Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

<< < (459/493) > >>

Ορθοπαιδικός:
   Το θηρίο ΕΟΠΥΥΥΥ αφυπνίστηκε και προέβη σε μαζική ανακοίνωση συνταγογραφιών (στο ΕΔΑΠΥ - ορατά δυστυχώς μόνο για του συμβεβλημένους) απο τους μήνες Φεβ-Ιούν (ο Ιαν. μάλλον θυσιάστηκε...) με ποσοστα γενοσήμων, είδη-αξία φαρμάκων κλπ

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (σε πολλές περιπτώσεις από crash χωρίς test)
   Από "σκανάρισμα” ετοιμάζεται να περάσει ο ΕΟΠΥΥ τις επιχειρήσεις Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Οργανισμό, με σκοπό την καταγραφή των επιδόσεών τους σε συνάρτηση με τις δημόσιες δομές που λειτουργούν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ενώ παράλληλα θα υπάρχει έλεγχος των παραπεμπτικών των ασθενών που θα επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα.
   Οι αλλαγές που έρχονται την επόμενη διετία στον τομέα της περίθαλψης, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, αναμένεται να είναι σαρωτικές, τόσο για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και γιατρούς), όσο και για τους ασφαλισμένους, καθώς όλες οι ιατρικές πράξεις και επισκέψεις εκτιμάται πως θα περνούν από κόσκινο.
   Ειδικότερα, θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις των ιδιωτικών παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και των δημόσιων δομών, οι οποίες στη συνέχεια θα δημοσιεύονται από τον ΕΟΠΥΥ σε τακτική βάση. Η συλλογή των παραπάνω πληροφοριών θα οδηγήσει στη "χαρτογράφηση” (κάτι σαν υγειονομικός χάρτης;  :laugh:) των δημόσιων δομών περίθαλψης που με τη σειρά της όμως θα επηρεάσει ολόκληρη την αλυσίδα της Υγείας. Και αυτό διότι η εκτίμηση της ικανότητας του δημόσιου τομέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επανεξεταστεί η ανάγκη για ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιωτικούς παρόχους.
   Στόχος των αλλαγών όπως εξηγούν φορείς της αγοράς της Υγείας, ο περιορισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ (παραμύθι αφού με το clawback είναι σταθερές), ο έλεγχος του κόστους, αλλά και η μείωση των φαινομένων προκλητής ζήτησης (ναι καλά, ευχολόγια - άμα ήθελαν θα το είχαν κάνει).
   Την ίδια ώρα, "μεγάλος αδελφός” ετοιμάζεται και για τους ασθενείς, μέσω νέου ηλεκτρονικού μητρώου όπου στην ουσία θα καταγράφεται με λεπτομέρειες όλο το ιατρικό τους ιστορικό: επεμβάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, φάρμακα που λαμβάνουν, συνταγές, και διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει. Με βάση μάλιστα το ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών, το σύστημα των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών και τη χαρτογράφηση των ικανοτήτων του δημόσιου τομέα, η παραπομπή σε επιχειρήσεις της Υγείας θα περνά από προέγκριση (άντε πάλι ελεγκτές). Επιπλέον μέσα στον επόμενο χρόνο θα αναπτυχθεί  νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (περαστικά τους) με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του χρόνου αναμονής.
   Τα παραπάνω σχέδια του υπουργείου Υγείας έρχονται να "ταράξουν” ακόμη περισσότερο τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους Υγείας, που ήδη βρίσκονται επί ποδός μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια (για τις ιδιωτικές κλινικές), την επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών του Οργανισμού για τρία ακόμη χρόνια, αλλά και τη μείωση της αποζημίωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο. Όπως άλλωστε έχουν δηλώσει πολλές επιχειρήσεις, βρίσκονται υπό σκέψη για το εάν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό που λήγουν στα τέλη του επόμενου μήνα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη  vicky.kourlibini@capital.gr

   ΥΓ: Να μην είμαι κακός, πιστεύω κάποια τάξη πρέπει να μπει σε όλα. Έχει πολλά δίκια το άρθρο. Φοβάμαι όμως τα πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα που συχνά βλέπουμε. Όσο για τον έλεγχο, οικονομία δεν θα φέρει (αφού με τον κλειστό προϋπολογισμό και τις μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων ή και των φαρμάκων η οικονομία θα επιτευχθεί). Ίσως φέρει δικαιοσύνη στους παρόχους που δεν κάνουν προκλητή ζήτηση (αν επιβιώσουν μέχρι τότε).

Αρχίατρος:
Έλεγχος των ΚΕΝ που χρεώνουν δεν θα έπρεπε να υπάρχει ;

Δεν μπορεί μικρή ιδιωτική Κλινική να μην χρεώνει μία για απλά χειρουργεία, από κάπου αλλού τα βγάζει...  ;)

Gatekeeper:
Όλο αυτό μοιάζει με εμβρυικό gatekeeping!!

Ορθοπαιδικός:
   Ηπατίτιδα C: Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινάει μητρώο ασθενών με καταχώρηση σε ειδική ιστοσελίδα. Δείχνει θετικό βήμα. Ελπίζω να είναι εύχρηστο και λειτουργικό για τους συναδέρφους...
   Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (44 σελίδες).

    Ακολουθεί το σχετικό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Το Υπουργείο Υγείας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, και ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και του πληρέστερου σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, ανέπτυξε και υλοποιεί, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, υπό την επιστημονική ευθύνη των καθηγητών Άγγελου Χατζάκη και Κυριάκου Σουλιώτη, μητρώο ασθενών (registry) με ηπατίτιδα C.
  Σκοπός του μητρώου είναι α) η καταγραφή συγκεκριμένων, κρίσιμων κλινικά, επιδημιολογικών ατομικών δεδομένων, β) η αξιολόγηση συγκεκριμένων, προκαθορισμένων αποτελεσμάτων για ένα πληθυσμό-στόχο και γ) η υποστήριξη εμπεριστατωμένης απόφασης για τη δίκαιη κατανομή των πόρων.
  Ο ΕΟΠΥΥ με τον παρόν μητρώο στοχεύει στη συλλογή τεκμηριωμένης πληροφορίας για: α) τη συχνότητα της πάθησης, β) τα χαρακτηριστικά των ασθενών, γ) την αποδοτικότητα του συστήματος διαχείρισης πρόσβασης στη θεραπεία και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από αυτήν. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων για στοχευμένες παρεμβάσεις με μετρήσιμους (ποσοτικοποιημένους) δείκτες αποτελέσματος για: α) τη θεραπεία και αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, β) τη δευτερογενή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και γ) την πρωτογενή πρόληψη.
   Τονίζεται επίσης ότι το παρόν έργο έγινε αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, καθώς το κόστος του καλύφθηκε με ιδίους πόρους από τους επιστημονικούς φορείς που ανέλαβαν την υλοποίηση του.
   Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους εξουσιοδοτημένους χρήστες στη διεύθυνση:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος .
Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του μητρώου ορίζεται η 14η Σεπτεμβρίου 2015 και η συμπλήρωση του θα είναι υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς με ηπατίτιδα C που λαμβάνουν θεραπεία από τον ΕΟΠΥΥ. Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
   Να σημειωθεί ότι τις προσεχείς ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία και το μητρώο καταγραφής ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, το οποίο υλοποιείται επίσης
στο πλαίσιο της ανωτέρω συνεργασίας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση