Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

<< < (61/493) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Εγώ θα πρότεινα ο υπό ίδρυση ΕΟΠΥΥ να εγγράψει στ' αρκίντια του τις φαρμακοβιομηχανίες, να πάψει να επιχορηγεί την αγορά του Ξενικάλ και των στατινών απ΄ όσους έχουν χοληστερίνη στα ύψη, και αντί αυτών να επιδοτεί το πρωινό όσων μαθητών λιποθυμούν μέσα στα ελληνικά σχολεία: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγώ θα πρότεινα ο υπό ίδρυση ΕΟΠΥΥ να εγγράψει στ' αρκίντια του τις φαρμακοβιομηχανίες, να πάψει να επιχορηγεί την αγορά του Ξενικάλ και των στατινών απ΄ όσους έχουν χοληστερίνη στα ύψη, και αντί αυτών να επιδοτεί το πρωινό όσων μαθητών λιποθυμούν μέσα στα ελληνικά σχολεία: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

--- Τέλος παράθεσης ---

1 τσιγάρο στοιχίζει περίπου 15-20 λεπτά.
1 καφές(εκτός οικίας) στοιχίζει >2 ευρώ.  
1 χάπι ατορβαστατίνη 10mg(το "γκνίσιο" όπως θα έλεγε ο Ταμτάκος) στοιχίζει περίπου 60 λεπτά.

Ο νοών νοείτω...

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΒασίλη, έχεις ήδη απαντήσει απαντήσει με πολύ λιτό και περιεκτικό τρόπο.
Θα χρειαστεί να σταθούμε κοντά τους και να σταθούν κοντά μας.
Αυτή είναι μια σχέση απόλυτα διαδραστική.
Τον ακριβή τρόπο δεν τον γνωρίζω.
Ὸπως δε γνωρίζω που θα είμαι και που θα είσαι σε ένα χρόνο.
Έχω την πεποίθηση ότι μόνο με τη γενίκευση μορφών αυτοοργάνωσης των ανθρώπων και των αναγκών τους, μπορεί να υπάρξει ελπίδα.
Όχι μόνο για την επιβίωση πολλών από εμάς, αλλά και για την ανάδυση νέων μορφών συγκρότησης της κοινωνικής ζωής.  

--- Τέλος παράθεσης ---

Όταν είχα πρωτοανοίξει το ιατρείο, είχα πολλά όνειρα περί άσκησης της ιατρικής με έναν τρόπο που θα αναπαύει το συνάνθρωπο. Μία από τις μορφές "κοινωνικής" ιατρικής που ασκούσα ήταν ότι έβλεπα όλους τους δημόσιους υπάλληλους (που τότε άφηναν χαρτάκι αξίας 6 ευρώ και κάτι μεικτά) με τον ίδιο ενδελεχή τρόπο όπως και αυτούς που με επισκέπτονταν ιδιωτικά. Ως συνέπεια ήταν το ιατρείο μου να γεμίσει γρήγορα κόσμο και χαρτάκια (που, αν και δεν είχαν πολύ μεγάλη αξία, εντούτοις πρόσθεταν ένα υπολογίσιμο ποσό στο εισόδημα). Όταν το Σεπτέμβριο του 2005 ο ΟΠΑΔ ανέβασε την επίσκεψη στα 20 ευρώ, σκέφτηκα ότι και μόνο η αμοιβή αυτή φτάνει για να συντηρηθεί το ιατρείο, οπότε άρχισα να εξετάζω όλους όσους είχαν ανάγκη χωρίς καμία αμοιβή. Φυσικά αυτό μου άρεσε καθώς έκανα το μάγκα (με τις πλάτες άλλων, ενδεχομένως). Όσο στένευαν τα πράγματα, και ιδιαίτερα φέτος, που στέγνωσαν οι τσέπες όλων, άρχισα να κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς που τους είχα συνηθίσει να μην πληρώνουν και να αναρρωτιέμαι: "Δε θα φιλοτιμηθεί να πει τίποτε για πληρωμή;". Φυσικά κανείς δεν έλεγε, γιατί αν εγώ ήμουν μια φορά προβληματισμένος, αυτοί ήταν δέκα. Κι όσοι κάποτε έφερναν και κανένα ζαρζαβατικό ή κανένα αυγό, το κόψανε σιγά-σιγά. Στο τέλος άρχισα να σκέφτομαι μήπως κάνω κάτι τελείως αδόκιμο και μήπως θα έπρεπε να ξεκαθαρίσω το ιατρείο από όσους το επιβαρύνουν.

