και της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς υγείας, θα εξαφανιστεί.Ο "ανθός της ελληνικής νεολαίας" (έτσι δε λέγανε όταν μπαίναμε στις σχολές?) μπορεί άφοβα να μαραθεί με τις ευλογίες της τρόικας.
Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν ανάμεσά μας και αυτοί που θα τσιμπήσουν στην περίφημη αναδιάταξη-επανίδρυση- της ΠΦΥ...
Ποιας ΠΦΥ????
Η πρόσβαση σε ένα γιατρό (που είναι άραγε οι επιστημονικά και κοινωνικά χειραφετημένοι γενικοί γιατροί?) και σε ένα απόλυτα ανταποδωτικό πακέτο ασφάλισης-παροχής υπηρεσιών ,είναι ΠΦΥ???
Πιθανώς όσοι είναι έτοιμοι , έξυπνοι, "ικανοί", να ανακλύψουν τη "φιλοσοφική λίθο" τους ή την κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά...
Καλή τύχη!!!
Η κοινωνία και οι ανάγκες της που υπάρχει σε όλα αυτά?
Πουθενά...
Βεβαίβως, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σε φάρμακα και βιοιτρική τεχνολογία, σημαίνει υποχρεωτικά και προάσπιση της υγείας ατόμων και κοινωνίας?
Ενδιαφέρον φιλοσοφικό και επιστημολογικό ερώτημα...
Την απάντηση όμως, μάλλον θα τη δώσουν άλλοι...
Εμείς έχουμε να εφαρμόσουμε τα guidelines των φαρμακευτικών και να βρούμε τρύπα να χωθούμε...
Η καλύτερα ΠΦΥ αλλά τρόικα για να χωθούμε.



6 Φεβρουαρίου 2011, 01:30:29
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Γιατί απεργούν οι Γιατροί

Οι νοσοκομειακοί ιατροί (ΕΙΝΑΠ) δήλωσαν ότι οι «διατάξεις του νομοσχεδίου κατοχυρώνουν εσαεί τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου στο ΕΣΥ, καθώς διαιωνίζουν τη μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς και παραοικονομίας που υπάρχει στα νοσοκομεία. Παράλληλα, καταργούν οριστικά και τα τελευταία θεσμικά υπολείμματα από τη Συλλογική Σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών και το Ν. 3754/2009». Ειδικότερα τόνισαν πως το πολυνομοσχέδιο:

• Καταργεί κάθε έννοια δωρεάν και δημόσιας περίθαλψης.

• Παραδίδει το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

• Διαλύει κάθε έννοια δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασφαλισμένους.

• Κατοχυρώνει ισοβίως τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου στα νοσοκομεία.

• Περιλαμβάνει, από τη μια, μια σειρά φωτογραφικών διατάξεων που βολεύουν «ημέτερους», και από την άλλη, μια σειρά διατάξεων που επιδεινώνουν δραματικά τα προβλήματα τμημάτων γιατρών, όπως π.χ. δραματική αύξηση αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες.

Χωρίς ελπίδα για τους νέους ιατρούς

Και οι νέοι ιατροί και ειδικευόμενοι καταγγέλλουν ότι:

• Το νομοσχέδιο και το επικαιροποιημένο μνημόνιο βάζει τέλος σε κάθε δυνατότητα επαγγελματικής προοπτικής.

• Κλείνει η είσοδος στο ΕΣΥ με την εφαρμογή του 5 (φεύγουν) :1 (μπαίνει), ενώ στο ιδιωτικό ιατρείο η σύμβαση με το μοναδικό ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα είναι για 600 ευρώ.

• Η ανεργία και οι μισθοί πείνας στον ιδιωτικό τομέα είναι η νέα πραγματικότητα που επιφυλάσσει η κυβέρνηση.

πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

6 Φεβρουαρίου 2011, 01:33:45
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα γίνονται συμβάσεις έργου με γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ (αυτό σημαίνει μηνιαίος μισθός κι όχι πληρωμή ανάλογα με τις επισκέψεις και τις πράξεις, όπως ισχύει στον ΟΠΑΔ σήμερα). Στο Μνημόνιο λοιπόν ξεκαθαρίζεται ότι κάθε νέα πρόσληψη γιατρού που θα γίνεται με σύμβαση έργου θα έχει μηνιαία αμοιβή στα επίπεδα που έχουν οι μισθοί των γιατρών σήμερα στον ΟΑΕΕ δηλ. 630 ευρώ!!! Μόνο που σήμερα οι γιατροί του ΟΑΕΕ έχουν σύμβαση και μ' άλλα Ταμεία (ΟΠΑΔ κλπ). Από 1ης Ιουνίου με τον ΕΟΠΥΥ (το μοναδικό ταμείο που θα υπάρχει) οι γιατροί δουλεύουν με συμβάσεις έργου των 630 ευρώ..

6 Φεβρουαρίου 2011, 11:41:23
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Είναι πολύ επιφανειακή η προσέγγιση του θέματος στο επίπεδο των 600 ευρώ. Που μπορεί να είναι 1000 ή 1600, δεν έχει σημασία.

Ο γιατρός δεν θα έχει άλλες συμβάσεις και θα πληρώνεται με σύστημα ΟΑΕΕ.
Αυτό σημαίνει: τέλος τα «χαρτάκια» και τέλος η δεξαμενή των “private patients”, δηλ. ασφαλισμένοι ΙΚΑ και ΟΓΑ που πληρώνουν μέχρι σήμερα κανονική επίσκεψη.
Με τους όρους αυτούς, και 2600 να παίρνει ο γιατρός, πάλι λίγα είναι, αφού δεν θα έχει να πάρει από κάπου αλλού.
Οι γιατροί που θα συνεχίσουν –επειδή το θέλουν, όχι επειδή δεν θα  τους κάνουν συμβάσεις- εκτός ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι, ελαχιστότατοι.
Είναι ολοκληρωτική καταστροφή για το ιδιωτικό επάγγελμα και η ώρα της πληρωμής για τη λάθος πορεία του (οι ιδιώτες γιατροί ποτέ δεν ήταν ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι –των ταμείων- ήταν αλλά δεν το κατάλαβαν).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η εποχή που κάθε γιατρός άνοιγε "μανάβικο" στη γειτονιά , τελείωσε. Οτιδήποτε δεν εντάσσεται στη λογική της αύξησης της επιχειρηματικότητας και της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς υγείας, θα εξαφανιστεί.

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μπορεί να μεταφέρονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άλλοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί παροχής υγείας που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου

Με λίγα λόγια, όταν θα ξεμείνουνε ιδιώτες χωρίς συμβάσεις, όταν η αποζημίωση της σύμβασης θα φτάνει ίσα ίσα για να καλύπτει τα έξοδα του ιατρείου, ασφάλιση, εφορίες, κλπ, θα ανοίξει ο δρόμος στους επιχειρηματίες να στήσουνε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας στον ΕΟΠΥΥ και να προσλαμβάνουνε υπαλλήλους γιατρούς. Έτσι οι ιδιώτες γιατροί θα γίνονται σιγά σιγά από δημόσιοι υπάλληλοι με απεριόριστες αποδοχές, πρώτα δημόσιοι υπάλληλοι με ορισμένο μισθό και μετά ιδιωτικοί υπάλληλοι, με ο,τι σημαίνει αυτό. Η επιχείρηση θα μπορεί να κάνεις καλύτερες προσφορές στον ΕΟΠΠΥ από ό,τι ο ιδιώτης γιατρός, αλλά μετά θα πρέπει να κερδίσει τη διαφορά χαμηλώνοντας το κόστος λειτουργίας της.

Μετά, θα έρθει και η δικιά μας σειρά.
Γιατί έτσι είναι η αγορά. Δεν μπορούν σήμερα να πάνε παρακάτω οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, ούτε οι όροι απασχόλησής τους (σπασμένα ωράρια, Σάββατα, συμβασιούχοι [=«επικουρικοί»] κλπ). Αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε η πλειοψηφία των «ανταγωνιστικών» γιατρών θα τους τραβούσε δυο μούντζες και θα έβγαινε στο ελεύθερο επάγγελμα. Είναι ο μόνιμος και γνωστός διαβολάκος που στέκεται στη γωνία και κοιτάει με νόημα τους γιατρούς του ΕΣΥ, που είναι από μια ηλικία και κάτω. Όταν όμως δεν θα έχεις πού να πας, τότε θα σε ρημάξουνε. Το Δημόσιο θα πληρώνει πάντα λίγο παραπάνω από την αγορά, για να κρατάει τους υπαλλήλους του. Τότε θα καταλάβουμε και γιατί μετονομάστηκαν τα Απογευματινά Ιατρεία και γίνανε «Ολοήμερη Λειτουργία». Έλα, γιατρέ μου, 4 ώρες το πρωί και 3 το απόγευμα. Μαζί με την Οδηγία που θα αλλάξει μάλλον, και ο χρόνος της ενεργού εφημερίας δεν θα λογίζεται χρόνος εργασίας σε όλη του την έκταση για όσους δεν έχουν «βάρδιες» (ΤΕΠ, Μονάδες κλπ) όπως γίνεται σήμερα.

Δεν ξέρω αν η αλυσιδωτή αυτή αντίδραση σταματάει εδώ ή έχει και συνέχεια, αλλά τα πράγματα είναι απλά. Και προβλέψιμα.
Δυστυχώς οι Φορείς (συνδικαλιστές, σύλλογοι) έχασαν το επικοινωνιακό παιχνίδι και με τα μέλη τους και με τα Μέσα και με την κοινωνία. Αν αναγνωρίζουμε σε όλους τους καλές προθέσεις.

Ενώ ο ΥΥΚΑ έχει σαρώσει τα κανάλια εδώ και μήνες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η κηδεία του από καιρό βρισκόμενου στην εντατική "δημόσιου", δεν αργεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Φεβρουαρίου 2011, 12:16:54 από flone »

6 Φεβρουαρίου 2011, 11:54:33
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
flone,
Έχεις εν μέρη δίκιο. Εκεί που προσωπικά διαφωνώ είναι στο ότι ο ιατρικός σύλλογος διαπράττει προκλητικά υπέρμετρο λάθος αντί να βγει και να πει δεν θέλουμε επιχειρηματίες στην υγεία και βγάλτε αυτό που έχεις βάλει κόκκινο, δηλαδή τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, βγαίνει κόντρα στην κοινωνία όπου οι μισοί έλληνες είναι στο έλεος του ΙΚΑ. Ποιους υποστηριζει; Μήπως το 3% των γιατρών που προσβάλουν στην κοινωνία τους υπόλοιπους με τα έργα τους; Πιστεύετε ότι εάν ανοίξει το ΙΚΑ και απαιτηθεί η έξοδος των επιχειρηματιών στην υγεία δεν θα βρει υποστηρικτές στην κοινωνία;

Αλήθεια, υπάρχουν αποφάσεις γενικής συνέλευσης για αυτά που λένε οι σύλλογοι;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

6 Φεβρουαρίου 2011, 12:05:20
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν βλέπω να διαφωνούμε πουθενά.
Είπα ότι, με την προϋπόθεση ότι οι φορείς έχουν καλές προθέσεις, έχασαν την επικοινωνιακή μάχη, γιατί δεν πρόβαλαν αυτό που καίει (εμάς τώρα στα κοντά και όλους μακροπρόθεσμα). Και ότι το άνοιγμα που γίνεται τώρα, προπαγανδίζεται από καιρό από την άλλη πλευρά.

Φυσικά και θα βρει υποστηρικτές στην κοινωνία.
Για λίγο.
Μην ξεχνάμε το "increased copayments" ;)

Αλλά μετά θα είναι αργά.
Για όλους, επίσης.

