Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ
alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος του Κων/νου Γιαννακόπουλου - προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ξεσήκωσε για μια ακόμα φορά θύελλα διαμαρτυριών από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαχόμενων αυτοαπασχολούμενων γιατρών.
Η πρόταση δεν αποτελεί βέβαια κεραυνό εν αιθρία. Υλοποιεί κατά γράμμα το νόμο Λοβέρδου, που τον Φεβρουάριο του 2011 αποτέλεσε την αφορμή για τον πρωτόγνωρο ξεσηκωμό, κύρια των αυτοαπασχολούμενων γιατρών (πολυήμερη κατάληψη του Υπουργείου Υγείας, μαζικότατο πανιατρικό συλλαλητήριο όπου επιτεύχθηκε συντονισμός από τα κάτω, συμπαράσταση από τους εργαζόμενους ασφαλισμένους του νέου φορέα, με κεντρικό στόχο την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων, κόντρα στον οδοστρωτήρα, Κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ).
Ο Νόμος αφορούσε στην ίδρυση του ΕΟΠΥΥ από τη συνένωση των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του νέου φορέα θα χρηματοδοτούνταν με το 60% του ΙΚΑ σήμερα. Δηλαδή από το 0,6% του ΑΕΠ και από τις μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, που ήδη βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και απόγνωσης.
Στους 21.000 θα μειωθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με την έναρξη λειτουργίας του. Συνεπώς 11.000 γιατροί από τους συνολικά 32.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, που «συγχωνεύονται» υπό τη ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ, θα αφαιρεθούν από τη σχετική λίστα. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εισήγηση των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας προς την τρόικα, η οποία επιμένει για περαιτέρω μειώσεις, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της την περασμένη Παρασκευή για το ύψος της αμοιβής και τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Οι τροϊκανοί ζήτησαν επίσης περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με παράκαμψη των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και απολύσεις προσωπικού-κυρίως γιατρών- από τα ταμεία, ενώ παράλληλα χαρακτήρισαν τις κλαδικές συμβάσεις ως εμπόδιο για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Τούτο δημιουργεί συνθήκες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση να προβεί σε κατακόρυφη μείωση των αποδοχών και στους γιατρούς του ΕΣΥ, με το επιχείρημα της εξομοίωσης απολαβών ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον περικοπές σε γιατρούς, ανάλογες με την υπερκάλυψη σε κάποιες ειδικότητες ανά περιοχή της χώρας. Προφανώς, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ το δικαίωμα συνταγογράφησης και αναγραφής εξετάσεων απ’ τους γιατρούς που θα μείνουν εκτός του νέου φορέα, ακόμα κι αν πιστοποιηθούν ηλεκτρονικά.
Το πρόβλημα όμως αυτό γίνεται τεράστιο, ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς, που στο φάσμα του πλήρους αποκλεισμού τους από το ΕΣΥ, λόγω της κυβερνητικής και τροϊκανής απαίτησης για «δέκα που φεύγουν... κανένας δεν διορίζεται», πρακτικά τροφοδοτούν με ιλιγγιώδης ρυθμούς την ανεργία του κλάδου. Η μέση ενιαία αποζημίωση υπολογίζεται σε περίπου 850 ευρώ με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για εξυπηρέτηση κατά μέσο όρο περίπου 2.500 ασφαλισμένων το μήνα (!), με άμεσο αποτέλεσμα βέβαια την παροχή χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών στην εξεταζόμενη πλειοψηφία, που σήμερα πλήττεται ανεπανόρθωτα από την καταστροφική πολιτική και στον τομέα της υγείας.
Ιδιαίτερα οι γιατροί του ΙΚΑ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, σε ασφυκτικές συνθήκες λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού συνέπεια και των εκατοντάδων απολύσεων συμβασιούχων έργου, καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασφαλισμένους των άλλων ταμείων με τις ίδιες πενιχρές αμοιβές! Την ίδια στιγμή, ανοίγει ορθάνοικτα ο δρόμος για την πλήρη επέλαση του επιχειρηματικού κεφαλαίου στην ΠΦΥ. Ο κρατικοδίαιτος «επιχειρηματικός» τομέας μέσω των αλυσίδων των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων, ευνοούμενος απόλυτα και από την πρόσφατη τροπολογία στο νόμο Βενιζέλου για το ψευδεπίγραφο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που καταργεί και τον περιορισμό της αναλογίας 51%-49% υπέρ των γιατρών στη μετοχική σύνθεση των ιατρικών εταιριών, κυριαρχεί πλήρως την ώρα που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί οδηγούνται στον επαγγελματικό αφανισμό.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις χτυπούν ανεπανόρθωτα την υγεία του Ελληνικού Λαού. Οδηγούν σ’ ένα σύστημα ΠΦΥ με πολύ χαμηλό επίπεδο παροχών που θα αναγκάζει ολοένα και περισσότερους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι ουρές στο ΙΚΑ δεν θα έχουν προηγούμενο, ενώ λόγω και της τρομερής οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας να σηκώσει ο οικογενειακός προϋπολογισμός το κόστος της ιδιωτικής υγείας, αναμένεται αύξηση όλων των δεικτών νοσηρότητας και θνητότητας του πληθυσμού. Σχετική είναι και η εμπειρία από τις χώρες που πέρασε το ΔΝΤ σε Ανατολή και Δύση που οδήγησε σε αξιοσημείωτη πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης! Τι μπορεί όμως να σταθεί εμπόδιο σ’ αυτόν τον απίστευτο κατήφορο; Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική που δεν λογαριάζει ανθρώπινες ζωές;
Μόνη λύση ο ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Γιατροί και πολίτες πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά! Κανένας γιατρός να μην υπογράψει την επαίσχυντη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Να βρεθούν όλοι στο δρόμο της συλλογικής υπεράσπισης της αξιοπρέπειας τους και της υγείας του Λαού μας. Οφείλουν πρώτοι να καταλάβουν, η επίσημη Πολιτεία και ο πολιτικός κόσμος της Χώρας, αναλογιζόμενοι και τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες, ότι με σύνεση και αποφασιστικότητα, χωρίς κραυγές και στοχοποιήσεις, πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή των δίκαιων εκείνων μέτρων που θα επιτρέψουν στον Τύπο να ορθοποδήσει.
Η άποψη του ιατρικού κόσμου είναι ότι αποσπασματικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω πυροδότησης του κοινωνικού αυτοματισμού, που μοιραία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.
Δ. Κουναλάκης:
Διαβάζοντας και τα σημερινά δημοσιεύματα για το τι είπε ο lover είμαι σίγουρος ότι με τα χειρουργεία ημέρας, οι οφθαλμίατροι δεν θα αφήσουν ούτε ένα καταρράκτη ή γλαύκωμα που να μην το χειρουργήσουν. Δεν ξέρω τι άλλα χειρουργεία μπορούν να γίνουν σε μια μέρα. Άντε και τις καισαρικές....
Πάντως, σαν αρχή για τις χειρουργικές ειδικότητες δεν είναι καθόλου άσχημα για όλους τους ασφαλισμένους. Ελπίζω ότι εάν καταλάβουν τις ανάγκες του κόσμου θα είναι πολύ καλύτερα για το ΕΣΥ.
Τώρα όμως που σκέφτομαι αυτά που έγραφε ο Κτιστάκης, σε συνδυασμό με αυτά που έλεγε ο Lover βλέπω ότι το προχώρησε πολύ το πράγμα. Και δεν ξέρω εάν καταλαβαίνει τι λέει. Πιστεύει ότι θα πληρώνει 900 ακαθάριστα το μήνα χωρίς κανονική άδεια, πχ σε παθολόγο για να βλέπει 4 ώρες τη μέρα ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο και να καλύπτει ο γιατρός τα έξοδα του ιατρείου του και την ασφάλεια του με τα 900 ευρώ ακαθάριστα και θα τον στέλνει και μια φορά την εβδομάδα να κάνει ιατρείο στο νοσοκομείο;
Νομίζω ότι εάν συνεχίσει να τα λέει έτσι, απλά κανείς δεν θα συμβληθεί. Για αφήστε τον να λέει να δουμε τι άλλο θα ακούσουμε....
Ξέρει κανείς τον καφετζή του να του βάλει λίγο λίθιο στον καφέ μπας και βρει την υγειά του;
Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια αφήστε τον να λέει να δουμε τι άλλο θα ακούσουμε....
Ξέρει κανείς τον καφετζή του να του βάλει λίγο λίθιο στον καφέ μπας και βρει την υγειά του;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν ξέρω εάν το γνωρίζεις , αλλά νομίζω παίρνει ήδη!!!!
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος του Κων/νου Γιαννακόπουλου - προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Στους 21.000 θα μειωθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με την έναρξη λειτουργίας του. Συνεπώς 11.000 γιατροί από τους συνολικά 32.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, που «συγχωνεύονται» υπό τη ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ, θα αφαιρεθούν από τη σχετική λίστα.
, για εξυπηρέτηση κατά μέσο όρο περίπου 2.500 ασφαλισμένων το μήνα (!),
--- Τέλος παράθεσης ---
Σέβομαι την άποψη του κ. Γιαννακόπουλου αλλα έχω μια διαφωνία στα νούμερα. 12-13000 είναι οι ίατροί ΟΠΑΔ , 4.500 οι ΟΑΕΕ (που οι περισσότεροι ΄'εχουν ΟΠΑΔ) και 6500 του ΙΚΑ (που επίσης έχου ΟΠΑΔ). 10000 είναι του ΟΓΑ που παίρνουν για την επίσκεψη απο τον ΟΓΑ τίποτα.
Συμπεραίνω ότι με τους ~20000 γιατρούς που θέλει ο ακατανόμαστος υπουργός θα συμπεριλάβει σχεδόν όλους (άμα φτάσουν κίολας) που έχουν σύμβαση που αμοίβεται (εκτός ΟΓΑ). Αν κάποιος διαφωνεί ...
Οι 2.500 ασθενέις το μήνα είναι υπερβολή, και δεν είναι πραγματοποιήσιμο νούμερο.
Το πρόβλημα βέβαια παραμένει στις αποδοχές (800-1500 και άμα) και για αυτό πρέπει να αντιδράσουμε ...
Γ.Κτιστάκης:
Ρυθμίσεις θεμάτων Ε.Ο.Π.Y.Υ.
ʼρθρο 29
Προστίθεται παράγραφος 9 στο άρθρο 26 του ν.3918/2011 (31 Α΄) ως ακολούθως: «9. Γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ν.3868/2010, έως μία μέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου, στον οποίο ανήκει ο γιατρός.»
Στην ΠΦΥ είναι ανάγκη κάποιες φορές η βοήθεια και η παροχή υπηρεσιών και από άλλες ειδικότητες πέραν τις γενικής ιατρικής. Θεωρώ ότι αυτή η ανάγκη όμως δεν είναι πάγια καθημερινή ανάγκη. Τις περισσότερες φορές είναι ανάγκη που προκύπτει σε επείγον- έκτακτο περιστατικό που απαιτείται πιο ειδικευμένη αντιμετώπιση από αυτήν που κάνει ο μέσος γενικός ιατρός. Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι καλό θα ήταν στις περιοχές που υπάρχουν ιδιώτες , να μπορεί ο ιδιώτης να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΚΥ και να πληρώνεται αξιοπρεπές και στην ώρα του από το ταμείο του ασφαλισμένου (και όχι από τον ίδιο τον ασθενή όπως γίνεται τώρα)** **θα μου πείτε ότι εάν τον καλέσει ο εφημερεύον ιατρός, υποχρεούται να έρθει και δεν προβλέπεται να πληρωθεί , αλλά γιατί να είναι δωρεάν αυτή η παροχή υπηρεσιών από τον ιδιώτη??
Πχ σε εμάς έχει τύχει πολλές φορές σε υποψία περικαρδικής συλλογής υγρού, να έχουν απευθυνθεί σε ιδιώτη καρδιολόγο (εάν είναι ώρες ιατρείου) και άλλες φορές έχει επιβεβαιωθεί και έχει παραπεμφθεί με την σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου στο νοσοκομείο, ενώ άλλες φορές δεν έχει επιβεβαιωθεί και ο ασθενής δεν μετακινείται προς το νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος το έχει επιβαρυνθεί εξολοκλήρου ο ασθενής. Σε περιπτώσεις όμως εκτός ωραρίου ιδιωτικού ιατρείου, ο γενικός ιατρός αναγκάζεται να παραπέμψει τον ασθενή στο νοσοκομείο , με ότι συνεπάγεται αυτό και για τον ασθενή αλλά και για το ΕΣΥ. (κόστος, ταλαιπωρία, άγχος, χρόνο, χρήση υπηρεσιών χωρίς να είναι απαραίτητο κτλ, κτλ).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση