Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:17:17

Αποστολέας Θέμα: Τι αλλαγές σχεδιάζονται για την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου.  (Αναγνώστηκε 99033 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Μαΐου 2008, 13:03:31
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2010, 09:45:47 από Koterakis »

17 Μαΐου 2008, 13:40:51
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

timex


Σε ευχαριστώ.
Το συγκεκριμένο το παρακολουθώ εδώ και χρόνια.
Υπέθεσα ότι υπήρχε και Παθολογίας
Ευχαριστώ και πάλι.

18 Μαΐου 2008, 21:55:17
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 (Ξεφύγαμε λιγάκι από το θέμα της ενότητας του χρόνου Υπηρεσίας Υπαίθρου, και περάσαμε σε θέματα εκπαίδευσης, δεν πειράζει το αφήνω στον
κ. Κουναλάκη 'η στον κ. Μιχάλη αν νομίζουν ότι τα παραπάνω μηνύματα πρέπει να μεταφερθούν ή όχι)

 Είναι επιτακτική η ανάγκη ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου να μεριμνήσει ούτως ώστε να επιτρέπεται η παράταση της θητείας με την τροπολογία
η οποία αναφέρθηκε στη Βουλή (της εργασιακής σχέσης του τριμήνου εκπαίδευσης) Η Ελλάδα δεν είναι μόνο κάμποι και χωριά, και σε μερικά μέρη
δεν είναι εύκολο να πάρεις το αμάξι σου και να πας. Οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ δεν στηρίζονται και μένουν οι Αγροτικοί. Και αν δηλαδή σε ένα νησί
συμπέσει και οι δύο Αγροτικοί να τελειώνουν σχεδόν ταυτόχρονα τι θα γίνει; Θα στείλουμε από δίπλα; Και καλά εμείς αλλά...

 *Υπάρχει μια πρόσφατη εκπόνηση του Δικηγόρου κ. Μ.Δ. Μιχαήλ σχετικά με την έκπτωση του χρόνου ειδικότητας:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαΐου 2008, 21:57:14 από Πατρωνάκης Μάνος »

19 Μαΐου 2008, 14:20:25
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην παθολογία μαθαίνεις (ή έτσι θα πρεπε) 1. κλινική εξέταση 2. διαφοροδιάγνωστική σκέψη 3. ιατρική τέχνη και κουλτούρα

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν και έχουν υποστηρίξει ότι η άσκηση στην παθολογία πρέπει να αυξηθεί, πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να μειωθεί.

Όχι όμως γιατι μαθαίνεις τα ανωτέρω σημειωμένα από τον αγαπητό Απόστολο.
Αυτά οφείλεις να τα μαθαίνεις σε κάθε Τμήμα όπου μαθαίνεις ιατρική. Αποτελούν συστατικά όλων των επιμερισμένων δράσεων -βλέπε συστημάτων ή ειδικοτήτων- της ιατρικής.

Η σημασία της παθολογίας έγκειται στο εξής:
1. Η βάση της Ιατρικής είναι η νοσολογία και παθολογική φυσιολογία (στη Γ.Ι. προσθέστε και την ολιστικότητα, συμπεριλαμβάνοντας τις κοινωνικές και ψυχικές διαστάσεις). Όσοι ξέρετε καλή νοσολογία και παθολογική φυσιολογία καταλαβαίνετε πόσο διαφορετικά μπορείτε να αντιληφθείτε τα της νόσου (τουλάχιστον στη βιολογική της διάσταση).
2. Αν δούμε την Παθολογία κάτω από αυτό το πρίσμα, τότε αποτελεί κομβικό σημείο στην εκπαίδευση του Γ.Γ., όπως εξ' άλλου και των περισσοτέρων ειδικοτήτων.
3. Τα ανωτέρω δεν είναι περιεχόμενο βέβαια της παθολογίας, αλλά οιασδήποτε ειδικότητας.
Δεν τίθεται δηλαδή το θέμα ως "θέμα της εν λόγω ειδικότητας", όπως ασκείται, αλλά ως θέμα της γνωσιακής διεργασίας του παθολογικού ή μή.
Ας μη ξεχνάμε ότι οι χειρούργοι είναι επικίνδυνοι, ακριβώς, επειδή είναι καλοί τεχνίτες, αλλά ξέχασαν τη νοσολογία και την παθολογική φυσιολογία (χειρουργική παθολογία, όπως λέγεται στον χώρο τους). Απεναντίας οι χειρουργοί είναι άριστοι επιστήμονες επειδή, πλην της τέχνης του χειρουργείν, κατέχουν και την χειρουργική παθολογία.
Εξ' άλλου, ας μη ξεχνάμε ότι αρχικά ο χειρουργός λεγόταν "παθολόγος τέμνων" αν χάσει το "παθολόγος" με την έννοια που το αναφέρω εδώ, έχασε και το "χειρουργός" και έγινε ¨χειρούργος".
4. Την τέχνη της παθολογίας των φαινομένων της βιολογικής μας υπόστασης λοιπόν προσπαθείς να εμπλουτίσεις στο Παθολογικό Τμήμα. Πόσο αυτό γίνεται ή μετατρέπεσαι σε ένα μοτεράκι διεκπεραίωσης "τρεχουσών συναλλαγών" της παθολογικής κλινικής, είναι ένα άλλο θέμα.
5. Σήμερα, δυστυχώς, τα Κ.Υ. με την δομή, την κουλτούρα, καθώς και την στελέχωση που διαθέτουν, δεν μπορούν να δώσουν το περιεχόμενο αυτής της "παθολογίας" κατά τη διάρκεια της άσκησής μας εκεί. Τολμώ να πώ δε ότι πολύ συχνά οδηγούν τους εκπαιδευόμενους σε ένα γνωσιακό μπλακ άουτ, αφού "τυφλός τυφλόν αν οδηγεί, αμφότεροι …. πάνε μαζί κατά διαβόλου"

Συνοψίζω στο ότι: Θα ήθελα ένα Κ.Υ. ικανό να με μυήσει στην "παθολογία και παθολογική φυσιολογία της φύσεων και των νόσων, καθώς και στην τέχνη του ανιχνεύειν και διαχειρίζεσθαι αυτά", 'όμως δεν το έχω. Απεναντίας, έχω παθολογικές κλινικές που συχνά πλησιάζουν καλύτερα το στόχο.
Γι' αυτό πιστεύω ότι, έως να έχουμε σωστά εκπαιδευτικά Κ.Υ. (αν είχα τέτοια Κ.Υ. θα υποστήριζα την πλήρη απάλειψη της "εκπαίδευσης στην παθολογία") η μείωση ή απάλειψη του Τμήματος "Παθολογία" δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς δυσμενείς συνέπειες στους εκπαιδευόμενους.
Αντί να ρίχνουμε στην πυρρά όσους υποστηρίζουν την ανάγκη αυτής της άσκησης, ας δουλέψουμε να κάνουμε Κ.Υ. ικανά να αναλάβουν αποτελεσματικά αυτό το έργο.

Υ.Γ.:
1. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε μία τέτοια συζήτηση για την εκπαίδευση, θα απαιτηθεί η μεταφορά του εν λόγω θέματος σε ξεχωριστή ενότητα.
2. Το υπουργείο τώρα που ξεκίνησε το μπάχαλο με τον ενιαίο 9μηνο διορισμό, κατάλαβε ότι κάτι πήγε στραβά και προτίθεται να αλλάξει τα πράγματα -κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά.
Τόσο καιρό που τα λέγαμε τι έκανε.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Μαΐου 2008, 14:28:01 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

19 Μαΐου 2008, 15:11:37
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
      Στο Κ.Υ Μοιρών οι 4 από τους 5 αγροτικούς ιατρούς τελειώνουν την υπηρεσία τους έως τις αρχές του Ιουνίου. Με έγγραφη απάντηση που λάβαμε μετά από ερώτηση μας, μας απαντάνε ότι οι προηγούμενοι δεν μπορούν να πάρουν παράταση υπηρεσίας, με αποτέλεσμα αυτά τα 4 Π.Ι να μείνουν χωρίς ιατρό για όλο το καλοκαίρι και οι εφημερίες των υπηρετούντων να αυξηθούν στις 9 με 10. Υπο αυτές τις συνθήκες οι ιατροί σκεπτόμαστε να δουλεύουμε μόνο τις ημέρες που εφημερεύουμε εντός του Κ.Υ (δηλ από πρωί σε πρωί) και να μην δουλεύει κανένα Π.Ι. (Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε και το 48ωρο εργασίας).       

19 Μαΐου 2008, 15:39:32
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Πως κάνετε έτσι για μια λεξούλα κύριε συνάδελφε; Θα βγει η τροπολογία, με αναδρομική ισχύ βεβαίως βεβαίως, και το θέμα «ετελείωσε». Μετά μπορείτε να καλέσετε πίσω όσους αγροτικούς έχουν αποχωρήσει και να τους δώσετε (με το ζόρι; ) παράταση (όπως φαίνεται ότι κάνουν στις Κυκλάδες). Η έλλειψη αυτής της λεξούλας είχε επισημανθεί βέβαια εδώ και μήνες που είχε ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο όμως έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι (ή μάλλον να σπάσει το χτένι από τον κόμπο) για να γίνει αντιληπτό. Έλα μωρέ, ρίχνουμε μια τροπολογιούλα και καθαρίζουμε!
Τα παρακάτω είναι από επερώτηση του Βουλευτή Κυκλαδων του ΠΑΣΟΚ κ. Παν. Ρήγα σχετικά με τα κενά σε Π.Ι. στις Κυκλάδες.
Από mail του συναδέλφου κ. Βαρνάβα.
Το πλήρες κείμενο, από τις «εμπεριστατωμένες» απαντήσεις του κ. υφυπουργού, στο
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω, όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι, με ποιο τρόπο η μείωση της θητείας του αγροτικού συνεισφέρει στη μείωση της αναμονής στις λίστες για ειδικότητα όπως ισχυρίζεται ο κ. Υφυπουργός. Εκτός αν αναφέρεται στην αύξηση του προσμετρούμενου χρόνου ειδίκευσης από το αγροτικό σε 6 από 3 μήνες. Και πάλι όμως δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να μειωθεί ο συνολικός χρόνος του αγροτικού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):……
Όσον αφορά το θέμα της κάλυψης των αναγκών για να επανέλθω στο θέμα που θέτετε στην ερώτησή σας. Δεν είναι ακριβές. Υπήρξε μία αναταραχή, η οποία ήταν αποτέλεσμα της λάθος ερμηνείας του νόμου που μείωνε από δεκαπέντε σε εννέα μήνες τη θητεία της υπηρεσίας υπαίθρου. Η παράλειψη μιας λέξης ότι το πρώτο τρίμηνο αυτοί προσλαμβάνονται ως ειδικευόμενοι γιατροί, έδωσε την αφορμή να μην είναι δυνατή η ταυτόχρονη παρουσία του αγροτικού γιατρού στο νοσοκομείο που κάνει την τρίμηνη άσκηση και αυτού ο οποίος παράλληλα υπηρετεί στο περιφερειακό ιατρείο, ή, αν θέλετε, έχει ζητήσει την παράταση. Αυτό, με τροπολογία η οποία συντάχθηκε και η οποία κατατίθεται τη Δευτέρα στο πρώτο νομοσχέδια και με αναδρομική ισχύ, καλύπτεται πλήρως το θέμα.


Ρήγας Παναγιώτης (Βουλευτής Κυκλάδων, ΠΑΣΟΚ):….
Είναι δεδομένη η κατάσταση στις Κυκλάδες. Αυτήν τη στιγμή, αφού έφυγαν οι εννιαμηνίτες που τέλειωσαν τη θητεία τους, τους καλείτε εκ των υστέρων να πάνε να ανανεώσουν τη θητεία τους. Από αυτούς που καλέσατε στη Σαντορίνη –μια και ήμουν χθες εκεί- δεν δέχεται κανένας, γιατί πήραν το δρόμο για εκεί που ήθελε ο καθένας τους. Δεν γυρίζουν πίσω, λοιπόν. Άρα, εκεί θα έχουν προβλήματα.
Επίσης, πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα της αιφνιδιαστικής διακοπής της θητείας, όταν πρόκειται κάποιος να πάει να κάνει την ειδικότητά του; Σήμερα δεν είναι υποχρεωμένος ο αγροτικός γιατρός, όταν καλείται να κάνει ειδικότητα, να προειδοποιεί. Φεύγει, λοιπόν, αιφνιδιαστικά –γιατί και εκεί νομοθετήσατε με προχειρότητα- και δεν υπάρχει άμεση κάλυψη της θέσης που κενούται. Άρα, λοιπόν, τα προβλήματα δεν είναι τόσο μικρά και τόσο ασήμαντα. Είναι πολύ μεγάλα και έρχονται να προστεθούν σε μία υποστελέχωση των περιφερειακών μονάδων υγείας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):……
Επιπλέον, με την τροπολογία η οποία δίνει και αναδρομική ισχύ δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Και δεν υπήρξε λάθος. Το γνωρίζετε και αυτό πολύ καλά. Και ψηφίσατε και εσείς αυτήν την τροπολογία για να διευκολυνθεί η λίστα των γιατρών για ειδικότητα. Μην έρχεστε τώρα εκ των υστέρων για να γίνετε περισσότερο βασιλικότερος του βασιλέως.

« Τελευταία τροποποίηση: 19 Μαΐου 2008, 17:04:15 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

19 Μαΐου 2008, 19:19:04
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και να μην δουλεύει κανένα Π.Ι. (Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε και το 48ωρο εργασίας).       

Καλά τα λές συνάδελφε, αλλά συμφωνούν τα οικεία φαρμακεία που θα μείνουν χωρίς συνταγογράφο;  ;D  :D

Άσε που μετά θα τρέχετε στα ΠΙ και δεν θα φτάνετε να "ξεχρεώνετε" τους ασφαλισμένους από την πραμάτεια που θα έχουν "χρεωθεί" (κατά το κλασσικό "Γιατρέ, δεν ήρθες και μου τα έδωσε ο φαρμακοποιός -ας είναι καλά που μας εξυπηρετεί-, χρωστάω δυο Λοσέκ, δυο Μεσουλίντ, μία Σεκλόρ, δυο αλοιφές Βολταρέν, δυο Στουτζερόν, δυο Ντεπόν, δυο σιρόπια -πώς τα λένε- και ένα λάδι για τη δυσκοιλιότητα. Γραφ' τα! Α, θα γράψεις και δυο 3άρια Λεξοτανίλ.")
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαΐου 2008, 17:22:13 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Μαΐου 2008, 23:23:12
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
      Στο Κ.Υ Μοιρών οι 4 από τους 5 αγροτικούς ιατρούς τελειώνουν την υπηρεσία τους έως τις αρχές του Ιουνίου. Με έγγραφη απάντηση που λάβαμε μετά από ερώτηση μας, μας απαντάνε ότι οι προηγούμενοι δεν μπορούν να πάρουν παράταση υπηρεσίας, με αποτέλεσμα αυτά τα 4 Π.Ι να μείνουν χωρίς ιατρό για όλο το καλοκαίρι και οι εφημερίες των υπηρετούντων να αυξηθούν στις 9 με 10. Υπο αυτές τις συνθήκες οι ιατροί σκεπτόμαστε να δουλεύουμε μόνο τις ημέρες που εφημερεύουμε εντός του Κ.Υ (δηλ από πρωί σε πρωί) και να μην δουλεύει κανένα Π.Ι. (Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε και το 48ωρο εργασίας).       

Δε λάβατε το έγγραφο που έστειλαν οι ΔΥΠΕ;

20 Μαΐου 2008, 23:03:18
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
 Έγγραφο????  Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτε.

21 Μαΐου 2008, 12:39:44
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

timex


ΔΕΣ ΕΔΩ.

Προκειμένου να καλυφθούν άμεσες υπηρεσιακές ανάγκες των Π.Ι., παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου των Π.Ι. αρμοδιότητός σας, των οποίων η θητεία λήγει και δεν έχει κινηθεί διαδικασία για παράταση παραμονής, ότι δύναται να παραμείνουν στη θέση τους για χρονικό διάστημα τριών μηνών.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε άμεσα.

21 Μαΐου 2008, 15:39:46
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Εδώ οι καλές οι παρατάσεις……….
Το παραπάνω κείμενο είναι η έντυπη έκφραση του ρητού: «τρεχάτε ποδαράκια μου να μην σας …σει  ο ….λος μου».
Βέβαια δεν συνάδει τόσο με τις δηλώσεις του κυρίου υφυπουργού που παραθέτω παραπάνω.
Ενδεικτικά: «Επιπλέον, με την τροπολογία η οποία δίνει και αναδρομική ισχύ δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα.....»

21 Μαΐου 2008, 18:40:46
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Μπορούν να τους ανακαλέσουν για την άδεια που σχολιάζω στο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος , ούτως ωστε να τους κρατήσουν και για παράταση.

21 Μαΐου 2008, 19:55:37
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

timex


Να ρωτήσω κάτι άσχετο...
Ισχύει ότι όταν ανακαλούν την άδειά σου, σου την πληρώνουν διπλά;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
77076 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2009, 16:23:56
από orfeo
0 Απαντήσεις
5367 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2010, 17:49:48
από Argirios Argiriou
13 Απαντήσεις
37136 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Οκτωβρίου 2011, 20:36:07
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
23 Απαντήσεις
142599 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουλίου 2013, 22:33:33
από D-Michalis
1 Απαντήσεις
5351 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιουνίου 2018, 00:08:58
από deleteduser