6 Φεβρουαρίου 2011, 13:01:32
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
(του Δημ. Καμπουράκη)

«Το φακελλάκι, η κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση, η διοχέτευση ασθενών στα διαγνωστικά κέντρα για πανάκριβες άχρηστες εξετάσεις, το πήγαινε έλα των dealers των φαρμακευτικών εταιρειών (ιατρικών επισκεπτών) έξω από τα γραφεία των γιατρών, η χρήση των ιατρείων του ΙΚΑ για ψάρεμα πελατών στα ιδιωτικά ιατρεία, η παραβίαση της λίστας αναμονής στα νοσοκομεία, οι θηριώδεις σπατάλες στα χειρουργεία, οι πλαστές εφημερίες, τα πιράνχας του ιατρικού εξοπλισμού, τα μαζικά συνέδρια φαρμακευτικών εταιρειών σε εξωτικούς προορισμούς, τα τεράστια ελλείματα των μονάδων υγείας και οι υπόλοιπες γνωστές πληγές του συστήματος, είναι απότοκα...»
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Φεβρουαρίου 2011, 13:35:38 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Φεβρουαρίου 2011, 13:54:01
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ξέπλυμα συνταγών, τέλος!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε 17.000 γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ θα απευθύνονται από τη Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Χωρίς οικονομική επιβάρυνση, όπως τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι περίπου πέντε εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Οργανισμού, μπορούν με το βιβλιάριό τους να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους γιατρούς προκειμένου να εξασφαλίζουν τη συνταγή με τα φάρμακα ή το παραπεμπτικό που απαιτείται για περαιτέρω εξετάσεις.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Φεβρουαρίου 2011, 16:28:52
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


   Το εξοργιστικό με όλους αυτούς τους δημοσιογράφους που παίρνουν τους παχυλούς μισθούς για να προπαγανδίσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων αφεντικών τους, είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ασκούν «το  λειτούργημα της ενημέρωσης». Όσο και αν προβληματίζεσαι και να είσαι «διχασμένος» για την ηθική των ευκαιριακών συμμαχιών, το πολιτικό περιεχόμενο και την ορθότητα του λόγου της συγκεκριμένης κινητοποίησης, δεν μπορείς να μην αντιδράς στη δημαγωγία του υπουργού και στο λαϊκισμό των εκπροσώπων του δημοσιογράφων, καθημερινά στο «γυαλί».
   Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχω την αίσθηση, ότι δεν ξεκαθαρίζονται οι οικονομικές παράμετροι του καινούργιου συστήματος που φτιάχνεται, και η ουσία  αφήνεται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.
Δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι γιατροί, ποιες ειδικότητες θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, πώς θα πληρώνονται;
Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή γιατρού - ειδικότητας από τον ασθενή;
Θα υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των ασθενών ανά γιατρό, και αν ναι, ο (ν+1) ασθενής που θα θέλει να διαλέξει τον συγκεκριμένο γιατρό τι θα κάνει;
Με τα διαγνωστικά, που αποτελούν το μεγάλο φιλέτο μικρο και μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας τι θα γίνει; Πώς θα καλύπτονται;
Με τη φαρμακευτική δαπάνη; Τι θα καλύπτει το ταμείο; Θα επιδοτείται ο αγροτικός ιατρός, ο γιατρός ΕΟΠΠΥ, ο μεγαλοδιευθυντής  ΕΣΥτης, ο καθηγητής, ο ειδικευόμενος για την επιλογή συγκεκριμένου σκευάσματος; Κάποιοι από αυτούς;
   Είναι αυτά και υπάρχουν και πολύ περισσότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να καταλάβουμε το « προς τα πού το πάει ο υπουργός». Και όλα αυτά είναι πολύ μακριά από τους λαϊκισμούς των καμπουροδημοσιογράφων, ότι με μια απόφαση ο υπουργούς κατήργησε τις ουρές του ΙΚΑ και όποιος θέλει απευθύνεται σε όποιο γιατρό θέλει να εξετασθεί (ε καλά, δεν είπε και να χειρουργηθεί …). Το «καμπουροδημοσιογράφοι»  για να μην παρεξηγηθώ, αναφέρεται στην κύφωση που αποκτά η σπονδυλική στήλη (επαγγελματικό νόσημα) λόγω συνεχούς κάμψης στα θελήματα των αφεντικών, και δεν παραπέμπει σε συγκεκριμένα ονόματα.
   Προσωπικά έχω την αίσθηση, ξαναλέω, ότι ο υπουργός και η τρόικα που του υπαγόρευσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν έχουν σαν κύριο στόχο τις χαμηλές αποδοχές των γιατρών (τώρα που μας βρήκαν πολλούς και μπόσικους), όχι, ότι αν γίνει και αυτό στην πορεία, ιδιαίτερα για τη μεγάλη μάζα των μικρογιατρών θα τους ενοχλούσε. Δεν έχουν αυτό σαν κύριο στόχο, γιατί δεν θα ήθελαν να μειώσουν το οικονομικό κόστος των υπηρεσιών υγείας, στο βαθμό που οι δαπάνες αυτές είναι συνδεδεμένες  με το κέρδος των επιχειρηματιών της υγείας. Η τρόικα και οι περίφημες «αγορές» που πλέον μας εξουσιάζουν, δεν θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση φαρμάκων, αναλωσίμου υγειονομικού υλικού, νέων τεχνολογικά διαγνωστικών μεθόδων και υλικών, γιατί θα μείωναν σύστοιχα και το κέρδος όλης της βιομηχανίας και της αγοράς που κινείται σε αυτούς τους τομείς. Σκεφτείτε όλα αυτά που έχουν ακουστεί, για το πόσο υψηλά στην ιεραρχία του καπιταλιστικού συστήματος βρίσκεται η βιομηχανία του φαρμάκου και για την εμπλοκή της με παγκόσμιους οργανισμούς και κυβερνήσεις.
   Με απλά λόγια, αν μειωθούν τα κέρδη τους, πού θα τα βρουν τα λεφτά για να μας δανείσουν «για να αποφύγουμε εμείς τη χρεοκοπία» (που μας λένε καθημερινά οι καμπουροδημοσιογράφοι) και αυτοί να αυξήσουν το κεφάλαιό τους…
   Αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα και κατ  επέκταση τον υπουργό, είναι η μείωση της συνεισφοράς του κράτους σε αυτές τις δαπάνες, αυτό που λέμε μείωση του κοινωνικού κράτους. Γι αυτό το λόγο, ότι και αν αποφασιστεί να απαντάνε οι υπουργικές αποφάσεις, στο πώς, ποιοι, κάθε πότε, και σε όλα τα άλλα ερωτήματα που έβαλα παραπάνω, ένα είναι σίγουρο, ότι στο κόστος θα συμβάλει γενναία και ο χρήστης των υπηρεσιών υγείας.
   Απλά από τους καμπουροδημοσιογράφους δε θα το ακούσουμε ποτέ αυτό. Θυμηθείτε τις τράπεζες όταν διαφημίζουν τα φοβερά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας που έχουν, διατυμπανίζουν το σλόγκαν «με 50ευρω το χρόνο σε βλέπει γιατρός, οποιαδήποτε ώρα, όσες φορές θέλεις». Σου λένε να σε δει γιατρός, δε σου λένε να ολοκληρώσει και τη διαγνωστική και θεραπευτική προσπέλασή του….  Δεν αναφέρουν πόσο τελικά θα σου έρθει το «κουστούμι» και όσοι μπλέχθηκαν στα γρανάζια αυτά, έμαθαν καλά…
   Τώρα γιατί οι γιατροί του ΙΚΑ ξέπλεναν συνταγές και οι 17000 του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεν θα ξεπλένουν δεν το κατάλαβα. Εγώ περισσότερα πλυντήρια βλέπω, άρα και περισσότερες μπουγάδες….

6 Φεβρουαρίου 2011, 16:58:20
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τώρα γιατί οι γιατροί του ΙΚΑ ξέπλεναν συνταγές και οι 17000 του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεν θα ξεπλένουν δεν το κατάλαβα.

Έχεις δίκιο, δεν το διατύπωσα ξεκάθαρα. Μέχρι τώρα, όταν ένας ιατρός μη συμβεβλημένος με το ΙΚΑ εξέταζε έναν ασφαλισμένο του ΙΚΑ, του έδινε συνταγή σε απλό χαρτί και κατόπιν ο ασφαλισμένος προσέτρεχε στα ΚΥ και ΠΙ που δίνανε τέτοιες συνταγές, για να πάρει συνταγή του ΙΚΑ. Πλέον, οι ιατροί της ΕΟΠΠΥ θα συνταγογραφούν οι ίδιοι τις συνταγές των ασφαλισμένων που θα εξετάζουν και άρα δεν θα υπάρχει η ανάγκη ξεπλύματος. Πρέπει βέβαια να ξεκαθαριστεί τί θα γίνεται με τις συνταγές των λίγων ( ; ) ιατρών που θα προτιμήσουν να μείνουν εκτός ΕΟΠΠΥ.   
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Φεβρουαρίου 2011, 17:20:20
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

stathis


Συμφωνω σε ολα με τους παραπανω συναδελφους. Θα ηθελα ομως να επισημανω ορισμενα πραγματα που βλεπω ως γιατρος που δουλευει στο εξωτερικο και να τα εκφρασω με ευθυτητα εως κυνισμο. Πιστευω οτι το κυριο και βασικο προβλημα μας ως κλαδου ειναι ακριβως οτι ποτε δεν σκεφτομαστε συλλογικα αλλα στενα συντεχνιακα. Μεσα στο συναφι μας υπαρχουν πολλα υποσυναφια (ΕΣΥτες ευσυνειδητοι και αλλοι αχρηστοι και διεφθαρμενοι, κρατικοδιαιτοι ιδιωτες που δουλευουν με μιζες και ειναι νταβατζηδες αρρωστων και συναδελφων, γιατροι του ΙΚΑ που ειναι μειγμα δημοσιου υπαλληλου και ιδιωτη στην καλυτερη περιπτωση και στην χειροτερη αισχρα λαμογια που κατοχυρωσαν χυδαια προνομια ολα αυτα τα χρονια και εκβιαζουν τους ασφαλισμενους ή καταληστευουν μαζι με φαρμακευτικες εταιρειες και πολυαριθμους απατεωνες φαρμακοποιους το Δημοσιο, πανεπιστημιακοι γιατροι που καποιοι οντως κανουν ερευνα και παρα πολλοι που ειναι αγιογδυτες και τενεκεδες ξεγανωτοι μεσα στη σπουδαιοφανεια και εγιναν πανεπιστημιακοι ή γιατι ειχαν μπαμπα καθηγητη ή γιατι ηταν ρουφιανοι,γλυφτες και ερπετα κουβαλωντας χρονια τους χαρτοφυλακες των αφεντικων τους, στρατιωτικοι γιατροι επισης διπλοθεσιτες που εχουν μετατρεψει τα στρατιωτικα νοσοκομεια σε ιδιωτικες κλινικες και αδιαφορουν για τους στρατευσιμους και αλλους στρατιωτικους που προσφερουν εργο στην παραμεθοριο, γενικους γιατρους αστοιχειωτους παλιους αγροτικους που βαφτιστηκαν ειδικοι χωρις εκπαιδευση και ειναι οι τοπικοι θεοι στα χωρια που δουλευουν εκμεταλλευομενοι τη θεση τους και ξεπαστρευουν οικονομικα και κυριολεκτικα ασθενεις και ταμεια με κατευθυνομενη συνταγογραφηση αλλα και αλλους ιδεολογους που προσφερουν μεχρι και προληπτικη υγεια εκει που υπηρετουν). Ολα τα παραπανω υποσυναφια τηρουν ολα αυτα τα χρονια το νομο της σιωπης με πρωτους τους καταπταιστους ιατρικους συλλογους μας και τους συνδικαλιστες μας. Η συμφωνια ειναι κλεψτε, εκμεταλευτειτε καταχραστειτε ξεφτυλιστε ασθενεις και δημοσιο με καθε τροπο, ξεπαστρεψτε με την αγνοια και την αδιαφορια σας οσο πιο πολλους ασθενεις μπορειτε αλλα καντε τουμπεκι οταν εμεις θα κανουμε τα ιδια και χειροτερα. Φυσικα δεν ειναι μονο οι γιατροι που ειναι διεφθαρμενοι. Διαφθορα και ανομια υπαρχει παντου στην Ελλαδα. Αυτο που εξοργιζει τον κοσμο ειναι η υποκρισια μας και το τουπε μας.Ο μεσος ασφαλισμενος εχει ταλαιπωρηθει με αφανταστο τροπο στα γιατρεια του ΙΚΑ, η γραφειοκρατια και πολλοι συναδελφοι ΙΚΑτζηδες τον ξεφτιλησανε και τον εκμεταλλευτηκαν και τωρα βλεπει αυτους τους ανθρωπους να σκουζουν στριμωγμενοι στη γωνια γιατι χανουν την κουταλα με το μελι.Και που δεν τους φτυνει πρεπει να ειμαστε ευχαριστημενοι.
Ακομα ομως και οι νεοι γιατροι εχουν ευθυνες.Γιατι βολευτηκαμε μεσα στο συστημα που βρηκαμε, ανεχτηκαμε τα παντα,την αστεια εκπαιδευση που μας προσφερεται στα νοσοκομεια, τις απιστευτες αναμονες, τη λαμογια των διευθυντων και των επιμελητων μας που μας κανανε γραμματεις γαι υπηρετες για τα πελατακια τους, και κοιταμε μονο πως θα τελειωσουμε πιο γρηγορα για να χωθουμε και μεις στο παραπανω διεφθαρμενο συστημα ειτε σαν ιδιωτες ειτε σαν ΕΣΥτες για να κονομησουμε οπως εκαναν οι δασκαλοι μας. Ενα συστημα που βασιζεται στη μετριοκρατεια, στο γλυψιμο και  την οσφυοκαμψια.
Τελος θελω να πω οτι ακουω απο καποιους πιο μεγαλους συναδελφους οτι ηρθε η ωρα να ξεχωρισουν οι πραγματικα καλοι γιατροι απο την πολυαριθμη σαβουρα. Πραγματικα μου φαινεται αστειο. Ξερουμε ποσο κατευθυνομενη ειναι η πελατεια. Καλος γιατρος για τους πιο πολλους συναδελφους δεν ειναι αυτος που ειναι οντως καλυτερος αλλα αυτος που δινει μεγαλυτερη μιζα. Ασε δε που οι περισσοτεροι δεν εχουμε το επιπεδο να κρινουμε ουτε γιατρους της ιδιας ειδικοτητας ποσο μαλλον αλλης.
Καταληγω λοιπον και συγχωρειστε τον τονο και τη γλωσσα που χρησιμοποιησα γιατι ειμαι εξοργισμενος με αυτα που γινονται στην πατριδα μου και με αναγκασαν να φυγω για το εξωτερικο οπως και παρα πολλοι αλλοι νεοι συναδελφοι. Αυτο που πραγματικα πρεπει να κανουμε ειναι πρωτιστως η αυτοκριτικη και η αυτοκαθαρση μας επιτελους.

6 Φεβρουαρίου 2011, 19:55:53
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Θα προσπαθήσω να διατυπώσω -πολύ πρώιμα είναι η αλήθεια- μια σκέψη για το μέλλον.
Κατά τη γνώμη μου ο μόνος τρόπος να διασωθεί κάποια λογική "δημόσιας" λειτουργίας στο μέλλον θα είναι η αυτοοργάνωση των επαγγελματιών υγείας, που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτή , σε συνεταιρισμούς εκεί όπου ήδη υπάρχουν καλές σχέσεις -σχέσεις εμπιστοσύνης με τοπικές κοινότητες.
Το νομικό καθεστώς αυτών των συνεταιρισμών έχει τη σημασία του, αλλά μεγαλύτερη σημασία θα έχουν κατά τη γνώμη μου οι ξεκάθαρες προθέσεις και η νοηματοδότηση του εγχειρήματος.
Δυστυχώς η ευρέως διαδεδομένη ταύτιση της έννοιας του "δημόσιου" με το κρατικό μας έχει εγκλωβίσει για τα καλά.
Πιστεύω ότι η στιγμή που το κρατικά ελεγχόμενο σύστημα υγείας θα απολέσει τα τελευταία ψήγματα "δημόσιου" και θα λειτουργεί με απόλυτα ιδιωτικές και ιδιοτελείς λογικές , δεν είναι μακριά. Η θα αντισταθούμε και θα περισώσουμε κάτι, ή το σύστημα θα μας ξεβράσει.
Ελπίζω χωρίς να καταστραφούμε ως άνθρωποι και επιστήμονες.

Λέξεις κλειδιά: απεργίες  
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
62005 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαρτίου 2016, 20:02:07
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
7694 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2020, 08:19:15
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
5057 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2021, 22:34:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8380 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2022, 16:34:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1979 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2024, 07:20:17
από Argirios Argiriou