Συμπέρασμα: Η ανάγκη, και ακόμη περισσότερο η ανέχεια, αγριεύει τον άνθρωπο. Οι εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης είναι κάτι θεωρητικά θελκτικό, αλλά πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί υπό συνθήκες αιφνίδιας κοινωνικής πίεσης - θέλει πολύ περισσότερο χρόνο να ζυμωθούν ως ιδέα και ακόμη μεγαλύτερο να δουλέψουν προς όφελος όλης της κοινωνίας.

--- Τέλος παράθεσης ---

Παρακολουθώ αυτή την συζήτηση και δεν ξέρω τι νόημα έχει πλέον.... Υπάρχουν δυσκολίες κατανόησης. Προσωπικά έχω ξεκάθαρα στο μυαλό μου αρκετά πράγματα και είμαι σίγουρος πλέον ότι όσο περισσότεροι τα ξεκαθαρίσουν τόσο το καλύτερο για όλους.

Για μένα η ΠΦΥ με την έννοια που την ορίζουμε δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, προσωπικά το θεωρώ δύσκολο να γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον. Αν και είναι δύσκολο κάποιες φορές να γίνει αποδεκτό, ούτε το ΕΣΥ ούτε κανένα ασφαλιστικό ταμείο θα γίνει ποτέ φορέας ΠΦΥ πουθενά στον κόσμο. Κι αυτό γιατί ΠΦΥ δεν σημαίνει περίθαλψη απλά αλλά πολλά άλλα πράγματα πλην των υγειονομικών. Άρα το να συζητάμε εάν ο ΕΟΠΥΥ θα σημαίνει και ΠΦΥ είναι άνευ ουσίας.

Μια έξυπνη έκφραση που χρησιμοποιείται είναι η "δέσμη υπηρεσιών ΠΦΥ" που σημαίνει ένα υποσύνολο της ΠΦΥ και αφορά κατά βάση υγειονομικές υπηρεσίες. Αυτό να το συζητήσουμε εάν θέλετε για τον ΕΟΠΥΥ. Σίγουρα όμως ένα μεγαλύτερο υποσύνολο είναι κάτι που εξαρτάται από ένα κεντρικό σχεδιασμό ανεξαρτήτως νοσοκομείων και ιατρείων και σίγουρα είναι επένδυση του κράτους. Επένδυση του κράτους δεν είναι σίγουρα τα εμβόλια της γρίπης. Αλλά για αυτό το σκάνδαλο δεν ασχολήθηκε ποτέ ο εισαγγελέας. Και off-topic αλλά προβοκατόρικα σε τι χρησιμεύει το φετινό εμβόλιο της γρίπης;

Από την άλλη, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, ότι συμπεριφέρονται το ίδιο, ότι κοινωνικοποιούνται το ίδιο, ότι αντιδρούν το ίδιο, ότι αποδέχονται την εξυπηρέτηση το ίδιο και αυτό δεν είναι προβλέψιμο τις περισσότερες φορές. Όποιοι θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια συμπεριφορά στο ίδιο ερέθισμα είναι απλά εκτός πραγματικότητας. Ακόμη και τις ίδιες εμπειρίες να είχαν πάλι η ψυχοσύνθεση καθενός διαφέρει άρα και η συμπεριφορά του. Αυτό σημαίνει ένα απλό πράγμα: Όσοι οραματίζονται μια κοινωνία όπου χωρίς καρότο και μαστίγιο όλα λειτουργούν τέλεια κάτω από το βλέμμα και το σχεδιασμό ενός ή περισσότερων "συντονιστών" της κοινωνίας αυτής ή ακόμη και άναρχα χωρίς "συντονιστές", ας μας πουν τι πίνουν γιατί θα μας χρειαστεί να το πίνουμε και εμείς τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Ξέρετε κάποιες φορές προσωπικά προτιμώ να ονειρεύομαι.

Ο παππούς μου όταν πήγαινε να αγοράσει ένα χωράφι ρώταγε: "Το αγόρασες ή το κληρονόμησες;" Και ο έλληνας έχει μια περίεργη ψυχοσύνθεση: Δεν δίνει αξία σε κάτι που δεν έχει μοχθήσει να το αποκτήσει. Ξέρετε ποιοι ασφαλισμένοι ξέρουν τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους; ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, άντε και του ΟΓΑ τελευταία. Γιατί; Γιατί πάνε και τα ακουμπούν cash. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μοιράζουν το βιβλιάριο, οι ασθενείς του ΙΚΑ θεωρούν ότι δεν έχουν ασφάλεια και μόνο για να γράφουν τα φάρμακα ενδιαφέρονται. Αυτά δεν θα αλλάξουν σε μια μέρα, θα χρειαστούν δεκαετίες. Ίσως αυτή η οικονομική κρίση να επιταχύνει εάν πιθανό εξορθολογισμό. Το κακό είναι ότι και οι κυβερνώντες αμφιβάλλω εάν ξέρουν τι συνέπειες έχουν σε συναθρώπους μας που δεν φταίνε αυτά που κάνουν.

Αλλά όλα αυτά δεν είναι συζήτηση για την ΠΦΥ.

Denominator:
Απορία 1η: Μήπως όσοι είναι στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ δεν είναι και στον ΟΠΑΔ-ΕΟΠΥΥ (εκτός ελαχίστων) και πολλοί και στον ΟΑΕΕ-ΕΟΠΥΥ, όλοι δε συνταγογραφούν και στον ΟΓΑ-ΕΟΠΥΥ;  ???
Απορία 2η: Όταν επί χρόνια μόλις 7000 ιατροί (περίπου 15% των ιδιωτών) καλούνταν να εξυπηρετήσουν το 72% των ασφαλισμένων, τι έλεγε η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για αυτό το επαχθές έργο;  :-X

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ι.Κ.Α. (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΚΑΝΙΓΓΟΣ 19 Τ.Κ. 10677 ΤΗΛ. 210-3845732, ΦΑΞ 210-3834869
Ηλεκτρονική διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. gr

Αθήνα 13/10/2011

Προς όλα τα ΜΜΕ

Σας ενημερώνουμε ότι οι απεργίες, που έχουν εξαγγελθεί από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, είναι επαναλαμβανόμενες 24ωρες Παρασκευή 14/10/2011, Δευτέρα 17/10/2011, Τρίτη 18/10/2011, Τετάρτη 19/10/2011 Πέμπτη 20/10/2011 & Παρασκευή 21/10/2011

Αιτήματα:
Εξαίρεση του ΙΚΑ–ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων του ιατρικού προσωπικού, που σημαίνει απόλυση των 5.500 συμβασιούχων αορίστου χρόνου, και από το καθεστώς εφεδρείας, όπως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Να σταματήσουν οι περικοπές στις παροχές υγείας των ασφαλισμένων, που ορίζονται με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών ΕΟΠΥΥ
Με την αποχώρηση των μόνιμων και συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ διαλύονται οι Δημόσιες Δομές της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν μετά τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και τη φοροεπιδρομή, περικοπές και στην υγεία τους.
Τα συναρμόδια Υπουργεία ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα πρέπει να στηριχτεί και να εξαιρεθεί ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ όπως και του ΕΣΥ, από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτρης Μακρέας:
Για πολλοστή φοαρά συντάσσομαι με την εκτίμηση ότι ΠΦΥ ουδέποτε υπήρξε στηγν Ελλάδα , εντός ή εκτός ΕΣΥ.
Σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει στη δεδομένη οικονομική συγκυρία.(Με αυτή την πολιτική ηγεσία)
Βεβαίως αυτό συμβαίνει παρά το παράδοξο ότι η επένδυση στην ΠΦΥ είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέρουσα, ενώ συμβάλλει στην ανακατανομή των πόρων από το δίπολο φάρμακο-βιοιατρική τεχνολογία, στην αξιοποίηση της ανθρώπινης εργασίας.
Θεωρητικά, επομένως, η επένδυση στην ΠΦΥ και η ενίσχυση-αξιοποίηση της ανθρώπινης εργασίας σε αυτή την οικονομική συγκυρία και με δεδομένη τη δραματική αύξηση της ανεργίας, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη.
Αυτονόητη για ένα κράτος που σέβεται τους ανθρώπους, υπολογίζει τις ανάγκες τους και δρα με βάση το συμφέρον της κοινωνίας.
Το παράδειγμα της Κούβας είναι χαρακτηριστικό κράτους που έχει επενδύσει στην ΠΦΥ και με ελάχιστους πόρους έχει αξιοθαύμαστους δείκτες υγείας.
(Παρακαλώ να κρεμαστεί και το πορτραίτο του Φιντέλ δίπλα σε αυτό του Ιωσήφ πάνω από το προσκέφαλο μου).
Εδώ όμως, το ζητούμενο είναι η μετακύληση του κόστους ηπηρεσιών υγείας-φαρμάκου στους ανθρώπους , χωρίς ναθιγούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του με κρατικού κλάδου υγείας και των φαρμακοβιομηχανιών.
Το ερώτημα είναι , από τη στιγμή που ΠΦΥ δεν πρόκειται να υπάρξει , η συζήτηση για την ΠΦΥ έχει νόημα?
Πρέπει υποχρεωτικά να συμβιβαστούμε τη "δέσμη υπηρεσιών ΠΦΥ"?
Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτό το μάλλον ασφυκτικό πλαίσιο "δέσμης υπηρεσιών υγείας" που συνιστά ο ΕΟΠΥ στο οποίο θα υποχρεωθούμε να λειτουργήσουμε , να προσπαθούμε να βάζουμε ψήγματα μιας διαφορετικής αντίληψης για την ΠΦΥ. Όσο και όπου αυτό είναι εφικτό , κρατώντας παράλληλα τη συζήτηση ανοιχτή. Γιατί δυστυχώς η συζήτηση διαρκώς συρικνώνεται.
Είναι γνωστό ότι είμαι οπαδός ενός δημόσιου (όχι υποχρεωτικά κρατικού) , καθολικού, δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.
Η λογικές "ο Έλληνας πρέπει να πληρώσει για να εκτιμήσει" συνιστούν μια αυθαίρετη γενίκευση που δεν ταιριάζει ούτε με τη φιλοσοφία μου , αλλά και ούτε με την εμπειρία μου.
Όπως προείπες Δημήτρη κανένας άνθρωπος δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στα ίδια ερεθίσματα. Με βάση την ατομική μου εμπειρία (που δε μπορεί να γενικευθεί) μπορώ να ισχυριστώ ότι οι άνθρωποι που με επισκέπτοναι , υπερεκτιμούν το γεγονός ότι δεν πληρώνουν. Αντίθετα, έχω δει πολλούς να φτύνουν εκείνον που τα έσκασαν.
Στην παρούσα συγκυρία οι άνθρωποι θα κληθούν να πληρώνουν όλο και περισσότερα για υπηρεσίες υγείας, τη στιγμή που το εισόδημα τους συρικνώνεται δραματικά, τη στιγμή που η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Τη στιγμή που τα ταμεία σύντομα θα είναι παρελθόν.
Πολλοί δε θα έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά η στιγμή που τα πτώματα θα απομακρύνονται άρον άρον από τους δρόμους , δεν είναι μακριά. Εκτός και...

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, βλέπω τρεις διακριτούς πόλους.
-Από τη μεριά της εξουσίας στο όνομα της ΠΦΥ(την οποία αγνοεί) και των αναγκών της κοινωνίας στήνεται ο ΕΟΠΥ.
Μόνος στόχος η μετακύλιση του κόστους υπηρεσιών υγείας.
-Από τη μεριά των ΙΚΑτζήζων στο όνομα της ΠΦΥ (την οποία αγνοούν)και των αναγκών της κοινωνίας , περιφρουρούνται τα προνόμια τουπαρελθόντος.
-Από τη μεριά των ΠΙΣ, ΙΣΑ και των ελευθεροεπαγγελματιών , στο όνομα της ΠΦΥ (την οποία αγνοούν) και των αναγκών της κοινωνίας επιχειρείται  να έχουν όλοι μερίδιο από την πίτα.
Αν η εξουσία τους δώσει το δικαίωμα συνταγογράφησης, θα ξεχάσουν και την ΠΦΥ και τις ανάγκες της κοινωνίας.
ΔΕν περιμένω τίποτα από κανέναν από τους πόλους...
Έτσι κι αλλιώς ασφαλιστικά ταμεία δε θα υπάρχουν σύντομα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση