Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 15:06:18

Αποστολέας Θέμα: ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΟΣΙΑΛΟ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ  (Αναγνώστηκε 4630 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Φεβρουαρίου 2011, 20:07:10
Αναγνώστηκε 4630 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Mavrogialouros

Ιατροί
ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΟΣΙΑΛΟ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Γράφει ο Γ.Λ.

Μέγας σάλος έχει ξεσπάσει κατά την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ  η οποία  στο πρωτοσέλιδο της 10ης  Φεβρουαρίου και με τον πηχυαίο τίτλο "Χρυσό κόλπο με τα φάρμακα"
(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) ενημερώνει τους εμβρόντητους Έλληνες πολίτες ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης φάρμακα - αντίγραφα  στοιχίζουν στον ασθενή και στο κράτος περισσότερο από τα αντίστοιχα πρωτότυπα. Στο άρθρο ο δημοσιογράφος παραθέτει  πίνακα - λίστα με 50 δραστικές ουσίες με τη συγκριτική τιμολόγηση πρωτοτύπου - γενοσήμου.

Την αποκάλυψη του σκανδάλου οφείλουμε κατά την εφημερίδα στους δαιμόνιους ντεντέκτιβ - βουλευτές ,  κκ. Μόσιαλο (τον γνωστό "σοφό"), Παρασύρη  (Φαρμακοποιό), Παραστρατίδη (Φαρμακοποιό) και Στασινό (Ιατρό) οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας μάλιστα και τη λήψη μέτρων για ν' αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπερκοστολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων.

Σύμφωνα με σχετική πανηγυρική ανακοίνωση στο  διαδικτυακό τόπο του Φ. Παρασύρη (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) η ερώτηση των πέντε  στηρίχτηκε σε λίστα τιμών του συνεταιρισμού φαρμακοποιών,  την οποία είχε προσκομίσει τις 04-02-2011, ο ίδιος στο ΚΤΕ υγείας. Παρακάτω στην ίδια ιστοσελίδα αναγράφεται ότι "...........Το Έθνος παραθέτει μάλιστα μορφοποιημένο τον πίνακα που επισυνάπτεται της ερώτησης των πέντε Βουλευτών............."

Κατά συνέπεια ο πίνακας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110211/low/assets_LARGE_t_420_46019551.JPG) του  ΕΘΝΟΥΣ  δόθηκε στον αρθρογράφο της εφημερίδας από τους πέντε βουλευτές.

Ωστόσο τα  διαλαμβανόμενα στο άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ (το οποίο αναπαράγουν και άλλες εφημερίδες, ιστοχώροι, αλλά και τηλεοπτικά κανάλια) ακούγονται εντελώς παράδοξα στους εργαζόμενους στο χώρο του φαρμάκου αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας καθότι είναι γνωστό ότι πάντοτε τα γενόσημα  είναι φθηνότερα των πρωτοτύπων ιδιοσκευάσμάτων.

Και ω της εκπλήξεως!. Μια απλή ματιά στον πίνακα - λίστα αποκαλύπτει ότι τα περιβόητα στοιχεία είναι ΨΕΥΔΗ στο σύνολό τους ενώ εξόφθαλμη προβάλλει η προσπάθεια ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ της κοινής γνώμης, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Ο γράφων αδυνατεί ν' αποδεχτεί ότι τρεις "επιστήμονες" φαρμακοποιοί, ένας ιατρός και ένας .... "σοφός" έχουν τέτοιου μεγέθους άγνοια του αντικειμένου της επαγγελματικής τους ενασχόλησης και συνεπώς ως μόνη λογική εξήγηση προβάλλει η ύπαρξη ευκόλως εννοούμενων σκοπιμοτήτων.

Ας  δούμε λοιπόν  ποιων αλχημικών μετασχηματισμών μετήλθαν οι πέντε εθνοπατέρες για να κατασκευάσουν τον διαβόητο πίνακα: Τον εξής έναν! Απλά συγκρίνουν ανόμοια μεταξύ τους πράγματα και αποκρύπτουν εκείνο που έχει τελικά οικονομική σημασία, δηλαδή το  ημερήσιο (ή μηνιαίο για ευκολότερη σύγκριση) κόστος θεραπείας


Ας προσέξουν οι αναγνώστες κάποια κραυγαλέα παραδείγματα από τον πίνακα του ΕΘΝΟΥΣ: (Σημ.:Οι τιμές των ιδιοσκευασμάτων είναι διαθέσιμες για όποιον ενδιαφέρεται online στον ιστοχώρο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και  προέρχονται από το 1ο/2011 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Εμπορίου με αριθμό πρωτοκόλλου A3-3166 της 28/12/2010 με ισχύ από 29/12/2010.)

Η δραστική ουσία σιμβαστατίνη που επικαλείται το άρθρο ως αποδεικτικό του σκανδάλου, κυκλοφορεί ως πρωτότυπο ιδιοσκεύασμα με την ονομασία Zocor της πολυεθνικής εταιρείας Merck  με τιμή χονδρικής 5,53 €, αλλά-προσέξτε- με το κουτί να περιέχει 10 μόνο δισκία.  Αυτό δεν εμποδίζει την βουλευτική πεντάδα να συγκρίνει τα 20mg x10 δισκία με γενόσημη (ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, πχ. antichol, statinal, extrastatin, simvatin, simvacor κτλ) σιμβαστατίνη των 20mg  των 30 δισκίων ανά κυτίο (τριπλάσιος αριθμός δισκίων - ήτοι θεραπεία μηνός με ένα κουτί) με χονδρική 12,62 €. Το αντίστοιχο κόστος του πρωτοτύπου στα 20mg και σε 30 δισκία (δηλαδή 3 κουτιά - θεραπεία μηνός) είναι 3x5,53= 16,59 €.

Η ουσία ομεπραζόλη για την οποία επίσης διαμαρτύρεται ο ... οκνηρός δημοσιογράφος (δεν μπήκε καν στον κόπο να ερευνήσει το θέμα του) κυκλοφορεί ως το πρωτότυπο ιδιοσκεύασμα Losec της πολυεθνικής ASTRA/ZENECA με 14 κάψουλες των 20mg και με χονδρική  8,9 €. Αντίστοιχα τα ελληνικά ιδιοσκευάσματα (πχ. Belifax, Lenar, Glaveral, Assoprol, Ezipol κτλ.) κοστίζουν επίσης 8,9 € (κακώς). Στην περίπτωση αυτή όμως οι βουλευτές - ταχυδακτυλουργοί συγκρίνουν το Losec των 14 καψουλών με γενόσημο των 28 ή 30 καψουλών! (κόστος κυτίου - μηνιαίας θεραπείας 14,59 € χονδρική). Τελικώς η θεραπεία μηνός (28 ημερών) με Losec 2x14 (2 κουτιά) κοστίζει  περισσότερο 2x8,9=17,8  €χονδρική .


Στην προσπάθειά τους δε να μας "δουλέψουν" χονδροειδώς και απροκάλυπτα, δεν αποφεύγουν και τα ευτράπελα: Στην αριστερή πλευρά του διπτύχου πίνακα του ΕΘΝΟΥΣ συγκρίνεται το πρωτότυπο ιδιοσκεύασμα sodium chloride με το αντίστοιχο γενόσημο. Γνωρίζει ο αναγνώστης τι είναι αυτό; Απάντηση: Είναι υδατικό διάλυμα χλωριούχου νατρίου, δηλαδή σκέτο αλατόνερο!!!. Μάλιστα! Αναγνωρίζουν δηλαδή δύο είδη  αλατόνερου, το επώνυμο, το "πολυτελείας" (που φτιάχνεται μάλλον με νερό Perrier) και το "παρακατιανό" γενόσημο του οποίου αξιώνουν την υποτίμηση.

Συνεχίζω:

Αtorvastatin Calcium trihydrate Συγκρινουν το πρωτότυπο: Lipitor 20m/πολυεθνικής PFIZER x 14 δισκία (νοσοκομειακή τιμή 11,79 θεραπεία μηνός 23,58) με ελληνικό γενόσημο (πχ. Torvastin, Atrost, Lipizem) 20mg x 28 (νοσοκομειακή τιμή 18,67 - θεραπεία μηνός)

Calcitonin Salmon. Πρωτότυπο Μiacalcic/NOVARTIS 200x2ml χονδρική 20,88. Συγκρίνουν με  γενόσημο πχ. Μioser, Calci-10,  100x3,5ml 20,88 ενώ θα έπρεπε να γίνει σύγκριση με το γενόσημο ίδιας περιεκτικότητας και όγκου  με το πρωτότυπο, πχ. Μioser 200x2ml που  κοστίζει 16,97 €.

Fluticasone propionate -- Salmeterol Xinafoate Εδώ συγκρίνεται το Seretide diskus 250+50 της πολυεθνικής Glaxo με το ελληνικό Rolenium της ELPEN το οποίο όμως δεν θεωρείται γενόσημο αλλά πρωτότυπο λόγω διατήρησης της πατέντας στη συσκευή εισπνοής από την ελληνική εταιρεία. Στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει γενόσημο. Παρά ταύτα επιχειρείται να δημιουργηθεί σύγχυση και λανθασμένη εντύπωση στους μη γνωρίζοντες. Ίδιες περιπτώσεις αποτελούν οι δόλιες συγκρίσεις για  δραστικές ουσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν γενόσημα (συνήθως γίνεται εμπορική συμπροώθηση της ίδιας πρωτότυπης δραστικής από παραρτήματα πολυεθνικών ή εγχώριες εταιρείες - αντιπροσώπους ): Το ίδιο τρυκ εφαρμόζεται και για τις ουσίες Beclomethasone+formoterol, Lercanidipine, Filgrastim, Clindamycin.

Σταματώ εδώ  διότι πιστεύω ότι ο αναγνώστης έχει πλέον κατανοήσει το "Χρυσό" πραγματικά "κόλπο" του Μόσιαλου και συνεργατών  για  την προώθηση των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών – παγκοσμίων οικονομικών κολοσσών - για τις τιμές των οποίων δεν ζητά –Θεός φυλάξει!- μείωση. (Σε υποσημείωση στο τέλος του άρθρου θα παραθέσω ονομαστικά τα πρωτότυπα ιδιοσκεύασματα  με τα αντίστοιχα ελληνικά γενόσημα ώστε όποιος αναγνώστης επιθυμεί να ελέγξει προς άρση πάσης αμφιβολίας και τα υπόλοιπα φάρμακα που περιλαμβάνει ο πίνακας των ερωτούντων βουλευτών).

Μερικές πληροφορίες για το γενόσημο φάρμακο:

Σύμφωνα με την Οδηγία 2001/83/EC, ως γενόσημο φάρμακο (generic) ορίζεται «ένα φάρμακο με την ίδια ποιοτική και ποσοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες και την ίδια φαρμακευτική μορφή με το φάρμακο αναφοράς (και του οποίου η βιοϊσοδυναμία  (δηλαδή κατανομή στον οργανισμό) με το φάρμακο αναφοράς έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας (από πιστοποιημένα συγκεκριμένα εργαστήρια του εξωτερικού: HΠΑ, Καναδάς, Γερμανία).

Στην Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες (πχ.Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον  τεχνηέντως καλλιεργούμενο (και ακριβοπληρωμένο) μύθο ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν μειωμένη θεραπευτική αξία από τα αντίστοιχα πρωτότυπά τους και τα ονομάζουν υποτιμητικά «φασόν». Με αποτέλεσμα ενώ είμαστε χώρα παραγωγής γενόσημων φαρμάκων αυτά να ανέρχονται μόλις στο 12% της συνολικής κατανάλωσης και τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών πάνω από το 80%.

Φυσικά οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν εξαπολύσει πόλεμο κατά των γενοσήμων φαρμάκων χρησιμοποιώντας  ως αιχμή του δόρατος διαφόρους «σοφούς» διακεκριμένους καθηγητές (thougth makers – διαμορφωτές επιστημονικής σκέψης  και κοινής γνώμης), δημοσιογράφους και βέβαια πολιτικούς οι οποίοι και τελικά αναλαμβάνουν τη νομοθετική κατοχύρωση των επιταγών - συμφερόντων του πολυεθνικού καρτέλ των φαρμακοβιομηχάνων. Όλοι αυτοί οι κύριοι ανταμοίβονται αδρά για τις υπηρεσίες τους στο διεθνές καρτέλ με διάφορους τρόπους  που ποικίλουν από τον άμεσο χρηματισμό – μίζα - έως τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και συνεδρίων

Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο και η οσμή της σηπτικής διαφθοράς έφθασε πλέον και στα ντελικάτα ρουθούνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία τον Ιανουάριο του 2008  ξεκίνησε έρευνα για να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται στην αγορά λιγότερα νέα φάρμακα και γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερεί η είσοδος στην αγορά γενόσημων σκευασμάτων.

Από το προκαταρκτικό πόρισμα που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2008 αποδείχθηκε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συχνά προσφεύγουν σε στρατηγικές παράτασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν τα πρωτότυπα φάρμακα για να παρεμποδίσουν την είσοδο στην αγορά των γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων.

Τα πορίσματα της έρευνας υποβλήθηκαν στους άμεσα ενδιαφερομένους κατά τη δημόσια ακρόαση της 28ης Νοεμβρίου 2008 στις Βρυξέλλες.
Η δημόσια διαβούλευση διήρκησε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2009.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος κα Neelie Kroes δήλωσε: “Πρέπει να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός και λιγότερη γραφειοκρατία στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων. Όσον αφορά την είσοδο των γενόσημων σκευασμάτων στην αγορά, κάθε εβδομάδα και μήνας καθυστέρησης κοστίζει χρήματα στους ασθενείς και στους φορολογούμενους. Στις περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε αντιμονοπωλιακές πρακτικές δεν θα διστάσουμε να εφαρμόσουμε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες»

Εν κατακλείδι: Ο γράφων θεωρεί ότι εν μέσω της οικονομικής λαίλαπας που μαστίζει τη χώρα και της επερχόμενη φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές αρχικά των πρωτοτύπων φαρμάκων που θα συμπαρασύρουν καθοδικά εκείνες των γενόσημων. Προϋπόθεση για τις τελικές ελάχιστες τιμές των γενοσήμων να υπάρξουν «κόκκινες κατώτατες γραμμές» που θα προκύψουν μετά από ειλικρινή διάλογο μεταξύ κυβερνητικών τεχνοκρατών (όχι του τύπου Μόσιαλου ο οποίος έχει πλέον αποδειχτεί τουλάχιστον προχειρολόγος), εκπροσώπων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και κοινωνικών εταίρων.

Ευελπιστώ  ότι θα πρυτανεύσει η κοινή λογική και η βασική εφαρμογή των αρχών της μακροοικονομικής επιστήμης ώστε η κυβέρνηση και η τρόικα να μην εισακούσει τα φληναφήματα Μόσιαλου και σια.

Στην αντίθετη περίπτωση εάν τυχόν επιβληθούν  άδικες και αντιαναπτυξιακές υπερβολικές μειώσεις τιμών ελληνικών φαρμάκων νομοτελειακά θα οδηγηθούμε, στη  συρρίκνωση έως εξαφάνιση ενός κλάδου υψηλής τεχνολογίας με σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Θα γίνουμε μάρτυρες απώλειας θέσεων εργασίας και. ανεργίας σε έναν κλάδο που σήμερα απασχολεί ~20.000 εργαζομένους, απόσυρσης φαρμάκων και δημιουργία ελλείψεων στην αγορά με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας του Έλληνα ασθενή. Θα υπάρξει αναγκαστική υποκατάσταση των παραγόμενων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία φθηνότερων φαρμάκων από νέα αμφιβόλου ποιότητας εισαγωγής από Ινδία και Κίνα.
Η  πολύπαθη τέλος εθνική οικονομία θα υποστεί τις συνέπειες της αναστολής των επενδύσεων και του δεύτερου και τελειωτικού από την εποχή του Α. Παπανδρέου κύματος αποβιομηχάνισης.


Παράρτημα
Δραστική ουσία   Πρωτότυπο   Γενόσημα (παραδειγματα)
Citalopram   Seropram   Lopraxer, Seror
Amlodipine   Norvasc   Dafor, Evangio, Ramlet, Amloretin, Amlotens
Losartan   Cozaar   Rabolan, Loben, Mozartan, Proelsartan
Pravastatin sodium   Pravachol   Pravanox, Pravadium, Plavalip, Pravin, Sosmin
Acetylcysteine   Trebon-N   Fluimucil, Chrisetyl
Meloxicam   Movatec   Melocox, Examel, Farmelox, Melocalm
Losartan - hydrochlorothiazide   Hyzaar   Rabolan plus, Losalet plus
Cefuroxim   Zinadol   Nelabocin, Cupax, Feacef, Interbion, Saxetil
Lisinopril   Prinivil   Adicanil,
Lisinospes, Leruse
Lansoprazole   Laprazol   Lanzol, Lanciprol, Lanso
Itraconazole   Sporanox   Itrazol, Deratil, Itraconal
Allopurinol   Zyloric   Zylapour, Soluric
Sertraline   Zoloft   Zolotrin, Sertral, Serolux,
Enalapril hydrochlorothiazide   CoRenitec   Penoprin, Siberian
Metformine   Glucophage   Glucofree, Sukontrol
Προσοχή: Όπου το πρωτότυπο έχει την ίδια ή παρεμφερή τιμή με το γενόσημο, πρόκειται μάλλον για περίπτωση συμπροώθησης, ή είναι και τα δύο ιδιοσκευάσματα εισαγωγής



   









 



12 Φεβρουαρίου 2011, 22:06:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΟΣΙΑΛΟ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Γράφει ο Γ.Λ.

Μέγας σάλος έχει ξεσπάσει κατά την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ  η οποία  στο πρωτοσέλιδο της 10ης  Φεβρουαρίου και με τον πηχυαίο τίτλο "Χρυσό κόλπο με τα φάρμακα"
.....

Άριστο κείμενο με το οποίο συμφωνώ 100%.
Πρέπει όμως –για λόγους δεοντολογίας- να παραθέσεις την πηγή του, αφού δεν είναι δικό σου, αλλά του Γ.Λ.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

16 Φεβρουαρίου 2011, 00:11:21
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πρέπει όμως –για λόγους δεοντολογίας- να παραθέσεις την πηγή του, αφού δεν είναι δικό σου, αλλά του Γ.Λ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά: Γενόσημα Μόσιαλος 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
8519 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2009, 09:32:40
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
3190 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2010, 02:44:10
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
10248 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουνίου 2011, 12:28:29
από Denominator
0 Απαντήσεις
5726 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2022, 00:18:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5046 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Απριλίου 2023, 06:58:52
από Argirios Argiriou