Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

<< < (493/493)

Ορθοπαιδικός:
   Το δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ από προχθές μιλάει για αλλαγές στην Υγεία αλλά μάλλον αυτές αφορούν τον ΕΟΠΥΥ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη για τις αρχές του 2022, αλλαγές που θα σηματοδοτούν ουσιαστικά και την μετα- covid εποχή του ΕΣΥ. Η περίθαλψη αλλά και η κάλυψη των πολιτών σε υπηρεσίες αναμένεται να τροποποιηθούν άρδην, αφού βασικό ρόλο πλέον θα έχει και ο ιδιωτικός τομέας. Ταυτόχρονα σχεδιάζονται και αλλαγές στα φάρμακα αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις που κάνουν οι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα. (στην καθομιλουμένη ετοιμαστείτε πολίτες να πληρώσετε...)

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που έρχονται με το νέο έτος:

Τα φάρμακα
Από το νέο έτος ξεκινά ένας μεγαλύτερος έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων, αφού αναμένεται να μπουν νέοι φραγμοί όχι στους ασθενείς αλλά στους γιατρούς ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση συγκεκριμένων σκευασμάτων, αφού οι γιατροί θα έχουν όριο στις συνταγές ενώ θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα εκτός αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να βρεθούν σύντομα πολλά φθηνά φάρμακα που σήμερα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr. Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει στο πλαίσιο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, να βγάλει εκτός λίστας αποζημίωσης τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους και πωλούνται φθηνά. Πρόκειται για τα λεγόμενα off Patent φάρμακα που διαθέτουν και γενόσημα αφού έχουν χάσει την πατέντα τους.  (δηλαδή τα μισά σχεδόν φάρμακα)

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα που πωλούνται φθηνά από τα φαρμακεία αναμένεται να μπουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» φαρμάκων που αποτελεί τον κατάλογο με τα φάρμακα που ναι μεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς καταβάλλουν όλο το κόστος. Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι θα τεθεί χρηματικό όριο για τα φάρμακα που θα βγουν εκτός αποζημίωσης, καθώς μελετάται να ορισθούν τα 5 ευρώ ως η τιμή κάτω από την οποία δεν θα αποζημιώνονται τα σκευάσματα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως κρίνεται ότι τα 5 ευρώ είναι ένα ποσό που θα μπορούν να καταβάλλουν οι ασθενείς από την τσέπη τους χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις. Όλες οι αλλαγές στον τομέα των φαρμάκων αναμένεται να προωθηθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το πολύ σε έναν μήνα. (Λες και δεν ξέρουν πως λειτουργεί. Σαμποτάροντας έτσι τα φτηνά φάρμακα ωθούν τη συνταγογράφηση σε ακριβότερα σκευάσματα)

Οι εξετάσεις
Αλλαγές αναμένονται και στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων καθώς είναι πιθανό κάποια ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να βγουν ακόμη και εκτός ΕΟΠΥΥ. Και αυτό διότι το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει από το νέο έτος να εφαρμόζει δείκτες αξιολόγησης προκειμένου να αποζημιώνει διαγνωστικά κέντρα που διεξάγουν εξετάσεις για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει να εφαρμόσει δείκτες αξιολόγησης στις αποζημιώσεις των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες αλλά και γενικότερα όποιες ιατρικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα αποπληρώνονται στα διαγνωστικά κέντρα, στις κλινικές κ.λ.π. με βάση την ποιότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με τα μηχανήματα που διαθέτουν, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr. Συγκεκριμένα, η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα μειώνεται ανάλογα τα ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν, αφού όσο πιο παλιό είναι ένα διαγνωστικό σύστημα τόσο λιγότερο θα αποπληρώνεται η εξέταση. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι όσοι δεν διαθέτουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας θα αποζημιώνονται με ελάχιστα κονδύλια, ενώ εάν δεν καλύπτουν και τις βασικές προϋποθέσεις που θα τεθούν, θα χάνουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. (Λυπηρό, βλέπουν τους εργαστηριακούς ως μηχανήματα. Μπορεί να έχεις καλό μηχάμ\νημα και ο χρήστης να μην ξέρει να το λειτουργήσει...)

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει να γίνεται και real time έλεγχος για τις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες υλοποιούνται πραγματικά και ποιες είναι πλασματικές. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ελέγξει τη δαπάνη και να κουρέψει τις «μαϊμού» εξετάσεις που σήμερα χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να γίνονται στους ασφαλισμένους. (αν μας πούνε πως θα γίνει; )

Πάντως η αξιοποίηση των δεικτών ποιότητας θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να κάνουν τις εξετάσεις τους σε όλο και νεότερα μηχανήματα που έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια αποτελέσματος, ενώ χρειάζονται και λιγότερο χρόνο.

Ιδιωτικές μονάδες
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει αλλαγές και σε ότι αφορά στις ιατρικές υπηρεσίες που θα παρέχονται στους πολίτες. Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ σε ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να συνάψει νέες συμβάσεις με μονάδες υγείας οι οποίες θα παρέχουν ένα πακέτο υπηρεσιών σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν.

Οι νέες συμβάσεις θα αφορούν σε Πολυϊατρεία, σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε διαγνωστικά κ.α. όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι ασθενείς δωρεάν αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. (κάτι σαν ιδιωτικό ΙΚΑ. Θα δείξει, κρατάω μικρό καλάθι)

Ήδη έχει γίνει η καταγραφή των κενών που υπάρχουν σε υπηρεσίες και γιατρούς ανά τη χώρα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων με συμβάσεις που θα γίνουν με τον ιδιωτικό τομέα. (εκεί που υπάρχουν κενά δεν υπάρχουν συνήθως πολυϊατρεία...) Οι ιδιωτικές μονάδες θα κληθούν να καλύψουν έναντι συγκεκριμένης αμοιβής, υπηρεσίες υγείας με βάση τον πληθυσμό που υπάρχει ανά περιοχή αλλά και την κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα.

Σε ότι αφορά στις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρείται να εφαρμοσθούν ποιοτικά κριτήρια και στις ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο προς ώρας δεν έχουν καθορισθεί ακόμη τα κριτήρια αυτά, καθώς θεωρείται δύσκολο εγχείρημα αφού οι κλινικές παρέχουν σύνθετες υπηρεσίες και όχι απλώς εξετάσεις.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η ιδέα λένε πηγές του ethnos.gr να αξιοποιηθούν κριτήρια με εξειδικευμένο ISO ώστε να μπορούν να γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι στις κλινικές. Πάντως αντίστοιχα με τα διαγνωστικά κέντρα, όσες ιδιωτικές κλινικές δεν θα πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις θα χάνουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση